Politika

Pred Balkanom su novi izazovi: Vučić izgara od želje da bude regionalni lider

Aleksandar Vučić

Pišu
Vlado Vurušić, Robert Bajruši

Kuga 21. vijeka, kako zovu pandemiju koronavirusa, u ova je tri mjeseca stavila na čekanje, “u ler”, mnoge probleme ovih naših prostora. Podsjetimo da su se uoči pojave koronavirusa zaoštrili srpsko-crnogorski odnosi zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, prosrpsko-ruske snage koje osporavaju crnogorsku nezavisnost organizovale su, uz logističku pomoć Srbije i SPC-a, protestne litije. Brisel i SAD bili su najavili novu etapu dijaloga Srbije i Kosova kada je konačno oformljena nova kosovska vlada Albina Kurtija (koja je u međuvremenu pala, a on je v.d premijera), ali je Aleksandru Vučiću epidemija koronavirusa došla kao pomoć jer se on užasava nastavka razgovora – oni, naime, ne predviđaju nikakvu korekciju granica koju on zagovara kao spasonosno rješenje za sebe i vjerovatno je završetak dijaloga osmišljen tako da Srbija prizna Kosovo, ali u busiji čeka Milorad Dodik koji na taj eventualni “razmjenjivački kosovski” mig kreće u rušenje BiH. Dodik je u BiH ponovno postavio pitanje opstanka države jer je na čekanju njegovo traženje za preispitivanje rada stranih sudija u Ustavnom sudu BiH te u svom stilu najavio da BiH možda neće preživjeti pandemiju. “Srbi su sada zatočeni, Republici Srpskoj nije mjesto u BiH”, kaže Milorad Dodik.

Dakle, nakon Covida-19 Balkan će se vratiti starim netrpeljivostima, napetostima i borbama za pozicije, ali čini se da je pod plaštem korone na ove prostore stigla i jedna nova “sila” koja će se, u prvom redu u Srbiji, pokušati pozicionirati – Kina. Tako u Vučićevoj Srbiji očekujemo malu stisku svih onih s kojima on koketira – EU i Rusija, kojoj se sada priključuje i Kina. Vučić tako već u koroni počinje sjediti na čak tri stolice, što dodatno pojačava rizik njegove vladavine, iako su ga i EU i Moskva upozoravali da je puno sjedeti i na dosadašnje dvije klimave stolice. Vučićev rulet s tri metka u bubnju.

No, Balkan ipak iz pandemije izlazi i s novom geostrateškom pozicijom. Sjeverna Makedonija postala je članica NATO-a i dobila je zeleno svjetlo za pregovore s EU. Regija se u novim postpandemijskim vremenima i okolnostima vraća starim problemima, dodatno opterećena jačanjem autoritarnih sklonosti – tzv. orbanizacijom (po Viktoru Orbanu koji je sebi praktički pripisao apsolutističke ovlasti Luja XIV.). Orbanizam se osladio mnogima na Balkanu.

“Kada se život iole vrati u normalu, a naziremo kraj toga, polako ćemo se vraćati svakodnevnim problemima, sukobima, netrpeljivostima i ponovno će nas dočekati svi problemi koji su na nekoliko mjeseci stavljeni na stranu”, kaže za Jutarnji.hr beogradski politolog Boban Stojanović.

Izigravanje regionalnog lidera

Hoće li zato Vučić, ojačan na unutrašnjem planu, nastaviti tamo gdje je stao s destabilizacijom Crne Gore, odgađanjem pregovora s Kosovom, okretanjem leđa EU, izigravanjem regionalnog lidera, a zapravo njegovim glavnim remetilačkim faktorom?

Stojanović smatra da Vučić neće gubiti vrijeme te će upravo zbog “svježeg” sjećanja na krizu, kako sada stvari stoje, izbore organizovati u junu ili julu. Stojanović je siguran da će Vučić iskoristiti svoju kampanju iz doba pandemije (praktički održava izborne skupove dijeleći medicinsku opremu i slično), a tako su usmjerene i ekonomske mjere – isplate kompanijama i zaposlenima kreću tek od 15. maja. I zbog najavljenog bojkota dijela opozicije jako mu je važno da se izbori ne otegnu jer mu je potreban svaki birač zbog izlaznosti.

Srbijanski politolog uvjeren je da će Vučić na tim izborima uvjerljivo pobijediti, vrlo moguće s više procenata nego što se očekivalo prije koronavirusa (izbori su trebali biti u aprilu), ali ističe: “Vjerujem da bi to mogla biti njegova posljednja izborna pobjeda”. Naime, u prilog mu, smatra Stojanović, neće ići produbljivanje ekonomske krize jer će mjere za oporavak biti usmjerene direktno i protiv njegovih članova i simpatizera, a s druge strane, reakcija na krizu i prije svega šaljiva konferencija za novinare krajem februara sigurno su stvorili velik dio antivučićevskih birača koji će se aktivirati ili će na nekim sljedećim izborima sigurno biti glasači neke druge (opozicijske) opcije.

