Politika

Prijetnje Volkovu: Strecaj sad, i kad spavaš i kad se šetaš…

Mihailo Volkov

Piše

Draško Đuranović

Nekadašnji direktor Direktorata za ljudske resurse Mihailo Volkov dobio je 18. maja anonimno pismo na adresu svoje advokatske kancelarije u Podgorici u kojem mu nepoznati autor ili autori izriču niz prijetnji i teških uvreda, piše Pobjeda.

Među uobičajenom poštom tog dana je Volkovu kurir uručio i kovertu na kojoj je bio zalijepljen papir sa njegovim imenom i adresom njegove advokatske kancelarije. Kada je otvorio kovertu, Volkov se suočio sa salvom uvreda ali i direktnih prijetnji.

“Došlo je vrijeme da ispaštaš za sve tvoje nečasne DPS-ovske rabote u koje su te uvukli tvoji mentori i zbog kojih si dao g…. i svoju slobodu”, poručuje se Volkovu na početku anonimnog pisma, uz morbidno upozorenje da će “od danas da se okrećeš na svakom koraku da ti se glava ne bi okrenula naopako…”

Nepoznati autor je nastavio sa prijetnjama, naglašavajući da će dok je “živ životom” biti u “strahu da sačuva sebe i ono što imaš”.

Prijetnje se “opravdavaju” navodnim odlukama koje je Volkov donosio dok je bio prvi čovjek Direktorata za ljudske odnose Ministarstva odbrane. Nema, međutim, konkretnijih optužbi, već se bivši funkcioner Ministarstva uopšteno okrivljuje da je “neke vojnike penzionisao i tako osiromašio”, da je pojedine vojnike po ugovoru kao i civilna lica na službi u vojsci ostavio bez posla…

Iako djeluje da su pismo sročile osobe nezadovoljne pravnim odlukama koje je svojevremeno Volkov donosio, iz jednog pasusa se ipak može nazrijeti da je tvorce pisma neposredno motivisala sadašnja javna aktivnost i suprotstavljanje novoj vlasti Mihaila Volkova.

“Bolje bi ti bilo da si ćutao… Tu smo, ne brini, znamo ti i pratimo ti svaki korak. Umrijećeš u zlobi, pakosti, jadu i zavisti”, poručuje se na kraju prijetećeg pisma.

Nakon promjene vlasti 30. avgusta, formiranja “ekspertske” Vlade Zdravka Krivokapića i dolaska nove upravljačke strukture u Ministarstvo odbrane, Mihalo Volkov je ekspresno smijenjen i dobio je otkaz, direktno po nalogu ministarke Olivere Injac.

No, Volkov nije odlučio da ćuti, naročito kad je krenula serija zapošljavanja mimo zakonskih osnova i najčešće po direktnoj političkoj ili ličnoj naklonosti ministarke.

Zbog toga je protiv ministarke Injac podnio Specijalnom državnom tužilaštvu dvije krivične prijave – 23. marta i 13. aprila – tereteći je za nezakonito zapošljavanje i zloupotrebu službenog položaja.

U prvoj krivičnoj prijavi predatoj Specijalnom državnom tužilaštvu ministarka Injac se sumnjiči da je zaposlila vojnog penzionera, zastavnika Miodraga Jokanovića na jednu od čelnih funkcija u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu, iako je zastavnik Jokanović penzioner od aprila 2019. godine. Kako je ostvario pravo na starosnu penziju, piše u prijavi, Jokanović nije mogao da zasnuje radni odnos kao državni službenik.

U prijavi podnešenoj 13. aprila Volkov je osumnjičio Injac da je, iako je “znala da je njeno djelo zabranjeno”, predložila Vladi Crne Gore da za državnog sekretara Ministarstva odbrane imenuje aktivno vojno lice, potpukovnika Veljka Mališića, da bi ga nešto kasnije postavila, opet nakon prijedloga Vladi, za v.d. generalnog direktora Direktorata za logistiku.

Prema članu 130 crnogorskog Ustava, Savjet za odbranu i bezbjednost jedino je ovlašćen da postavlja, unapređuje i razrješava oficire Vojske Crne Gore. Potpukovnik Mališić je aktivno vojno lice pa je, prema navodima iz krivične prijave, ministarka Injac opet zloupotrijebila službeni položaj.

Specijalno državno tužilaštvo otvorilo je izviđaj po obje krivične prijave, ali se za sada ne saopštava da li je bilo nekih konkretnih radnji, prikupljanja dokaza ili saslušanja odgovornih lica.

Prema saznanjima Pobjede, Volkov je 20. maja prijavio slučaj policiji i predao prijeteće pismo radi dalje istrage. U prijavi Centru bezbjednosti Podgorica Volkov navodi da se “zbog svega osjeća ugrožen” i da strahuje “za svoju sigurnost”.

Za sada nije poznato da li može da postoji ikakva veza između podnešenih krivičnih prijava i sadašnjih prijetnji Mihailu Volkovu – to tek treba da utvrdi istraga. Jedina relevantna činjenica je da je zastrašujuće pismo poslato dvadesetak dana nakon što je Pobjeda objavila informaciju o prvoj krivičnoj prijavi koju je podnio Volkov.

Zato je naglasio da od nadležnih očekuje da “preduzmu sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti na otkrivanju počinioca”.

Kako Pobjeda saznaje, policija je kovertu i pismo dala na forenzičku analizu i utvrđeno je iz koje je podgoričke pošte poslato. Teško je, međutim, u ovakvim slučajevima očekivati da se anonimni počinilac može identifikovati.

Toga su očito bili svjesni i oni koji su pokušali da zastraše i ućutkaju Mihaila Volkova. Zato su i poručili: “Strecaj sad, i kad spavaš i kad se šetaš…”

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sramno
Gost
Sramno

Kad čovjeku ne mogu da obore argumente onda ga zastrašuju…Vlada, ako je ima, da se oglasi povodom zastrašivanja ljudi u Crnoj Gori. Međunarodne organizacije da budu obaviještene. Domaći NVO će ćutati kao što ćuti od 30.avgusta, mrčenici.

Гнк
Gost
Гнк

Страх је чудо

Sloboda
Gost
Sloboda

Baš, strah je čudo. Zato je bila bežanija s Kosova.

Miritd
Gost
Miritd

Osvjezilo…. 😒

Send this to a friend