Politika

Radončić: Osovina Moskva-Beograd udara na Crnu Goru i BiH

Cilj litija koje Srpska pravoslavna crkva SPC sprovodi jeste tiho etničko čišćenje Bošnjaka na sjeveru Crne Gore, kazao je u intervjuu za Al Jazeera Balkans publicista i novinar Šeki Radončić. On naglašava da nema sumnje da su zbivanja u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini koordinirana, a kao centre iz kojih se “vuku svi konci” bez imalo ustručavanja navodi Beograd i Moskvu.

Višemjesečne dobro organizovane šetnje ulicama Crne Gore vrh su ledenog brijega, ispod kojeg se nazire, kako kažu politički analitičari, svojevrstan plan. U najnovijoj tezi, osim toga što je cilj rušenje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ispotiha se počinje govoriti i o “čišćenju sjeverne Crne Gore od Bošnjaka”. Koliko je ta teza osnovana?

Radončić: Na udaru su i sredine sa drugim manjinskim narodima širom crnogorske države, dakle, Albancima i Hrvatima, koji su svojom tradicionalnom podrškom građanskoj i multietničkoj politici Mila Đukanovića i vladajućeg DPS-a sa koalicionim partnerima ustvari garant i svoje i crnogorske opstojnosti.

Imate li dokaza za takve konstatacije?

Radončić: Izvinite, ako na sjeveru Crne Gore, posebno u Beranama i Pljevljima, gdje ima dosta Bošnjaka, dva puta sedmično marširaju litijaši, čak i po okolnim selima, ako se ispred kuća muslimana na uličnim stubovima, strujomjerima i sličnim “štafelajima” crtaju krstovi i četiri ocila, a džambo zastave Srbije se farbaju đe god se stigne, ako se, uz to, Amfilohijev svještenik iz Rožaja, koji službuje u crkvi koju su finansirali isključivo muslimani, slika pored skulpture Draže Mihailovića, a dekan njegove bogoslovije ispod Čiča Dražinog portreta.

Sve to je već viđeno i duboko urezano u pamćenje Bošnjaka, Hrvata i Albanaca, tokom slične bogobojažljive misije svještenika SPC-a, devedesetih, odnosno njihove zloupotrebe svetaca, vjere i vjernika u predvečerje Vukovara, Višegrada, Sarajave, Srebrenice…

Da preciziram: ako bi se ostvario takav plan tihog etničkog čišćenja u Crnoj Gori, ona bi se u skorijoj budućnosti svela na slobodarsko Cetinje ili čisti geografski pojam, poput Šumadije, što je devedesetih bio i otvoreni naum Amfilohija Radovića.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je da bi ustupak SPC-u značio povratak Crne Gore u srednjovjekovno stanje. Ima li SPC u Crnoj Gori moć da diktira političke i društvene procese?

Radončić: Predsjednik Đukanović tom konstatacijom laserskom preciznošću dijagnostikuje šta bi se dogodilo. Nažalost, iako vođe SPC-a u Crnoj Gori tokom ovih litija pokušavaju da se predstavljaju kao mirotvorci i gandijevci, ipak ne mogu sakriti političke ambicije, koje su u ekstremnoj suprotnosti sa svakom građanskom državom: žele da smjenjuju predsjednika države, Vladu, ministre, da bez dozvala grade motele, hotele, crkve gdje god im na um padne, poput one na vrhu planine Rumije, obilježavajući tako, da ne upotrijebim grublju riječ, “pravoslavne teritorije”, koje tu nikada ranije nisu bile.

Dakle, sve što se do sada dogodilo, računajući i ovoliko prisustvo ljudi na litijama, zorno govori da SPC nema moć u Crnoj Gori da diktira političke i društvene prilike, ali ima moć da mrzi građansku i suverenu Crnu Goru i da sanja san o “Velikoj Srbiji”. I, što je još gore, da takve morbidne ideje prenosi na djecu i mlade ljude koje vode u šetnju, što rezultira spaljivanjem zastave svoje domovine, što je do sada neviđeno.

Da Amfilohije ima stvarnu političku moć u Crnoj Gori, danas na svojim mjestima ne bi sjedili ni Milo Đukanović ni Duško Marković nego bi Crnu Goru Goru vodili četnički vojvoda Andrija Mandić i njegova desna ruka Milan Knežević.

Mala digresija: Đukanović nije Vučić, pa i u ovakvoj borbi, gdje od Irineja i Amfilohija prima najprizemnije udarce, ne koristi taktiku kojom se Vučić odbranio kada su se na njega obrušili crkveni velikodostojnici zbog “izdaje Kosova”. Tada je Vučić otvorio aferu sa pedofilijom i orgijanjima na visokom nivou u SPC-u – sjećamo se Kačavende i inih – i ekspresno ih natjerao da mu poljube ruku.

Mnoge koji sa strane posmatraju događaje u Crnoj Gori zanima ima li SPC u svojim zahtjevima podršku drugih pravoslavnih crkava? Konkretno mislim na Rusku pravoslavnu crkvu.

Radončić: Naravno, Amfilohije ima apsolutnu podršku ruske crkve, koja je već u samom startu podržala “svetu borbu” koju SPC vodi u Crnoj Gori. Uz to, možemo govoriti o moćnoj podršci osovine Moskva – Beograd – Banja Luka, koja je udarila na Crnu Goru. Tobože zbog ugroženog srpstva, ustvari zbog svojih nerealizovanih velikodržavnih projekata.

