Politika

Jandroković vjeruje u dogovor oko Bokeške mornarice

Predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković

Predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković tokom sastanka sa predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice u Kotoru, kazao je kako vjeruje da će zvanični Zagreb i Podgorica postići dogovor oko otvorenog pitanja Bokeljske mornarice.

“Radi se o kulturnom dobru Crne Gore, ali o kulturnom dobru koje je ostavština hrvatskog naroda i kroz razgovore sa crnogorskom stranom nastojaćemo da to bude priznato i da ta kulturna baština dobije priznanje od strane UNESCO-a”, kazao je Jandroković u Kotoru.

On je najavio da će uskoro biti obnovljena hrvatska kuća u Kotoru gdje će biti smješten konzulat te države.

“Već ove godine krenuće se u obnovu te zgrade, očekujemo da ona bude ubrzo u punoj funkciji. Očekujem da će tamo brzo biti hrvatski konzulat”, kazao je Jandroković.

Predstavnici hrvatske zajednice u Crnoj Gori kazali su Jandrokoviću da su zadovoljni položajem u Crnoj Gori, da imaju političke predstavnike u Parlamentu i Vladi i u lokalnim upravama u Tivtu i Kotoru.

Hrvati su najmalobrojnija Ustavom priznata nacionalna zajednica u Crnoj Gori. Prema posljednjem popisu ima ih nešto preko 6.000.

Najviše ih je u opštinama u Boki, te u Glavnom gradu, a najmanje na sjeveru.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Madlena
Gost
Madlena

Kako i sam naziv kaze- Bokeska nornarica je samo nas bokelja i nase drzave Crne Gore.

Napolitano
Gost
Napolitano

Bokeska mornarica pripada samo i jedino BOKELJIMA i nikom vise jer Boka ima svoju posebnost istorijsku i kulturnu,jos od vremena kada je bila dio Venecije , kojoj realno i pripada jedino

crna gora
Gost
crna gora

Pa dobro. Kotor pamti i nemanjićku Srbiju. Nikola Buća je bio provestijar( ministar finansija) i vojskovođa te države. Predvodio je konjanike srpske vojske protiv Bugara u bici kod Velmužda( današnja Bugarska). U to vrijeme 1330. godine Velmužd je bio u sastav srpke države. I taj period ne smijemo zanemariti.

Opatija
Gost
Opatija

Ne da nije bilo Hrvata u Boku, nego su po doseljavanju na Balkan, Srbi živjeli u Travuniji, Zahumlju, Paganiji i Bosni, što će reći sve do Zadra i Šibenika. A u Duklji Dukljani. Ali Duklja je obuhvatala teritoriju do Podgorice, a prema sjeveru i Nikšiću opet Srbi, s tim što je Duklja obuhvatala Skadar i Drač. E sad se sve… Više »

Lipovo
Gost
Lipovo

Dao Im Tudjman Drzzavu, a oni misle da je chitav Balkan njihova postojbina.

🌴NIKŠIĆKO 🍺
Gost
🌴NIKŠIĆKO 🍺

ajde fino podji u lijepu….vasu….👌

kotoranin
Gost
kotoranin

Otkud Hrvati u Boki? Pa ako su katolici nijesu Hrvati!!! Hrvata nije bilo južno od Makarske! Dubrovčani se kroz istoriju nijesu izjašnjavali kao Hrvati sve do skoro XX vijeka!

Garbin
Gost
Garbin

Nije ni hrvatska ni crnogorska, starija je od obje drzave, lako provjeriti, oko toga se vec svi slazu, ona je bokeljska i bila i ostace,Boka u Cg ali ne treba joj uzimati ono njeno

Nikola
Gost
Nikola

Boka neka razmisli ipak…

Garbin
Gost
Garbin

O cemu?

Ljuta
Gost
Ljuta

Spiljari su najstarije naselje na Balkanu

crna gora
Gost
crna gora

Špiljari možda ali sadašnji stanovnici Špiljara su porijeklom iz CrneGore.

amo
Gost
amo

Kakve veze ima bokeska mornarica sa hrvatskom,da nebi i to da prisvoje.Znaci Hrvatska ne polaze nikakva prava na bokesku mornaricu,jer su istu oformili bokelji,a ne hrvati.

kotoranin
Gost
kotoranin

Upravo tako! Hrvata nema u Boki! To je samo politika!

crna gora
Gost
crna gora

Ako malo zavirimo u prošlost viđet ćemo da su postojali Srbi katolici. Vremenom su uglavnom izčezli a naseljavali su uglavnom primorska mjesta, Dalmaciju. O njima su malo pričali i Srbi i Hrvati jer im nije odgovarala ta tema. Nekada ih je bilo mnogo više( do 12. vijeka) nego ih je sveti Sava prevodio u pravoslavlje.

Džo
Gost
Džo

Aktivirate ovo sad svakakvu glupost da se skrene malo paznja sa protesta i koverti. Steta sto ratifikovasmo sporazum sa Kosovom, tu ste mogli isto malo da bacite spicu

Nikola p.
Gost
Nikola p.

Zao nam je. Svi bi svojetali Bokeljsku Mornaricu. Ali nece moci. Cinjenice i fakti su jedno a drugo su zelje i tumacenja kojekakvih poznavalaca istorije i proslosti Boke i Kotora.

