Politika DFC ISTRAŽIVANJA/ANALIZE

Prekookeansko lobiranje za srpske interese u Crnoj Gori

U kontekstu aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori, primjetno je pojavljivanje raznih organizacija koje zastupaju srpske interese i prava Srba, kako u Srbiji tako i u svijetu.

Srpsko-američka konferencija liderstva (SALC) privukla je posebnu pažnju zbog svojih aktivnosti i retorike na društvenim mrežama (Fejsbuku i Tviteru), predstavljajući američkoj javnosti Crnu Goru u negativnom kontekstu kroz prezentovanje selektivnih činjenica.

Misija te neprofitabilne organizacije, kako je istaknuto na njenom zvaničnom sajtu, jeste unaprijeđenje interesa srpsko-američke zajednice na polju obrazovanja, kulture, karijere i života u SAD-u uopšte, kao i očuvanje pravoslavne vjere. SALC u skladu sa tim redovno komentariše situaciju u Crnoj Gori kroz prizmu dešavanja oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pružajući podršku, kako sveštenstvu i vjernicima, tako i lokalnim aktivistima.

Tri načina podrške SPC u Crnoj Gori

Analiza diskursa pokazuje da Srpsko-američka konferencija liderstva koristi tri različita načina na internetu da bi se borila protiv vlasti u Crnoj Gori. Retorika i sadržaj argumenata prilagođeni su američkom stanovništvu i trenutnoj situaciji u SAD-u.

Prvo, cilj SALC-a je predstaviti Crnu Goru kao državu koja ljudima brani da praktikuju svoju vjeru, naglašavajući time ugrožavanje njihovog prava na slobodu. Taj agrument se podudara sa stavovima donosioca odluka i javnosti u SAD-u. U cilju što boljeg ilustrovanja tih tvrdnji, promovisano je nekoliko heštegova: #ReligiousFreedom ili #NeDamoSvetinje.

Drugo, SALC je iskoristila trenutni talas protesta u SAD-u i konteksta poruke Životi crnaca su važni (Black Lives Matter) da bi napravila paralelu sa navodnim terorom nad pravoslavnim Srbima u Crnoj Gori. U tu svrhu je iskorišten kolaž fotografija policijskog privođenja iz Budve i SAD-a.

Treći način je lobiranje SALC-a u Kongresu i njihova objava na dan rušenja nelegalno sagrađenog manastirskog konaka u Ulcinju 10. juna. Predsjednik te organizacije Aleksandar Đuričić je pozvao sve zainteresovane građane SAD-a da informišu njihove predstavnike u Kongresu o nedemokratskom i neustavnom Zakonu koji je usvojila Vlada Crne Gore, kao i o opasnim radnjama koje spovodi, uz uputstvo kako da to urade.

SALC Special Briefing on the Recent Situation in Montenegro

SALC Special Briefing on the Recent Situation in MontenegroSALC hosts a special briefing on the recent events in Montenegro after Bishop Joanikije and other clergy of the Metropolitanate of Montenegro & the Littoral of the Serbian Orthodox Church were arrested and detained, and dozens of peaceful marchers in the procession of St. Basil were beaten. Joining SALC to discuss the events on the ground in Montenegro are Nebojša Medojević, Vladimir Božović, Vladislav Dajković, and Milojko Spajić.

Posted by Serbian American Leadership Conference – SALC on Saturday, May 16, 2020

Veze SALC-a u Crnoj Gori

Da bi se razumio domet uticaja te organizacije i otkrile nove osobe koje dolaze iz njihove mreže, obrađena je mreža Tviter naloga SALC-a.

Analiza je otkrila naloge sa kojima Tviter nalog SALC ima najjače veze. Riječ je o nalozima Neno Đorđević i Vasilije Vranić.

Neno Đorđević je član odbora Srpsko-američke konferencije liderstva i povezan je sa Narodnom strankom u Srbiji. Njegov Tviter nalog otkriva da on u potpunosti podržava aktivnosti SALC-a o pitanjima aktuelnih političkih prilika u Crnoj Gori. Đorđević najviše piše na engleskom jeziku o situaciji u našoj zemlji.