Nije malo glasova koji mitropolita Amfilohija Radovića smatraju možda i najmoćnijom političkom figurom u Crnoj Gori. Danas kada se protesti SPC-a protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti smatraju borbom za autonomiju Crkve u odnosu na državu zaboravlja se da je Radović čovjek koji je blagosiljao Radovana Karadžića i Željka Ražnatovića Arkana i, osim toga, kontinuirano negirao postojanje crnogorske nacije i države. Najjednostavnije formulirano, moram Vas pitati ko je Amfilohije Radović.

Radončić: Mislim da su litije jedna vrsta popisa na koje isključivo izlaze crnogorski Srbi. Njihova brojnost nije mala i poklapa se sa brojem ekstremnijeg srpskog biračkog tijela u Crnoj Gori, koje glasa za opoziciju, liše SDP-a. Ipak, najjača politička figura i igrač u Crnoj Gori je Milo Đukanović. Bez konkurencije. Njegovo ogromno političko iskustvo, dobijene političke utakmice u mnogo složenijim i opasnijim situacijama nego što su litije, istorijske odluke koje je donio, strateški put kojim vodi Crnu Goru, njegovi međunarodni politički saveznici, NATO – sve to govori da je Amfilohije za Đukanovića, u političkoj ravni, običan amater. Koji ne shvata da je ovo 21. vijek.

Na drugi dio Vašeg pitanja odgovoriću iz ugla dugogodišnjeg istražitelja ratnih zločina. Amfilohije ne da je samo blagosiljao Arkana i svetom vodicom prskao tenkove i zločince koji su išli da masakriraju bosansku djecu, žene i civile nego ga je lično zakitio Ordenom svetog Petra Cetinjskog, a zloglasnog popa Macu, koji je gvozdenim maljem ubijao muslimane, proglasio svecem i tako “njegovu macu pozlatio”, kako napisa sjajni Marko Vešović.

Amfilohije, koji je sada mantiju prekrio jagnjećom kožom, blagosiljao je i osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića. Zbog ratnih zasluga Karadžić je odlikovao Amfilohija Ordenom Njegoša prvog reda, baš kao i Irineja Bulovića, a današnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika još sjajnijom medaljom, Ordenom Nemanjića, i to na svečanoj sjednici Republike Srpske održanoj 9. januara 1994.

Da je Haški tribunal radio svoj posao, kao, recimo, Međunarodni sud pravde u Ruandi, koji je osudio na 20 godina robije jednog svještenika zbog ratnog huškanja, pitanje je da li bi pojedini visoki svještenici SPC-a sada predvodili litije ili bi se ispovijedali u ćelijama 3 × 3, a ne u velelepnim hramovima i hotelima.

Dobro je da Amfilohije tokom ovih litija izigrava Mahatmu Gandija. No, da bi dokazao da je Amfilohije Mirotočivi napravio otklon od Rista Sotone, morao bi, poput mitropolita CPC-a Mihaila, da ode u Srebrenicu i pokloni se sjenana 8.372 strijeljana bošnjačka dječaka i muškarca tokom tamošnjeg genocida i tamo zatraži oprost. Za sebe i svoje saborce.

Osim religijskog i vjerskog segmenta, protesti SPC-a protiv Zakona imaju i političku dimenziju, posebno kada se uzme u obzir kolizija u djelovanju između SPC-a i Demokratskog fronta. I dok većina poznavalaca stanja tvrdi da se neki ozbiljniji sukob ne može dogoditi, mnogi se pitaju kakve posljedice organizovanje litija može ostaviti na ekonomiju i unutrašnju stabilnost Crne Gore. Konkretno pitanje jest: šta ako SPC nastavi protestirati i u mjesecima ljetne turističke sezone, blokirajući puteve i granične prijelaze, dakle, kakve posljedice to može imati na ekonomiju Crne Gore?

Radončić: Ništa od toga neće biti. Jednostavno, popovi nemaju nikakve šanse protiv države. I zbog toga su odustali od balvan-revolucije i blokada puteva, kojima su, podsjetimo se, započeli svoje mirne litije. Ako protesti SPC-a u Crnoj Gori ne završe zbog korona virusa, kao oni u Hong Kongu, dogorjeće, kao svijeće, sami od sebe.

Uz to, litije će se vratiti organizatorima, sa svih strana i meridijana, kao bumerang. Litije će na sljedećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori neviđeno ojačati Mila Đukanovića, njegov DPS i vladajuću građansku i multietničku koaliciju toliko da će, usuđujem se mirne duše prognozirati, Đukanovićeva koalicija ostvariti najubjedljiviju pobjedu do sada. Ne zato što će im vjerovatno prići do sada “neutralni” SDP nego zbog toga što dvije doze liturgija sedmično, uz paljenja crnogorskih zastava, obilježavanje velikosrpskih teritorija, nošenje “zolje” na litijama, klicanje izgubljenom Kosovu toliko podsjećaju Crnogorce i manjinske narode na sve strahote, zločine, urbicide i genocide, uz duhovno liderstvo SPC-a, da neminovno dovode do uvećanja i homogenizacije biračkog tijela koje iz ubjeđenja i sopstvene sigurnosti želi građansku i multietničku Crnu Goru na čelu sa provjerenim liderom koji donosi stabilnost – Milom Đukanovićem.

Do nas u Bosni i Hercegovini nisu došle vijesti i informacije da se nacionalne manjine u Crnoj Gori javno izjašnjavaju o problemu. Kakav stav prema Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i protestima SPC-a imaju bošnjačka i albanska zajednica – podržavaju li “borbu” Crkve ili se protive takvom ponašanju, ali se nemaju smjelosti javno očitovati?

Radončić: Islamska zajednica u Crnoj Gori, Katolička crkva u Crnoj Gori i autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva prihvatile su i potpisale Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, baš kao i poslanici albanskih stranaka u crnogorskom parlamentu, Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative. Dakle, pripadnici manjinskih naroda i vjerskih zajednica vrlo su se transparentno očitovali i pored užasnih pritisaka koje su imali i u parlamentu i van njega.

