Politika

Princ Nikola Petrović: Vjerujem da većina građana Crne Gore želi da živi u miru, u multietničkoj državi

Crna Gora je pokazala da je demokratska zemlja, dostojna da bude dio Evropske unije, saopštio je Princ Nikola Petrović Njegoš povodom izbora održanih prije sedam dana i pratećih događaja.

“Želim da čestitam čitavom crnogorskom društvu, počev od njenih građana, na mirnom održavanju ovih izbora koji su bili “napeti”, kako zbog njihovog značaja, tako i zbog prisustva epidemije. Moje čestitke takođe idu i našim institucijama i svima onima koji su sarađivali u nesmetanom odvijanju izbora.

Time što su omogućili promjenu, ovi izbori imaju moć da ojačaju povezanost svih građana sa svojom zemljom, ali da ojačaju i povjerenje i poštovanje njenih institucija. Svi dijelimo nadu da će cijela politička klasa željeti da kao svoj prioritet postavi poboljšanje životnih uslova naših sugrađana, kao i zaštitu ove izuzetna prirode koja nam je povjerena”, navodi se u saopštenju.

Pored ovih izbora, kako je rekao, Crnoj Gori je potrebna otvorena rasprava o njenoj budućnosti, debata koja je prečesto u sjenci rivalstava.

“Ova bi rasprava trebalo da uključi sve instance i sve građane. Državi nisu potrebni ni pobjednici, ni gubitnici, već muškarci i žene koji su spremni da zajednički grade ekološku državu na koju nas Ustav i obavezuje, i koja jedina može da obezbijedi poželjnu i održivu budućnost za našu dragu Crnu Goru. Da bi ova rasprava bila konstruktivna, mora se održati u mirnoj atmosferi.

U ovom trenutku čujem i čitam da incidenti, prijetnje, reakcije na strah zagađuju zemlju. Moja nada i vjerovanje su da su to izolovani događaji i da većina građana Crne Gore želi da živi u miru, u multietničkoj i multikulturalnoj državi gdje se svi osjećaju sigurno”, piše u saopštenju.

Prisjetimo se, dodaje, uz osjećaj duboke zahvalnosti, da je crnogorska Skupština velikom većinom, uključujući i tadašnju opoziciju, u julu 2011. izglasala Zakon o rehabilitaciji crnogorske dinastije i njene istorije.

“Za mene je to, takođe, predstavljalo nadu da je naša zemlja okrenula stranicu prošlosti i krenula u izgradnju moderne države. Nikada više 1918. godina, nikada više ratovi devedesetih, kao ni velike količine mržnje i provokacija koje su ove ratove pratile.

Nikada više ni tvoja ni moja smrt ne smije biti jedina alternativa zajedničkom životu na zajedničkom tlu. Ne zaboravimo da je siromaštvo ono što rađa ekstremizam i da sveukupni civilizacijski proces podrazumijeva pretvaranje agresivne energije u stvaralčku. Mislimo na našu djecu, na našu unučad i na to da je naša kolektivna svijest izgrađena oko poruka poštovanja, ljubavi i mira. Nadam se da će se ova promjena odvijati u mirnoj atmosferi i da će omogućiti ponovno pokretanje privrednih aktivnosti i omogućiti zaštitu svih nas.”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dr. Pg
Gost
Dr. Pg

Poštovanje za princa, nije imao lako djetinjstvo ali uspio je iako je bio van domovine.

zorka
Gost
zorka

volim kraljaaaa..volim svogaaaa kralj nikoluuu mirkovogaaaa…

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Neka nauči Srpski da valja pa neka onda šalje poruke .

Zrnov
Gost
Zrnov

Misliš crnogorski

Cikota
Gost
Cikota

A u pozadini Zmaj od Bosne HAHAHA

Petrovic
Gost
Petrovic

Zivimo Princ svaka cast Prezimenjak

Filipini
Gost
Filipini

Kada sam čuo da je Katolik iskreno, iznenadio sam se

Mornar
Gost
Mornar

Vazda prince legendo svi se ponose ako dje imaju malo plave krvi jedino je mi trazimo po moravi . Koliko smo dali dobrih i pametnih ljudi uspjesnih profila sve iz genetike ovog krsa a svi se odricu svog porijekla cim se dovate malo srebrnog escajga sramota . Ovaj princ ispade odlican kad pogledas razne koji vuku korijene odavde a propagiraju… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

Svaka čast sve je istina.NEKA JE VJEČNA CRNA GORA

Bedem
Gost
Bedem

Živio princ Nikola Petrovic Njegoš!

Grunf
Gost
Grunf

Bravo petrovicu. Samo se sad druga pitanja namecu- uzese nam drzavu izgubismo identitet pusti sad ekologiju. Pocerali su te iz manastira ti koji sad vedre i oblace crnom gorom

Uzg
Gost
Uzg

Crnogorac sam ostao, i bio i u vrijeme kad je bilo najteze, ali sam duboko uvjeren da ovaj covjek ne osjeca Crnu Goru i da je antipropaganda. Svaki ambasador da bi se bolje osjecao u Crnoj Gori nauci jezik tokom mandata, a on je nezainteresovan za to evo 30 godina. Strasno me podsjeca na Hajdukovvica, pojavi se da ga ne… Više »

Fjodor
Gost
Fjodor

Kraljevski

Iskren
Gost
Iskren

Tvojim venama tece krv Petrovica i Karadjordjevica. Mudro zboris. Bog ti pomogao.

AdaJa
Gost
AdaJa

Kako Karađorđevića ?

Gigi
Gost
Gigi

Kojih karadjordjevica.Alo uzmi tabletu

Bedem
Gost
Bedem

Hahaha, Karadjordjevica????????????
Kako da ne?

Bnjj
Gost
Bnjj

Odlična poruka Princa.

France
Gost
France

Lijepo, lijepo. Ko mu je prevodio?

Defacto
Gost
Defacto

Bravo! Ko zna da cita razumjece zasto naglasava ekolosku drzavu, sve je rekao, crno na bijelo 🙂

Bedem
Gost
Bedem

Da, i ” nikad vise 1918.”

Send this to a friend