Politika

Radna grupa predlaže izmjene o formiranju Sudskog savjeta

Radna grupa 3 koja je formirana u cilju reforme, odnosno daljeg unapređenja izbornog zakonodavstva, imala je nadležnost da prije svega se bavi tokom i ishodom izbornog procesa koji se održava u Crnoj Gori, odnosno sveukupnim ambijentom za sprovođenje izbornog procesa, saopštio je poslanik DPS-a Miloš Nikolić.

Osim toga, naglasio je fokus rada radne grupe svakako je bio i na detaljnoj analizi Ustava, pogotovo u onom dijelu odredaba koje se tiču Sudskog savjeta i izbora članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

“U tom kontekstu došli smo do određenih rješenja koja smo formulisali u prednacrtu i kojim vjerujem da smo uspjeli da na dobar način uskladimo ono što su realne potrebe u ovom trenutku vezane za Sudski savjet, ali i jedan dobar dio GREKO preporuka koje se tiču ovog tijela. Predložili smo povećanje broja članova Sudskog savjeta sa 10 na 11, pri čemu bi umjesto dosadašnjih četiri imali pet sudija u Sudskom savjetu i na taj način ispunili GREKO preporuku da većina u Sudskom savjetu bude iz reda sudija i ono što je takođe predloženo da bude promijenjeno jeste predsjednik Sudskog savjeta koji bi se birao iz reda sudija, a ne iz reda uglednih pravnika, kako je do sad bio slučaj, uz jedan uslov, da predsjednik Sudskog savjeta ne može biti i predsjednik Vrhovnog suda”, pojasnio je on.

Dodatno su objektivizirali i precizirali kriterijume koji su potrebni za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, što je takođe bila GREKO preporuka i detaljno su se bavili pitanjem većine koja je potrebna za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

“Kao što znate, u prethodnih godinu i po i više dana imamo ozbiljnu opstrukciju opozicije na tom planu i u tom kontekstu predložili smo rješenje da u prvom krugu glasanja ostane dvotrećinska većina koja je neophodna za izbor članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, dok bi se u drugom krugu ugledni pravnici birali apsolutnom većinom, čime smo, sa jedne strane, ostavili opoziciji prostor za dogovor u prvom krugu, ali ujedno i trajno spriječili opstrukciju kakvu trenutno trpimo i zbog čega Sudski savjet nema novoizabrane članove već skoro dvije godine. Dakle, vjerujem da je radna grupa dobro odgovorila svom zadatku i vjerujem da svakako ovaj predlog rješenja predstavlja dobru polaznu osnovu za dalji razgovor sa kolegama iz opozicije, ali naravno i svim ostalim učesnicima u ovom procesu. Uz jedno napominjanje da je zaista veliku pomoć ukupnim svim ovim rješenjima koja smo predložili dala i akademska zajednica, odnosno njeni članovi koji su bili dio radne grupe, Blažić i  Bastijančić”, zaključio je Nikolić.

Send this to a friend