Politika

Predlog budžeta ne identifikuje jasno troškove za obaveze na putu ka EU

Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu ne identifikuje jasno troškove za obaveze iz procesa evropskih integracija jer se često aktivnosti u sklopu procesa pristupanja Evropskoj uniji odvijaju paralelno sa redovnim aktivnostima potrošačkih jedinica, saopšteno je na današnoj sjednici članovi Odbora za evropske integracije.

Kako je saopšteno iz Skupštine, predlog zakona su predstavili državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović, generalni direktor Direktorata za državni budžet u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Bojan Paunović i glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić.

“Predstavnici Ministarstva finansija istakli su da je predlog budžeta pripremljen po principima programskog budžetiranja i srednjoročnog planiranja, što predstavlja novinu u planiranju budžeta”, navode u Skupštini.

Glavna pregovaračica Crne Gore sa EU pozdravila je inicijativu Odbora za evropske integracije za razmatranje predloga budžeta iz perspektive sektorskih politika i strategija za ispunjavanje obaveza i završnih mjerila u okviru pregovaračkih poglavlja.

“Uz očekivanje da će se zadržati ovakav pristup planiranju i razmatranju budžeta, naglasila je važnost dodatnih ulaganja na polju jačanja ljudskih resursa i adekvatnog nagrađivanja kadrova koji učestvuju u pregovaračkom procesu”, dodaju u parlamentu.

U raspravi koja je uslijedila, poslanici su istakli da strateška dokumenta Crne Gore, uključujući i predlog budžeta, moraju biti usaglašeni sa ključnim preporukama iz izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori i ostalim važnim dokumentima EU.

“Dodatno, neophodno je napraviti jasnu procjenu troškova za sve ključne sektorske politike, reforme i projekte u cilju dobijanja statusa zemlje članice EU”, naglašavaju u Skupštini.

Članovi Odbora su se interesovali i za sredstva iz pretpristupnih fondova EU (IPA) koja će Crnoj Gori biti na raspolaganju u tekućoj godini, kao i za planirana sredstva za kofinansiranje programa i projekata EU.

Poslanici su razgovarali i o realizaciji infrastrukturnih projekata na nivou lokalnih samouprava.

“Članovi Odbora su zaključili da na osnovu Predloga zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu i predstavljenih informacija nije moguće precizno procijeniti troškove predviđene za ispunjavanje obaveza i aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore EU. Stoga je zatraženo dostavljanje dodatnih analiza Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Kancelarije za evropske integracije, nakon čega će uslijediti ponovna rasprava i izjašnjavanje o Predlogu zakona”, dodaju u Skupštini.

Na sjednici su razmotrena i aktuelna pitanja iz rada Odbora, kao i učešće Odbora u projektima podrške EU i OEBS-a Skupštini Crne Gore.

Send this to a friend