Politika

Krivokapić: Popis možda bude sljedeće godine u oktobru, Vlada nije ugasila FCJK, samo je osporila novac

Slađana Đukanović

Premijer Zdravko Krivokapić je tokom današnjeg Premijerskog sata u Skupštini Crne Gore saopštio da će Popis biti sljedeće godine, i to možda u oktobru. On tvrdi da niko nikada u ovoj Vladi nije prebrojavao krvna zrnca ko je Crnogorac a ko ne, niti gledao ko u koju crkvu ide. Naglasio da Vlada na čijem je čelu nije ugasila Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, već je samo osporila novac. Govoreći o uvođenju naknada za majke sa troje i više djece Krivokapićje rekao da Vlada podržava svaku dobru inicijativu koja je usmjerena ka socijalnoj pravdi, ali da se mora uraditi fiskalna procjena uticaja na budžet Crne Gore, što u tom konkretnom slučaju nije urađeno.

Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić

UŽIVO: 

15.05

U ime predstavnika Socijaldemokartske partije i Albanske koalicije Jednoglasno Draginja Vuksanović Stanković postavila je premijeru pitanje da li namjerava i dalje da premijersku funkciju obavlja, kako kaže, kao vjernik jedne vjerske zajednice.

Draginja Vuksanović Stanković
Draginja Vuksanović Stanković

“Da li namjeravate da i dalje, istina još veoma kratko vrijeme, premijersku funkciju obavljate kao vjernik jedne vjerske zajednice time urušavajući sekularni karakter zemlje, i kada će vaša Vlada prestati da opstruira rad FCJK i ima neadekvatan odnos prema crnogorskoj dijaspori”, pitanje je Vuksanović Stanković.

Vuksanović Stanković poručila je da je ovo Zdravku Krivokapiću da je “ovo za njega posljednji premijerski sat”

“Što mislite da je ovo vaš posljednji premijerski sat? Zato što od konstituisanja ove Vlade radi se na urušavanju građanske Crne Gore. Nikako da shvatite da ne možete biti premijer samo ovinima koji se u ovoj državi nacionalno osjećaju kao Srbi, jer ima nas koji smo Crnogorci, ima i onih koji se osjećaju kao Muslimani, Albanici, Hrvati, Bošnjaci, oko 15.000 Makedonaca, Romi… “, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je istakla da je Krivokapić premijer samo jedne vjerske zajednice.

“Da li namjeravate da i dalje, istina još veoma kratko vrijeme, premijersku funkciju obavljate kao vjernik jedne vjerske zajednice time urušavajući sekularni karakter zemlje, i kada će vaša Vlada prestati da opstruira rad FCJK i ima neadekvatan odnos prema crnogorskoj dijaspori”, pitanje je Vuksanović Stanković.

“Napadi na FCJK su napadi srpskog sveta čije naloge bespogovorno izvršavate”, kaže poslanica SDP-a i dodaje: “Smeta vam fakuletet jer su profesori i studenti rekli NE puzećem fašizmu”, poručila je Vuksanović-Stanković.

Premijer je rekao da niko nikada u ovoj Vladi nije prebrojavao krvna zrnca ko je Crnogorac a ko ne, niti gledao ko u koju crkvu ide.

“Ova Vlada nije ukinula FCJK, već mu je ukinula troškove koji ne pripadaju tom fakultetu”, tvrdi Krivokapić.

Vuksanović Stanković je kazala premijeru da on ne smije da ode na Cetinje osim sa obezbjeđenjem.

14.43

Šef kluba Crno na bijelo Miloš Konatar pitao je premijera šta je Vlada uradila po pitanju pravde, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i na vraćanju nade građanima da će Crna Gora biti pravedna, socijalno odgovorna, država jakih institucija i vladavine prava.

Miloš Konatar
Miloš Konatar

Premijer smatra da je neophodno što prije da se krene u obračun sa svima onima koji su Crnu Goru doveli u ovo stanje.

“Nigdje nema manjeg broja ljudi, a ovolikog broja kriminalnih organizacija. Ako želite da budemo mafijaška država, otvorite fakultet za razvoj mafije, pa ćemo možda imati najveći uspjeh u svijetu”, kazao je on.

On je istakao da se tužilaštvo, a dijelom i sudstvo, nalaze se u graničnoj sferi u kojoj mogu da ostvare rezultat na osnovu prijava, ali na to nema odgovora.

