Politika

Pregovori u ćorsokaku: Vanredni izbori u Podgorici na pomolu

Spekulisalo se da bi izbori mogli biti održani ktajem septembra (Foto: Zgrada Glavnog grada)

Rješenje za krizu vlasti u Podgorici se ne nazire. Predstavnici Pokreta Evropa sad PES i njihove doskorašnje partijske kolege iz Pokreta za Podgoricu juče su prekinuli sastanak koji je organizovan sa ciljem prevazilaženja krize vlasti u Glavnom gradu. Kako sada stvari stoje, dogovor se ne nazire, pa se kao jedino rješenje za izlazak iz ove situacije vanredni izbori u Podgorici.

<<<Prekinut sastanak PES-a i Pokreta za Podgoricu, bez dogovora; Ljiljanić: Pretrpjeli smo velike uvrede<<<

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić kazala je da je jučerašnji sastanak prekinut zbog uvreda koje su kako je rekla pretrpjeli od predstavnika PES-a.

Ona tvrdi da je inicijativa PES-a za dogovor samo farsa i ništa drugo, te da je najpoštenije da se skrati mandat Skupštini Glavnog grada i ide na nove izbore.

“Moramo da kažemo građanima da nijesmo pristali ni na jednu funkciju, da ne želimo funkcije i da dogovor sa PES-om nije mogao da se sklopi jer ne razgovaramo istim jezikom”, rekla je Ljiljanić.

Istakla je da su pretrpjeli velike uvrede i kazala da je potrešena zbog scene kojoj je prisustvovala.

“Najpoštenije je da skratimo mandat Skupštini, odnosno da mi kao odbornici vratimo mandat građanima. Mislimo da je to najpoštenije. Smatramo da je uprava mogla bolje. Ne možemo da postignemo dogovor, da normalno razgovaramo”, kazala je ona.

<<<PES pita Pokret za Podgoricu: Šta želite od nas da vi ne bi išli prema DPS-u?<<<

Nakon toga su iz PES-a pozivali odbornike Pokreta za Podgoricu da iznesu listu zahtjeva, odnosno precizno postave svoja očekivanja kako bi krenuli u pravcu postizanja dogovora.

“Bilo bi naivno očekivati da sa našim doskorašnjim članovima koji su formirali Pokret sa Podgoricu lako dođemo do zajedničkih rješenja i riješimo aktuelnu situaciju u Podgorici. Ipak, bez obzira na evidentna mimoilaženja u stavovima, osnovni principi koji su nas i doveli u pozicije odlučivanja ne bi smjeli biti ugroženi”, naveli su iz PES-a u saopštenju dostavljenom medijima.

Tu prije svega misle, kako kažu, na potencijalnu saradnju sa DPS-om.

PES je kako tvrde u potpunosti spreman da sačuva vrijednosti za koje su se zajednički zalagali čak i ako to podrazumijeva ustupanje određenih pozicija u Glavnom gradu.

“Jednako tako, ukoliko u procesu pregovora postoje nepoželjni ili se drugi smatraju adekvatnijim za ovu vrstu saradnje (bio to Vasilije Čarapić ili bilo ko drugi) pozivamo da nam se i to vrlo jasno saopšti, jer ponavljamo – bez precizno formulisanih zahtjeva ne možemo ni voditi pregovore ni doći do rješenja ako ga istinski želimo”, naveli su između ostalog iz PES-a.

<<<Čarapić: Povući ću se iz daljih pregovora kako bih olakšao eventualno postizanje dogovora<<<

Funkcioner PES-a Vasilije Čarapić je najavio da će se povući iz daljih pregovora kako bi olakšao eventualno postizanje dogovora između PES-a i Pokreta za Podgoricu.

On smatra da treba ohladiti glave i finiširati dogovor tako da je on prihvatljiv i za jednu i za drugu stranu.

“Ja ću se lično povući iz daljih pregovora kako bih olakšao eventualno postizanje dogovora između PES-a i Pokreta za Podgoricu jer držim da takav dogovor može biti u interesu građana Podgorice”, objavio je Čarapić na mreži X.

Šef Odborničkog kluba DPS-a u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac je poručio da nakon jučerašnjeg fijaska i sukoba na sastanku između PES i bivših funkcionera PES-a gradonačelnica Olivera Injac treba da podnese ostavku.

“Jezik nasilja i fizički incidenti do danas nijesu bili karakteristika Skupštine Glavnog grada. Podgorici je potreban oporavak”, napisao je Klikovac na mreži X.

Rezultate dogovora sadašnji i bivši odbornici PES-a trebalo je da iznesu vladajućoj većini na sastanku koji je zakazan za ponedjeljak.

Spekulisalo se i da već postoji dogovor novoformiranog kluba odbornika u podgoričkom parlamentu sa opozicijom da se novi izbori održe krajem septembra. Navodno Pokret za Podgoricu ima problem da smjeni vlast sa DPS-om, ali ne i sa SD-om, čiji je odbornik Miloš Mašković prije nekoliko dana objavio da je spremna inicijativa za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac, a da privode kraju drugu za skraćenje mandata podgoričkom parlamentu.

