Politika VOJNI ANALITIČAR O NABAVCI DRONOVA ZA POTREBE DEKLARISANIH JEDINICA VOJSKE CRNE GORE

Radić: Bespilotne letilice većeg dometa biće tek tema za nabavku

Aleksandar Radić

Vojni analitičar Aleksandar Radić kazao je da će bespilotne letilice koje će Ministarstvo odbrane nabaviti za potrebe deklarisanih jedinica Vojske Crne Gore imati važnu ulogu u vojnim zadacima, ali i u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća u kojima vojska može značajno da pomogne.

Radi se, kaže, o veoma fleksibilnim letilicama, ali ograničenog dometa. Zbog toga će, kaže Radić, u skorijoj budućnosti biti nabavljene letilice većih dometa i kapaciteta, piše Pobjeda.

Resor Predraga Boškovića raspisao je tender za nabavku potrebna četiri termovizijska kompleta „first responder aerial kit“ koji uključuje žirostabilisanu kameru i bespilotnu letilicu (dron) koja može da leti ne manje od 25 minuta. Zahtjev Ministarstva je i da rezolucija slike termalne kamere ne bude manja od 640×512 piksela, kao i da komplet posjeduje najmanje dva kontrolna uređaja sa ekranom za praćenje i dokumentovanje uočene situacije na terenu.

“Kada se nabavlja vojna oprema, uvijek je procedura da se definišu taktičko tehnički zahtjevi. Ovo je oprema koju vojska nije imala. Spada u opremu deklarisanih jedinica, koja mora da bude u potpunosti sa najboljim NATO standardima”, rekao je Radić u izjavi za Pobjedu.

Vojni analitičar pojašnjava da se radi o malim letilicama, ali, kako je kazao, naše Ministarstvo odbrane planira da kupi i dodatne dronove.

“Ovo je mala bespilotna letilica, ali u budućnosti biće kupljene letilice većeg kapaciteta, većeg dometa i veće autonomije i one će služiti za izviđanje aktivnosti obavještajno-izviđačke jedinice”, pojasnio je Radić.

Objasnio je i ko će koristiti ovu opremu i u koje svrhe.

“U NATO postoji termin deklarisane jedinice za one za koje ste donijeli odluku da će biti opremljene i obučene u skladu sa maksimalnim standardima. Za ove jedinice postoji koncept provjere operativnih sposobnosti. To je mehanizam kroz koji se vrši kontrola u toku četvorogodišnjeg perioda. Za to vrijeme, vrši se provjera jedinice za koju morate da imate svu opremu koja je definisana. Vojska Crne Gore sada ima deklarisane dvije pješadijske čete. Prva je prošla kroz kompletne procedure, a druga četa će uskoro. Oprema koja se sada nabavlja odnosi se na pješadijsku četu. Ona mora da ima svu potrebnu opremu uključujući i dronove”, naveo je Radić.

Ono što još nije tema, kaže Radić, ali je u planu razvoja odbrane Crne Gore, je nabavka bespilotnih letilica.

“Neka prva sredstva su ovo što se traži. FLIR dronove koje kupuje MO, proizvodi firma koja ima ozbiljne reference. Ovo su letilice taktičke namjene, koje omogućavaju uvid u ono što se dešava na najmanjim udaljenostima. Bespilotne letilice većeg dometa će tek biti tema za nabavku, ali za sada ovo je letilica koja omogućava da na nivou čete u nekim taktičkim situacijama možete da u urbanim uslovima osmotrite situaciju”, ističe Radić.

Ovi dronovi, navodi on, moći će se koristiti u NATO misijama u kojima učestvuju naši vojnici.

“Vojska Crne Gore je, recimo, do sada, u Avganistanu imala zadatke obezbjeđenja objekta. Kada dobiju ove letilice, mogu ih poslati da izvide situaciju u širem prostoru oko objekta, da li neko dolazi ka vama, da li ste ugroženi i slično”, ocijenio je Radić.

Bespilotne letilice, dodaje on, Crna Gora ima namjeru da uvede i za izviđanje.

“To je prvi zadatak, ali to je ono što će se koristiti na nivou čete. Ovo je početak, ovo su manje bespilotne letilice, a u budućnosti će biti kupljene veće, većeg kapaciteta, većeg dometa i veće autonomije i one će služiti za izviđanje aktivnosti obavještajno-izviđačke jedinice”, naveo je Radić.

Korisni u slučaju nesreća ili prirodnih katastrofa

Pošto se radi o letilicama kratkog dometa, Radić napominje da se one mogu koristiti i u slučaju nesreća ili prirodnih katastrofa u zemlji.

“Na prostoru Crne Gore uvijek takva letilica može da se koristi kada dođe do neke katastrofe. Sa njom možete da sagledate situaciju, pogledate gdje se nalazi vozilo koje, ne daj Bože, padne u Moraču ili u slučaju požara da vidite gdje se vatra širi. Možete ih koristiti onoliko koliko vas mašta posluži, jer ovo je zaista letilica koja je jako fleksibilna, ali naravno ograničena po dometu”, zaključio je Radić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Recepcija
Gost
Recepcija

640x 512 px je premalo za tu. Namjenu. Svaka web kamera je jača i kvalitetnija.

MOJdjed
Gost
MOJdjed

Narod ce da mase I onako je pukaaa

321
Gost
321

Mislim da rezolucija od 640 X 512 piksela je neprecizna. Mozda je i bolje da se uce na ovim jeftinim. NATO koristi na hiljade dronova. Ako hoce kvalitet najbolje je da kupe od njih. U svakom slucaju korisne naprave.

Артур
Gost
Артур

Хоће ли се наручити преко Али експреса?

Send this to a friend