“Kakva je to država? Je li to pravda? Političku korupciju tretirate kao pranje novca. Nemojte građanima rušiti dostojanstvo i njihovu logiku”, naglasio je Krivokapić.

14.25

Ervin Ibrahimović
Ervin Ibrahimović

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović pitao je Krivokapića koliko je sredstava Vlada planirala u budžetskoj 2022. godini za završetak započetih projekata u opštinama na sjeveru Crne Gore.

“Kao i koliko je opredijelila sredstava za putnu i vodovodnu infrastrukturu gdje žive manje brojni narodi i da li Vlada planira nove razvojne projekte na sjeveru Crne Gore”, pitanje je Ibrahimovića.

Ibrahimović smatra da je predloženi budžet diskriminatorski prema sjeveru, revanšistički prema malobrojnom narodu.

“Ovaj budžet nije razvojni. Bošnjačka stranka bila u pravu prošle godine, pa i sada, da ukoliko želimo da zaštitimo evropske i građanske vrijednosti moramo poći na izbore, dati građanima da odluče da li je ova vlada dobra bila, ovako neka ocijene ovaj etnički i revanšistički budžet”, dodao je on.

Krivokapić je rekao da je budžet razvojni za sjever i to govore činjenice.

“Veći je za 44,24 miliona eura, odnosno za oko 137 odsto”, istakao je Krivokapić.

14.17

Predsjednik poslaničkog kluba SNP, Dragan Ivanović pito je kada “građani Crne Gore mogu očekivati popis stanovništva, domaćinstava i stanova i da li će ga zapravo biti?

Dragan Ivanović
Dragan Ivanović

Krivokapić je najavio da će Vlada ubrzo predložiti Skupštini zakon o popisu stanovništvu, navodeći da bi se ta statistička akcija mogla organizovati nakon lokalnih izbora možda u oktobru 2022.

Prema njegovim riječima u problematiku popisa ušao je u aprilu ove godine.

“Vlada je jasno zacrtala da će četvrti kvartal biti posvećen zakonu o popisu. Nacrt zakona o popisu je napravljen. Javna rasprava je možda mogla da bude više transparentna jer je samo jedna partija učestvovala sa primjedbama. To se svakako može uraditi i naknadnim amandmanima”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, po svim saznanjima koje imamo vrlo brzo će biti završene sugestije Evropske komisije. Tako da bi već nakon toga na prvoj sledećoj sjednici Vlade bio usvojen.

Od trenutka definisanja zakona treba prostor pet-šest mjeseci da bi se sve tehnički uradilo.

“Već na sjutrašnjoj sjednici Vlade biće Predlog zakona o teritorijalnoj podijeljenosti koji je preduslov da bi se sve moglo desiti. Očekujem sljedeće godine sigurno popis. Kako će biti sa izborima? Znate da postoji preporuka EU, koja je samo preporuka da u godini u kojoj se održavaju izbori ne održava se popis. Ali ako bude postojala volja, ne vidim zašto ne bi organizovali popis možda u oktobru sljedeće godine”, poručio je premijer.

13.56

Damir Šehović
Damir Šehović

U ime poslaničkog kluba Socijaldemokrata Crne Gore Damir Šehović pitao je Krivokapića koje aktivnosti je Vlada planirala da preduzme da bi riješila problem političke, institucionalne, ekonomske, zdravstvene i bezbjednosne krize, te šta konkretno planirate da uradite da biste odblokirali pregovarački proces sa Evropskom unijom, koji je već neko vrijeme suštinski blokiran.

Premijer je pitao Šehovića zašto stalno obmanjuje javnost.

“Dokažite to što pričate. Nemojte pred narod da iznosite priče bez utemeljenja. Po vama smo 20. januara trebalo da budemo u kolapsu, ali je lansirana obveznica koja je spasila cijelu Crnu Goru. Jeste li se rugali našem planu budžeta i planu za prihodovanje tokom ljetnje turističke sezone. Crna Gora će ove godine imati najveći ekonomski rast, možda i u Evropi. Kada ste vi imali suficit po pojedinačnim mjesecima”, pitao je Krivokapić.

U pogledu zdravstva zatekli su, dodaje, nula vakcina i mnogo oboljelih od kovida.