Stojanović smatra da će zaokret prema Kini i Rusiji te okretanje leđa EU, što će njegovi birači lako prihvatiti, biti i kobni potez koji će dugoročno biti jedan od ključnih elemenata koji će voditi k njegovoj smjeni.

Brat Si

Upravo je Kina na Balkanu vrlo značajno pitanje postpandemijskog vremena, pogotovo jer je EU nezadovoljna kineskim ponašanjem i lažiranjem podataka o pandemiji. No, Vučić je izjavljivao kako je Kina pomagala, a EU nije poslala niti jedan respirator. Po Beogradu se velikim plakatima zahvaljivalo Si Đinpingu nazivajući ga bratom, režimski ljudi na kineskom su slali poruke zahvalnosti, čak je i ruska pomoć pala u drugi plan, što je izazvalo blago negodovanje Kremlja

Vučića bi to moglo stajati vlasti jer se on i održava najviše zahvaljujući podršci Brisela njihovim sredstvima budući da su ulaganja iz EU nekoliko desetina puta veća od ruskih ili kineskih, koji se prenaglašavaju. Vučić bi za pitanje Kosova koristio Rusiju, Kini nudi Srbiju kao poligon za prodor u Evropu, a za strana ulaganja bi EU, iako njegovi mediji otvoreno govore da od EU nema vajde. Konačno, šanse za proširenje prije 2030. godine na dugom su štapu, što Vučiću olakšava antievropsko ponašanje. No, teško da će to tako ići.

Stojanović je stoga siguran da će se Vučić okrenuti Kini i Rusiji. Za Kinu će koristiti narativ pomoći tokom pandemije koronavirusa, i to će mu kod njegovih birača jako pomoći jer je većina njih ionako raspoložena protiv EU. Ova situacija idealna mu je prilika za zaokret – prije svega zbog pitanja Kosova jer mu vrijeme ističe, a javnost traži određene pomake i rezultate. Kako bi to izbjegao, izvešće zaokret, ali će mu upravo to stvarati najveće probleme u budućnosti jer teško da bez podrške EU može dugo opstati na vlasti u Srbiji, razmišlja Stojanović. Vučić će pokušati napraviti zaokret, birači će to lako “honorisati”, ali će najmoćnije države EU takođe okrenuti ploču prema Vučiću, a takav rasplet za njega znači puko preživljavanje na vlasti.

Da su stvari ozbiljne, pokazuje i to što je šef diplomatije EU Josep Borel poručio da je nezadovoljan i zabrinut za Balkan te poručio kako je smiješno da se po Beogradu lijepe billboardi zahvalnosti Kini, a nema onih za EU koja pomaže najviše. Vučić se proslavio ljubljenjem kineske zastave i izjavom kako od EU nisu ništa dobili, iako su u Briselu rekli da su Srbiji odobrene desetine miliona eura bespovratne pomoći.

A Dodik dopunjuje Vučića: “EU je pala na ispitu solidarnosti. EU je svima pokazala koliko je rovita i dezorganizovana. Ostaće trajno nezadovoljstvo reakcijom, nesolidarnošću, odbacivanjem Zapadnog Balkana i svih nas ovdje od strane EU. Nismo vidjeli nijednu njihovu dobru namjeru ni želju da nam pomognu”.

“Pitanje je hoće li biti BiH nakon ove pandemije. Republika Srpska je dokazala da ima prijatelje na sve strane svijeta. Raduje me što smo imali razumijevanje Srbije, Kine, Rusije, Mađarske”, ističe nadalje Dodik, ističući baš Mađarsku koja šalje pomoć RS-u, ali ne i Sarajevu. Dodik samo čeka kraj pandemije da ponovno nasrne na BiH.

Krizno žarište

“EU zna kako ne može sebi dopustiti luksuz da zapostavi Zapadni Balkan jer su svjesni da je to krizno žarište i da bi bez njihove stalne prisutnosti i financijske pomoći moglo doći do požara koji bi neizbježno zahvatio i EU. Osim toga, EU je svjesna da svako njihovo povlačenje ostavlja slobodan prostor drugim svjetskim silama koje preko Balkana pokušavaju završiti teritorijalne ili druge pretenzije u drugim krajevima svijeta”, smatra Ivana Marić, politička analitičarka iz Sarajeva.

Ivana Marić ističe da će evroatlantske integracije biti glavna tema u sljedećim godinama, ako ne i decenijama. Veliku pažnju javnosti zaokupiće i briga za oporavak ionako loše ekonomske situacije koja se pogoršala zbog pandemije Covida-19, a još više zbog nesposobnih i neodgovornih političara.

“Sve to pratiće već uigrano podizanje nacionalnih tenzija kojima prikrivaju loše vođenje države, zloupotrebe položaja i uz koje je izborna pobjeda osigurana”, nije optimistična Ivana Marić.

Vlasti u Crnoj Gori takođe se pripremaju na nastavak protestnih litija prosrpskih opcija, koje su sada zbog korone stavljene u mirovanje. Destabilizacija Crne Gore će se nastaviti jer je za Vučića to prirodno političko stanje i njegov politički kod. U poziciji kad je „poraz“ oko Kosova evidentan, Crna Gora mu treba i zato da skrene „misli Srba“ s problema Kosova, ali da zadnjim atomima snage pokuša zadržati dominaciju nad regijom, jer kako je već mnogo puta kazano, “gubitkom” Crne Gore, ideja Velike Srbije i srpske dominacije („ Mi smo lideri regije“ Vučićeva je opsesija i frustracija) na ovim prostorima pada u vodu.