Pet odbornika Pokreta za Podgoricu istupilo je iz PES-a kada je to učinio i predsednik države Jakov Milatović. Za ovakvo djelovanje Pokreta za Podgoricu PES optužuje upravo Milatovića.

Iz Nove srpske demokratija smatraju da je Injac do sada pokazala neophodne sposobnosti da rukovodi Glavnim gradom, te da će imati njihovu podršku dok god, kao i do sada, bude radila na zajedničkom cilju izgradnje bolje budućnosti Podgorice i svih njenih žitelja.

Iako politički subjekti saopštavaju da ne bježe od vanrednih izbora u Podgorici pitanje je kome u ovom trenutku od njih odgovara da se oni održe.

A.O.

Tags

19

avatar
1000
11
8
0
 
18
BoroMoneyLiberalBoroBoro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boro
Gost
Boro

I posle izbora opet isti na vlast narod oce tako i sve u krug, tesko da dps moze ista vise treba vremena da prodje jer se vidi da nema promjena kod njih i dalje se vidi prosla garnitura.

Money
Gost
Money

Jedi sendvič AV i ne brini što će biti posle izbora

Boro
Gost
Boro

Ja brinem jer izgubise svake do sad no ti ne brines izgleda .

Realan
Gost
Realan

DPS nije cvećka….Ali sada su se “očistili”. Svi kao bježe od DPS-a , a sve poslušnici Miloševića nekada, sada Vučića. I oni da govore o demokratiji??? Tek što su pioni SPC-MCP inače sekte švercera cigareta koji su ujedno Vučićeve marionete, a Sinod ih je sveo na mjesnu organizaciju. To Amfilihiju nisu smjeli. Gdje je Amfilohijev testament? Uvjeren sam pominje Vučića… Više »

Luka nk
Gost
Luka nk

Vakat je bilo!

Hogar
Gost
Hogar

Dobro je što svetosavci pucaju po svim šavovima ali nijesam siguran da su suverenisti,antifašisti spremni da eksploatišu situaciju.
#najgora vlast u Pg i Cg ikad,tu nema diskusije.Niko neće žaliti za tim klovnovima.

Miško
Gost
Miško

Pa dobro, na novim izborima Jakovova partija ulazi u vlast i to je to. Ali DPS nikad više. Zaista je smijurija ta partija, svaki dan bi na izbore, a nijesu dobili nijedne evo 4 godine, hahaha.

Realan
Gost
Realan

E dobili ste vi izdajnici i Vučićevi poslušnici… smiješno ti??

Boro
Gost
Boro

Ovaj Realni samo o Vucicu nekakvim izdajnicima a covjek ti lijepo objasni da su sve izgubili sto se moglo izgubit ali tebi ne odgovara da cujes istinu aj sad jos jednom o Vucicu i izdajnicima e sou.

Luka
Gost
Luka

Kako bi u jednom momentu DPS mogao da postane za PES poželjan partner.Knežević uslovljava podršku,a ne znamo ni ko sve iz PES podržava ovu vlast u parlamentu.,a PES u sada ne odgovaraju izbori.

Commentator
Gost
Commentator

Mislim da opsesija da li ili ne sa DPS-om (a uglavnom je ne) otežava formiranje i funkcionisanje vlasti i na državnom i na lokalnom nivou. Ne zaborative da je DPS po svim mjerenjima javnog njenja pojedinačno druga partija, odmah iza PES-a. Zar ne bi trebalo uvažiti tu realnost i s njima napraviti neku stabilniju vlast? Samo da dodam, nisam nikad… Više »

Komnjen
Gost
Komnjen

Hahaha, nikad više mafija na vlast. I DF je vazda bio druga partija po snazi, pa nikad vi iz DRPSA ne rekoste hajde da pravimo sa njima vlast. Ne znam kako to ne može da vam dopre do mozga da NIKAD VIŠE nećete biti vlast. Vi ste za Spuž, kakva vlada.

Liberal
Gost
Liberal

Df nikad nije bio partija nego 10 partija.

Nomad
Gost
Nomad

Političari prekardašili ste svaku meru.Nažalost građani su nesložni inače ste zaslužili da dobijete dobru lekciju i treba vas ignorisati jer gledate samo svoj interes a nije vas nimalo briga za građane.

Sledeći
Gost
Sledeći

Ao nagrdi ste narod, svaki dan sa ovim vjestima kao da je narodu to bitno bas.Jes njima kolko para ce uzet i koju poziciju.

PGCG
Gost
PGCG

Podgorica nikad nije bila u većem haosu nego od kad je nova vlast preuzela upravljanje.

Pero.Đur
Gost
Pero.Đur

Šta će da radi Čarapa kad PES pane?

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Preleteće u Demokrate ili u DF oni mu jedini preostaju…

Rukfaš
Gost
Rukfaš

Raznositi pice k’o nekada…

Send this to a friend