“Ako vi udarate samo na premijera šta time želite da kažete?”, rekao je Krivokapić odgovarajući na Šehovićevo pitanje.

Prema njegovim riječima Ssvako nosi odgovornost za to što radi.

“Meni prigovarate zato što sam vjernik, je li? Da je ovo teokratska vlada? Meni je jednak reis i moj vladika. To je razlika. Vi ste bili selektivni u pravnilnicima koje ste donosili, prepoznavali ste one koje ste favorizovali. To je razlika, ta selektivnost koja nikome ništa dobro nije donijela”, poručio je Krivokapić Šehoviću.

Krivokapić je demantovao tvrdnje Šehovića da je 110 ljudi iz pregovaračkih struktura napustilo radno mjesto.

“Vi pričate o 110 ljudi. To nije tačan podatak. To je podatak koji je dat u izvještaju, on nije tačan. Prigovarao sam Evropskoj komisiji za te netačne podatke. U ovom vremenskom periodu, dok je ova Vlada, svaka tri mjeseca će se slati izvještaji. Ovaj izvještaj se odnosi na period od juna do juna, i zaboravljate da se pola odnosi na vas”, rekao je Krivokapić.

Šehović je rekao da bi konstatovao ono što je premijer kazao, a to je da nas je Evropa slagala.

“Evropa je u posljednjem izvještaju slagala crnogorsku javnost i iznijela neistinit podatak da je 110 iz pregovaračke strukture napustilo mjesto. To nismo imali priliku da čujemo od bilo koje Vlade, inaćenje sa Evropom i tezu da Evropa ne zna što piše u svom izvještaj”, istakao je Šehović.

13.30

Branko Radulović, šef poslaničkog kluba Demokratski front – PzP pitao je premijera da li uviđa da programi “Evropa sad”, “Crnogorski maršalov plan” i “Fiskalna strategija Crne Gore za period 2021-2024. godine” ne nude, kako kaže, reformske, optimalne i sveobuhvatne odgovore na globalne izazove, te da mogu da proizvedu socijalni haos i nastavak ekonomske destrukcije.

Krivokapić je saopštio da Crna Gora mora ubrzano da ide u reforme, u projekte koji će biti strukturni.

“Došlo je vrijeme da se potencijal Crne Gore iskoristi. Očekujem podršku 81 poslanika kad se bude glasalo za budžet”, rekao je Krivokapić.

Na to je Radulović kazao da se danas Crna Gora lomi u socioekonomskom smislu.

Krivokapić je rekao da Program omogućava opšti rast neto zarada za sve zaposlene, pri čemu će najveći rast od čak 80 odsto ostvariti zaposleni koji su do sada primali minimalnu zaradu.

“Povećanjem minimalne zarade pozitivno se utiče na standard zaposlenih sa najnižim primanjima, dok se uvođenjem progresivnog oporezivanja dohotka vrši redistribucija dohotka sa onih sa višim na one sa nižim primanjima“, rekao je premijer.

On je kazao da se Program zasniva na spremnosti države da se odrekne dijela prihoda u korist zaposlenog i poslodavca stvarajući na taj način ambijent za otvaranje novih radnih mjesta i proširenje poreske baze.

„Vlada predviđa da će predložene mjere unijeti neophodnu dozu optimizma u društvu, ohrabriti mlade da ostanu u Crnoj Gori, a pogotovo u njenim manje razvijenim djelovima, a istovremeno i omogućiti povećanje potrošnje domaćinstava, kroz povećanje raspoloživog dohotka. Ujedno, kroz smanjenje poreskog opterećenja na rad, Vlada promoviše rad i zapošljavanje, ali podstiče i investicije. Kako bi program bio održiv, predložili smo set mjera poreske politike koje će obezbijediti da se predviđeni rast zarada omogući na način da se ne ugrozi makroekonomska stabilnost i održivost javnih finansija. Ovaj program dobio je podršku Socijalnog savjeta, dakle i poslodavaca i sindikata, što dovoljno govori o njegovoj opravdanosti i održivosti“, navodi Krivokapić.

12.59

Ne vidite ništa od faraona koji svijetli kao sunce u Crnoj Gori, a koji je uzurpirao čitavu državu

Danijel Živković, u ime poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista – LP, pita Krivokapića šta ga podstiče da “uzurpira mjesto predsjednika Vlade, koje Vam više ne pripada”.

