Politika

DN: Požari u CG inspiracija zlobnicima iz Moskve i DF-a

Informativnim emisijama i udarnim terminima na Prvom kanalu ruske državne televizije, kao i na medijskom glasilu GRU i ruske vojske TV Zvezda ovih dana pravljeni su spektakularni prilozi o “katastrofalnoj” situaciji na crnogorskoj obali, pišu Dnevne novine.

Tako su ruski građani mogli da se nagledaju svega i dobiju sliku o pravoj kataklizmi u našoj državi.

“Objektivni” novinari pomenutih medija strastveno su izvješatavali o navodno porušenim hotelima, prljavim plaža, prevarenim, opljačkanim i silovanim turistima, a posebno turistkinjama.

Tako je ovih dana u dnevniku na državnoj televiziji Россия 1 emitovan prilog od četiri minuta koji počinje infromacijama da je Sutomore evakuisano, da je ista sudbina zadesila i Tivat, dok 300 bespomoćnih turista spava na plaži.

Prilog je nastavljen kataklizmama iz Hrvatske, Portugala, Italije i Grčke, uz opasku voditeljke da nas sigurno čekaju još “minimum dvije nedjelje” ovakvog stanja, pišu DN.

Kao da im je milo što Evropa gori

Zapaženo mjesto u prime time imao je i Marko Milačić sa bejzbol palicom, te Igor Damjanović, kao turizmolog, koji veoma “ekspertski” najavljuje propast crnogorskog turizma.

DN navode u tekstu da je tačno da smo u posljednje vrijeme svjedoci velikog broja požara na Mediteranu i u Evropi. Hrvatska, Grčka, Sicilija, Francuska, Španija, Portugal i Crna Gora su se danima borili sa vatrenom stihijom i jakim vjetrom. Ugrožena su bila mnoga turistička mjesta, ali ogromnim naporima spasilački službi, vatrogasaca, vojske, kao i velikog broja preduzetnika i građana, u Crnoj Gori su izbjegnute značajnije materijalne štete i, još važnije, nije bilo niti jedne ljudske žrtve, čak ni ozbiljnije povrijeđenih.

Nije problem, piše u tekstu DN, što su ove ruske televizije izvještavale o tome, već način na koji su to radile. Stekao se, naime, utisak da im je baš milo što se sve to dešava u brojnim evropskim zemljama, a posebno u Crnoj Gori.

Tako i izjava direktora rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu Vječeslava Vlasenka, veoma eksploatisana u ruskim medijima, koji se isčuđava kako to da Crna Gora ignoriše postojanje tog centra i ne traži njegovu pomoć, više zvuči kao blasfemični ukor, nego iskrena spremnost za pomoć.

Vječeslav zaista ima problem i razlog za čuđenje, jer ga, osim Crne Gore, ignorišu i svi drugi iz regiona koji gori.

Propao politički spin DF-a

A dok su se vatrogasci, vojska i civili borili sa vatrenom stihijom, ruski jataci u Crnoj Gori koristili su ovu nesreću za političke obračune, navode DN.

Tako se glavna ruska ekspozitura “Demokratičeski front”, po direktivi, saopštenjem obrušio na NATO. U paničnom izlivu “brige” za državu i ljude, optužili su vlast za obmanu da će članice NATO saveza priteći u pomoć. Besprizorno spinovanje ove nesreće i preuveličavanje kako “nigdje nema NATO aviona da gase požare, nigdje tih čuvenih vojnih trupa da učestvuju u spasavanju ljudskih života i imovine”, ostalo je, međutim, tek još jedan političlki promašaj četničkog vojvode Manidća i njegovih serdara.

“Očigledno je da će jedini avioni NATO koje je vidjela CG biti oni koji su ubijali naš narod 1999. godine”, piše u jednom od saopštenja DF-a, iako se mnogi još prisjećaju da Mandić i njemu slični, ni te 1999. godine nijesu bili zadovoljni “efikasnošću” NATO avijacije, pa su ih pozivali da žešće udare po Crnoj Gori jer “nijesmo ni mi gubavi!”

