Politika

Proširenje stopirano, Zapadni Balkan prepušten drugima

Maja Kocijančić

Zapadni Balkan je Evropa i biće dio budućnosti Evropske unije, jače, stabilne i ujedinjene EU, kazala je za Pobjedu portparolka Evropske unije Maja Kocijančić, nakon odluka Savjeta EU da odlože odluku o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao i da ne održe međuvladinu konferenciju sa Crnom Gorom koja je bila planirana za kraj juna ove godine.

<<<EU gubi kredibilitet, Balkan nadu<<<

EU je ponovo prošle nedjelje odložila odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Ovoga puta izgovor je bio „tehničke priorode“ jer je Savjet EU, kako se navodi u ministarskim zaključcima, “na raspolaganju imao ograničeno vrijeme za tako važno pitanje”.

Kao dodatan izgovor Brisel je iskoristio i zasijedanje Bundestaga, koji, prema njemačkim zakonima, mora da se izjasni o otvaranju pristupnih pregovora sa zemljama kandidatima, što će se desiti tek u septembru. Zato su Skoplje i Tirana dobile novi termin oktobar 2019. kada će se članice EU izjasniti o tome da li će ove zemlje početi pregovore.

U zaključcima Savjeta EU ponovljeno je da je Brisel “opredijeljen da nastavi proširenje i da je to ključna politika Unije”. Politika, reklo bi se, koja gotovo da je izgubila smisao zbog sve češćih indicija da je proširenje EU na Zapadni Balkan usporeno, a skoro da bi se moglo reći i zaustavljeno.

“Na jučerašnjem Savjetu za opšte poslove, države članice EU priznale su proširenje kao ključnu politiku Evropske unije i geostrateško ulaganje u mir, demokratiju, prosperitet, sigurnost i stabilnost u Evropi”, kazala je Kocijančić.

Dodaje i da se Savjet obavezao da će se vratiti na pitanje otvaranja pregovora o pristupanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom u cilju donošenja jasne i suštinske odluke što je prije moguće, a najkasnije do oktobra 2019. godine.

“Kao što smo već mnogo puta rekli, uključujući i ono što je rekao komesar Johanes Han: Zapadni Balkan je Evropa i biće dio budućnosti EU, jače, stabilne i ujedinjene Evropske unije”, zaključila je Kocijančić.

Nijesu samo Sjeverna Makedonija i Albanija izvukle deblji kraj nakon sjednice Savjeta. I Crna Gora, koja, iako u povoljnijoj poziciji od susjeda kada je u pitanju proširenje, ostala je uskraćena za junsku međuvladinu konferenciju. Nekoliko mjeseci ranije, postojao je optimizam da bi na toj sjednici naša zemlja mogla otvoriti jedino preostalo poglavlje u pregovorima, poglavlje osam koje se odnosi na konkurenciju. Međutim, ne samo da nema riječi o otvaranju ovog poglavlja, već nema ni sjednice na kojoj bi se o tome govorilo. Uz to otkazan je i sastanak u Parizu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Uzroke svakako treba tražiti na obje strane i u efikasnosti u sprovođenju reformi, ali i u apetitu za proširenje, koji je Brisel očigledno izgubio.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović kazao je da odluka da EU ne počne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom nije negativna samo za te dvije zemlje, već za cijeli Zapadni Balkan, ali i za samu EU i njene institucije i članice.

“Ovakva odluka ima više negativnih odlika. Prije svega odstupa od tzv. meritbase politike po zaslugama naročito u slučaju Sjeverne Makedonije koja je napravila istorijski pomak i riješila višedecenijski spor za Grčkom. Zato je trebalo da bude nagrađena za napore njenih lidera od strane institucija EU i članica, a ne da kao u ovom slučaju ne dobije ništa zauzvrat”, kazao je Radulović Pobjedi.

Sa druge strane, dodaje on, ovakva odluka doprinosi gubljenju legitimiteta EU kod balkanskih partnera, ali i uopšte u međunarodnim odnosima.

“Jer pokazuje odsustvo političke hrabrosti, razvojne vizije i strateškog planiranja unutar struktura EU, ali i političkim strukturama država članica”, ocijenio je Radulović.

Ako EU izgubi kredibilitet u regionu, na čemi bi se onda zasnivala njena moć i uticaj. Sa druge strane, ako zemlje Zapadnog Balkana izgube nadu u proces proširenja one će se okrenuti na drugu, tj. treću stranu.

“Ovakva odluka otvara dalje puteve za unošenje nestabilnosti na Zapadni Balkan i uticaj trećih sila od kojih su neki veoma negativni. Može se reći da predstavlja udarac politici proširenja, ali i pokazuje nekonzistentnost politike evropskih aktera prema Zapadnom Balkanu”, navodi Radulović.

