Politika

Proslava Podgoričke skupštine je povokacija i pokušaj stvaranja novih podjela

Aleksandar Bogdanović

Pojedine strukture u Crnoj Gori planiraju da proslave vijek od Podgoričke skupštine, pa su za tu priliku čak drsko zatražile da im se omogući desetodnevno korišćenje sale u Crnogorskom narodnom pozorištu.

<<<Provokacija SNS-a: Traže da Podgoričku skupštinu slave u Crnogorskom narodnom pozorištu<<<

U Ministarstvu kulture su jasni-slavljenje datuma koji simbolizuje uvod u razdoblje mraka i represije, čin je koji je u suprotnosti sa stavovima države i svim idejama na kojima počiva današnje crnogorsko društvo.

U resoru Aleksandra Bogdanovića za CdM kažu da je stav Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva kulture, u vezi sa održavanjem bilo kakve “proslave” koja se tiče Podgoričke skupštine, od ranije poznat. Kako dodaju, najavljeni događaj vide isključivo kao provokaciju i pokušaj za stvaranje novih podjela u Crnoj Gori.

“U našoj hiljadugodišnjoj prošlosti ima dovoljno značajnih datuma i dogadjaja, koje obilježavamo na čast i ponos naše države i svih naših naroda. A što se, u navedenom kontekstu, smatra značajnim događajima, definisano je čak i zakonima”, tvrde u Ministarstvu kulture.

Tako se, između ostalog, kako dodaju, značajnim događajem smatra onaj koji je bio od izuzetne važnosti za državni, društveni, ekonomski ili kulturni razvoj Crne Gore, te onaj koji predstavlja važan datum u oslobodilačkim i antifašističkim težnjama crnogorskog naroda ili drugih naroda u Crnoj Gori. Značajnim se smatra i onaj koji predstavlja doprinos u borbi za mir, razumijevanje ili saradnju naroda u svijetu.

“Sa druge strane, obilježavanje vijeka od održavanja Podgoričke skupštine u suprosnosti je sa svim prethodno navedenim stavkama”, kažu u Ministarstvu kulture.

<<<Kralj odgovorila Vuksanoviću: U CNP-u neće biti obilježavanja Podgoričke skupštine<<<

Da podsjetimo, Crnogorsko narodno pozorište juče je odbilo zahtjev predsjednika Srpskog nacionalnog savjeta Momčiča Vuksanovića da im se u periodu od 25. novembra do 5. decembra, u jednom večernjem terminu od 19 do 22 sata, omogući korišćenje velike sale CNP-a, za obilježavanja stogodišnjice Podgoričke skupštine i oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i ostalih južnoslovenskih naroda u Prvom svjetskom ratu.

Iz Ministarstva kulture CdM-u je rečeno da smatraju neprihvatljivom ideju da Crnogorsko narodno pozorište, kao institucija koja ima poseban značaj u našim kulturnim okvirima, bude prostor u kojem će biti slavljen datum koji nas podsjeća na gubitak crnogorske nezavisnosti i brisanje Crne Gore sa evropske mape.

“Ta je ideja, što je očito, samo nova u nizu provokacija, na koju naše društvo ni ovog puta neće nasjesti”, jasni su u ovom resoru.

Miraš Dušević

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend