Politika

Promovisana monografija o zakonodavstvu i pravnom sistemu

Monografija „Sekretarijat za zakonodavstvo 1968-2018“, autorki Dušanke Jauković, sekrerarke za zakonodavstvo i Slavice Bajić, pomoćnice sekretarke promovisana je danas u Podgorici.

Monografija je objavljena na na crnogorskom i engleskom jeziku i prikazuje razvoj organâ koji se bave pitanjima zakonodavstva, praćenja i unapređivanja pravnog sistema Crne Gore od 1946. do 2006. godine.

Jauković je kazala na promociji da se vodila idejom da u pravu dâ jasnu normu koja je uvijek na strani pravde i pravičnosti, kako bi od nepravde imali sa čim braniti pravdu.

„Danas, u godini obilježavanja 130 godina Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru, a istovremeno i 50 godina postojanja Sekretarijata za zakonodavstvo, monografja ima za cilj da bude podstrek da se nastavi putem onih koji su ovaj organ stvarali i razvijali i da svojim iskustvom, znanjem i zalaganjem učinimo korak dalje. Istovremeno želimo da kroz afirmaciju normativno-pravnih poslova, kao nezaobilazne karike u izgradnji pravnog sistema, podstaknemo buduće generacije pravnika da svoje profesionalno opredjeljenje usmjere ka vršenju ovih poslova”, dodala je ona.

Prema riječima Bajić, djelo koje je danas predstavljeno javnosti smatra svjedočanstvom o višedecenijskom procesu unapređenja crnogorskog zakonodavstva, koje danas usklađuje korake sa zakonodavstvima evropskih zemalja.

“Posebnu zahvalnost dugujem Vladi Crne Gore i premijeru Dušku Markoviću, koji je, od samog početka rada na ovoj monografiji, pokazao izuzetno razumijevanje i pružio punu podršku, što je bilo od presudnog značaja za njeno objavljivanje”, istakla je ona.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin kazao je da je monografija svojevrsno svjedočanstvo istrajnosti crnogorske države u nastojanju da izgradi pravni sistem po mjeri univerzalnih ljudskih vrijednosti.

„Neka vam inspiracija i usmjerenje u ovom časnom poslu bude svijest da gradeći pravni poredak savremene Crne Gore zapravo ispunjavate zavjet državničke vizije Petra I, otjelotvorene u Zakoniku obščem crnogorskom i brdskom, i da time dopisujete nove stranice u knjizi čija je prva poglavlja zlatnim slovima ispisao Valtazar Bogišić svojim monumentalnim pravnim djelom, Opštim imovinskim zakonikom za Knjaževinu Crnu Goru“, zaključio je on.

Promociji monografije i svečanom obilježavanju 50 godina rada Sekreterijata za Zakonodavstvo, prisustvovali su predsjednici Skupštine i Vlade Ivan Brajović i Duško Marković, predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković, generalna sekretarka Vlade Nataša Pešić, ministri Aleksandar Bogdanović,Nikola Janović i Mehmed Zenka i zamjenik Zaštitinika ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

Send this to a friend