Danijel Živković
Danijel Živković

Krivokapić ističe da Živković ne vidi ništa od faraona koji svijetli kao sunce u Crnoj Gori, a koji je uzurpirao čitavu Crnu Goru.

“Uveo je tajkune u Crnu Goru, rasprodao državnu imovinu, uništio preduzeća. Mene spočitavate moralne predike. Šta je sa Pandorinim papirima, u kojima su učestvovali i ministri”, pita premijer.

On navodi da se 1997. godine pojavila svijetla tačka pomirenja Srba i Crnogoraca koja je pretočena u Narodnu slogu.

“Tada je bio najveći pokret koji se desio u istoriji Crne Gore koji ste vi pokrali. Ja znam kako je ta prevara nestala. To se desilo tako što je zapisnik mijenjan, prepravljan, 10.000 dokaza je bilo u koje govore o zloupotrebi. Zatim izbori u Nikšiću, ostavili ste manjak u kasi da pokažete da su oni koji su došli nesposobni. Mislite da li je narod zaboravio na političku korupciju?”, pita Krivokapić.

Mislili su, tvrdi, da će i ovog puta da se desi politička korupcija.

“Ali desio se narod. Narod brani sve ovo”, ističe Krivokapić.

Onda se osvrnuo na napade na novinare, ubistvo Duška Jovanovića.

“Zbog čega svaki napad na novinare nije rasvijetljen? Zašto svaki napad nijeste doveli do pravde?To je ono što je očekivao narod.

Pita i zašto su policijski službenici ubijani u Crnoj Gori.

“Je li zbog toga što su se možda napokon osvijestili? Zašto je afera prisluškivanja SDT-a jednostavno zataškana? Jer držite Tužilaštvo. I onda pitate mene zašto sam u politici? Da sam želio kao Vi, ja bih isto iz osnovne škole krenuo”, navodi premijer.

Ako imaju nešto protiv programa poziva ih da to kažu.

“Ali ne, razlog je jednostavan. Što više živimo u siromaštvu lakše je upravljati. Da ne govorim o aferama u nasljeđe koje niko neće rasvijetlili. Možete da nas stavite na bilo koji skener svijeta, niko nije ušao u bilo kakvu korupciju”, tvrdi Krivokapić.

DPS je, poručuje premijer, prošlost.

“Klimajte glavom, bolje će vam biti u Spužu kad budete tamo završili”, poručio je Krivokapić jednom od poslanika DPS-a.

12.38

Vlada podržava rješavanje pitanja naknada u skladu sa principom fiskalne neutralnosti, bez bilo kakve diskriminacije

Predstavnik kluba “Demokrate – Demos  – Mir je naša nacija” Boris Bogdanović pita premijera da li će Vlada Crne Gore dati pozitivno mišljenje na Predlog zakona Demokrata o obeštećenju bivših korisnica naknada po osnovu rođenja troje ili više djece, kao i na Predlog zakona o izmjenama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojim se vraćaju dječiji dodaci svoj djeci do 18. godine života.

Boris Bogdanović
Boris Bogdanović

 

Krivokapić je istakao da je pravo na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece bilo propisano Zakonom o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti sa početkom primjene od 1. januara 2016. godine.

“Ovim Zakonom pravo na naknadu je ostvarilo 22.051 žena“, kazao je premijer.

Ističe da Vlada podržava svaku dobru inicijativu koja je usmjerena ka socijalnoj pravdi.

“Međutim, treba ukazati da dostavljenim predlogom zakona nije urađena fiskalna procjena njegovog uticaja na budžet države, koja je neophodna kako bi se Vlada mogla izjasniti, imajući u vidu značaj ovog zakona na fiskalnu održivost sistema javnih finansija. Naime, samo rješenja koja su fiskalno održiva na dugi rok, mogu i smiju biti predmet razmatranja u ovom visokom Domu. Fiskalna neutralnost mjera je osnovni princip zdravih javnih finansija. Ukoliko ovaj princip ne bi bio ispoštovan, došli bismo u situaciju da danas majkama dajemo izvjesna novčana davanja koja bi za mjesec ili godinu morali da ukinemo, jer su fiskalno neodrživa“, kazao je predsjednik Vlade.

