Politika

Radić: Nije problem kamp, već organizator

Aleksandar Radić

Prethodnih dana javnu scenu u regionu uzdrmala je informacija o “omladinsko-patriotskom kampu” na Zlatiboru, koji je policija Srbije prije četiri dana zatvorila. Policija je ušla u kamp na Zlatiboru gdje su, kako prenose mediji, zatekli mladi, uglavnom tinejdžere, u vojnim uniformama koji su učili razne vojne vještine i baratali replikama oružjem. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović objasnio da je dao nalog za raspuštanje kampa zbog moguće zloupotrebe djece i uznemirenja javnosti.

<<<Upad srpske policije: Zabranjen vojni kamp za djecu na Zlatiboru<<<

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da nije protiv organizovane obuke maloljetnika za neke aktivnosti koje mogu da budu od koristi društvu, ali samo ako se radi o projektu koj i organizuje države ili se pak odvija pod njenom kontrolom. Komentarišući slučaj vojnog kampa na Zlatiboru, Radić kaže da kampovi nijesu tabu tema, da ih ima svuda u svijetu, ali da se mora znati o kakvom se kampu radi i ko je organizator.

“Zapadna društva, koja su nama uzor, imaju visok stepen militarizacije, recimo u Americi motivišu ljude za službu u vojsci, odlaze na kampove, prođu obuke… Dakle, nije to tabu tema, ali je problem ko ih organizuje. Jedini prihvatljiv način bilo kog oblika obuke koja podsjeća na vojnu, može da bude isključivo pod okriljem države, odnosno u njenoj organizaciji. Tako se, recimo radi u vašoj državi. U Crnoj Gori imate vojni kamp za mlade koje organizuje Ministarstvo odbrane. Na Zlatiboru je jedna privatna organizacija osnovala kamp koji možda ukazuje na veze sa ruskim faktorom”, kazao je Radić Dnevnim novinama.

<<<Djecu iz Crne Gore, Srbije i BiH obučavala ruska paravojska<<<

Prema Radićevim riječima, nema dovoljno elemenata na osnovu kojih bi se moglo reći da je kamp na Zlatiboru podržala ruska država, ali još važnije od toga ko je organizator jeste činjenica da organizacija koja stoji iz kampa na Zlatiboru nije imala odobrenje države Srbije.

“To je ono što je sporno. Pri tom, ne vjerujem da je svrha kampa bila nešto što bi bio pandan za terorizam, ne vjerujem da je riječ o stvaranju budućih terorista, ali u svakom slučaju riječ je o neprihvatljivom propagandnom djelovanju na našem prostoru”, kazao je Radić.

Beogradski vojni analitičar smatra da su mladi koji su obučavani u kampu na Zlatiboru imali odobrenje roditelja, te da nijedan roditelj neće poslati svoje dijete negdje, ako i sam u to ne vjeruje.

“Riječ je vjerovatno o ljudima koji smatraju da je obuka u duhu patriotizma. Oni su uvjereni da je za njihovu djecu dobro da provedu ljeto radeći neke aktivnosti koje mogu da budu korisne. I to im niko ne može zabraniti. Ovdje se radi o odgovornosti države koja mora da kontroliše svako organizovanje i obučavanje vojnim vještinama. To može samo država da radi”, kazao je Radić.

Za ovog vojnog analitičara slučaj kampa na Zlatiboru pokazao je da nije bilo bezbjednosne preventive, te da je to posao bezbjednosnih struktura.

“Informaciju o kampu objavili su ruski mediji. To ne znači da je MUP Srbije imao informacije o kampu i da nije reagovao, već je propuštena prilika da se na adekvatan način preduhitri organizovanje ovakvog kampa u Srbiji. Ne može se dozvoliti da neko uniformiše grupu maloljetnika, a da prethodno nije siguran da je to pravno i moralno jasna situacija” kazao je vojni analitičar

Radić ponovo ističe da ne treba osporavati aktivnosti kojima se mladi edukuju za nešto što može da bude od koristi.

“Može država takve aktivnosti da povjeri i privatnoj organizaciji, imate mnogo takvih primjera svuda u svijetu, ali samo ukoliko je riječ o sporazumu sa državom. U svakom slučaju, sve mora biti pod kontrolom države” ističe Radić.

