Politika

Pravi Crnogorci slave heroje Božićnog ustanka

Božićni ustanak

Božićni ustanak najsvjetliji je trenutak crnogorske istorije i jedan od temelja crnogorske državotvorne i građanske emancipacije naše države, kaže istoričar i pravnik Novak Adžić.

“Mi se borimo za slobodu i nezavisnost Crne Gore i od ove borbe jedino nas smrt rastaviti može” , poručili su crnogorski ustanici u proglasu 1919. godine.

Braneći nacionalnu slobodu i državnu samostalnost u Božićnoj pobuni, ustanici su htjeli da skrenu pažnju velikih sila na crnogorsko pitanje.

Istoričar Novak Adžić, podsjeća na poruku crnogorskog suverena u egzilu, kralja Nikole Prvog , koju je uputio svom narodu: “Neka Crnogorci dobro znadu. Na to ni živ ni mrtav pristati neću”.

Da nije bilo Božićne pobune 1919, kao i Trinaestojulskog ustanka 1941, ne bi bilo ni pobjedničke Crne Gore 21.maja 2006, ističe Adžić.

“To je istorijski kontinuitet borbe za opstanak Crne Gore protiv agresora, osvajača, okupatora. Božićni ustanak crnogorskog naroda januara 1919. je jedan od najsvjetlijih trenutaka i momenata u istoriji crnogorskog naroda i on je ponosirao svijest o opstanku trajanja Crne Gore i otporu velikosrpskom teroru i brutalnoj aneksiji crnogorske države i nacionalnom porobljavanju crnogorskog naroda”, poručuje Adžić.

Božićni ustanak je, kaže Adžić, jedan od ugaonih temelja crnogorske državotvorne i građanske emancipacije i otpor onima koji su željeli trajno da unište državu Crnu Goru i asimiliraju Crnogorce.

“Pravi heroji su oni koji slave heroje Božicnog ustanka i koji danas jasno potvrđuju da ova, po meni, kolaborantsko-kvinsliska Vlada koja upravlja Crnom Gorom je na fonu negacije svega onoga za što su se Crnogorci i građani Crne Gore svih nacija i vjera borili u 20. i 21. vijeku u cilju opstanka Crne Gore”, kaže Adžić.

Božićni ustanak crnogorskog naroda podignut je pod vođstvom komandira Krsta Zrnova Popovića, 6. januara 1919, a slogan “za pravo, cast i slobodu Crne Gore” ostao je kao podsjetnik na borbu za obnovu crnogorske države.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sakib Causevic
Gost
Sakib Causevic

Da nije Primorja te Nam Aleksandar pripoji 1918 neznam kako bi o OD cega prezivjeli iz te nahije 4 crnog kamena

ESAD OD DUKLJE
Gost
ESAD OD DUKLJE

Tako je Novace, samo pravi crnogorci slave bozicni ustanak. Nadam se, sve vise i vise crnogoraca slavice bozicni ustanak. Jos kada se ubijede ko im je dosao na vlas. Slavicemo!!!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Dvije velike greske kralja nikole au bile skadar i bozicni ustanak ! Na skadru je uzalud poginulo previse crnogoraca a bozicni ustanak je posijao śeme podjela u narodu koje i danas traju i koje su prouzrokovale zlocine i pogibiju i tada i kasnije u ratu od cetrdesetprve ! Uloga bozicnog ustanka za resavanje nacionalnog identiteta crnogoraca je ravna nuli !

Dula
Gost
Dula

SLAVA HEROJIMA!

Burin
Gost
Burin

Volio bih da mi neko objasni kako se moze slaviti antifasisticki pokret 1941.g. ciji su pripadnici ubili Krsta Zrnova zbog saradnje sa okupatorom? Izaberite…

Krle
Gost
Krle

I jedni i drugi su branili Crnu Goru. Jedni od Srba a drugi od drugih fasista. To sto su se medjusobno svadjali je manje bitno.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ja sam Crnogorac i za nezavisnu sam drzavu Crnu Goru ! Bezuslovno ! Imam cvrst stav. i potpuno sam ubijedjen, da je Bozicni ustanak bio nepotreban i da je samo donio stetu i nesrecu Ctnoj Gori koja traje i do danasnjih dana ! Isto tako, da nije bilo zajednicke juznoslovendke drzave Jugoslavije ne bi postojala ni danasnja Crna Gora !… Više »

Ja sam
Gost
Ja sam

Nista

Kriwi
Gost
Kriwi

Lijepo li je biti krivi Crnogorac!!!

GRADE MOJ
Gost
GRADE MOJ

Nećemo i nesmijemo dozvoliti POTIRANJE CRNOGORSKOG IDENTITETA I ASIMILACIJU CRNOGORACA, moramo biti uporni ali ne samo kuckati u toploj sobi po tastaturi i kukati kuku nama IZGUBISMODRŽAVU, mirnim protestima dati do znanja da tražimo SAMO ONO ŠTO NAMA CRNOGORCIMA PRIPADA!!!!!