Vasilije Vranić, koji živi u Vašingtonu, sveštenik je Srpske pravoslavne crkve. Analiza njegovog naloga pokazala je da je izraziti protivnik vlasti u Crnoj Gori i da podržava pravoslavne Srbe. Od kada je kreirao nalog prije mjesec dana, objavljuje dnevno po nekoliko tvitova, promovišući brojne heštegove koji se odnose na vjerske slobode u Crnoj Gori.

Vranić je u martu 2020. prisustvovao sastanku partijarha Irineja i američkog ambasadora sa specijalnim zaduženjima za religijska pitanja, Semom Braunbekom. Tom prilikom su razgovarali o temama koje uključuju srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Vranić je podjednako aktivan i na Fejsbuku, gdje takođe često dijeli objave Srpsko-američke konferencije liderstva. Upravo na toj društvenoj mreži je i uočena fotografija koja svjedoči o sastanku Vranića sa predsjednikom SALC-a u Bijeloj kući.

Serbian American Leadership Conference#serbian #salc #srbiuamerici🇷🇸 @ United States Capitol

Posted by Vasilije Vranic on Tuesday, November 19, 2019

I onlajn brifing sa opozicionim aktivistima

Analizom Fejsbuk stranice Srpsko-američke konferencije liderstva pronađena je objava o specijalnom onlajn brifingu o situaciji u Crnoj Gori, održanom 16. maja u organizaciji SALC-a.

SALC Special Briefing on the Recent Situation in Montenegro

SALC Special Briefing on the Recent Situation in MontenegroSALC hosts a special briefing on the recent events in Montenegro after Bishop Joanikije and other clergy of the Metropolitanate of Montenegro & the Littoral of the Serbian Orthodox Church were arrested and detained, and dozens of peaceful marchers in the procession of St. Basil were beaten. Joining SALC to discuss the events on the ground in Montenegro are Nebojša Medojević, Vladimir Božović, Vladislav Dajković, and Milojko Spajić.

Posted by Serbian American Leadership Conference – SALC on Saturday, May 16, 2020

Prvi govornik na brifingu bio je Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta. Pored njega, poziv za brifing dobio je i opozicioni aktivista Vladislav Dajković. On, međutim, nije mogao da se pridruži video pozivu, jer je, kako je naveo, na putu za bolnicu zbog povreda dobijenih od policije na protestu u Nikšiću.

Na brifingu su učestvovali i ambasador Srbije u Crnoj Gori, Vladimir Božović i Milojko Spajić, koji je istupio ispred grupe Crnogorci za slobodu vjeroispovijesti (Montenegrins for Religious Freedom). Nakon brifinga, SALC se putem svog Fejsbuk naloga zahvalio svima koji su ispratili brifing i objavio saopštenje Demokratskog fronta o policijskoj brutalnosti prema opozicionarima u Crnoj Gori.

SALC se inače ne libi da putem svog Tviter naloga komentariše i vladajuću partiju u Crnoj Gori, upoređujući je sa Komunističkom partijom u Kini. Bitno je naglasiti da je taj tvit, objavljen 19. juna, jedina objava koja govori o političkim partijama u Crnoj Gori od kada je nalog kreiran. To može biti indikativno u kontekstu predstojećih izbora u Crnoj Gori.

Advokatica Ilijana Todorović

Portal IN4S je početkom juna objavio članak o izvjesnoj Ilijani Todorović, advokatici iz SAD-a, koja je svojom video-analizom uništila Zakon o slobodi vjeroispovijesti. U videu koji je na Jutjubu objavljen 30. maja, Todorović tumači članove Zakona i ukazuje na njihove nesuglasice, komentarišući da gotovo ne postoji nijedan član Zakona da nema neku vrstu greške. Važno je naglasiti da je taj video istaknut na Fejsbuk stranici SALC-a, odnosno, to je prva objava na njihovoj početnoj strani.