Stiče se dojam, isto tako, da su “procrnogorske snage” jedva vidljive, konfuzne i pomalo zatečene situacijom. Osim predsjednika zemlje Mile Đukanovića, koji se medijski aktivirao, doima se kao da svi ostali akteri crnogorske društvene scene šute. Akadamija se nije oglasila, najvažniji intelektualci šute, političari su pomalo “samozatajni”. Znači li to da je ostalo veoma malo onih koji vjeruju da Crna Gora može “opstati kao država” u srazu sa SPC-om?

Radončić: Saglasan sam sa Vašom ocjenom i konstatacijom. Strah je ljudska slabost i to razumijem, ali ne razumijem da ti ljudi svoj intelektualni kukavičluk i kalkulantstvo prodaju kao veliku mudrost, a one koji imaju intelektualne kuraži da govore i stvari nazovu pravim imenima nazovu radikalima. Kao, primjera radi, uglednog crnogorskog književnika Milorada Popovića.

Međutim, ipak ne mislim da je riječ o tome da ti ljudi koji se nisu oglasili, a morali su, makar zbog funkcija koje obavljaju, vjeruju da Crna Gora ne može opstati kao država. Mislim da to oni čine iz straha da ne budu javno žigosani i ispljuvani u beogradskim medijima i tzv. nezavisnim, a proruskim medijima u Crnoj Gori, poznatim po medijskim sačekušama, kao i onim medijima koji se, što je u redu, deklarišu kao srpski ili velikosrpski.

Summa summarum: ćutanje je, kada je riječ o opstanku države i nacije, jedna vrsta izdajstva. Izvinjavam se ako sam nekoga povrijedio.

Indikativno je da je u jeku “crnogorske krize” srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Beogradu organizirao sastanak “svih srpskih lidera regije”, na kojem su učestvovali Milorad Dodik i Andrija Mandić. Mnogima se taj potez učinio kao “raskrinkavajući”, podsjećajući ih na devedesete godine prošlog stoljeća, kada je slične sastanke organizirao Slobodan Milošević. Ima li Vučić možda neki konkretan plan za destabilizaciju Crne Gore i eventualno dokidanje njene nezavisnosti, koji krije od javnosti?

Radončić: Doista ne želim da povrijedim bilo čija nacionalna osjećanja, ali moram istaći da srpski ekstremisti nikada neće oprostiti Milu Đukanoviću suverenu Crnu Goru, kojom je zabio glogov kolac u srce povampirene “Velike Srbije”, računajući i one u mantijama, šinjelima ili akademskim frakovima ili one na predsjedničkom tronu. Vučić je, ipak, političko čedo osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. A vučići, baš kao i vukovi, dlaku mijenjaju, ali ćud nikako.

“Zbogom, Kosovo, dobar dan, nova kolijevko srpstva, Crna Goro” – to je plan kojeg se sada, kao davljenik za slamku, drži Vučić uoči presudnih parlamentarnih izbora u Srbiji. I tu je, što se tiče konačnog ishoda, kraj. Crna Gora ostaje nezavisna država, ravnopravna članica NATO-a i buduća članica EU-a.

Ovo ne govorim kao pisac kome je Srbija, još u maju prošle godine, zabranila ulazak na njenu teritoriju, iz meni nepoznatih razloga, nego samo kao analitičar koji jako dugo i pažljivo prati političku scenu.

Zanimljivo je da je gotovo sinhronizovano s događanjima u Crnoj Gori izbila i kriza u Bosni i Hercegovini, a glavni je akter Milorad Dodik, koji iznova prijeti otcjepljenjem entiteta Republika Srpska. Jesu li, po Vašem mišljenju, ta zbivanja isplanirana i koordinisana?

Radončić: Apsolutno su kordinisana, i to iz Beograda i Moskve, kao i ova u Crnoj Gori. Dodik nije samostalan igrač niti može biti. Ideološki i interesno je vezan pupčanom vrpcom za Srbiju. Dodik je do juče slijepo podržavao fašistu u fraku Borisa Tadića, koji ga je i preusmjerio sa socijaldemokratije u ekstremnog srpskog nacionalistu i natociljao protiv cjelovite Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Danas istim intenzitetom podržava Vučića, sjutra će nekoga trećeg, ako uopšte politički opstane u RS-u. Uz to, ne zaboravimo, Dodik se otvoreno zalaže i za formiranje trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, odnosno za njeno rasparčavanje.

Nakon svog pomalo rabijatnog ponašanja Dodik je dobio nekoliko veoma nedvosmislenih upozorenja, a najoštriji je bio Metju Palmer, koji je poručio da je takvo ponašanje nedopustivo. Vjerujete li da je Dodik prešao “crvenu liniju strpljenja” međunarodne zajednice i da bi SAD mogao provesti neke konkretnije, vidljivije i efektivnije sankcije protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine?

Radončić: Odavno je Dodik prešao tu crvenu liniju. I uvijek bi se izvukao prije nego što bi dobio po prstima, prije svega zahvaljujući podršci Srbije i Rusije. Ovog puta mislim da je otišao najdalje preko te linije. Amerikanci su mu već udarili rampu i najavili sankcije, a američki ambasador u Sarajevu mu je neki dan dobro natrljao uši u razgovoru dužem od jednog sata. Sve to govori da će morati povući ručnu kočnicu ili će ga đavo odnijeti u politički ambis.