Bata Cuce
Gost
Bata Cuce

Da mi nadjemo prihvatljiv dogovor oko razgrsničenja kod Prevlake pa ćemo lako oko Bokeške.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

To je Crna Gora…

Ljuta
Gost
Ljuta

To je BOKA i njena mornarica jer nahije ni vlasi nisu nikad bili u Boku do 1944g

Napolitano
Gost
Napolitano

Bravo Ljuta podrska

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Hrvatska drzava koja je mladja od Bokeske mornarice bi trebala da se pokrije po usima I cuti. Boka nikad nije bila Hrvatska, a Dubrovnik je pripadao I Zeti I Zetskoj banovini. Katolici se u Boki tek u zadnjih ni sto godina pocinju zvati Hrvatima zbog nekih njima znanih razloga. U svakom slucaju Jos katolika ima koji za sebe kazu Srbi.… Više »

kotoranin
Gost
kotoranin

Bravo

ND
Gost
ND

Tačno tako.

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Budimo realni dobro si to srocio samo u Boki nema ni Srba.

Ljuta
Gost
Ljuta

Ima i crnogoraca katolika…po zadnjem popisu Barske nadbiskupije bilo je 3276 crnogoraca katolika koji danas imaju svoju crnogorsku katoličku crkvu registrovani kao i ona nvo cpc samo ne u CT nego u Baru
Blazen Isus i Marija!
Amin Sveto!

Bokez
Gost
Bokez

Jedino ispravno!

CiNick
Gost
CiNick

Kakvoga hrvatskoga naroda!? Umislili da imaju tapiju na sve što ima veze s katoličkom vjerom! To možete po Hrvatskoj, ali u CG NE! Nijesu se pravoslavci niodkuda doselili u CG več je domicilno stanovništvo iz raznijeh razloga svoju katoličku vjeru zamijenilo vladajućom religijom. Kako prelazkom na pravoslavlje nijesu nastali Srbi, tako ni od katolika nijesu nastali Hrvati. Sve su to… Više »

Nisam robor
Gost
Nisam robor

Sto naprica majke ti

Garbin
Gost
Garbin

Mislis bokeljsko nasledje, ni ti ni ovi iz hrvatske ga ne svojatajte, ni srbi ni katolici srbi ni hrvati budisti, bokeljsko razumite, tako da treba pustiti bokelje da misle o tome a ne predstavnici dviju drzava da se otimaju oko necega sto ne trebaju

kotoranin
Gost
kotoranin

A jesu li bokelji nacija?

Garbin
Gost
Garbin

Imaju svoju posebnost koju im ne treba uzimati, nismo ni cnogorci svi i ako smo drzavljani CG slozices se 😀Mornarica starija od nacija,ostavite je a bokelji je nidje nece ponijet

Napolitano
Gost
Napolitano

Garbin – Moja podrska jedini pravi komentar

nebojša
Gost
nebojša

Za 20 godina neće ih biti ni pola.Asimilacija,iseljavanje i nizak natalitet,učiniće svoje.Mali potok nestaje u veću rijeku i to je prirodno.Tada neće moći preći izborni cenzus kao manjina i onda im neće biti mnogo bitna ni bokeljska mornarica.Ista stvar će se desiti i sa Crnogorcima u Hrvatskoj,a nešto malo kasnije i Srbima u Hrvatskoj.

Cunami
Gost
Cunami

Apsolutno nema nikakve veze hrvatski narod i Bokeljska mornarica. U Boki su vjekovima zivjeli Srbi katulici i samo se posjetimo pjesme P.P. Njegosa ,,Srbi Srbima na casti zahvaljuju” ili rijeci biskula Zmajevica (brata admirala Zmajevica i velikog prijatelja sv.Vasilija): ,,ponosan sam na svoje srpsko porijeklo a jos vise na svoju katulicku vjeru”.

CiNick
Gost
CiNick

Srbi na Cg primorje proizvod su okupatorske politike odbijanja pravoslavaca od crnogorske Crkve i vezivanje za dalmatinske vladike, đe se posrbljavanje uveliko zapatilo, kao i promocija ideje vjera = nacija, što je pasovalo i Zagrebu i Beogradu, ali i Beču. Pripadnici sve tri vjere na teritoriju CG imaju dominantno iste, dukljanske korijene. Gorije spomenuti centri moći razumjeli su da će… Više »

Ljuta
Gost
Ljuta

A sto je bilo prije Mlecana na ovim prostorima?

crna gora
Gost
crna gora

Prije Mlečana su bili Nemanjići, i Srednjovjekovna Srbija.

kotoranin
Gost
kotoranin

Ali se to zaboravlja lagano a crkva katolička u CG sve katolike proglašava Hrvatima! Pitanje je zašto?

Napolitano
Gost
Napolitano

Zato sto to isto i SPC radi sa pravoslavcima , a nisu u pravu ni jedni ni drugi jer nacija je jedno a vjera drugo.

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Cunami sve sto si naveo nije tacno.

Ljuta
Gost
Ljuta

A onda dodjose komunisti…..

Flojd
Gost
Flojd

Ako hrvati polaźu pravo na Bokeljsku mornaricu onda to pravo polažu i srbi..

Posmatrac
Gost
Posmatrac

Da otimaju se o ono sto nije njihovo nego samo crnogorsko.

Send this to a friend