Politika

Radenović: Odluka o razrješenju Lukovića u skladu sa zakonom

Odbor direktora doo “Vodovod i kanalizacija Kotor” na juče održanoj sjednici donio je Odluku o razrešenju izvršnog direktora, Safeta Lukovića sa te funkcije. Ovoj sjednici su prisustvovali svi članovi Odbora, osim kolege Slavka Giljače koji je svoje odsustvo iz zdravstvenih razloga pravovremeno najavio. Odluka o razrešenju izvršnog direktora, Safeta Lukovića sa te funkcije donijeta je u skladu sa Zakonom, Statutom i unutrašnjim aktima društva, poručila je Jelena Radenović, predsjednica OD DOO  Vodovod i kanalizacija Kotor.

On je reagovala nakon što je SDP Kotor juče saopštio da su predstavnici neofrmalne grupe građana koji zastupaju interese nekadašnje funkcionerke SNP-a  Snežane Jonice u Upravnom odboru, pokušali da smijene Safeta Lukovića sa mjesta izvršnog direktora JP Vodovod i kanalizacija iz Kotora, iako, kako tvrde, nije postojao ni jedan formalni razlog za smjenu Lukovića.

<<<SDP Kotor: Oni koji zastupaju interese Snežane Jonice pokušali da smijene direktora Vodovoda>>>

Radenović demantuje ove navode, ističući da su razlozi kojima se rukovodio Odbor direktora prilikom donošenja ove odluke sadržani u članu 46 stav 1 tačka 6 Statuta Društva kojim je propisano da izvršni direktor Društva može biti razriješen prije isteka vremena na koje je imenovan, ako Odbor direktora ne usvoji godišnji finansijski iskaz i izvještaj o poslovanju.

“Odbor direkotora je prije više od tri mjeseca donio Odluku da godišnji finansijski iskaz i izvještaj o poslovanju za 2017.godinu ne usvoji iz razloga što nije pripremljen u skladu sa zakonom po više osnova (na 29.sjednici održanoj 30.01.2019.godine) i zadužio Izvršnog direkotra da otkloni nezakonitosti koje su taksativno pobrojane u toj odluci. Do juče, tj. do donošenja odluke o razrješenju izvršni direktor nije otklonio nijednu od nezakonitosti na koje mu je ukazano navedenom odlukom prije tri mjeseca”, smatra ona.

Prema njenim riječima, Odbor direktora,  sviđalo se to nekome ili ne, ne može da prećuti i da ne reaguje na činjenicu da u Izvještaju o finansijskom poslovanju za 2017. godine nije opisana niti obrazložena materijalno značajna promjena na pozicijama kapitala, revalorizacionih rezervi i gubitka iz ranijih godina.

“Za Odbor direktora  je bilo neprihvatljivo i alarmantno što u Izvještaju ne postoji obrazloženje za ukidanje pozicije na kojoj se u prethodnoj godini nalazi 5.3 miliona eura gubitka, promjenu na revalorizacionim rezervama  sa 23.3 miliona eura  na 144.4 hiljade eura, te smanjenje kapitala sa 18.3 miliona eura na 641.8 hiljada eura”, navodi Radenović.

Kako ističe, s obzirom na to da su u  Izvještaju evidantna smanjivanja i povećanja vrijednosti na kapitalu u milionskim iznosima, a riječ je o kapitalu koji je ujedno  državni kapital, što dodatno obavezuje, ovakav izvještaj dovodi u pitanje i poštovanje staturane obaveze izvršnog direktora Društva: da poslove iz svoje nadležnosti obavlja s pažnjom dobrog privrednika i uz primjenu pravila struke.

“Ponavljam, od januara mjeseca Odbor direktora dao je prostor I zaduženje  g-dinu Lukoviću da ispravi nepravilnosti, obavezujući ga i na konkretna postupanja, od kojih najznačajnija nisu realizovana ni do dana današnjeg. Zato je juče donesena Odluka samo pravna, odnosno statutrana posljedica Odluke o neusvajanju izvještaja  za koju je Odbor direktora još prije 3 mjeseca  glasao u punom sastavu , jednoglasno. Njena primjena počeće kada Skupština opštine Kotor donese Odluku o davanju saglasnosti na Odluku o razrješenju izvršnog direktora, iz kojih razloga sam predsjednici SO Kotor, Dragici Perović navedenu odluku juče i dostavila radi sprovođenja dalje procedure”, navodi ona.

Predsjednica OD DOO „Vodovod i kanalizacija Kotor” tvrdi da, iako smo već na polovini godine, dosadašnji izvršni direktor nije uspio da prevaziđe probleme u poslovanju još i 2017. godine , nego je nedavno i Poreskoj upravi predao, takozvane „preliminarne“ finansijske iskaze za 2018.godinu koji su sačinjeni na jednako nezakonit i paušalan način kao i oni iz 2017.godine.

“Sviđalo se to SDP-u ili ne, kontrolna funkcija koju vršimo obavezuje nas da ukažemo na nepravilnosti I da reagujemo na nezakonitosti, ma ko god ih vršio. Na politikantske kvalifikacije iznijete na račun Odbora direktora od strane SDP koji svom pulenu pokušava sačuvati fotelju ne želim reći ni riječi.  Ovo posebno imajući u vidu da su, i oni u saopštenju, i njihov kadar, Luković, u pisanom obraćanju sa sjednice kojoj je prisustvovao, bili spremni da politički zloupotrebljavaju jedini razlog neprisustva sjednici potpredsjednika Opštine, g-dina Samardžića, koji građani opštine Kotor znaju, a koji niko ko ima elementarnog vaspitanja i ljudskog dostojanstva ne bi zloupotrijebio”, zaključila je Radenović.

M.D. 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Banja
Gost
Banja

Sve u skladu sa propisima, nema frke.
Sada to još da potvrdi SO kao kada ga je
imenovala i idemo dale. ProblJe ma nema.

Kleopatra
Gost
Kleopatra

Zena ”od struke nema sto. No dodje u Kotor otpliva do Tivta i zaradi preko 1000 e

Ivan_i
Gost
Ivan_i

I sad slucajno na tu poziciju nekog svog,poznato????

Jokic mali
Gost
Jokic mali

Gospodjica iz DG sa platom od 1000 eu u Kotoru smjenjuje casne ljude.

vjecna da je
Gost
vjecna da je

ne znam sto je sa vama kotorani …ova iz dg jonica iz bara ….oni su tu samo zbog koristi njih kotor ne interesuje….ovo vracaju ranku zbog jokica a kakav god da je uradio je za cg i kotor mnogo u teskim okolnostima….sa ovakvim potezima cete izgubiti vlast i predati kotor drpsu

Enesa Rozaje
Gost
Enesa Rozaje

Ova iz Dg,Jonica iz Bara,a Safet iz Rožaje… divota sve

Send this to a friend