Na kraju još i ovo: kada sagledavate situaciju, a uzimajući u obzir Vaše bogato novinarsko, publicističko i analitičko iskustvo, postoji li mogućnost da se trenutna regionalna politička situacija razriješi tako da Crna Gora izgubi nezavisnost, Republika Srpska odvoji se od Bosne i Hercegovine, Srbija prizna Kosovo uz razmjenu teritorija i onda da bude formirana neka nova “Velika Srbija”?

Radončić: Naravno da postoji. I nikako ne treba isključiti tu mogućnost. I to je vrlo realna mogućnost, ali samo u glavama srpskih ekstremnih nacionalista, pravoslavnih talibana i njihovih duhovnih gurua iz Srpske pravoslavne crkve. Realno, to su davno odsanjani snovi i prijeko je potrebno da u Srbiju dođe državnik, a ne uplašeni političar, koji će lupiti o sto i reći: “Izgubili smo pet ratova, držimo se, ljudi, svoga plota. I kod komšija nije ništa bolje nego kod nas. Jeste da imaju more, jeste da imaju Trepču, jeste da imaju naše hramove i crkve, ali i mi imamo dosta. Što smo sve činili, Bog nam je i previše dao.”

Jasmin Agić

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mali od palube
Gost
Mali od palube

Radoncic,jel to gospodin za kojega u BiH kazu da je velika postenjacina,svaki ga vikend gledam u Porto,ima neke nekretnine,on i pratnja su tri vozila,jos idu sa njim 4 iz obezbedenija,mora neki posten sigurno,ka i ovi nasi postenjaci,i on se sada nasao da nesto kao komentarise,xexexe,zabrinuo se za Bosnjake,kakva je ovo vijest…..

furaj_mali
Gost
furaj_mali

“Zbogom, Kosovo, dobar dan, nova kolijevko srpstva, Crna Goro”…. ee Vucicu, nece moci 🤣E vivaa!

Cika miki
Gost
Cika miki

Svaka ti je ka njegoseva

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Nazdravlje Njegošu!

Mehmed Aga
Gost
Mehmed Aga

Lud zbunjen normalan

Maki
Gost
Maki

Al jazeera izvor ….Njegose ustani molim te….

CG ZAUVIJEK!
Gost
CG ZAUVIJEK!

Ne zovi ti Crnogorce, eto ti Srba pa. To jedno. A drugo, znas sto bi ti Njegos rekao> Nemoj da ti ja tamo dodjem! Taman kao sto je rekao Kucima kad su krenuli da mijenjaju svoju crnogorsku vjeru za benefite druge vjere

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

OVO SE ZOVE GORKO TRIJEZNJENJE,DA DOBRO JE CRNOGORCIMA OTVORILO OCI S KAKVIM GADOVIMA IMAJU POSLA

Maki
Gost
Maki

Mnogo ste nervozni a mi samo pjevamo svice svice ….

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Velikasi, proklete im duse,
na komate razdrobise carstvo,
Srpske sile grdno satrijese,
Velikasi, trag im se utro,
Raspre sjeme, posijase grko,
Sa njim pleme srpsko otrovase !

Nada
Gost
Nada

Gospodine Radoncucu ako uopste mogu tako da vas nazovem?Vjerujte da mi litijasi iz Vasojevica nijednim gestom niti smo niti zelimo da uplasimo nase sunarodnike muslimanske vjeroipovjesti.Litije su mirne I slobodno pitajte Beranske muslimani je li iko za ova dva mjeseca uputio bilo kakvu ruznu rijec na njihov racun.Ocekujemo da nas podrzite da se sacuvaju svetinje jer su one dio vaseg… Više »

vaso
Gost
vaso

naročito kad su se susrele dvije grupe litijaša u beranama i skandirale kosovu i srbiji. sve u skladu sa mirnimprotestima zbog zakona

RASTOK
Gost
RASTOK

AVAZ… BA

Gastarbajter
Gost
Gastarbajter

Da li ima iko jos ko vjeruje u osovine moci Beograd, Moskva, Peking, tesko ce ta prica po ko zna koji put proci a jedan od razloga je ogromna prezaduzenost bez izgradjenih resursa i novih fabrika u Crnoj Gori. Od zastave i crkve se ne zivi, a igrati gladni ne mozemo !
Svaka cast za CDM !

Coldplay Srbija
Gost
Coldplay Srbija

Da li je moguće da toliko zavađate narod ? Srbiji ne treba ni kamenčić Crne Gore , a kamoli nešto više. Kako Vam nije jasno da se vlast u Crnoj Gori opasno ljulja i da su spremni na sve , jer su svesni da neće dugo. Litije traju dva meseca i gle čuda , pojavi se neki novinar koji tvrdi… Više »

Maki
Gost
Maki

Pa izlaze svaki dan sa necim novim …neznaju sta ce vise….a mi se samo stamo i pjevamo….

HR8
Gost
HR8

@Coldplay Pokusavate da se sakrijete ali su vase namjere i podlosti providne. Necete ni kamencic ha.

Coldplay Srbija
Gost
Coldplay Srbija

@HR8 pošto si vidovit ,, Brazil,, te čeka.

Tito i ja
Gost
Tito i ja

Okle ovaj izroni sad?

History
Gost
History

Aj pogodi ! Mala asocijacija : Veljović

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Onaj u trikmajicu?

Lajkont
Gost
Lajkont

Ovaj je prepoznat kao moralna gromada.

Bot-Instruktor
Gost
Bot-Instruktor

I priznat u svojoj branši .I.