Ali, na veliku žalost zlobnika iz Rusije i njihovih ekspozitura u Crnoj Gori, rezultati ove kampanje pokazali su se kao kontraproduktivni. Podaci, naime, govore, da je broj ruskih turista u Crnoj Gori i ove godine u značajnom porastu. Svakodnevno avioni iz Moskve i St.Petersburga slijeću u Tivat, a dragi nam ruski gosti izgleda više vjeruju svojim očima nego propagandi iz nekih ruskih tv-centara.

I novi politički anti-NATO spin Demokratskog fronta pokazao se kao veliki promašaj, jer saveznici Crne Gore su odmah po pozivu reagovali – tu su avioni iz Ukrajine, Bugarske, Švajcarske, Izraela….
Vječeslav Vlasenko se još iščuđava u Nišu.

Ruski turisti više vole Budvu od Sočija

U Sočiju je, uoči Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, uložena nevjerovatna 51 milijarda dolara u izgradnju puteva, hotelskih i sportskih objekata i infrastrukture.

Ovaj megalomanski projekat ruskih vlasti i Vladimira Putina, prema ocjenama nekih analitičara iz Rusije, doživljava krah i pokazuje svoju neodrživost. Zbog toga su, valjda, na sceni očajnički pokušaji da se izvuku makar djelići uloženog novca.

Od početnog plana, koji je doživio katastrofu, a to je da Soči bude jedan od međunarodnih centara za turizam, sada ruske vlasti po svaku cijenu pokušavaju da dovedu što više domaćih turista u to odmaralište, kako bi umanjili štetu. To se, međutim, ne radi pozitivnim marketingom tog odmarališta i promocijom urađenog, jer takav marketing nije uspio da napravi značajan pomak, već se sada, uz pomoć ruske medijske mašinerije, krenulo u specijalni rat i pokušavaju se ocrniti sve omiljene lokacije za odmor ruskih turista u Evropi, a posebno u Crnoj Gori.

Čini se, bezuspješno, jer očigledno je da ruski turisti više vole Budvu od Sočija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baseball dildo
Gost
Baseball dildo

Za one što ne znaju ruski da vam prevedem dio sa M. Milačićem , kaže novinaru ovako. -Ovo je nikakva država, hoće u NATO a vidite čime ja moram da se samozadovoljavam, niđe ne mogu da kupim jedan pravi pravcati dildo, sramota što čini ova vlast od mene.

spartanac
Gost
spartanac

kakvi su ovo divljani sa sve cdm-om,ista fela,ona najgora na svijet,samo mi nije jasno zašto sam pokušao da pročitam ovu glupost…

Maki
Gost
Maki

Televizije i novine koje nemaju novinara njima ne treba pridavati paznju. To je vijest cisto radi razonode kao ono- jeste li znali ili culi.
Postoji viber , facebook i druge drustvene mreze i naravno druge ozbiljne novinske redakcije gdje moze da se vidi i cuje istina.
Koga zanima moze da dodje do istine.
Ljubomora i zavist nikome nijesu doneli dobro.

Evroazija
Gost
Evroazija

Kako vidim neki novinari imaju namru da objave rat velikoj Rusiji a jos nisu raskrstili sa Japanom !

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Nijesi informisan. Crna Gora je potpisala mir sa Japanom 2006. A to smo ratovali (kolko smo mogli) za Ruse. Pročitaj što je Lekso Saičić uradio, poslije nekoliko pokušaja Rusa. Dosta smo ratovali.

Evroazija
Gost
Evroazija

Mislim da nije sve tako kako pise ovde ,propagabda i zli jezici mogu da nanesu vise stete od svih prirodnih katastrofa !

Milivoje
Gost
Milivoje

Neko je tražio linkove….uživajte!!!