Kosovska petlja

Ali, što tek reći za pitanja srpsko-kosovskih odnosa koji nemaju naznaka normalizacije, iako je, što je pozitivno, isključena ratna opcija, i to prije svega jer Kosovo uživa zaštitu SAD-a. No, nakon pandemije i Beograd i Priština biće privedeni za pregovarački stol, a Kosovo se nalazi pred vrlo mogućim novim izborima. Albin Kurti otkrio je da je inicijativa njegova koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova (DSK) o izglasavanju nepovjerenja vladi 25. marta bila koordinirana sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije, Ričardom Grenelom. Ponovio je da je njegova vlada srušena samo zato što se “Grenelu žuri da se potpiše dogovor sa Srbijom”.

Kurti je Grenela optužio da je u tajnosti zagovarao nepošten sporazum koji uključuje teritorijalnu razmjenu između Kosova i Srbije, navodeći da će to donijeti “još veći broj izbjeglica u EU i SAD”. Prema njegovim riječima, takav dogovor ne može biti mirovni. “Može se dogoditi da je Grenela zaveo predsjednik Hašim Tači, ali isto tako je možda u iskušenju da dobije političke poene tako što će riješiti vjekovni spor”, glasi Kurtijevo pojašnjenje. EU je 3. aprila postavila slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka za svog izaslanika za problem Srbija-Kosovo, koji je odmah izjavio da Brisel ne namjerava odugovlačiti.

No, na Kosovu se pribojavaju da će pitanje “razmjene teritorija” ponovno doći na dnevni red kako bi se udovoljilo Vučiću i konačno riješilo to pitanje koje muči Evropu. No, njegovim rješenjem se i Rusiji izbija adut koji koristi kako bi bila akter balkanskih igara. Pred Balkanom su novi izazovi i nove prijetnje. I neće biti dosadno. Možda zažalimo za koronom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mladen
Gost
Mladen

Šta mislite da se uhvatite posla i počnete raditi, kako kažu svi na Balkanu, a ne rade tako..

Slavko
Gost
Slavko

Dajte vi nama plate i penzije kao Vucic svom narodu, a ne ovu bijedu.

Boki
Gost
Boki

Hoćeš platu od 160 eura kao što je imaju na jugu Srbije? Ili možda hoćeš 230 eura kao što imaju plate u tim silnim fabrikama što ih Vučić otvara, kao na primjer u kinesku Juru? Država im da subvencije po zaposlenom radniku u milionskim iznosima, a radnici rade za minimalac u tim istim fabrikama. Vučić je egomanijak i najveća opasnost… Više »

Vito
Gost
Vito

Jura nije kineska, penzije ni plate nisu tolike. Daleko je od dobrog, ali nemojte bre ljudi da izmisljate… Hrvati svaki dan objavljuju negativne tekstove o Srbiji, a pomamljeni srbomrsci ovde to jedva docekaju. Polako bre ljudi…

Slavko
Gost
Slavko

Minimalac u Srbiji je oko PEDESET eura veci nego u Crnoj Gori, tako da si slagao vec u prvoj recenici.

Maki
Gost
Maki

Kolko ti imas platu ?

STARA HERCEGOVI
Gost
STARA HERCEGOVI

To su tvoje zelje, na žalost ili radost /zavisi od osobe/ nije vise tako u Srbiji.

MMM
Gost
MMM

Plate i penzije u Srbiji, salis li se?!

Miljan
Gost
Miljan

Hahahahaha,ti stvarno nisi nikako dobro. Izmjeri temperaturu,buncas druze.

Vito
Gost
Vito

Hrvati samo pokazuju koliko su nebitni, kao i ostali u regionu, osim srba i Srbije, jer drugu temu nemaju…

Miljan
Gost
Miljan

Pa samo vi imate ozbiljne probleme u regionu pa se o vama najvise i pise.

Marko Dukaj
Gost
Marko Dukaj

Srbija je duplo veća od Hrvatske a neuporedivo veća od ostalih.Prirodno je da oni budu lider u regionu.Meni samo nije jasno što neka činjenica smeta npr ovim autorima teksta. Svako treba da gleda svoju kuću.Mene ne zanima Srbija, samo CG.Vidjeli smo tokom ove krize da koncept liberalizacije nije dobar jer kada se ništa ne proizvodi zavisiš od volje drugih država.Moramo… Više »

Slaviša
Gost
Slaviša

Liderstvo se ne ostvaruje veličinom i brojem stanovnika nego stepenom razvijenosti društva, načinom razmišljanja, praćenjem civilizacijskih tekovina evrope, ekonomskim razvojem, kulturnim razvojem, standardom stanovništva, razvojem tolerancije i prihvatanjem i uvažavanjem drugačijih kultura , religija, nacija i oblika ponašanja, usvajanjem novih progresivnih načela i standarda, ponašanjem prema susjedima i drugim državama u okruženju, orvorenost granica za sve vidove razmjene i ljudskih… Više »

Vito
Gost
Vito

Tacno, najzad neko da napise istinu o Srbiji, bravo!