Pitaj Hrvate
Gost
Pitaj Hrvate

Daaaa , da . U Crnoj Gori se uistinu vodi svojevrsni Domovinski rat. Zapravo , puno , puno podmukliji nego u Domovini svih Hrvata , ali sa potpuno istim ciljevima brutalne veliko srbijanske politike posvrbljivanja . Znaju da ste takvi kakvi eto jeste i da “patite” za poviješču , čojstvom , nekakvim junaštvom , nasljeđem i ponosom..i na to love… Više »

CetoNaBaterije
Gost
CetoNaBaterije

Svaka Vam cast, gospodine Radoncicu! Nasi “intelektualci” se boje svoje sjenke i umjesto da na svaki napad odgovore jos ZESCE oni se kao misevi kriju u svoje rupe!

Istina u VELIKIM dozama, neprestalno ponavljana, je PENICILIN za cetnicku bandu!

Prc CG
Gost
Prc CG

Hahahah evo ga ovaj sto piše po narudžbi za 30 eura……

Šavnik
Gost
Šavnik

Vidi se iz aviona da bi litijama da ruše legalno na izborima izabranu Vlast .
Nešto slično kao 1988 kada su na krilima antibirokratske revolucije i odbrane Kosova srušili one poštene ljude i postavili svoje poslušnike .
Ali ovoga puta znamo za jadac , ne damo te Crna Goro !!

Osa
Gost
Osa

KAKO SI TI, ŠTA RADIŠ ? IMATE LI KIŠE U ŠAVNIK ?

Maki
Gost
Maki

tako ti alaha….

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

SRBI NECETE NA MORE CRNOGORSKO PA NEK BUDE STA BITI MORA

Osa
Gost
Osa

BRAVO SEKULA ! DA IMAŠ APARTMANE NE BI TAKO PRIČAO 😉

Prinzip
Gost
Prinzip

Ti si zakasnio mi smo vec na moru

Maki
Gost
Maki

Bravo brate moj….more sinje zivio HN…zivjela Budva….Zivio Bar….

Vagabundo
Gost
Vagabundo

Na tvoju žalost SRBI jesu na moru več vjekovima, a takvi kao ti vidi đe ćete se kupat.

H_N
Gost
H_N

Hahahaha, pitaj nas Novljane ko ce na more ko nece. Meni se cini da ti i takvi kao ti necete skoro na more 😉

Maki
Gost
Maki

Hej Seki Seki tako ti alaha……

Antifasista
Gost
Antifasista

Bravo, Radoncicu, minuciozna analiza srpskog nacionalizma u CG. Pogotovu mi se svidja paralela izmedju osudjenog svestenika u Ruandi na 20 godina zbog huskanja i Amfilohija, koji je skropio vodicom zlocince: Karadzica, Arkana, a popa Macu proglasio svecem! E, taj Amfilohije danas slobodno hoda Crnom Gorom i trazi smjenu njene vlasti.

Maks
Gost
Maks

To su samo četnička orgijanja začinjena jeftinom brljom,podvriskivanjem i neartikulisanim bukanjem.Ta sramota od “litija” se već prosula i nepovratno nestaje.

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Covjek koji politiku okruzenja zna hiruski precizno i tacno i svaka mu je na mjesto. Svi bez on zaboravili da se vucic obracuna sa njegovim popovima i patrijarhom i da su sad mirni i ne napadaju ga vise. Jedino Risto jos jer mu ne moze oprostit sto je srbijanska udba namjestila irineja za patrijarha a treba je on da dodje… Više »

Bog i batina
Gost
Bog i batina

Osovina Sarajevo Istambul je etničko čišćenje Srba u BiH.

cevljanin
Gost
cevljanin

ahahahahahahahhaah vece gluposti odavno ne procitah a bas za popove nisam jer sam iz stare crne gore i nisam srbin no cevljanin

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ima li sto da ovaj ne zna, u pitanju je isti strucnjak kao medo iz df !!!

Bajica
Gost
Bajica

Seki moj dobri, na sjeveru Crne Gore zive braca, isti narod dvije vjere.

Радојица
Gost
Радојица

Срећом ту је Радончић. 🙂

Mitar
Gost
Mitar

“jeste da imaju naše hramove i crkve…”??? Ko to?

Sjever 1
Gost
Sjever 1

Litije će trajati dok god plaćaju ,djeci po 5 eura, odraslim po 15 , Studentima po 30 eura , sinoć u PLJEVLJIMA dvije familije na GUKAMA pocijepali slike AMFILOHIJA ,,

Osa
Gost
Osa

PA ŠTA ČEKAŠ ? PA TO JADAN DA JE TAKO NEBI MOGLI MILO I ACO ZAJEDNO DA FINANSIRAJU ! A ONI BAAAAAAAAAAŠ IMAJU TIH MILIONA………

Maki
Gost
Maki

A blagos nama Misureeee….ima se moze se….

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

: JEL ADMIN VOLIS CETNIKE?, PUSTI CRNOGORCE DA NESTO KAZU O OKUPATORSKOJ SPC

Mitar
Gost
Mitar

Ima cdm jednoga cetnickoga admina koji nas cenzurise kad je u smjeni, nabasao si na njega cim ti nije pustio komentar !

jokerr
Gost
jokerr

ahahahahha jeste ima jedan admin cetnik u cdm meni je pustao komentare i zahvaljujem mu se ovo prilikom! hvala brate Srbine!

Maki
Gost
Maki

Ostavi cetnike na mir …Milov djed Blazo je bio najbolji sa nadig prostora…

Ceca
Gost
Ceca

Ne moze…danas izgleda Nemanjic uredjuje..

Hgi Savnik
Gost
Hgi Savnik

Cdm,molim vas jos vise objavljujte intervjue sa ovakvima,samo ce naroda jos vise biti na litije

Mitar
Gost
Mitar

Pa e e.

...
Gost
...

Hgi Savnik, ipak te pogadja istina, to je dobar znak.

HR8
Gost
HR8

Svaka cast Radoncicu. Pobijedice Crna Gora ovo cetnicko zlo vodjeno od strane SPC i njenih sledbenika.