Dalja pretraga pokazala je da je advokatica Todorović potpredsjednica za pravne odnose u organizaciji SALC.

Posted by Serbian American Leadership Conference – SALC on Saturday, May 30, 2020

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Deni
Gost
Deni

Opet su navatali neke lijeve Amerikance poput ona dva Britance neki dan. Jedna od njih se zalaze za legalizovanje droge dok je drugi ucestvovao u bombardovanju Srbije. SPC je toliko ocajna na sve pokusava, a najbolje bi im bilo da se dogovore sa Vlada. Sto vise vrse pristisak, sve vise gube.

Ljufil
Gost
Ljufil

svetosavlje = sekta . Tačka.

abba
Gost
abba

Kada pročitate Memorandum 2 SANU, onda je sve jasno.

Kptor
Gost
Kptor

Svetosavska sekta ne mirije. Njima je crkva uvijek bila uporište za borbu protiv državnosti crne Gore. To je prvi javno poručio Garašanin kpji je izjavio povodom proglašenja Danila Petrovića za knjaza da je to “Najnesrećni da za Srbiju”.

Sekula
Gost
Sekula

Srpski lobi je jak u Americi
Ne zaboravite da je Amerika prihvatlia poslije 1945.godine četnike I nikad nisu odgovarali za zločine
Danas Amfilohije naziva Ameriku sotonskom tvorevinom ali ne I američki dolar. Sekta SPC i pored takvih izjava Amfilohija koristi dio javnog mjenja u USA za propagandu protiv Crne Gore.

Amerikano
Gost
Amerikano

SRPSKI LOBI U AMERICI HAHAHA, NIKOGA TO OVAMO NE INTERESUJE NITI ZNA GDJE JE SRBIJA. NISTA OD TOGA.

Dundo
Gost
Dundo

Što ukloniste onu vijest u kojoj vas britanski poslanici iznapušaše i objaviste ovo smeće? Haha, kakvi bolesnici.

Kaligula
Gost
Kaligula

A dzaba vam je sve,shvatite jadni ne bili.

Cica Dr.
Gost
Cica Dr.

Lepo, taman da ih pratim

Delboj
Gost
Delboj

A finansijer svega Igor Brnabic, brat Ane Brnabic koji je i imenovao za Premjerku Srbije. Takodje raspolaze sa Vucicem i ima planove da pokupuje sve bitnije u regionu ali mu smeta Djukanovic. Jedan je od najbogatijih ljudi u svijetu, vlasnik Asseco grupe koja je jedan od najvecih akcionara banaka prisutnih u regionu.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Džabe vam sotone,nemože nam niko ništa,jači smo od rileta,ne pomaže vam ni rabota ,popovskoga mileta!

Mongro
Gost
Mongro

U svakom zlu ima i ponešto dobrog! Otvorili su većina njih karte i pokazali pravo lice, ali do juče su se zaklinjali da im CG kao samostalna i nezavisna uopste ne smeta😀 Sad učimo koliko trebamo biti oprezni u “ bratskojljubavi” sa srbima. Ovo se mora izvesti do kraja t.j. postaviti CPC na tron pravoslavlja i zabraniti Ustavom mogućnost postojanja… Više »

Milo
Gost
Milo

Zasto postoke ambasadori ,oni su oizvori informacija svojim vladama a ne okupljeni placenici.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ma dzaba pare trosite na vase lazi propagandu. Crna Gora nije vasa nikada bila i nece!!!

Cica Dr.
Gost
Cica Dr.

Jok evo tvoja je lol.

HR8
Gost
HR8

Ne budi naivna, treba se boriti protiv njihovih lazi. Ako in pustis mnogi ce pomisliti da je ono sto oni pricaju istina.

Deni
Gost
Deni

Pet godina se radilo na zakonu koji prvo nije bio ustvan i demokratski. Za verziju koju imamo sada su glasale clanice 47 zemalja, samo je jedna bila protiv Srbija. Samo gube vrijeme.

Daka
Gost
Daka

Nećete Srbi, nećete !

