Politika

Prirodne ljepote Gusinja na grbu i zastavi

Gusinje

Opština Gusinje će imati svoj grb i zastavu, dok će praznik opštine biti 5. avgust – Dan oslobođenja Gusinja. To se navodi u informaciji koju je danas razmatrala Vlada.

“Grb opštine je oblika štita, na čijoj površini su naslikane prirodne ljepote Gusinja, na gornjem dijelu grba je prikazan prirodni fenomen- vrhovi sastavljenih stijena sive boje, dok su u donjem dijelu grba naslikani izvori rijeka i livade plave i zelene boje kao i podneblje je bijele boje. Zastava opštine je pravougaonog oblika čija je dužina najmanje dvostruko veća od širine, sa podlogom svijetlo-plave boje sa ucrtanim grbom opštine u sredini“, ističe se u informaciji koju je danas razmatrala Vlada

Kako se dalje navodi svi elementi grba i zastave predstavljaju izuzetne prirodne ljepote područja Gusinja i neponovljivost i specifičnost opštine u dijelu prirodnih ljepota ovog kraja.

Praznik opštine je 5. avgust – Dan oslobođenja Gusinja.

“Dan 5. avgust se obilježava kao događaj kada je Peta proleterska brigada oslobodila Gusinje od fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu i predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Gusinja. Opredjeljenje da se, za dan opštine odredi dan oslobođenja od fašizma je i u skladu sa osnovnim vrijednostima na kojima se temelji država Crna Gora, vrijednosti antifašizma”, ističe se u informaciji.

Ministarstva javne uprave, za ljudska i manjinska prava i kulture su dostavila mišljenja da nemaju primjedbi i sugestija, pa su Vladi poreporučili da da saglasnost na ove odredbe.

Gusinje je dobilo status opštine u februaru 2014. godine nakon prethodno održanog konsultativnog referendum i pretpostavki za dobijanje statusa nakon čega je Vlada Skupštini predložila izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore gdje je Gusinje ustanovljeno kao 23 opština i tada najmlađa u Crnoj Gori.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade
Gost
Rade

Svaka čast, stameno tolerantni i rijetko normalni ljudi.

Zar ne
Gost
Zar ne

Samo raketubda ne stave

Tuski
Gost
Tuski

Tih raketa ce bit sve dok postoji ova zemaljska kugla,a nema mjesta u svijetu dje nema te rakete,svaki dan se sve vise pune,jer to je prava vjera,a ti si u izgibljenom svijetu,a trebalo je stavit bas tu pa da puknu dusmani.

Roki
Gost
Roki

Zar ne i Tuški: Jednake ste pameti obojica.

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Oceli bit 4C slavne loze Mrnjavcevica…

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Brđo: Cetinje, Cicvara, šta je ostala dva C?

Send this to a friend