Politika

Krivokapićevo svjedočenje pod znakom pitanja

Krivokapić

Sudbina presude Višeg suda kojom su visoki funkcioneri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Slaven Radunović oslobođeni optužbe da su 24. oktobra 2015. godine pozivali na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, još je nepoznata.

Kako su Dnevnim novinama kazali u Apelacionom sudu, spisi predmeta dostavljeni su im 9. avgusta ove godine, nakon što je viši državni tužilac uložio žalbu na oslobađajuću presudu kojom je sudija Vladimir Novović funkcionere DF oslobodio krivice za oktobarske rušilačke demonstracije.

Za predmet je zadužena sudija Seka Piletić.

Odgovor Apelacionog suda na pitanja Dnevne novine prenose integralno:

„Spisi predmeta Višeg suda u Podgorici poslovne oznake K.br.23/16, u krivičnom predmetu protiv okrivljenih Andrije Mandića i Slavena Radunovića, su dana 09.08.2017. godine dostavljeni ovom sudu radi odlučivanja po žalbi Višeg državnog tužioca. Spisi su dobili poslovnu oznaku Kž.br.82/17 i sa istima je zadužena sudija-izvjestilac Seka Piletić. Predmet je još uvijek u radu kod ovog suda, a javnost će biti blagovremeno obaviještena o svakoj odluci koju donese vijeće Apelacionog suda Crne Gore u postupku po žalbi“, navedeno je u odgovorima DN.

Od odluke Apelacionog suda zavisi da li će ovaj predmet biti vraćen na ponovno suđenje ili će biti potvrđena presuda sudije Novovića.

Ovaj slučaj izazvao je dosta komentara u javnosti, a posebnu pažnju privukla je odluka sudije da ne dozvoli svjedočenje tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, ministra u Vladi izbornog povjerenja Raška Konjevića i aktuelnog direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničića, čije je svjedočenje tražila tužiteljka Ljiljana Lakić.

Sa protesta

Novovićeva odluka da odbije zahtjev tužiteljke izazvala je dosta komentara, naročito nakon što su u javnost isplivali detalji o tome gdje je bio Krivokapić u oktobarskoj noći kada je pokušana nasilna promjena vlasti. Ispostavilo se da bivši predsjednik parlamenta nije rekao istinu kada je u svjedočenju pred sudom tvrdio da je u vrijeme demonstracija pred Skupštinom bio u svom stanu, odnosno da je „bio krenuo prema Skupštini, ali da se vratio kući kada je čuo detonacije“. Bio je tamo gdje je bilo i logično da bude – zajedno sa Đukanovićem, Konjevićem i Peruničićem, u zgradi ANB. Zašto je Krivokapić imao potrebu da to prećuti sudiji i svojim partnerima iz DF, posebno je pitanje.

Šef parlamenta je, inače, pred sudijom izjavio kako je imao obećanje lidera Fronta da neće silom da upadnu u Skupštinu, da neće silom da preuzmu vlast, te da njega lično nemaju namjeru da ruše, što je, moguće, odlučilo da sudija Novovića procijeni da su lideri Fronta pozivali na dijalog.

Na oktobarskim protestima povrijeđeno je bilo 29 policajaca i 26 građana. Odgovornost za održavanje javnog reda i mira snosi organizator, u ovom slučaju Demokratski front.

Oktobar 2015: “Stvar mora biti dovedena do kraja”

Mandić i Radunović su, podsjetimo, optuženi da su 24. oktobra od 20 do 22.30 časova na javnom protestu koji je organizovao DF, „u namjeri ugrožavanja ustavnog uređenja Crne Gore, pozivali da se silom promijeni ustavno uređenje“.

Tužiteljka Lakić je tražila osuđujuću presudu podsjećajući u završnoj riječi da je DF prijavio „mirni protest zbog materijalne situacije građana“, ali da na skupu, koji je završio rušilačkim demonstracijama, nije bilo ni riječi o tome kako građani žive.

„Uz zvuke pjesme „pada vlada“, Mandić je kazao da „stvar mora da se dovede do kraja“.

Okrivljeni Radunović je riječima: “još 10 minuta i mi više ne preuzimamo odgovornost”, bio je upravo poziv da protest pređe u konflikt građana sa policijom”, rekla je u završnoj riječi tužiteljka Lakić.

Sudija je, međutim, ocijenio da su ovi navodi istrgnuti iz konteksta, te da nema osnova da se akteri oktobarskih protesta, koji su završeni sukobom sa policijom i neredima na ulicama Podgorice, proglase krivim.

U obrazloženju presude navedeno je da se riječi koje su Mandić i Radunović uputili prilikom protesta ne mogu protumačiti kao pozivanje na nasilje, već ih je okarakterisao kao poziv na dijalog, navodeći da je sa posebnom pažnjom bilo uzeto u obzir svjedočenje bivšeg predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića.