Prč
Gost
Prč

Makar ste toliko trebli da predvidite pa i vi da lobirate.kad cete nauciti tu lekciju da srbija nikad nece odustati od crne gore dok je ovakva svijest na njihovoj politickoj sceni

Dusko
Gost
Dusko

Bolje da smo sretni da se neko brina za nama (Srbima / Crnogoraca jer je to ista krv) i vjeru. Mene crkve ne zanimaju, mi smo svi duhovna bica i na kraju nam je isi bog svima i ovaj kosmos. Ali znam kako je istorija, kad se zavadi, podjeli, pa savlada narod. Ja sam glasao za samostalu Crnu Goru 2006te,… Više »

Joo
Gost
Joo

Ti nisi bas sav svoj…..niko ne dira srbijance…ali srbijanci cackaju svakog…..u CG su isli kao osvajaci 1918.-e, okupirali nam zemlju i svetinje….niko ali niko nam ne moze uskratiti pravo da branimo i odbranimo svoje….mi nase u CG, a vi sta god hocete u svom Srbistanu…..

Tivat
Gost
Tivat

Bolje bi ti bilo da si spavao nego pisao budalaštine koje Crnogorce ne zanimaju

Gost
Gost
Gost

Za mene su ovo teroristi u pokušaju.Kako se zove osoba koja spali žive nevine ljude kao srpska vojska Zvicere.Isto bi radili danas da mogu.Samo nas čeliče.

Srbi tur. gena
Gost
Srbi tur. gena

A Putin? Braća Rusi? :O

Oj Kosovo...
Gost
Oj Kosovo...

Kako hitaju u mrsku Ameriku… licemjeri bili i ostali.

Lida
Gost
Lida

Sve im dzaba ovo je Crna gora.

Tek tako
Gost
Tek tako

To su radili i pocetkom 20 vijeka. Nadam se da smo ponesto naucili tada.

Gibanica
Gost
Gibanica

Uh , MNOGO !

9 bojna
Gost
9 bojna

Otpuvat ce ih jugo prema sijeveru….zivit ce svi u jednoj banana drzavi….

Gags
Gost
Gags

Na koga mislis? Na hrvate

KachaWendy
Gost
KachaWendy

cg ukucuva potonji exer u svetosavski klerofasisticki kovčeg

SrbisuTurci
Gost
SrbisuTurci

Jesu li ovako lobirali i za Kosovo? Hahahahaha hahahahaha hahahahaha hahahahaha hahahahaha hahahahaha hahahahaha hahahahaha hahahahaha

maximus
Gost
maximus

Arhiepiskop beogradski i Mitroplit Srbije g. Irinej je svojevremeno izjavio, da je polozaj Srba u Cg, gori nego kakav je bio u fasistickoj NDH! Ovakvu bljuvotinu, ne treba komentarisati, ali je čudno da kad se bosanskim i srbijanskim popovima, Crna Gora zahvali na misionarskom angažovanju, beogradske mudre glave prikazuju to kao progon Srba, svestenika!

Gibanica
Gost
Gibanica

Pljuju Ameriku i optuzuju je zbog neuspjeog puča od strane centra u Srbiji jos u Državi SFRJ , a sada su im OK , kada bi ih mogli iskoristoti za svoje interese 🙂
Licemjerno o ponizno , najblaže rečeno .

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Gibanice nemoj da places hihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Gibanica
Gost
Gibanica

Da plačem ???? Hihihiiiii Pa ne znam baš ko će plakati ( ako si toliko lud ) pošto je ovaj uticaj i kredibilitet adrese , neće moći jo dugo , a isto tako i prije roka izbora , mislim da će ta ‘ adresa ‘ biti isto od pomoći kao i u interviju 1999 na neku Američku tv , kada… Više »

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Gibanice ne idi iz krajnosti u krajnost cas se smejes cas places to je vec za cika docu hihihihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiii

Gibanica
Gost
Gibanica

Kralju , idi kupi ” objektivnost ” neđe , mada sumnjam da možeš to idje kupit , pogotvo ospoba kao ti .

