Politika

Prijevremeni izbori ili prekompozicija vlasti u Kotoru

Naučeni na spajanje praznika, posebno oni koji rade u državnoj administraciji, još ovaj vikend odmaraju oči od dnevnopolitičke kombinatorike u Kotoru gradu.

Ono što se sa sigurnošću zna i što niko promijeniti ne može je činjenica da je predsjednik opštine Vladimir Jokić smijenjen 24. aprila 2019. godine odlukom većine odbornika (18) u SO Kotor.

Podsjetićemo da nijesu pomogali ni doboši ni talambase, zapomaganja, cirkusko-scenski nastup ispred palate Bizanti u kojoj se odlučivalo o odlučenoj sudbini kotorskog predsjednika opštine. Od rane zore je, u kabinetu odlazeće Dragice Perović, predsjednice SO Kotor, dumao pravni ekspert Demokrata Neven Gošović. Njegov zadatak je bio kako da većinu proglasi nenadležnom, da je kombinatorikom raznorodnih ideologija očigledne netrpeljivosti na državnom nivou DF-a i Demokrata, u Kotoru, gdje su se zaljubili jedni u druge, proglasi nekompetentnom za smjenu Vladimira Jokića, koji više od godinu rukovodi i skupštinom odlučujući u ime odbornika, ali ne i za njihov račun. A posebno ne za račun građana Kotora.

Jokić je tužio Skupštinu, ali je potpuno svjestan da mu je, bez obzira na odluku suda, uzaludna rabota. Otišao je u prošlost zasluženo. To je odlučila veća većina od one koja ga je postavila u februaru 2017. godine na čelno mjesto Uneskovog grada.

Što će sada biti, pitanje je koje će biti glavno kada završe dani mirovanja političke svijesti Kotorana? Ide li se na nove izbore ili će doći do prekompozicije vlasti? U ovom trenutku izgleda da izbori nikome ne odgovaraju. Jokićevim Demokratama ponajmanje, jer su svojim neradom i nefunkcionisanjem lokalne samouprave pokazali da nijesu sposobni da vode grad. Ostali su čak kraći za jedan mandat, pa sada imaju četiri, a ne pet odbornika. Mijomir Pejović iz njihovih redova je postao nezavisni odbornik.

Front ima pet mandata. Da imaju većinu, njima bi pripadala funkcija predsjednika opštine, pa bi, da im može biti, predsjednica SO Dragica Perović mogla da preuzme čelno mjesto u opštini i tako svojih pet minuta vlasti, u kojim je sve dozvoljeno, produži bar malo. Naravno, to je samo hipotetički moguće, ali, kao što znamo, nada umire posljednj a. Perovićeva može da se nada, ali je očigledno, ništa više od toga.

Kada je u pitanju SDP, ni njima ne odgovaraju izbori. Prvenstveno zbog toga što je vrh partije pokazao nedovoljnu zainteresovanost za Kotor i probleme za čije rješavanje su zainteresovani građani. Odbornici ove partije nijesu željeli da se pomire sa nastojanjem čelnika na državnom nivou da nije važno što vlast radi u Kotoru i da je samo važno da se očuva jedinstvo u opozicionom bloku kojima su protesti zajednički imenitelj u bezuspješnom pokušaju da sruše vlast. Oni su većinski podržali smjenu Jokića, čiji su inicijatori bili, jer je doskorašnji kotorski predsjednik njih smijenio donoseći odluke sa kojima nijesu bili saglasni.

DPS-u takođe ne odgovaraju izbori. Oni su ubjedljivo najača pojedinačna partija koja u ovom i narednom mjesecu ima unutarpartijske izbore na svim nivoima. Potrebna im je konsolidacija i mirnija atmosfera da se uhodaju nove strukture partijske vlasti. Redovni izbori 2020. godine bi im bili najbolje rješenje, ali ako se mora na prijevremene, nemaju ništa protiv.