Ističe da je Zakonom o budžetu za 2021. godinu, u postupku razmatranja u skupštinskoj proceduri i izglasavanja na plenumu, usvojen amandman poslanika kojim su predviđena sredstva za predmetne namjene, u iznosu od 25 miliona eura.

“Međutim, ova sredstva nisu mogla biti korišćena u odsustvu zakonskog rješenja koji bi bio osnov za isplatu ovih naknada. S tim u vezi, Prijedlogom zakona o budžetu za 2022. godinu, koji je u skupštinskoj proceduri, predviđen je istovjetan iznos od 25 miliona eura za navedene namjene, i ja se nadam da će kroz jednu jasnu proceduralnu aktivnost i ukazivanje na ono što je moguće uraditi biti mjera našeg odgovora na ovaj veliki izazov. Dakle, da rezimiram – Vlada Crne Gore podržava rješavanje pitanja naknada majkama sa troje ili više djece, ali to mora biti učinjeno u skladu sa principom fiskalne neutralnosti, na zdrav način i bez bilo kakve diskriminacije”, poručio je Krivokapić.

Predsjednik Vlade govoreći o dijelu poslaničkog pitanja, kojim se traži odgovor da li će Vlada Crne Gore  dati pozitivno ili negativno mišljenje na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se uvodi dodatak za djecu do 18. godina života, kazao je da je Predlog zakona dostavljen bez procjene finansijskog uticaja na budžet Crne Gore.

“S tim u vezi, potrebno je napraviti procjenu koliko je potrebno sredstava obezbijediti za uvođenje navedenog prava u odnosu na pretpostavljeni broj korisnika i koje su implikacije na ″ Informacioni sistem socijalnog staranja″ u pogledu sredstava za njegovu izmjenu, kao i uticaj na broj izvršilaca u nadležnim centrima za socijalni rad. Po obezbjeđenju podataka Vlada Crne Gore će se izjasniti o navedenom Predlogu zakona“, kazao je Krivokapić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Katadtrofa! Ovo profesor Univerziteta?

Hogar
Gost
Hogar

Divim se poslanicima opozicije kako uopšte imaju živaca sa njim komunicirat..ovo je udar u razum,ja ne bih mogao.

Mongro
Gost
Mongro

Ostao si sam!

Snap
Gost
Snap

Popis iduce godine….hahahahaha

BUD
Gost
BUD

Dogodine 😀

Rada
Gost
Rada

Bravo Draginja premijer pobjede bez odgovora

Parilo
Gost
Parilo

On je poznat da drži rijec zato mu treba nevjerovat.

Crnogorka🇲🇪
Gost
Crnogorka🇲🇪

Ti i tvoja vlada taj vaš naručeni popis nećete dočekati!!

Čarls
Gost
Čarls

Možda popis u neku prodavnicu .A i što bi se popisivali kad si rekao da smo sledeće godine u EU.

Danilo
Gost
Danilo

leleee 😨😨😨

Davor
Gost
Davor

A sto je sa spc…?

Fika
Gost
Fika

Plače Spuž za tobom, Spajićem, Milatovićem, Bratićkom i Borovinićkom. Injac će vas sačekati tamo

Tadija
Gost
Tadija

Vrlo nevaspitan!

Eto tako
Gost
Eto tako

Tuzno je sto covjek mora doc uopste u situaciju da mora da vodi dijalog sa ovim Krivikapicem.I ovo je Premijer🤢🤢🤢🤢🤮

blam
Gost
blam

Uopšte ne znam što mu postavljate pitanja kad on i ne odgovara konkretno na njih no drži tirade i politikantski dezavuiše svako pitanje. Uostalom, mnogo se osokolio…

Realno
Gost
Realno

Naposteniji premijer do sada

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Pošten kao mu sekta koja ga je postavila.

Tadija
Gost
Tadija

Isto ka ti

Jovetic
Gost
Jovetic

Svaki dan prolazi pored poste

Samotako
Gost
Samotako

Čiji je to premijer spc, naš ni je!

100%
Gost
100%

možda ovaj kralj ne dođe na premijerski sat

Moj Niksic
Gost
Moj Niksic

Mapet sou😁

Miki p
Gost
Miki p

😂😂😂😂😂😂😘😂😂😂😂😂😂😂 bice cirkusa

Send this to a friend