Gibanica
Gost
Gibanica

Izvini greotice , sad sam tek primjetio da se dopisujem sa nikim .

Tesa
Gost
Tesa

Draza je najveci zlocinac i koljac na balkanu cetnici najvece zlo

Njegos
Gost
Njegos

A mesija kako ti je jadan u to trebinje dje nista nema

Nenad
Gost
Nenad

Taj nikad mora nije vidio tamo sigurno molerise🤣🤣🤣🤣

Gibanica
Gost
Gibanica

Mogo bi ih uporediti sa nekim , tokom 90-ih što je lobirao , za prava nekih koje ti i mrziš . Ali mrziš ti svakoga , pa i sebe po malo .

Tajfun
Gost
Tajfun

Ne miruje VELIKOSRPSKOCETNICKA KLEROFASISTICKA SEKTA na celu sa Ristom.

Miljan
Gost
Miljan

Svi protiv Milonegra

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

Koji su to svi? Mislis ovi svetosavski talibani u mantijama i jadni zaludnjaci ka ti…WAU!

Pravoslavka
Gost
Pravoslavka

hahahaha,a dobar ti nick druže…

Lux
Gost
Lux

Pobijediće Bajden pa ste onda završili karijeru za sva vremena👍

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Lux Vucic je bolji sa Bajdenom nego sa Trampom hihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Lux
Gost
Lux

Hahahh, pa druži se on i sa Tonijem Blerom, sretao se i sa Klintonom pa nešto njihova politika se ne svidja Srbiji posebno

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Lux eto vidis kako znas a sta si prvo napisao hihihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Don_Kihot
Gost
Don_Kihot

Vucic je sa svima dobro, a i Srbija generalno, svi su joj naklonjeni od balkana pa do svijeta, 90-ih su bili pomirioci naroda hihihihihi 🤣🤣🤣👌

Gags
Gost
Gags

U USA ostaje Trump isko kao i u Srbiji Vucic. Jedino Djukanovic odlazi. Jos vaznija stvar, nece se menjati politika, USA ne zanima Crna Gora a ni Srbija nikako. Pustice sve od Tacija do Djukanovica niz vodu, oni imaju globalne probleme. EU je problem amerima trenutno najveci

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Najjačeg lobistu u CG Srbi imaju koncern VIJESTI sram ih bilo.

Hmmm...
Gost
Hmmm...

Zaboravljaš “big four” nvo (ai, hra, cgo i ga)?

Maki
Gost
Maki

A zasto si ljubomoran i zloban?

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Nikšićanin a zasto vi iz DPS-a lazete da ste gradjanska drzava a ako jeste zasto se forsira Crnogorstvo hihihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

WEKND
Gost
WEKND

“Crnoj Gori je životno načelo Crnogorstvo. Bez toga Crna Gora ne bi mogla živjeti, tj ne bi mogla biti Crna Gora. Izgubivši to ona ne bi morala materijalno propasti, u njoj bi ostale ove iste stijene i krši, možda još zaodjenute šumom i zelenilom, ona bi se mogla još i proširiti, u njoj bi moglo biti više naroda, bogatijeg i… Više »

CiNick
Gost
CiNick

DPS pravi frankenštsjn državu, nominslno građansku, alli su jedini građani.Crnogorci, s svi ostali najprije pripadniici svoje nacije iz cega vuku privilegije što je nespojivo s grsđ državom

Onaj drugi
Gost
Onaj drugi

Mesijo No. one, kako da ti to objasnim? Vidi, Crnogorstvo DPSa nema veze sa nacijama. U tom pojmu su obuhvaćeni svi građani Crne Gore koji priznaju istu za svoju DRŽAVU. U slučaju da ne koristiš limene naočare marke “Riki Ban”, moći ćeš da primjetiš da je DPS savremena partija lijevog centra sa naglašenim socijal demokratskim programom i djelovanjem. Crnogorac u… Više »

Sale
Gost
Sale

Zato sto Srbi sva prava kao i drugi, a pritom nijedna prosrpska partija nikad nije bila deo vlasti i po pravilu kontra postojanja nezavisne drzave i najbrojnijeg naroda…

Kokot
Gost
Kokot

Da ti ne bi da se u Crnoj Gori forsira sekta svetosavska?