Sadašnje opozicione partije SD, LP i HGI s razlogom očekuju da uđu u SO, mada se ne mogu pretjerano pohvaliti angažovanjem u protekle dvije godine. Više su bili pasivni posmatrači brojnih nepravilnosti na koj a su svi zajedno iz opozicije morali odlučno reagovati.

Da li će kotorska URA ostati na sceni, pitanje je koje za sada nema odgovor. Imali su jedan mandat, a znatno više funkcija na koja, opšti je utisak, nijesu mogli znanjem i radom da odgovore.

Pitanje s početka priče je ko će biti predsjednik opštine Kotor? I nije neko pitanje, kazaće Kotorani. Ako dođe do prekomponovanja vlasti, što je najizvjesnije, biće to kadar DPS-a.

36

avatar
1000
34
2
0
 
36
ManchesterUtdSirena92Crnogorac45RafaelloIskra95
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ManchesterUtd
Gost
ManchesterUtd

Je li ovo ista ona opozicija koja se navodno bori za gradjane? Gdje ste bili kada je Kotor sve dublje tonuo u ponor zahvaljujuci Demokratama?? Ne zasluzujete vi nase povjerenje.

Sirena92
Gost
Sirena92

Posle sveda sto sam imala priliku da vidim u opstinama u kojima je opozicija imala vlast, shvatila sam da buducnost nase drzave ne lezi u njihovim rukama.

Crnogorac45
Gost
Crnogorac45

Najbolje Dps da dodje na vlast, ove druge partije nista korisno za nas i nijesu uradile.

Rafaello
Gost
Rafaello

Najjace Df da dodje na vlast, partija koja se sumnjici za pokusaj drzavnog udara, ciji ce lideri biti osudjeni.

Iskra95
Gost
Iskra95

Samo da ove Ddmokrate ne gledamo vise, mada nista vise i nijesmo mogli da ocekujemo od partije jednog plagijatora.

Kinez
Gost
Kinez

Gradjani bi voljeli da vlast vrsi partija koja se do sad pokazala kao najbolji izbor, i koja je svojom stabilnoscu i radom opravdala povjerenje gradjana, a to je DPS.

Enesa
Gost
Enesa

Nadam se da ce sad na celu Kotora doci neko ko ce iskreno da prepozna potrebe gradjana i da ce odluke da donosi uz konsultaciju sa ostalim odbornicima, za razliku od Jokica koji je zanemarivao tudja misljenja.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Vodi li ovdje iko racuna o gradjanima ili su im sami bitne fotelje?? Sto se nas tice Jokic nije opravdao nase povjerenje, a posebno ne socijalno ugrozenih lica koja su ostala bez obecane pomoci koja im je bila prijeko potrebna.

Marelica
Gost
Marelica

On je u prvih nedelju dana zaposlio sve svoje bliske saradnike, kumove, rodjake. Dobro jw iskoristio svoju poziciju.

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Najvaznije je da niko iz Demokrata ne zauzme Jovicevo mjesto, jer smo i sami vidjeli kako su sppsobni i radni.

Leart
Gost
Leart

Dobro i dalje imamo struju i vodu obzirom kakve su demokrate,ne bi me zacudilo da pogase sve u gradu dok se ne izabere novi gradonacelnik,na sve su spremni samo da bi glumili zrtvu,cak i da ostave one ljude iz opstine bez plata

Komita
Gost
Komita

Demikrate i njihove bajke,obecase evropski grad a kotor su vratili u srednji vijek

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Kako ne ,najbolje jos da sledeci gradonacelnik opet bude iz demokrata ,neki jos gori od jokica

Liberal
Gost
Liberal

Da li stvarno mislite da ce iko od kotorana da glasa ponovo za opoziciju posle ovoga ?

Stefo12
Gost
Stefo12

Samo dps i niko vise ,dosta smo eksperimentisali s ovim klincima iz demokrata

Send this to a friend