Maki
Gost
Maki

Bravo za opis Srbije…

Mile
Gost
Mile

Ako je on lider,onda i nije bas neki region…

Dudukljanin
Gost
Dudukljanin

Srbija šalje 6 aviona humanitarne pomoći italiji, mora da joj je prošao rok, mi u dudukljistanu imamo svega u izobilju i nama ne treba niko ništa da šalje.

RADOJKA
Gost
RADOJKA

Vucic bih da sjedi na 2 ili 3 stolice.Neka pazi da mu se i ova jedna ne izmakne.Dosta je vise samo ko je slijep kod ociju nevidi sta radi u Srbiji.Neka ide i oslobodi ovaj jadni narod u Srbiji.Ni Vucic a ni opozicija nisu vise vrijedni komentara prosto receno GUBITE SE IDITE DOSTA JE BILO KAP JE PRELILA ČAŠU ODLAZITE.

Risto
Gost
Risto

Sta tebe briga sta se desava i ko vlada Srbijom? Gledaj sta ce jadni narod Crne Gore i kakva ce vam turisticka sezona biti.

Vito
Gost
Vito

Sta je sa pravopisom?

Kriger
Gost
Kriger

Bez želje da se bilo kome šta loše desi,jedno je sigurno-Vučićev pad će biti daleko bolniji i teži nego svojevremeno Miloševićev.

Risto
Gost
Risto

Ne sekiraj se puno, Vucko je gradsko, obrazovano, dete i proucio je mnoge tudje “padove” …. Bolje brini kakva ce vam turisticka sezona biti i hocete li imati sta jesti, ako ova kriza potraje.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

vucko je gradsko dete …beogradjanin sigurno ….bice dobro dace bog ….da je srece on bi sa svojom pojavom bio ucitelj u cacku ..

Kos
Gost
Kos

pasce djavo brze nego sto mislis a ne brini za sezonu pozdrav iz beograda ziveo milo zeli mu rodjeni beogradjanin

Risto
Gost
Risto

Kos, evo vec godinama najavljuju kako ce pasti..Ne znam sta su cekali do sada.

Mn_a
Gost
Mn_a

Placko

Elektra
Gost
Elektra

A Vule i ovi naši tvoji sateliti – nema reakcije da je Sveto Kosovo, od prije neki dan i energetski nezavisno?

Ništa što više EMS ne upravlja energetskom mrežom, aaa?

Vito
Gost
Vito

Jesi li srecan?

Mugambe
Gost
Mugambe

Srecan ne
Ali regionalni Mesija bi trebalo da se bavi svojom zemljom,a ne da maze oci ljudima

Miljan
Gost
Miljan

Ja pravo da ti kazem da jesam,sretan sam,i,sto cemo sad?

XXL
Gost
XXL

Ambicije Beograda u Bosni i Hercegovini su teritorijalno zaokružene, čekaju se uslovi za priključenje te teritorije Srbiji. U Crnoj Gori stvar je složenija: ambicija Beograda, za sada, nije prisajedinjenje Srbiji dijela Crne Gore – nego cijele Crne Gore. Garant toga je Srpska pravoslavna crkva. Svejedno: kada ta crkva govori o “srpskom duhovnom prostoru”, jednako kao kada Strategija razvoja kulture Vlade… Više »

Vito
Gost
Vito

A sta vecinski narod kaze?

Made_in_Srbija
Gost
Made_in_Srbija

Pa vama je Vučić toliko trn u oku da je to neverovatno. To samo pokazuje da dobro”razmrdava”region i da nekima bas puno smeta. E sad, veliko je pitanje smeta li on kao pojedinac ili Srbija kao zemlja koja se ipak pomerila sa mrtve tačke na bolje u odnosu na pre par godina pa nekome to nikako ne odgovara. Vi o… Više »

Aja
Gost
Aja

Ovo si sad lupila I ostala ziva, sto bi se reklo… Imam rodbinu tamo, bukvalno si nebulozu napisala, inace ste mi svi mnogo cudni, na celu sa Alekom. Najblaze receno.

Made_in_Srbija
Gost
Made_in_Srbija

Kakve sad to ima veze sto imaš rodbinu, imaš je kao i mnogi drugi. Elem, poenta nije shvaćena. Zašto stalno mislite da građane Srbije zanima sta Milo radi i kakvu spoljnu politiku vodi? Ja Vucka ne glasam niti sam njegov fan, ali činjenica da se o njemu puno komentarise, ne samo na ovim portalima nego svugde. Pa mi je smešno… Više »

Aja
Gost
Aja

Ima veze, jer sam tako upucena u neke stvari. Komentarisem kad nesto znam. Ne pricam na pamet. Deuga stvar, ne mislimo,, nego znamo da ga zanima, znamo I zasto. I posljendnje, ako ga svako komentarise kako ti kazes, slozicemo se da 99 posto ljudi isto pise o njemu, ja ne vidim sto bi tebi to bilo smijesno. To je itekako… Više »

Made_in_Srbija
Gost
Made_in_Srbija

Čekaj, znaš jer ti to rodbina kaže? Tačno, pišu junaci po portalima kao da će oni svi nesto promeniti. Ali Vucku rejting raste li raste, jer mu vi svojim komentarima dizete cenu.