Gibanica
Gost
Gibanica

Rent-a ” VIJESTI ” !
skinuli ih sa državnih para pa se svete državi ( što udara i narod ) i ucjenjuju je sa raznim NVO-om .
Provaljeni su odavno , a otvpreni za saradnju , totalno , jos 2015 i 2016-te , bez okolišanja .

Onaj drugi
Gost
Onaj drugi

Mesijo No. one, kako da ti to objasnim? Vidi, Crnogorstvo DPSa nema veze sa nacijama. U tom pojmu su obuhvaćeni svi građani Crne Gore koji priznaju istu za svoju DRŽAVU. U slučaju da ne koristiš limene naočare marke “Riki Ban”, moći ćeš da primjetiš da je DPS savremena partija lijevog centra sa naglašenim socijal demokratskim načelima, programom i djelovanjem. Crnogorac,… Više »

neramne
Gost
neramne

I?Sto mi radimo povodom toga?Sto radi nase minist..vanjskih poslova??Mozemo li mi da se odbranimo od toga,postoje li nase organ..da predstave pravu istinu,dajte malo se angazujte oni ne spavaju svom silom se trude da se predstave zrtvom.Moze nas kostati ova neaktivnost,mi radimo i pisemo na lokalnom nivou komentare.daj budite se vise.!!

Njegoš
Gost
Njegoš

svetosavska četnička sekta ne miruje!!
Nikad više 1918.!!!

Bozidar
Gost
Bozidar

Živjela Hrvatska Boka nikad više 1918

maximus
Gost
maximus

Bolje bi im bilo da brinu o položaju pravoslavne crkve u Srbiji i o teškom položaju srpskog naroda u Srbiji!

Dejan
Gost
Dejan

Ja sam iz cg , a zivim preko…krstio sam se u SPC ..sta treba da radim , normalno da podrzavam crkvu dje sam krsten…to mozda sad nove generacije neka se krstavaju u drugu crkvu pa neka onda za 20g traze to sto oce

Maki
Gost
Maki

Bravoooo….

Brat u Hristu
Gost
Brat u Hristu

Deki, brate, ne važi ti krštenje u sektu koja je šutnula Sveto Pismo, Isusa Hrista i Svetog Jovana Krstitelja i prigrlila farisejstvo, srebro i raskoš. Evo postavi sebi pitanje: Šta znaš o Pravoslavlju u teološkom smislu? I daj sebi neki odgovor, imajući u vidu da ne treba da lažeš sebe.
Tebi pozdrav, a slava Isusu Hristu na vijeke slava!

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Nisi ti brat u Hristu ti si ku..c u kistu hihihihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Gibanica
Gost
Gibanica

Šutnula je SPC i ISUSA HRISTA , i bibliju , jer pravi svoju korigovanu religiju za ove prostore , pa same slave svetaca kojemo imamo , to je oatatak paganstva i nema h u drugim crkvama .

Micoli moraca
Gost
Micoli moraca

Znam vise nego ti , jer kad vidim i sta dozivljavam odje …pravoslavlje je prava vjera…a ti ako si vjernik neces tako pricati ni siriti mrznju …

Sasa
Gost
Sasa

Je li te krstio Kačavenda?

Risan
Gost
Risan

Zmaš koliko mene interesuje tvoje krštenje i tvoja crkva? NIŠTA.

Riki
Gost
Riki

Alo, pa ovizi su nas bombardobali. To su agresori, a mi ih sada molimo. Pa mi srbijanci smo nebeski narod, i ako ko treba da moli to su onda oni.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Riki ne lupetaj hihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

građanin CG
Gost
građanin CG

Nekada mi je muka kada pomislim šta sve rade, a stalno glume žrtve

Skorpionnecitas
Gost
Skorpionnecitas

Nepomaze im nista propali su ka kroz prsle gaće !!!
Nikad više 1918 !!!!!