Prilog iz dnevnika Rusia1 o turizmu u CG sa ruskim agentima : https://www.youtube.com/watch?v=VFJqYiJWtU4

Prilog o požarima pod nazivom: Средиземноморье в огне: турист спасается бегством http://www.vesti.ru/doc.html?id=2910899&cid=9#

Izjava direktora centra u Nišu: https://www.infox.ru/news/251/world/incidents/180849-cernogoria-gorit-po-politiceskim-soobrazeniam

A evo i odgovora ruskih turista koji se sprdaju sa Rusija 1 kanalom i ovim domacim izdajnicima!!! https://www.youtube.com/watch?v=fsty5oVuCC

Milivoje
Gost
Milivoje
kez
Gost
kez
Budimo realni
Gost
Budimo realni

Prvi link je iz marta mjeseca i nema veze s ovim požarima. U drugom se koliko ja razumijem ruski pominju evakuisani turisti i koliko znam informacija je tačna. Ovu izjavu direktora centra u Nišu ne razumjeh, a smor mi je guglat prevod. Četvrti link nijesam ni otvarao jer ti vjerujem. Siguran sam da se Rusi sprdaju sa ovim kanalom koji… Više »

Milivoje
Gost
Milivoje

Mislim da DN nisu ni rekle da je ovo iz prvog linka vezano za požare, nego su povezali to sa propagandom koja se vodi protiv CG turizma a traje vec mjesecima. Malo sam učio ruski u školi pa mogu da prevedem dio izjava iz prvog linka u kome novinar Dana kaže ” glavni biznis u CG je trgovina ljudima i… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Znaš ruski pa možeš prevesti bolje nego ja ali većina je osim tog ubistva turiste tačna što je i snimcima potvrđeno. Sve su naše plaže u martu kad je išao prilog zapuštene jer se sređuju tek krajem maja, a neke i početkom juna. Turista ima tokom cijele godine pa iako se možda ne kupaju red bi bio da šetaju pored… Više »

kez
Gost
kez

Budimo realni, kao i uvijek, sve si samo ne realan. Vidiš ti dobro što je snimano – najgore što se moglo naći. Intervjuisani su izdajice Crne Gore. I prestani da mudruješ, pročitan si odavno!

Koki
Gost
Koki

Tuga od clanka

Virus
Gost
Virus

Ne čudi me ovakav tekst Dnevnih novina, jer tamo nema novinarske etike.
Nego, jeste li znali da nas Vlada zadužuje još 100 meleona ? Kad će tekst o tome ?

alo
Gost
alo

“I novi politički anti-NATO spin Demokratskog fronta pokazao se kao veliki promašaj, jer saveznici Crne Gore su odmah po pozivu reagovali – tu su avioni iz Ukrajine, Bugarske, Švajcarske, Izraela….” – samo je Bugarska clanica nato-a a pomaze sa jednim starim ruskim helikopterom od 2 kubika. Za ovo imaju puno pravo, mogao je nato da posalje eskadrilu kanadera i helikoptera… Više »

metadon
Gost
metadon

NATO je reagovao kada smo ga pozvali
Švajcarski helikopter je stigao iz NATO baze na Kosovu
Ukrajina čeka prijem u alijansu,tako da postupa po pravilima i zahtjevima NATOa
Čisto radi objektivnosti,pozdrav

alo
Gost
alo

Svajcarska nije clanica nato-a. Ukrajina je jos daleko od nato-a, njihova pomoc je vise znak zahvalnosti za postupke cg

aken
Gost
aken

Momci,osnova političke propagande je da ne bude jednostrana,ostrašćena,i providna….Ova Vaša je sve to.A didatno su Dn čitane na nivou statističke greške-nekih 2-3000 orimheraka,koje kupuju opštinske i državne firme pid moranjem…a i ovaj portal iz istih razloga stalno ima sve manhe interesenata,koji provode sve manje vremena na njemu…

Mrgud
Gost
Mrgud

DF-ovi tableti uposleni punom parom.Samo znajte ko se zadnji smije nalslađe se smije.Ko drugome jamu kopa…..

Bot
Gost
Bot

Ako i vatrogasce hrane ka nas crno nam se pise

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Mogli ste objavit link da pogledamo i procijenimo sami da li je tako kako kazete. Ja licno ne vjerujem. Ali nebitno je to u odnosu na ono sto se pokazalo sad kad su nas zadesili pozari. Evidentno je da smo s opremom tanku, a i da ljudstva(profesionalnog) fali. Uvidjeli smo i da nas ima svakakvih pa jedni optuzuju DF da… Više »

Toni
Gost
Toni

“…više zvuči kao blasfemični ukor” – šta je pjesnik htio da kaže? Razumijem potrebu za razmetanjem terminima koje koriste učenije osobe, ali “blasfemičan” u ovom kontekstu nema ama baš nikakav smisao. Kako ono kažu, obućaru, drži se cipela.

alen
Gost
alen

Tačno tako…
Blasfemija znači huljenje prema svetom.
Kakvo huljenje prema svetom je izjava tamo nekog načelnika nečega?
Vjerovatno je novinar mislio na Blaziran.Ali nije baš novinar,a nije baš ni obrazovan.

Toni
Gost
Toni

Čuj novinar, pa još DN-a. Ni u snu.

PJETRO
Gost
PJETRO

Aloooooooo narode sto se pecate na ove politicke gluposti. Ni EU ni Rusija nista nece ulozit ni pomoc ako nema koristi. Niko nikog ne voli bez neke koristi. Opusteno

Petar
Gost
Petar

Ko je taj DN čiji tekst objavljujete? Objavite puno ime i prezime tog stručnjaka i njegovu titulu da znamo sa koje pozicije komentariše ovako ostrašćeno…Očigledno se radi o nekom Mekkejnovom drugaru iz vrtića.

Novi
Gost
Novi

Vjerovatno neki sendvicar ispranog mozga

eo!
Gost
eo!

dnevne novine.

Rašo
Gost
Rašo

Pozare podmeću aktivisti DPSa,po nalogu vladajucih struktura,kako bi se slavodobitno koristio dolazak NATO letilica za gašenje,a time promovisala očigledna korist od članstva u NATO.
jednostavno i logično.

Cvrc
Gost
Cvrc

Kakvo je tvoje bolesno razmisljanje, ako iko ovo radi rade anti natovci i politicke grupacije koje ih podrzavaj da bi unistili turisticku sezonu u CG i sladili se slabom posjetom Crnoj Gori

z d
Gost
z d

Ra[o ne puštaj “golubove”života ti. Ako iko pali, pale ovi tvoji samo da se veće zlo napravi u državi. Evo vidiš ove ozarene face na slikama. Samo da nikom nije dobro u C.G. osim njima sa punim džepovima ruslih dolara.

Cikotiććć
Gost
Cikotiććć

A što kao ne gori cijela CG, ne gušimo se u PG evo već 10 dana. Od dima se jutros ne vidi nijedno brdo oko Podgorice. Kakvi su ovo tekstovi mržnje i narod zatrovani? Čemu sve ovo.

Luka, nikšić
Gost
Luka, nikšić

Pa i treba tako, ne no ce da reklamiraju cg,a ovi ih odje proglasavaju za zlocince,teroriste..,uvode sankcije.,a sve zbog Milovih propalih biznis planova sa ruskim tajkunima

H.Novi
Gost
H.Novi

Za nas je paradajz turizam prošao još devedesetih… Hoćemo Njemce,Francuze,Italijane itd…

Budvanin
Gost
Budvanin

Evo sve trče, da nije Rusa i Srba ne bi nam dosao nidje niko, pogotovo u privatnom smjestaju od cega zivi 90 % primorja.

Toni
Gost
Toni

E od njih ćete se nauzimati para. Od Njemaca i nešto, a ako budete živjeli od Francuza i Italijana, možete odma’ zatvoriti apartmane i kupiti ovce, jer je pretpostavljam to jedino što osim izdavanja i otimanja od turista umijete da radite.

Mrgud
Gost
Mrgud

Pokazali su rusi ko su i sta su Poljacima,Cesima,Slovacima,Madjarima,Bugarima,Rumunima……Titu su jedino dosli na noge da se izvinjavaju.

PJETRO
Gost
PJETRO

jesu, zato su njemci bili prijateljski nastrojeni u prvom i drugom svjetskom ratu prema nama. I britanci prelijepo su nas bombardovali svu nam podgoricu srusili, al su oni to iz ljubavi. Ne zamlacujte se narode. Na svoju stranu je najbolje bit.