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Ponosan sam što sam potomak Djura Kape.
Oficira Kanunske nahije i jedan od 5 oficira kojima je Krsto Zrnov najvise vjerovao…Slava im 🇲🇪

Talijan Ct 🇮🇹
Gost
Talijan Ct 🇮🇹

Blago ti u pamet…

MajskaCrna Gora
Gost
MajskaCrna Gora

I sada su prijevarom URA na vlast došli. Najveći dušmani crnogorski nisu DF, SNP, Demokrate nego URA.

Jovan Ct
Gost
Jovan Ct

Tako je, najveći zadatak je časne crnogorce koji su glasali za URA zbog DPSovskih anomalija vratiti na put građanske indenpendističke ideje i udaljiti od četničkih skuta.

Slovoljubve
Gost
Slovoljubve

Ovo “prijevarno” cuh u seriji. Pa dobro, ima li ista zbilja autenticno crnogorsko ili se sve temelji na antisrpskom? Pitam za druga.

LipaLipa
Gost
LipaLipa

… za nasa prava, cinove, privilegije i ostalo, … isto kao i danas, … kralj i otadzbina ili Milo da je vjecna,… simbol i nista vise, … svako dobro, …

GRADE MOJ
Gost
GRADE MOJ

Mi starije generacije smo ovo učili iz predmeta Istorija ali pošto izbrisane sve što su naši CRNOGORCI u prošlosti svojim životima platili ZA NASU SLOBODU MORA DA SE ZNA, čak imamo i film”13JUL”koji prikazuje neke detalje i činjenice u kojima CRNOGORCI GINU za slobodu CRNE GORE, NESMIJEMO DOZVOLITI DA NAM FLASTER STAVE PREKO USTA sve će izaći na ISTINU, NIKAD… Više »

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Da je Vjecna Crna Gora
Nikad vise 1918

Slovoljubve
Gost
Slovoljubve

Rece ri i nikad nidje ne mrdnu sa Zabjela.

Roko
Gost
Roko

Nikad neće Crna Gora bit obala srpskog mora.

Kliki
Gost
Kliki

Oce oce vec je

Prodje
Gost
Prodje

Azra – “Kad mrtvi fazani lete”
Moj bože koliko demagogije sustavno poredane u artiljerijske selve koliko poredanih misli iza kojih ne stoji ništa osim mržnje,svjete,vlasti i koliko pokvarenosti treba da se izlije pred naše noge
i kako je do neprepoznavanja dovedena sustina prevare.

Exfart
Gost
Exfart

O oo ooo…

Fkbalsic
Gost
Fkbalsic

Sve vam je istina lazzzzz

Blaki
Gost
Blaki

Džaba ako ti ko reče da čitaš kad si nepismen. Sve ti piše u Istoriji.

Fkbalsic
Gost
Fkbalsic

Aj pali

Sasa
Gost
Sasa

Da je srece bilo imali bi politicara poput Novaka Adzica,nadam se da ce na sledece izbore kad pobijedimo vlast imati sluha za ovakve ljude.

Velja Gora
Gost
Velja Gora

Davljenik se za slamku vata
A vi za slamcicu

Marina
Gost
Marina

Velja Gora
A za koga se vi vatate?
Za Kacavendu ili Pahomija ???

Velja Gora
Gost
Velja Gora

Za nikoga
Nemamo potrebu za tim
Cvrsto smo na nogama

Madagaskar
Gost
Madagaskar

DA JE VJEČNA💪🏻🇲🇪

M. M. Popović
Gost
M. M. Popović

Da ih Slavimo, malo je reć! Dali su živote da bi mi danas bili ovakvi kakvi smo i dozvoljavali šikaniranje! Bruka i sramota!

Crnogorka 🇲🇪
Gost
Crnogorka 🇲🇪

I nećemo se dat!!!

Duklja_MN
Gost
Duklja_MN

 “za pravo, cast i slobodu Crne Gore” VJECNA VAM SLAVA HEROJI

sombrero
Gost
sombrero

Za pravo cast i slobodu Crne Gore! Da je vjecna!

Ja sam
Gost
Ja sam

Istoricar ili politicar?!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

A sta ti smeta? Covjek je iznio cinjenice. Treba ovo sve uciti u skoli da Djeca znaju.

Mijuskovic
Gost
Mijuskovic

Da su ucili od pocetka pravu istoriju ,a ne srbijansku falsifikovanu,sve bi davno bilo na svom mjestu.Ne bi sad gledali paljenje crnogorske zastave i dokazivalu ovim bezmogasima ko su im preci.

Broj 1
Gost
Broj 1

Upravo mu činjenice smetaju

Send this to a friend