Politika

Pribilović za CdM: Ponosno nosimo naš crveni dres

Suzana Pribilović

Crna Gora slavi 14 godina od obnove nezavisnosti. Kakva je danas Crna Gora jasno i slikovito to za CdM govori ministarka javne uprave Suzana Pribilović.

“Crna Gora je u toku ovih ponositih četrnaest godina od obnove nezavisnosti, postala kuća u koju se rado svraća, prije svega, naše komšije, partneri i prijatelji iz raznih država svijeta”, kaže u razgovoru za CdM, ministarka Pribilović.

Vjeruje kažе, a imajući u vidu crnogorsku istoriju i tradiciju, da je svakom građaninu ove države za ponos što je Crna Gora i u prethodnih četrnaest godina bila dobar i uzoran komšija, usmjerena na svoje dvorište kroz jačanje institucija i naš evropski i evroatlantski put, ali i dobar regionalni partner, zagovornik dobrih susjedskih odnosa.

Poslužila se ministarka i sportskim rječnikom da opiše put Crne Gore.

“Ja bih rekla da, onako kako nam to i priliči, dostojanstveno i ponosno nosimo naš crveni dres bez faulova i nesportske igre u bilo kojoj utakmici”, priča ministarka za CdM.

Pribilović nema dilemu – u prethodnom periodu su radili na jačanju crnogorskih institucija na svim nivoima.

Vjeruje da je nedavna situacija sa pandemijom koronavirusa pokazala svu snagu javne uprave  Crne Gore u svim segmentima. Sve institucije su bile na visini zadatka, a naša diplomatska mreža pokazala je snagu crnogorske diplomatije.

“Pokazalo se da je naš evropski i evroatlantski put pravi izbor, jer kad je bilo najteži priskočili su nam oni sa kojima dijelimo iste ciljeve i vrijednosti – države EU i NATO, ali i prijatelji iz drugih država”, ističe ona u razgovoru za CdM.

Istorijski posmatrano, dodaje, Crna Gora se u periodu od 2003. godine približava “evropskom upravnom prostoru”, a poseban iskorak je napravljen  obnavljanjem nezavisnosti 2006. godine i osnivanjem Ministarstva javne uprave 2016. godine kada su stvoreni uslovi da se proces reforme javne uprave intenzivira u Crnoj Gori.

“Lično sam zadovoljna što je uspostavljanjem Ministarstva javne uprave reforma postala jedna od ključnih politika ove Vlade,  a građanima bliža i vidljivija tema o kojoj se više priča, pa što da ne i proces koji se analizira. Uprava treba da bude otvorena i da stalno osluškuje stavove građana”, naglašava ministarka Pribilović.

Napominje kako su od osnivanja Ministarstva javne uprave, svi kapaciteti su bili usmjereni na ostvarivanje ciljeva iz Strategije reforme javne uprave, a to je da uprava bude 24/7 pravi servis građana.

Radili su na svim nivoima da crnogorske institucije budu mjesto gdje će se građaninu pružiti adekvatna i brza usluga, ali i na unapređenju kvaliteta usluga.

Ponosna je na ono šo je urađeno.

“Građani danas imaju mogućnost da veliki broj usluga završe elektronski, tu prije svega, mislim na portal eUprave, eZdravlje, dokumenta.me, usluge Poreske uprave i Uprave za nekretnine i dr. Najveći uspjeh je prepoznavanje napretka u oblasti javne uprave u Izvještaju Evropske komisije, u kojoj je konstatovan rast zadovoljstva građana pruženim uslugama sa 42 odsto (2017) na 66 odsto u 2019.”, smatra ministarka.

Vjerujem da su na svim nivoima postigli rezultate, tu, prije svega, misli na reorganizaciju sistema javne uprave kroz smanjivanje broja organa prošle godine.

“Donijeli smo nova zakonska rješenja u oblasti državne i lokalne samouprave čime smo naš sistem javne uprave približili evropskom i za šta dobijamo pohvale iz Evropske komisije. A donijeli smo i Zakon o državnim službenicima i namještenicima kojim smo postrožili kriterijume za zapošljavanje posebno visokorukovodnog kadra, uveli elektronsko testiranja prilikom zapošljavanja u upravi, ali i stvorili uslove da oni najbolji brže napreduju”, priča ona.

Podsjeća da je započet  jedan od najsloženijih procesa – optimizacija javne uprave i zaustavljen je trend zapošljavanja u javnoj upravi, što se nije odrazilo negativno na ukupni rast zaposlenosti u Crnoj Gori.

“Pokazalo se da je digitalizacija ključna aktivnost reforme javne uprave i da su svi naši napori da radimo na digitalnoj transformaciji poslovnih procesa došli do izražaja u situaciji panedemije korona virusa. Drago mi je da su neke usluge zaživjele upravo zahvaljujući sistemu za jedinstvenu razmjenu podataka koji smo razvili uz podršku EU i UNDP.  Tu, prije svega, mislim na uslugu elektronskog upisa u vrtiće i škole. Vjerujem da ćemo u narednom periodu putem ovog sistema razviti nove elektronske usluge za građane. Uskoro se očekuje izdavanje Nacionalnog identifikacionog dokumenta kako bi se građanima omogućilo da i elektronskim putem mogu dokazati svoj identitet. Sve su ovo aktivnosti koje će pokrenuti i dati zamajac digitalizaciji u Crnoj Gori”, napominje Pribilović.

Ima jasnu poruku za kraj.

“Iako sam svjesna da nas čeka još mnogo posla, i kao građanka i kao ministarka mogu da kažem da sam do sada zadovoljna učinjenim”, zaključila je ministarka Pribilović u razgovoru za CdM.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crni
Gost
Crni

I sta je napravljeno za sve ove godine….nista…obican narod zivotari, vi pljackate i tako ce jos 14 god

Web Radnik
Gost
Web Radnik

Ako mozete da popravite sajt vlade …. treba i po pola sata dok se otvore stranice

Saša S
Gost
Saša S

Svaka cast nasoj ministarki!

Milena
Gost
Milena

Djelujete otmeno i civilizovano,pravi ste dragulj na politickoj sceni ,mnogi politicari bi trebali da se ugledaju na Vas.

Send this to a friend