Vjerodostojnost Krivokapićevog iskaza, međutim, nije bilo moguće provjeriti, budući da sudija nije dozvolio da svjedoče Đukanović, Konjević i Peruničić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budo
Gost
Budo

Najveci cinik(pratite mu osmijeh!)na nasoj politickoj sceni.

Switzerland ?
Gost
Switzerland ?

Pošto imate 120 miliona eura barani i ne plaćate porez i najbogatiji ljudi u baru. …….trebali ste makar nešto dodijelit crnogorskoj pravoslavnoj crkvi ???

Switzerland ?
Gost
Switzerland ?

Krivokapicu ti nista nisi uradio za narod crne gore. …….vidio sam te u kotor za novine u sorc. …..ti pojedinačno nisi pomoga gradjaninu crne gore ??

Bokelj
Gost
Bokelj

Ako je doticni dao lazan iskaz treba mu skinuti imunitet i procesuirati ga radi krivicnog dijela lazno svijedocenje I pomaganju teroristima u pokusaju.

Vuko S.
Gost
Vuko S.

Imas pravo na stav ako si na isti nacin komentsrisao za RAMADU i svjedicenje aktuelnog predsjednika sabora.Ako nisi onda znas sam ko di i sto si.

Rolex
Gost
Rolex

Vuko S.@Slazem se da treba svakog procesuirati,ni po babu ni po stricevima,ali ovo je ipak toliko veliko,ako da opet pisem ako je lazno svijedocio,my friend no mercy!!!!

Nikolas
Gost
Nikolas

Krivokapicu su sad ledja isti taj Mandic i ekipa iz drzavnog udara, zato sad cuti i igra kako njemu odgovara !

Dijana
Gost
Dijana

Svi elementi drtavnog udara su u toj optuznici, sve je bilo dobro isplanirano i Ranko je sve znao sta ce i kako biti, nego glumi sad kao i tada.

Vuko S.
Gost
Vuko S.

Blago tebi.

Lara
Gost
Lara

AKo bi i svjedocio znajuci njega dao bi odgvore kojim nista ne bi rekao, nego bi bio kao kisa oko Kragujevca !

Lidija
Gost
Lidija

Krivi sad igra kako njemu odgovara i ko mu vise ponudi, jer on zna da mu je partija samo finktivno na papiru da ond SDP nema vise nista pa sad trazi spas u opoziciji.

Vladana
Gost
Vladana

Sad i nije za ocekivati da ce Ranko uopste htjeti svjedociti jer kako da prica protiv Mandica i Radunovica kad sad o zavisi od njih.

Martina
Gost
Martina

Pa je Ranko kriv što neće da saslušaju Mila, ovi crnogorski sudovi? Sprdnja od novine i ANB-a koji im piše ove tekstove.

Muškarčina
Gost
Muškarčina

10 žena se javi da napada Krivokapića u 15 minuta. Ništa nije providno, ma kakvi…

Divna
Gost
Divna

Ranko nam je pokazao da se i od njega svasta moze ocekivati, tako daaa…

Komnen
Gost
Komnen

Krivokapica je vec rekao svoje, i mislim da je on razocarenje veliko. Velika izdaja

Nadica
Gost
Nadica

DF je obicna grupa nasilnika koja hoce nasiljem i rusenjem da preuzme vlast, A sto se Krivokapica tice kakav je taman ce mu izjava ici u korist DF-u.

Nikolija
Gost
Nikolija

Pazo kad Ranko stane na njihovu stranu, ne bi me nista zacudilo vise.

gledna
Gost
gledna

Ne bi me cudilo da kaze kako je DPS isplanirao sve ! A front htio da rusi…

uskok
Gost
uskok

Krivokapic je u januaru rekao sve… kada je glasao za nepovjerenje Vladi… i tada je sebi potpisao izdajnicku presudu !

krinka
Gost
krinka

da li da od Krivog ocekujemo da stane u odbranu drzavu?? nee… sve mozemo ocekivati, ali to ne !

jauk
Gost
jauk

DF je htio nasilno da udje, pozivali su gradjane na nasilje.. to samo slijepi i ludi ne bi vidio… ali ocigledno sad pkusavaju da se izvuku na najvece moguce nacine..

none
Gost
none

Ne bi me cudilo da Krivokapic stane u odbranu frontovaca…mada od ovoakvog necovjeka se svasta moze ocekivati…

Ognjen
Gost
Ognjen

A kao Milo, Peruničić I ostali ne bi I van sudskog postupka imali mogućnost da kažu da Krivokapić laze. A odmah bi sazvali konferencije za štampu, saopštenja …. Šta je ovo? Koja je ovo farsa!

Send this to a friend