Aja
Gost
Aja

Upravo tako. I jos jedno, ja sam isto made in Serbia, tako da ta tvoja prica kod mene bas ne prolazi. Pa ovo branjenje za nedje drugo ostavi. Mada, razumijem te, odje tako I mila brane.

Made_in_Srbija
Gost
Made_in_Srbija

Uporno se ovde zamenjuju teze. Ja pričam u svojstvu građanina Srbije, moje mišljenje deli većina ljudi oko mene da nas vise zanima sta se ovde u Srbiji dešava nego u okolini. Ne pričam kao političar, niti branim Vucka. Ja sam posmatrač i samo gledam sta se događa oko mene. Kad se ovde prica o nekim pretenzijama, pripajanju i tim glupostima,… Više »

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Smijesno ti je ikad se pali zastava najslavnijeg medju narodima a genocudnog naroda i bruke od naroda vije se u Titograd niko se na nju ne obrce jer smrdi necovjestvom

Faro
Gost
Faro

Nemas pojma koliko nas je briga za Srbiju a jos vise za Vucica. U oba slucaja dovoljne su reakcije iz svijeta (sem Rusije, Kine i sjeverne Koreje).

Made_in_Srbija
Gost
Made_in_Srbija

Pa sto se brže bolje javljas da nešto napišeš ako te ne zanima? Ma ja kažem, samo vi gledajte vas. Daleko vam lepa kuca..

Anonimous
Gost
Anonimous

Druže nemoj da zamjenjuješ teze. Ako zaista ne glasaš AV to je tvoj izbor. Ali zašto se praviš toša kao da ne znaš kakvu prljavu kampanju radi vaša ‘cijenjena’ žuta štampa, protiv CG, i protiv Srpske opozicije, nebitno… Ja ću ti reći, jer cijela Srbija, još od Garašanina zaista smatra da Crnogorci treba, tek tako da predaju svoju državotvornost Srbiji.… Više »

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Sofro Crna Gora te zeli vidjet u skupstinu obrati paznju

mr bin
Gost
mr bin

vucic je kralj i tu nema dileme pametan hrabar kosovo se vraca srbiji brzo ipak je to kolijevka srpstva mnogi neznaju istoriju srbije a nama kako ce biti polako al sigurno invazija velike albanije nema nata jer i nato puca na sve strane kao i evropa a nama je vojska 10 vojnika blago nama

Anonimous
Gost
Anonimous

Kako lepo Srbin zaspe sa željom da komšiji crkne krava… Kako jako pati Srbin kada ujutru vidi da komšiji nije crkla krava….

Fenix
Gost
Fenix

Gledajte u petak u 22.00 Ivana Ivanovica i u subotu u 21.00 24 minuta sa Zoranom Kesicem i shvatit ce te da su to “lideri” za zabavu.

Aja
Gost
Aja

Skoro sam ih nedje gledala, dakle ogrijesise se o malom Aleku kako ga prze.

Nebojša
Gost
Nebojša

Toliko o slobodi govora i medija.Smije li kakav medij u CG tako nešto pričati o liderima u CG.

Vito
Gost
Vito

Gledaj, gledaj srpske medije, navikavaj se

Risto
Gost
Risto

Ta dva klovna u Srbiji niko ne uzima za ozbiljno jer su potpuno nebitni. Objavite vest da je danas SR Italiji isporucila nekoliko miliona maski, rukavica, itd. Danas su poletela 4 puna aviona opreme za Rim, a narednih dana jos 4 aviona humanitarne pomoci za Italiju od Srbije. Sredinom maja svi punoletni gradjani SR ce dobiti po 100e, a drzava… Više »

Kriger
Gost
Kriger

Risto,za tebe i sve druge željne istinskog humora i teške zbilje preporuka je 187.epizoda Kesićeve emisije,dio po nazivom “Šta radite bre”.Obavezno pogledati.

Risto
Gost
Risto

Kriger, nema veceg humora od moljakanja NATO za peskire, sapune, duseke, itd..Smeh, bruka i sramota …

Miljan
Gost
Miljan

Oni i ne zele da ih takvi kao ti gledaju. Pa stvarno ste komedija. Ali bas bas velika komedija.

Elektra
Gost
Elektra

Risto kome bilo mrzno, da Bog da da ga tvoj imenjak prokune 2 puta i 3000 puta….

Ali bojim se da je to teško, ono baš teško

Tamara
Gost
Tamara

Pustite vi Vučica šta ćemo mi nemamo para a ni posla

Miljan
Gost
Miljan

Pa ti Tamara onda idi kod Vucica,tamo ima…

Garac planina
Gost
Garac planina

Idi u srbiju da promijenis identitet i imaces svega

Mirko
Gost
Mirko

Hahahahahahah a kako da ne!