Risto
Gost
Risto

To cemo tek da vidimo ko je propao. Ako potraje ova korona, necete imati sta jesti…

Ogledalo...
Gost
Ogledalo...

*kardiologa… sorry za štamparsku grešku.

Miro
Gost
Miro

A vi? Cini mi se da smo u istom cabru. Ili grijesim?

Gibanica
Gost
Gibanica

Risto , nikad niko u Crnu Goru nije umro od gladi , a u Srbiju bračni par penzionera u sred Beograda , prije samo 3-4 godine . A i majka i sin u neko selo isto , pored Bepgrada prije par godina , isto obdukcijom dokazano da su od gladi umrli . Greota , to su mi komšije gore bile… Više »

PERA LOŽAČ
Gost
PERA LOŽAČ

Imaće ako opet nekog prevare/na primer ovaj put Kineze/,uspeju nešto da isprose ili opet dobiju omiljene donacije.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Skorpionnecitas ahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Terazijski
Gost
Terazijski

Ogromne pare bacaju na unaprijed izgubljenu bitku. Stanovnici Srbije bi imali približno 70 evra veću platu u proseku, da sve te milione, koje zaludno šalju u Ameriku, Njemačku, Kosovo i Crnu Goru.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Terazijski ahahahahahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Gags
Gost
Gags

Ma ja bih se zabrinuo za Crnu Goru jer bice jos crnja. Vidis da vlast gura narod u rat. Ako je narod postavio vlast i sada se protivi nekom zakonu. Zasto se ne naoravi referendum. Vlast postavlja i menja narod, crkva je 2000 godina stara. Ova situacija odgovara samo Djuki jel on moze da ostane na vlasti samo u slucaju… Više »

Kile
Gost
Kile

Ovo nije nista cudno niti novo. Samo je problem sto mi ovo ne znamo, nemamo novca ili necemo da radimo.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Kile ahahahahahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Kile
Gost
Kile

Vas visoko umni odgovor me navodi na zakljucak da posjedujete ogromno ekspertsko znanje iz oblasti medjunaradnog lobiranja.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Kile ti si komedijas zasluzio si da ti se smejem ovo kazem ozbiljno, nije smesno.

Gibanica
Gost
Gibanica

A đe Kile , on zna sigurno i porjeklo riječi lobiranje ( lobbying ) i zašto se tako zove , kada je nastala i kolilo albanci imaju jake lobiste u Americi , da nije ni svjestan .

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

Samo objasniti Amerima da Risto nece da placa porez a zaradjuje desetine miliona eura i to im je kraj njihovog lobiranja.U Svici ih izjednacili sa sektom upravo zbog toga.Porez,porez,porez…I ugasili su ga.

Kefir
Gost
Kefir

U US crkve ne plaćaju porez.

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

@Kefir,u US zive od donacija jer vrlo malo zaradjuju.Odje zaradjuju,opet kazem,desetine miliona,i mislim da je to jedan od glavnih razloga litija.A u usvojenom zakonu pise da vjerske zajednice podlijezu placanju poreza.U tom zecu lezi grm.Haha…

cikoticka-drack
Gost
cikoticka-drack

kefiru nesto nije istina na zapadu a posebno u Americi i Lanadi sa svim se mozes igrati a zaj….ti ali sa porezom nemoj nikad jer za sedam god. koliko traje provjera ako lazes, ako mutis pasces a onda i gace na stap

Maitland Niles
Gost
Maitland Niles

Herceg Novi,
Odličan komentar

Gibanica
Gost
Gibanica

Ma oni nisu ni transparentni , šta je sa potencijalnim plaćanjem privatnih ( tihih ili građanskih ) ratova ….. najgore je to sto oni-oće da budu država u državi , koju pritom ne priznaje i vrlo rado bi dala te parw , koj3 nisu ni transparentne a ne tel opotezovane , i samo je pitanje , kada će ( a… Više »

Send this to a friend