On se pita šta treba da očekuju druge zemlje Balkana, kada se ne vrjednuje uspjeh Sjeverne Makedonije.

“Istorijski uspjeh Sjeverne Makedonije se ne vrjednuje. Šta onda da očekuju druge zemlje na Balkanu? Odgovor na to pitanje mora da zabrine sve i nas građane na Zapadnom Balkanu i naše političke elite, ali i donosioce odluka”, zaključio je Radulović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marius
Gost
marius

Cinjenica je da nam je jedino spoljna politika ta koja je u skladu sa EU, a u svemu ostalom kaskamo za njima. Sve se to da urediti, samo malo vise volje. Ono sto nam najvise pravi problem je opozicija koja sve cini da nas u sto grdjem svijetlu prikaze. Vlast bi trebala malo vise obratit paznju na njiovo destruktivno ponasanje,… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Crnu Goru ogrezlu u kriminalu i korupciji ne bi primili ni na vasar, a ne u EU. Oni za vikend potrose platu prosjecnog Crnogorca i ne osjete to, hvala DPSU.

Tica
Gost
Tica

Sve zapadne zemlje funkcjonisu sprovodeci pravedan zakon koji vazi za svakog covjeka u toj drzavi.
Pogledajte samo koliko po evropi zivi Turaka, Sirijaca etc..
Kod nas kazu da sadimo luk a oni ce da kroje zakon kako im se oce!
Zato i jesmo dje smo!

Nenad
Gost
Nenad

Pao Milu kamen sa srca ..🤣🤣🤣

Stari
Gost
Stari

Nema od toga nista naravno nasom zaslugom ne EU

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Ako bi EU primila Srbiju, Makedoniju, Bosnu i Kosovo i sama bi se raspala. Problem je što u tim državama živi određena količina srba koji ne žele u EU nego u CCCP i konstantno rade na destrukciji države.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ne nego u Crnoj Gori zivi ogromna kolicina kriminalaca i korumpiranih poltrona koja bi kao tumor unistila EU.

Newvilage
Gost
Newvilage

Evropa će nas uvijek doživljavati kao nizu rasu a braća rusi kao njihove podanike to je prokletstvo balkana, najlepše zemlje na svijetu…

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Pa i jesmo niža rasa, inače bi oni dolazili da rintaju za nas.

Bel
Gost
Bel

A dje ćemo mi u EU u ovakom stanju ništa nam ne valja ni infrastruktura ni putevi ni standard niti imamo fabrike niti imam ista od onog sto bi trebalo imati za EU !. A korupcija da ne spominjem i ljudska prava koja imamo svi a Non stop se gaze .

Brcki
Gost
Brcki

Necete vise da saradjujete ima ko hoce, svi mozemo 600 hilj. U Aziju a ovo da zagradimo i da nam selo bude i adio Mogerini i ostali evropljani fini

od-mila.
Gost
od-mila.

I bolje da ne.Proćiće još mnogo vremena da ove male Državice naprave od sebe i svog naroda što je napravila današnja tzv.Hrvatska.Trićetvrtine današnje teritorije pripadalo je Srbima.Danas ih nit pod lupu nemožeš naći.Vatikanski Genocid nad Srbima.

Svjefol
Gost
Svjefol

Ulaskom u NATO, Crna Gora je napravila najbolju moguci strateski iskorak a sto se tice EU…prihvatiti stabdarde i usaglasiti zakonodavstvo sa EU, ali ne i uci u EU. Mnogo uslovljavanja i previse “igrica” o svakom pitanju. Kinezi su konkretni i efikasni i na njih se treba osloniti.

xxy
Gost
xxy

Crna Gore ,Albanija i S.Makedonija u Nato a od EU nema nista. Italijanski i Grcki avioni nam cuvaju nebo , slusaju se zap.Ambasade,brodovi Nato dolaze kad oce ,postuju se zakoni i naredbe EU ali nema u tamo.
Britnaci su nekad svoje kolonije primili u Komonvelt i danas su povezani a EU zap.Balkan nece.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Slijepo crijevo,reciklazni centar,visak Evrope,peracnica novca,fabrike najgorih poroka i skladista za migrante eto to je Balkan. Nazalost nikad u EU odavno sam bio siguran u to. Zato je DPS i napravio onu festu. Dobro ce biti ako nam ne spreme neki rat uskoro da nas prorijede jos vise. Kad urade DNK profil odredice primarnu naciju,koju ce podrzati u istrebljenju drugih. Daj… Više »

Send this to a friend