Kriger
Gost
Kriger

Ako ništa drugo onda se dobro zabavljamo gledajući kako njega tako i druge poput Vulina,Dačića,Đurića…Drugim riječima vic od države.

Risto
Gost
Risto

Kriger, ta vic drzava danas otpremila milione rukacica, maski, itd. Italiji kao humanitarnu pomoc. Ukupno 8 aviona punih opreme ce sleteti u Rim. Vic drzava se opasno i mocno naoruzala MIGovima 29, sistemima PancirS, itd. Vic drzava sredinom maja svakom punoletnom gradjaninu isplacuje po 100e, za sta je vic drzava izdvojila preko 500 miliona evra. Itd, itd. A vi, kako… Više »

Viđi, brate
Gost
Viđi, brate

Ristice, da vas podufati NATO, ne biste ni podesili nišanske sprave, ni uzlećeli sa aerodroma, a već bi sve bilo gotovo. Lako je tebi iz Njemačke čitati Informer i druge bajke. Dođi pa vidi nesreću i sirotinju širom Srbije, Srbe koji idu da budu gasterbajteri u Crnoj Gori, pa će ti biti sve mnogo jasnije.

Mugambe
Gost
Mugambe

Ili u Hrvatsku – u Šibeniku ljetos 90% konobara ekavicu prica

Neka ljudi rade i zarade,al isto mislim da nijesu pobjegli iź blagostanja

Risto
Gost
Risto

Mugambe, drago nam je da si rekao odakle si jer sada znamo da ovde vecinu komentara pisu Hrvati.

Mugambe
Gost
Mugambe

Risto

Samo taj VIC biva nesto kraći i kraći – ostade samo beogradski pašaluk

Te MIGove nemate kuda da vozite, ulececete u NATO prostor

4 C
Gost
4 C

Načertanije Ilije Garašanina, projekti, planovi Nikole Pasica, Dragutina Dimitrijevića Apisa i Crne Ruke, Stojana Protića, Slobodana Jovanovića Stevana Moljevica i Draže Mihajlovića, Memorandum SANU su u manjoj ili većoj mjeri (zavisno od istorijskih okolnosti) glavni cilj i smjernica svih vlada i državnih sistema u Srbiji, počev od Karadjordjevica, Miloševića, Koštunice, Tadića, Vučića sa manjim ili većim varijacijama na istu temu.… Više »

Miljan
Gost
Miljan

Sve si u pravu,a zelja ce im bit da pokore Crnu Goru,to nek zaborave!

Nina
Gost
Nina

Bolesnik

KPJ
Gost
KPJ

Ipak covjek radi

Alo !
Gost
Alo !

Radi – šta ? Priča kako će da sjedne u avion i sam donese respiratore !. Kako se korona lijeci rakijom ? Kako on bolje zna koliko je bio težak kad se rodio od svoje majke ? Kako je trebao zabraniti ulaz u Srbiju SVOJIM državljanima da ne bi širili virus ? Da priča kineski i njihovog predsednika naziva –… Više »

Risto
Gost
Risto

Alo, nemoj biti ljubomoran, jer Vucko prica i engleski, ruski, itd..Danas je prilikom isporuke pomoci Italiji, pricao i Italijanski. Srbija je poslala 8 punih aviona pomoci prijateljima u Italiji. Milioni maski, rukavica, itd….

Ahahahaha!!!
Gost
Ahahahaha!!!

Rile: Zaboravio si kineski 🤣🤣🤣🤣😂😂😂

Miljan
Gost
Miljan

Ja bih volio tboj lik samo da vidima na slici da se posteno prvo ismijem a onda ispalacem da postoje takvi kao sto si ti.

Muzil
Gost
Muzil

Human coek posla je i na kosovo a mislio je i Montenegru da podmetne trojanca .

Muzil
Gost
Muzil

Tolika opsjednutost a sa toliko primitivizma nazovi jednog presednika prema opoziciji je raritet covjecanstva

Risto
Gost
Risto

Muzul, jes vala, mudrzo zboris za vaseg presjednika…

Gibanica
Gost
Gibanica

Dosta tačno viđenje stvari na Balkanu , a ja bih otisao i korak dalje i maltene ga nazvao ” Balkanskim Trampom ” 🤣

Panicari
Gost
Panicari

Blago nama sa nasima liderima kokaina

Без истине нема
Gost
Без истине нема

Зашто неки не воле( дислајкују) истину???

Majko sveta
Gost
Majko sveta

Dva milijunasa
NAS I NJIHOV

PERA LOŽAČ
Gost
PERA LOŽAČ

Evo ja koji sam iz Srbije i ne samo ja vec mnogo drugih Srba zelimo vam da vam ova vlast u CG ostane i vlada bar jos tridesetak godina.Bitno je da ste vi zadovoljni a mi smo presretni sto je tako.

Samo kažem...
Gost
Samo kažem...

Hvala ti brate i da ja dodam da se što prije podigne zid na granici sa vama. Bitno je da smo svi zadovoljni…

Faro
Gost
Faro

Hvala brate i mi vama zelimo isto, da vam sadasnja vlast jos 30 g. vlada.