Velja gora
Gost
Velja gora

Alaha ti

Ceca
Gost
Ceca

I Allaha i Boga…jedan je.

Šole,zlatno uvo
Gost
Šole,zlatno uvo

Radončića za mitropolita CPC. Više će članova pokupiti.

Osa
Gost
Osa

GLEDAJ I UČI KAKO SE RAĐA GRAĐANSKA CRNA GORA !!! OVA MILOVSKA PRIČA PROLAZI SAMO NA DPS ODBORIMA !!! DAO TI BOG ŠTO MOJOJ DJECI ŽELIM IAKO NE MISLIMO ISTO !!! SAD MI RECI KO JE OĐE MRZITELJ I KO RUŠI “VAŠU” CRNU GORU !!!

HR8
Gost
HR8

Ovaj Osa (cetnicka zolja) pomislio kako vam litije moze prodati kao gradjansku opciju. Smijesno.

🤣🤣🤣🤣😃😃😃
Gost
🤣🤣🤣🤣😃😃😃

Srce moje dobro nisi stalo
Svakoj sam te zeni davao po malo 📻🎶🎶🎶🎶🎵🎵🎶🎶🎵

mrkela
Gost
mrkela

Crnogorci ako ovo nijeste razumjeli kuku Vama !

Pomorac
Gost
Pomorac

Kako to u Albaniji i muslimani, pravoslavci i katolici su Albanci a kod nas postoje Bosnjaci i Muslimani?

Andjeo
Gost
Andjeo

Zovi ih kako hoces.. dok god postuju svoju domovinu kao svoju kucu,nije vazno sto su..

Pomorac
Gost
Pomorac

Upravo tako dok god a do kad?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Литије ће трајати док се не повуче овај закон. Оће ли га повући ва власт или нека друга видјет ћемо. Сад питам овог лика како је онда циљ литија исељавање муслимана са сјевера?! Исељавају они годинама али због ДПС-а. То је једини разлог, а исељавају и православни јер глад не пита за вјеру.

HR8
Gost
HR8

Litije ce ti trajati dok mi u Crnoj Gori ne izgubimo strpljenje na vase cetnicko orgijanje sakriveno religijom a onda ces litati po Srbiji.

Osa
Gost
Osa

@HR8 A ŠTA ĆE DA BUDE KAD IZGUBITE STRPLJENJE ? PRIJETIŠ LI TO RODOLJUBE ?! OKAČI ZASTAVU NA BALKON I KRIŠOM PREBROJAVAJ – TO JE SVE ŠTO MOŽEŠ !!!

Maki
Gost
Maki

A ti u Hrvatsku….

H_N
Gost
H_N

A sto ce onda bit junacino? Hahahah, cakamo vas samo da znas…

HR8
Gost
HR8

Litije ce ti trajati dok mi Crnogorci imamo strpljenja a onda ces litijati po Srbiji.Promijeni ulje na traktoru na vrijeme bolje ti je.

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Realni, ako se neko drzne da povuce Zakon, taj ce za nas biti izdajica taman kao i vi sto litijate. Ne vjerujem da iko ima hrabrosti za to.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

За које вас Сердаре? Сваки вјерник православац подржава литије и ту има и гласача ДПС-а. Католици и муслимани немају ништа против ни овог ни старог закона, а подржава нас и доста њих. Овај закон подржавају атеисти, продане душе и занемарљив број “вјерника” НВО ЦПЦ.

Mitar
Gost
Mitar

Ima li vas jos nezavisni novinari da branite diktatora…

Djuka
Gost
Djuka

Seki kda ce nastavak onog uzbudljivog stiva “Kuca strave u Zeti” kakav je to bio triler. Ja mislim da si blizu Njegoseve nagrade, ti I Milorad Popovic ostace te zlatnim slovima zapisani kao bardovi .

KRIZA
Gost
KRIZA

Po dislajkovima na komentar zakljucujem da im nije stalo do CRNE GORE ,vec samoodržanju na vlasti.Živio LSCG Jedina iskrena partija koja je služila građanima ,a ne građani partiji.

Osa
Gost
Osa

KAMO LIJEPE SREĆE DA JE NAROD RAZUMIO SLAVKA PEROVIĆA !!! E TO BI VEĆ BILA PRAVA GRAĐANSKA CRNA GORA !!! ALI VIDJEŠE IZ DPSa DA JE SVE U PRAVU I SLOMIŠE ČOVJEKA !!!

KRIZA
Gost
KRIZA

Da ,da,nekad sam bio ustaša,i izdajnik jer nijesam htio da budem kao oni,a opet sam izdajnik jer ne mislim kao oni Vrijeme će pokazati ko je ko .

AHMOHAJDARPAŠIĆ
Gost
AHMOHAJDARPAŠIĆ

Ja i Šeki radimo isti posa.

Mirko
Gost
Mirko

Crna Goro sheki te brani.

Northstar
Gost
Northstar

Pljevaljske velikosrpske partije i koalicije , DF, SNP i Demokrate sa nekoliko odbornika lokalnog DPS – a i bivšim odbornikom SDP -a i sa povratnikom iz 90 -tih bivšim Cekovim radikalom uporno pokušavaju da sazovu opštinsku skupštinu da bi pod maskom litija proglasili SAO – izaciju grada, nezakonito i nasilno preuzeli vlast.

Lomi
Gost
Lomi

Kukala nam majka kad ovaj treba da brani Crnu Goru..

kortez
Gost
kortez

Godspodin Radoncic bolje da se ne oglasava jer svako ko je upoznat sa radom doticne persone zna da je to jedan pripejd patriota,a koliko je veliki patriota moze se vidjet po njegovoj imovini

History
Gost
History

Nemoj tako Šeki… Pradeda ti se prevrće u grobu….