On naglašavaa da je presedan ukoliko je tačno da iza kampa na Zlatiboru stoje ruske paravojne organizacije.

“Može da se organizuje neka vrsta obuke u okviru međunarodne saradnje i na osnovu međudržavnih sporazuma. Uzmimo za primjer izviđače, to je pokret koji ne tretiramo kao državni projekat, ali jasno je kako funkcionišu, jasno je šta se dobija nakon tih obuka, šta se očekuje od te organizacije i tu je jaka međunarodna saradnja. A kada imate sponu između organizacije koja se bavi paravojnim djelovanjem i propagandom i kampa, naravno da mora da se reaguje. Ovakav kamp znači ulazak u “sivu zonu” ali i otvara mogućnost ranog propagandnog djelovanja, zatim jačanja uticaja kroz vrbovanje potencijalnih saradnika. Sprečavanje ovakvih aktivnosti je isključivo odgovornost države”, zaključio je Radić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milo Vujovic CT
Gost
Milo Vujovic CT

A gospodine Radicu sta ste preduzeli prije ovoga kampa da se ovako nesto organizuje za omladinu.Najlakse je reci nije tako a kako je vi to ne znate….Jako je bitno da se ovako nesto organizuje u SRBIJI i Crnoj Gori i da glavni predavaci budu iz elitnih Cetnickih jedinica potomci koima je uzor Vladimr Sipcic poslednji kraljev vojnik koji bi mucki… Više »

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

NEMOGUCE DA SRZAVA SRBIJA NIJE ZNALA ZA TO,TAJ JE KAMP PRECUTNO RADIO DOK SE NIJE U JAVNOST STIGLO.
SLICNO JE I KAMP DF-A SPREMAO TERORISTICKE NAPADE PA U ZADNJI MOMENAT SU STALI KAD SU SVATILI DA IM JE OSUJECEN PLAN!

Cetinjanka
Gost
Cetinjanka

Velimire posveti paznju Crnoj Gori i onima te zatiru nase sveto Crnogorsko Srbstvo okanise Srbijanskog dvorista pocisti svoje.Pljuju nam Njegosa K Nikolu Janka Vukotica i sve vitezove Srbske Crne Gore

z d
Gost
z d

Ovo Rusi prave male špijune po Balkanu. Za Srbe nam je odavno jasno, ali đe je pamet ovim našim “roditeljima” da šalju đecu kod Ruskih fašista nije mi jasno.

44debilanaCDMu
Gost
44debilanaCDMu

Kaže čovjek i osta živ : u Americi motivišu ljude za službu u vojsci, odlaze na kampove, prođu obuke !!! Ali u Americi su punoljetni a kad si punoljetan možeš Radit šta hoćeš roditelji nijesu odgovorni i imaš pravo da ideš dje hoćeš . Ali kod vas je otvoren kamp za decu svi su maloljetnici bili na slikama sto ste… Više »

z d
Gost
z d

Debilanu, kampove u CG organizuje vojska CG uz saglasnost roditelja i pod pokroviteljstvom Vlade CGa ne paravojne formacije. Ali ovo je uzalud tebi objašnjavati.

Cocorayco
Gost
Cocorayco

Ovaj Radic kao da je pao sa Marsa. Taj kamp je imao dozvolu MUPa Srbije. Kad se to pojavilo u medijima policija je dosla i rasturila kamp. Bez ikakvog naloga, po naredjenju odozgo. Znaci ipak se drzava saglasila sa da se kamp organizuje. Da se vijest nije pojavila u ruskim medijima on bi se regularno zavrsio. Domaci mediji su o… Više »

Simo
Gost
Simo

Kamp je imao odobrenje države ali kao običan edukativan kamp, a nikako za neke vojne obuke sa ruskim obilježjima , kada je Srbija u oitanju onda ne dolazi u obzir propaganda za bilo koju stranu državu. Vojne obuke bilo kakve vrste zaista moraju biti pod kontrolom države, a posebno kada su u pitanju maloljetna lica.

Send this to a friend