Posrbica CG
Gost
Posrbica CG

Da je Vecno Nezavisno Kosovő

Mesija
Gost
Mesija

Posrbica CG samo ces ti ostati vecno glup.

Rozaj
Gost
Rozaj

Niko nema tu mentalnu snagu taj autoritet da bude lider na balkanu, samo to moze Milo Djukanovic !!!

Mesija
Gost
Mesija

Rozaj ti si opet poceo da pricas glupe viceve.

Risto
Gost
Risto

Kakva snaga, koji autoritet ? Koji su to drzavnici bili u poseti Podgorici ? U Beograd su dolazili Makron, Putin, Erdogan, Orban, itd…

Nebojša
Gost
Nebojša

Blago Crnoj Gori kad joj je Vučić najveći problem.Ne treba biti mnogo pametan da bi skontao da on mnogo luta,ali treba se sjetiti gdje je bila Srbija 2000-2012.Bili su bankrot i on je to digao na kako tako bolji nivo.Vidite samo koliko je firmi došlo u Srbiju i koliko je puteva napravio.Na kraju,nemojte mislit da vam Srbija neće pomoći kao… Više »

Miljan
Gost
Miljan

Ti nisi dobro nikako. Molim te nemojte nam samo vi pomagati i mi smo vam vec unaprijed zahvalni!!!

Risto
Gost
Risto

Pomagacemo nasu bracu Srbe koji zive u CG.

bez svog mozga
Gost
bez svog mozga

Risto, NIJESU ONI VAŠA BRAĆA, NO NAŠA NESREĆNA BRAĆA

CiLo
Gost
CiLo

Vucic zvani respirator. Srbija nikad nije imala gore rukovodstvo

Risto
Gost
Risto

CILO, Srbija nikada nije bila jaca i mocnija …

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Koja to drzava a da nije mocna i sa kojim motivima moze poslat avion u drugu drzavu za tskav sljam ka sto su pipun i medo do srbija

ND
Gost
ND

Tamo đe je izabran,može! Dalje ne!!

Nekakav
Gost
Nekakav

Srbi su ljudi koji su spremni da, uvijek smjelo i bez straha, pogledaju smrti u oči i da pruže otpor svakoj sili, ma koliko taj otpor na prvi pogled izgledao neracionalan, besmislen i uzaludan. To je ukratko suština nacionalne kolektivne svijesti Srba, ona je integralni dio srpskog etnosa i mitologije i upravo zbog te njihove rijetke osobine i vrline, oni… Više »

Ovako ti je
Gost
Ovako ti je

Neka: Ako je tako, blago im upamet. Iliti, čega se pametan stidi, time se budala ponosi. A o divljenju,,okolnih plemena” apsolutno nema govora, dive se samo sami sebi. Osnovni osjećaj okolnih plemena prema vama jeste OSJEĆAJ NADMOĆI.

Risto
Gost
Risto

Uh, bravo za komentar, tacno u metu !

mr bin
Gost
mr bin

zna se kolko smo ratoborni mozemo i treci svecki rat da izazovemo to rece tramp kakva ironija hahaha

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Malo koga krasi herojstvo ubistva 1600 djece u Sarajevu

LAUDA
Gost
LAUDA

Kralj Aleks.. aaaaaaaa

Radosav
Gost
Radosav

Mi smo zemlja snova…Lideri u regionu…
Da je vjecna…

Risto
Gost
Risto

Po cemu ste to lideri, crni Radosave ?

Tivat
Gost
Tivat

Ima li dana a da vena po pet tekstova o Srbiji, a oni akobas jedno mjesečno spomenu skalemo ko čivave

Realan
Gost
Realan

Oponaša trampa hahaha bolest je najgora psihicki kad je neko bolesnik ovaj vozi avion krade respiratora liječi ljude ukratko kreten i to mnogi ljudi u srbiju vide kako je istina

Bnjj
Gost
Bnjj

Covijek kad bi slusao Vucica reko bi pa ovo je zemlja snova. Kaze imamo bolji zdravstveni sistem nego EU. Najveci BDP rast. I onda pitate obicnog Srbijanca kako zivi i kaze vam da nema da se prehrani podjete do Uzica, Kraljeva,Valjeva… vidite sirotinju na sve strane i siromastvo. Kakvi ste vi to lideri ? Da nije Jugoslavija izgradila tej Beograd… Više »

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Slusas li ti nasu televiziju oni su isto tako tebe ubijedili

Risto
Gost
Risto

Da li znas da Srbija ima vece zlatne rezerve od svih drzava ex YU zajedno ? Sve zemlje ukupno nemaju 22 tone zlata u rezervama ? Da li znas da je drzava izdvojila preko 7 milijardi evra pomoci gradjanima i privredi? Sirotinja su oni koji mole za sapun, peskir i duseke.

V.Cernozemski ✊
Gost
V.Cernozemski ✊

av AV av APORT.