Ceca
Gost
Ceca

I tvoj u Stambolu u grobu..

Osa
Gost
Osa

SAMO VI ANGAŽUJTE OVAKVE BRANITELJE – VIŠE ĆETE DOPRINIJETI IZLASKU NA LITIJE ! OVE KILOMETASKE BUDALAŠTINE NEBI NI SENDVIČARI PROČITALI DO KRAJA !!!

BR CG
Gost
BR CG

Što imaju koga angazovati, kada svako zna da je tacno ovako kao sto kaze.

Osa
Gost
Osa

Imaš + i od mene jer si primoran da tako misliš. Ipak je posao u pitanju a djeca ne pitaju ko te je zaposlio…

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

A sto su litijaši danas aktivni, nedelja pa se ima vremena. Sve vam je džaba, brzo ćete vi biti manji od makova zrna.

Pircio Biroli
Gost
Pircio Biroli

Još te muči ono zeleno, kukavče, namuči se.

Titobog26
Gost
Titobog26

Vi ste rezimske novine, pod kontrolom Djukanovica. GOTOV JE!

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Gotov vam je đedo i ostali lupeži u mantijama.

Pavle
Gost
Pavle

Dok je takvih jadnika kao ti, teško da će doći do potpunog pomirenja svih vjera u cg…i koraka naprijed !

Vulje
Gost
Vulje

Bravo Šeki, samo naprijed!!

History
Gost
History

NEGO ŠTA NEGO BRAVO ! ŠTO VIŠE OVIH PENALA IZBACUJU PRIJE ĆE VLAST U ISTORIJU !!!

MIROJE
Gost
MIROJE

Plati, Vulje. nema džabe ni kod Šekija.

Pedja PV
Gost
Pedja PV

Ti si poslednja osoba koja treba da pise o Crnoj Gori, ti branis Mila??? Poznato je ko njega brani, Azem Vlasi, Stipe Mesić, sad i ti Radoncicu!!! Daleko ce sa tobom i takvima dogurati , a ta prica o bosnjacima u Pljevljima i Beranama nema veze, prvo dodji da vidis situaciju pa onda pisi, nego bolje ti je u Sarajevu… Više »

Dimitrije
Gost
Dimitrije

Kad bude do tebe ,mozes se nadati da ve biti tako.. ali nece biti.. mozes litati slijefecij sto godina nikad vise 1918!

Mrs u tursku
Gost
Mrs u tursku

Seki opet se petljas dje ti mjesto nije,rijesicemo mi litije i bez tebe

Cetinje
Gost
Cetinje

Seki objasni mi sto su bosnjaci po nacionalnosti,mislim crnogorac crna gora,bosanac bosna,hrvat hrvatska,bosnjak ?

kortez
Gost
kortez

bosnjak je izmisljeni termin kako bi se skupili svi muslimani ex jugoslavije pod jednom politickom kapom i zarad lakse manipulacije

BR CG
Gost
BR CG

Sto je da je i Garasanin ih spominje, i Karadjordje i Austrougarska i Turska i Mletacka Republika….

Vulje
Gost
Vulje

Prije nego se javiš ovdje uzmi nešto i pročitaj dati se ne sprdaju drugi što to već znaju. Toplo ti preporučujem Njegoša gdje je on nebrojano puta spominja Bošnjake. A izvini , što bi ti uopšte išta i čita. R.čorba veli “kako je lepo biti glup”. Evo ti malo ako uopšte čitati znaš. Gorski vijenac,stihovi1640-1645 ………………………………. …Pa poslijed poče djetinjiti;… Više »

Kortez
Gost
Kortez

Dobio si odg prepametni,da znas,samo ako ga puste

Cetinje
Gost
Cetinje

Ali ih nije spominja ka naciju,koja im je maticna drzava objasni mi

Kortez
Gost
Kortez

@cetinje jeste to bila nacija ali nacija koja je danas poznata kao bosna,tad se koristio termin bosnjak,isto kao za danasnje albance sto je bio termin drugi

Cetinje
Gost
Cetinje

Kortez,ne razumijes sto pitam,nemaju oni veze s bosnom

Cetinje
Gost
Cetinje

Znaci da su bili neprijatelji cg

Kortez
Gost
Kortez

@cetinje slazem se

Zdravko.
Gost
Zdravko.

Jel ti sva pamet i ljudstvo u ovom pitanju? Eto napisi sto god ti srcu volja da je…i sta? Ne pije ti vode kolko da je Sava Nemanjic.
Crna Gora je gradjanska drzava. Takvi poput tebe idu na smetljiste istorije kao dasiticki nakot.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Krenule litije, sa srećom, iz Vraneške doline do Bijelog Polja!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Pope seta li Ceko i Milika,na mirne proteste

Rumija
Gost
Rumija

Odlicna analiza. Nazalost zalosno je sto je tako.

Osa
Gost
Osa

SREĆE TI JESI LI PROČITAO DO KRAJA ?

Vuk Gorski
Gost
Vuk Gorski

Bravo! Istinu zboris, od rijeci do rijeci!

Osa
Gost
Osa

GOVORI ISTINU TAMAN TOLIKO KOLIKO SI I TI VUK !

KRIZA
Gost
KRIZA

Po ko zna koji put u zadnjih desetak dana članovi DPS-a i njihovi “simpatizeri” se oglašavaju sa istom tematikom.Svi iznosite skoro iste priče i teze.Sve bitno se gura pod tepih.Ne strašite ovaj narod sa neistinama.Dobro znamo da je CRNA GORA suverena i samostalna država,i da je niko neće oteti ali…. pritisak od vladajuce partije je strahovit.