Rašo
Gost
Rašo

Zaludu je bravima objasnjavati,čika Pjetro.
Ne vidi to dalje od sendviča s parizerom.
Nema za kafu i za dva obroka na dan, ali je kadro da bistri svjetsku politiku.
Većina ovih imbecila misli da mogu da vode i ekonomij Kine, pa su onda
svi problemi Crne Gore sitnica za njih.

Bokelj
Gost
Bokelj

kakav glup odgovor. njemci su to radili u ratu , rusi su ovim narodima mamicu j…od krajata 2. sv. rata sve do 1989 znaci preko 40 godina.
glup li si

Ćotek
Gost
Ćotek

što nijesu obavijestili svoje gradjane o pomoći Ukrajine u gašenju požara?

z. d.
Gost
z. d.

Ove naše posrbice bi voljele da sve izgori u Crnoj Gori na čelu sa vladom pa bi oni onda na pustoj zemlji zajedno sa braćom rusima mogli da caruju i naprave raj na zemlji. Pusti snovi. Evo se mi nekako izborismo sa vatrom, a i turista neće faliti jer kako god ođe im je najljepše i najbezbjednije.

kinez
Gost
kinez

Јадно,и један и други текст као да је писао политички комесар,користите туђу муку у пропагандне сврхе!

Novljanin
Gost
Novljanin

Zrakoplovi ??? Sta je to ?

Bokelj
Gost
Bokelj

Znas ti dobro sto je to, to je jedna od onih stvari, zajedno sa televizorima, kravama itd itd,sto su tvoji novljani krali tokom ranih devedesetih po konavlama…zrakoplove specificno u zracnoj luci DUB..znas sto je zracna luka? imas google translator pa ga koristi
jadove jadni

ZwijuK
Gost
ZwijuK

@Novljanin
Razbuktala se vatra na Solilima, stigli hrvatski kanaderi i izraelski avioni: https://goo.gl/cPG5My
Da si blizu Solilima danas ti z”rakoplovi” ti nebi bili nepoznanica. Osjećaš li i zeru stida?!

pupo
Gost
pupo

marko milacic i damjanovic ….

Mrgud
Gost
Mrgud

“Hrani psa ds te ujede” kaze jedna poslovica.

Enzo
Gost
Enzo

Zrakoplovi? Niste ni vi nista bolji od tih ruskih medija.

Bokelj
Gost
Bokelj

Zrakoplov nego sto!

Jasarko
Gost
Jasarko

Ajde ne opravdavam ih al rusi imaju svoj cilj i ponasaju se bezocno u cilju ostvarenja svojih interesa. Ali ove domace bene me ostave bez texta…koje je to zlo domace.

Mrgud
Gost
Mrgud

Samo jos Amfilohije fali da baci koju kletvu.

car
Gost
car

Kud ćeš veće kletve od ovih požara.

Mrgud
Gost
Mrgud

Ima kad počne i tvoje kuće da se tiče.

MILTON
Gost
MILTON

Mogli ste napisati dvije rečenice o ovom novom zaduženju CG, divno li se upravlja NARODNIM parama

bil klinton
Gost
bil klinton

Imate li đe kakav dokaz za ovo iz Rusije, iskreno postali ste nepovjerljivi izvor informacija.

Boka
Gost
Boka

Haha bratska rasija. Veće zemlje a manje čojstva ne viđeh.

Toni
Gost
Toni

E ti si mjerilo za čojstvo…

Mrgud
Gost
Mrgud

Mjeriti prema posrbicama čojstvo,malo bi ko nečovjek ispo.

Novi
Gost
Novi

Evo ima CG

Goran
Gost
Goran

Ovakvi tekstovi su pravo ponizenje za novinarstvo.Slazem se da prenosenje takvih stvari koje nijesu istinite,nijesu dobre po nas,ali zar morate objavljivati tekstove tipa obih kao da ih je seotska alapacha pisala?Uzas.

Send this to a friend