Haris
Gost
Haris

Lider banana republike bg pašaluk aaaaaaaahahahahahaha

Radosav
Gost
Radosav

Nesto si pobrkao Hari….
Mi smo banana…

Starac Kurasim
Gost
Starac Kurasim

Ako smo mi “banana” oni su onda – kupus drzava

Prc CG
Gost
Prc CG

Harise da nijesi sto pobrkao,banana drzava u regionu prozvana od svih je Crna Gora,pa vi nemate ni jednu jedinu stav da se uhvatite da je vaše,vodu uvozite druže VODU!!!!

Miljan
Gost
Miljan

A cija je ona voda Diva sto je sponzor Zvijezdi mrznoj?

1918
Gost
1918

Gazda je srbijanac iz Kule u Vojvodini
Pa,ti vidji dje idu pare iz Crna Gore…u Srbiju

Stara HERCEGOVI
Gost
Stara HERCEGOVI

Srpska, raspitaj se malo, nemoj samo pisati.

Rara
Gost
Rara

I bice, samo kad se dobro dobro isplace

MRŠ
Gost
MRŠ

O kukalo srpstvo ugaseno
…..Za vama srbijanci….eee

Prc CG
Gost
Prc CG

E kukala Montenegro,kukala dovijeka bez ide ičega.
Kako bih vam ja stavio zabranu uvoza zivotnih namjerniče iz Srbije,kako bi zabijali kao vučijaci i vapili daj što daš.

4 C
Gost
4 C

Onda bi tvoja Srbija ostala bez minimum milijardu eura prihoda koje ima od izvoza u Crnu Goru a mi bi namirnice u sve ostalo što trenutno uvozimo iz Srbije uvozili iz drugih zemalja. Zašto onoliko kukaju kad im je Kosovo uvelo takse na izvoz ? Šta misliš “Prc” ?

Glava
Gost
Glava

Nije vucic vec srbija

Misy
Gost
Misy

Definitivno uzima pogrešnu terapiju.

Libero7
Gost
Libero7

Jednom nacionalista i cetnik vazda cetnik

Dzmz
Gost
Dzmz

Imamo ih i mi nažalost. Previše.

Prc CG
Gost
Prc CG

Vazda i treba,sto si ti nesretnice komita je li,sram te bilo bogato.

Terazijski
Gost
Terazijski

Šta taj nečovjek uradi sopstvenom narodu, svaki dan se umire od korone širom Srbije, zbog njegove neozbiljnosti i neznanja. U ekonomiju se razume i trebao je biti, u najboljem slučaju, savetnik nekom ozbiljnom čoveku na mestu Predsednika. O sumanutoj ekipi oko njega, Vulin, Brnabić i Dačić, suvišno je govoriti. Nismo ovo zaslužili.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Dodji kod nas i spasi se brate

Risto
Gost
Risto

Nemoj biti ljubomoran i zlocest. Ako si terazijski crnogorac, vrati se u svoj krs, tamo gde je bolje…

Terazijski
Gost
Terazijski

Risto: Radim na tome. Užasno me sve ovde nervira. Sve je obrnuto od realnog i logičnog. Čast retkim izuzecima, mojim prijateljima.

Risto
Gost
Risto

Terazijski, ne prolaze vam vise fore i stosevi koji su prolazili do dolaska AV na vlast. Nema vise nista dzabe i na mufte. Sada treba posteno raditi, a muka je to …

XXL
Gost
XXL

Čovjek sa takvom prosloscu kao AV može da priča samo o budućnosti. Crna Gora mora dobro da razmisli i zauzme stav povodom njegovih izjava i uloge u litijama. On je više puta izjavio da će Srbija uložiti deset puta više novca 2021 g kad bude popis u Crnoj Gori da bi se što više ljudi izjasnilo kao Srbi ( ???)… Više »

Borko
Gost
Borko

Nazalost, slazem se sa tvojim misljenjem.. cekaju nas na svaki nacin teska vremena..

XXL
Gost
XXL

Sve zavisi kako će na sve te njegove planove reagovati NATO (prije nego što ga Tramp po nalogu Moskve i Putina – uništi), EU (dok još kako -tako postoji) i naravno USA koje se pod Trampom vraćaju u rasizam, izolacionizam i ksenofobiju i prepuštaju globalnu politiku Kini, Rusiji, Indiji, Turskoj i sl zemljama

mr bin
Gost
mr bin

najveci ndh je u cg ne u hrvackoj

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Što prije krenu sa litijama,to će se prije ugasit,ko svijeća,što reče poslanik Vuković,a onaj”lider”neka nastavi da sanja.

Hogar
Gost
Hogar

Vucic, Risto i Dodik su procitani od strane svih, tako da iz dana u dan postaju sve vise smjesniji a u toliko i bezopasniji!
Samo se nadam da ce narod/ljudi prestati da kao ovce idu za cobanima i pocnu da koriste svoj mozak i razum…na kraju smo svi mi isti pred Bogom…svi smo ljudi bez obzira na nacionalnost i vjeru.

Zaista
Gost
Zaista

Vučić više neće moći da bude ni predsjednik Srbije, a kamo li lider na Balkanu

Risto
Gost
Risto

Bice, bice, jer mu je sada populalrnost nikad veca.

Mike so
Gost
Mike so

Jadna Srbija sta je snaslo

Send this to a friend