Osa
Gost
Osa

I DAVLJENIK SE ZA SLAMKU HVATA…..

Delboj
Gost
Delboj

Slijedi apsolutno ukidanje drzave Crne Gore sa ovom svetosavskom ekipom ako dodju na vlast. To jenu stvari jedini princip i cilj njihovog bitisanja.

Dusan
Gost
Dusan

Ja sam mislio da je ovaj davno zatvoren s obzirom koliko afera ima..

instalater
Gost
instalater

Odužuje, vidiš!

Delboj
Gost
Delboj

Realan osvrt. Rusija je u Srbiji i sve ce uraditi da izadje na Jadran. Ako treba i rat da otpocne ne bi li otcijepila jedan dio, spojila sa RS i na taj nacin izasla na Jardan. A sto se tice muslimana i hrvata, sve tacno, vrlo brzo bi bili pocisceni iz CG da ova svetosavska ekipa dodje na vlast. Sa… Više »

Monako
Gost
Monako

I zna narod Bosne ko si ti zato brini o Bosni a pusti ti Crnu Goru!!!

Monako
Gost
Monako

A druže analitičaru brzo ce izbori pa će se sve vidjet!!!Znas li koliko glasača DPS šeta na litije nisi mi svestan jer ne znaš e to je problem za DPS!

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Svestan? Ajde uvozni bistri politiku u susjednim zemljama. Trebas u CG dosta ljeba da pojedes da bi shvatio situaciju. Lako je kuckati ko zna odakle. Jesi li SVESTAN toga?

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Bravo Šeki, ovaj tekst treba da bude edukativan za neke zaluđene, koji se još nijesu probudili iz Miloševićeve bajke! Nikad oni neće moći odlučivat u ovoj državi. Zašto:Jer je ne vole.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Krenule litije, sa srećom, iz Vraneške doline do Bijelog Polja!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Eto Bosnjaci mora da Milika nosi krst i ponesto jos da ve pozdravi sa popovima

ime
Gost
ime

Ovaj novinar nema pojma sta prica ili se pravi lud,Rusija nema ovdje nikakav uticaj niti ima interes za istim. Ovdje vladaju Englezi i SAD pa ciji su vojnici u BiH ciji oficiri sjede u Srbiji u generalstabu ,a CG je clanica NATOa. Zna li on cija se vojska u II WW zvala “Jugoslovenska vojska u otadzbini” to je pokret Draze… Više »

Majkl
Gost
Majkl

Bezimeni ti si se tek sad probudio iz nekog dugog sna pa si i ime zaboravio.Aj spavaj !

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Šta pričaš to čovječe? Čuješ li se? Pročitaj šta si napisao!

eu kolonija
Gost
eu kolonija

bošnjake u bosni niko ne voli

BR CG
Gost
BR CG

Ko koga danas voli? Pitanje je samo koliko koga ima.

Štakori
Gost
Štakori

Treba mudro odgovoriti ovome i ovima što preko Bosne prizivaju Rusiju, Srbiju,…To su neprijatelji Crne Gore.

BURGA
Gost
BURGA

Za vreme staljina i tita moderatori su bili fleksibilniji a vi iz cdma ste toliko preplašeni dresirani da ste postali mega – giga poltroni vlasti i jadni jadovi znam ovo ćeš da objaviš a komentar NE primitivna novinarska metodologija

Drasko
Gost
Drasko

Bravo

Mrgud
Gost
Mrgud

Bravo!

GNK
Gost
GNK

Испитајте имовину овога у Црној Гори,ако смијете?

Igor
Gost
Igor

Bravo Fahro svaka ti je na mjestu kao i uvijek.

dukljanpotrbica
Gost
dukljanpotrbica

Fakju mu je brat ali ne priča sa njim.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Pravo zboriš crnogorski patrioto,svaka čast.

Omer
Gost
Omer

Taman pripejd patriota. Njegoshe,okreces li se u grob?

Andrija
Gost
Andrija

Omer…hahahha…ni maskirat se ne umijete..po lavezu te poznam..

Staxe
Gost
Staxe

Ratno huškači text…sramota…

Spuski
Gost
Spuski

Ovakvi texstovi su propast za sve znaci po njemu treba natod da napusts svoja ognjista dabi spasio sebe i porodicu poslije ovogdosti muslimani hrvati i albanci ima fa napuste crnu goru da nadju mir u trecoj zemlji

eu kolonija
Gost
eu kolonija

na kraju ispade da su srbija I rusija donjele zakon o slobodi vjeroispovjesti u crnoj gori samo da bi narod izveli na litije

Maki
Gost
Maki

Daaaaaaaaaaaaa nisu normalni….

саша
Gost
саша

. . pisao o najvažnijim pričama jugoslovenskih ratova. . – јеси ли писао о Чајничу . . и зашто нијеси . . ?

CRNA GORA
Gost
CRNA GORA

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Алфа
Gost
Алфа

РУСИЈУ ЦРНА ГОРА НЕ ЗАНИМА !ПОСЕБНО НЕ ЦЕНЕ ОВДАШЊУ ВЛАСТ И ДОК СУ ОВИ НА ВЛАСТИ НИШТА!ПРОЧИТАХ НЕГДЕ ОВИ РУСИ ШТО ПОКУПОВАШЕ НЕКРЕТНИНЕ ПО ЦРНОЈ ГОРИ ХОЋЕ ДА СЕ НАСЕЛЕ А ОВИ ЦРНОГОРЦИ ИЗ СРБИЈЕ ДА СЕ ВРАТЕ У РОДНУ ЦРНУ ГОРУ,ДОСАДИЛО ИМ У СРБИЈИ!

Send this to a friend