Politika

Radinović: Promjena vlasti značiće krupan zaokret i u načinu vođenja procesa pristupanja EU

Marija Radinović

Najnoviji Non pejper Evropske komisije upozorava na brojne probleme u funkcionisanju sistema državne vlasti u našoj zemlji, na šta je Socijalistička narodna partija Crne Gore mnogo puta upozoravala, kazala je Marija Radinović, portparolka Odbora SNP Glavnog grada Podgorica

“Nakon Fridom Hausa, Amnesti Internešnala, američke ambasadorke, sada i zvaničnici Evropske unije iznose jasne kritike na račun rada, odnosno nerada aktuelne vlasti. U ovom dokumentu se ukazuje na nedovoljnu reformu pravosudnog sistema, jalovu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te ograničen napredak na polju slobode medija, pa je jasno da vlast nije uspjela, kao što je navikla, da zamaže oči međunarodnoj zajednici i da joj prezentuje nepostojeće uspjehe”, kazala je Radinović.

EK je, naglašava ona, ponovo ukazala na neprihvatljiv politički uticaj na Sudski i Tužilački savjet, treći mandat Vesne Medenice na čelu Vrhovnog suda kao i neprihvatljiv izbor još sedam predsjednika sudova, izmišljanje funkcije predsjedavajućeg Ustavnog suda koja ne postoji u Ustavu Crne Gore, v.d. stanje u Vrhovnom državnom tužilaštvu, Sudskom savjetu i Agenciji za sprečavanje korupcije, što sve ukupno izaziva zabrinutost EU, dok građani i cjelokupni demokratski ambijent u našem društvu zbog toga plaćaju visoku cijenu.

“Vladina sporna stambena politika za funkcionere, uključujući i pripadnike pravosuđa, ponovo je kritikovana iz EU, čime je stavljeno do znanja crnogorskoj vlasti da se na takvim praksama ne može graditi sistem čije bi karakteristike trebalo da budu integritet, nepristrasnost, transparentnost, nezavisnost, neselektivan pristup i ujednačena i potpuna primjena zakona”, navodi Radinović.

Kako je dodala, u oblasti slobode medija, iako se vlast trudi da prikaže napredak, stanje ostaje nepromijenjeno, što je uvidjela i Evropska komisija koja konstatuje da u slučaju napada na Oliveru Lakić još uvijek nisu podignute optužnice, dok stariji slučajevi napada na novinare, među kojima je posebno istaknuto ubistvo Duška Jovanovića, i dalje čekaju na adekvatan pravni epilog.

“Što se tiče RTCG, njena transformacija u istinski javni servis opterećena je brojnim problemima”, kazala je Radinović.

SNP smatra da se i u ovom slučaju radi samo o fingiranju reformi, da se o nezavisnosti i profesionalizmu ove kuće ne može govoriti, “te da RTCG ostaje bič u rukama vlasti protiv političke i svake druge konkurencije”.

“Evropska komisija je ukazala i na objavljivanje spiska osoba koje su za vrijeme pandemije korona virusa bile u samozolaciji, time potvrđujući naš stav da se ovakav slučaj nikako nije smio desiti i da je bilo potrebno pronaći ravnotežu između zaštite zdravlja i poštovanja povjerljivosti ličnih zdravstvenih podataka i prava na privatni život građana”, kazala je Radinović.

Aktivnosti kriminalnih klanova sa kojima se povezuju čak 44 ubistva od 2012. godine, a po kojima Crna Gora sve više postaje poznata u svijetu, našle su se takođe na meti kritika EK, čime je, kaže Radinović, vlasti poručeno da se ona moraju što prije rješavati jer EU u svoje okrilje ne želi i neće primiti državu koja će izvoziti ubice, narko dilere i druge kriminalce.

“Dakle, poslednji Non pejper EK jasno identifikuje neuralgične tačke sistema koje je potrebno što prije tretirati, kako bi naše društvo krenulo putem oporavka i istinske demokratizacije. Međutim, vlast koja pregovara sa EU već duže od osam godina i koja je za sve to vrijeme uspjela privremeno da zatvori svega tri poglavlja, nema snage, elana i energije da našu državu iščupa iz ralja korupcije, nepotizma, kriminala, ekonomske stagnacije i ukupnog beznađa. Promjena vlasti na jesen značiće krupan zaokret i u načinu vođenja procesa pristupanja EU, a naše društvo će, sigurni smo, pokazati dovoljno zrelosti, odgovornosti i spremnosti da se mijenja na bolje”, zaključuje Radinović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Joo
Gost
Joo

tebe da vide u EU odmah bi udarili zid….duplo armirani….a ne samo kapiju……

Mana
Gost
Mana

Naprijed Snp! Mogu samo da vas mrze

nedipr
Gost
nedipr

Te boje iza tebe to govore o kursu partije JASNO.

Aleksandar
Gost
Aleksandar

Sanjaj…

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Predlog: nema koalicije prije izbora pa bi vidjeli ko bi presao cenzus…DF je interesna grupa sastavljena od 12 stranaka koje pojedinacno ne bi nijedna presla cenzus…oni sve to rade kako bi obezbijedili nacionalne penzije od drzave koju ne priznaju….zamislite Demokrate ako osvoje mandate i nastave da ne dolaze u Skupstinu…sticu pravo na nacionalnu penziju a dana nijesu bili na rabotu….a… Više »

CGcg
Gost
CGcg

Vjerujemo ti 100%, zaokrenućemo se od EU ka Rusiji… hahahahaha A sjedi dje si…

cikoticka-drack
Gost
cikoticka-drack

ili srbiji i kini

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Uvažena redakcijo zašto ovoliko prostora jednoj minornoj partiji, koja mrzi sve što je Crnogorsko.

Mana
Gost
Mana

Cvrc, prica vamne pije vodu

Tip Top
Gost
Tip Top

Greote kad kombi stranka oće da mijenja vlast !!!!

Mongro
Gost
Mongro

Vlast ce se sigurno mijenjati ali unutar koncepata građanskih načela, a ne nacionalističkih, orkestriranih iz Srbije, čiji ste i vi suizvršioci! Vuk dlaku mijenja, ali ne i ćud!

GILE
Gost
GILE

Ne mlati časti ti.

Send this to a friend