Politika

Predsjedništvo LP: Bez konsolidacije proevropskog bloka jačaće retrograde snage

Andrija Popović

Predsjedništvo Liberalne partije analiziralo je aktuelnu političku situaciju na sinoć održanoj sjednici u Podgorici i konstatovalo da je ona veoma složena u posljednjih šest mjeseci od izbora nove vlasti.

“Izvršna i zakonodavna vlast, zbog problema i sukoba unutar vladajuće koalicije, gotovo da ne funkcionišu, a zbog njihovih udara na sudsku vlast i ta grana vlasti je potpuno neaktivna i dominantno u vd. stanju pa i ne vrši svoje redovne dužnosti shodno zakonima i Ustavu”, navode u LP.

Konstatovani su pokušaji urušavanja temelja suverenosti i stabilnosti Crne Gore kao i obesmišljavanja njenih osnovnih vrijednosti principa postignutih i utemeljenih u posljednjih 15 godina, od obnove državne nezavisnosti.

“Pružena je podrška za građanske proteste i pokrete koji su digli glas protiv sulude politike Vlade i usvajanja anticrnogorskih i neustavnih akata, što su građani ovoga puta spriječili. To je još jedan sjajan doprinos demokratiji u Crnoj Gori”, ističe LP.

Predsjedništvo LP je posebno ukazalo na nekoordinisanost građanskog, proevropskog bloka, koji se još uvijek nije konsolidovao i dao pravi odgovor uz nerazumijevanje onoga što se dešava u Crnoj Gori.

“Na taj način daje se vjetar u leđa retrogradnim snagama”, navodi LP.

To je, dodaju, posebno vidljivo na lokalnim izborima u Herceg Novom, zakazanim na Dan pobjede, 9. maj, na kojima neće aktivno učestvovati liberali, patriotski i komitski pokreti, stranke hrvatske manjine ali ni SDP.

“S druge strane na okupu su sve dominantno anticrnogorske i nacionalističke snage okupljene u nekoliko kolona, od kojih očigledno treba učiti. Odgovornost za izostanak objedinjavanja procrnogorskih i građanskih snaga leži u najjačoj partiji bloka, DPS, pa time i posljedice čina koji uskraćuje veliki broj suverenističkih glasova”, navodi LP.

Ipak, LP apeluje na glasače i simaptizere liberala u Herceg Novom da izađu na izbore i podrže Evropski tim za Herceg Novi, kao jedinu opozicionu opciju na lokalnim izborima u ovom gradu.

“Zbog opasnosti u kojoj se nalazi Crna Gora i njena stabilnost, došli smo u fazu da nam je domovina jedina partija i interes”, ističe LP.

Predsjedništvo je izabralo i koordinatore LP za lokalne izbore koji će se održati jesenas, Cetinje i Mojkovac, potpredsjednike Zdravka Šoća i Jova Rabrenovića a za Petnjicu generalnog sekretara Esada Šainovića.

S.Đ.

Send this to a friend