Politika

Radulović: Ekspertska vlada moguć i poznat model u Evropi

Branislav Radulović

Ukoliko ne bude odgovornosti u predstojećem izboru Vrhovnog državnog tužioca i uglednih pravnika u Sudskom savjetu, naša evropska agenda je završena, saopštio je u razgovoru za Radio Crne Gore, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović. Smatra i da je ekspertska vlada moguć i poznat model u Evropi i svijetu, pod uslovom da političku odgovornost za rad te Vlade preuzme parlamentarna većina.

Politička situacija u našoj državi nakon parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta, nimalo ne podsjeća na postizborne dane na koje smo navikli u posljednje dvije decenije, smatra on. Sve protiče bez dominacije jedne partije, a činioci koji bi trebalo da čine vlast pregovaraju o formiranju ekspertske Vlade. Takav model, kako kaže, nije nepoznat u evropskoj demokratskoj praksi.

“Ekspertska Vlada je apsolutno moguć i poznat model, to su oni trenuci kada procijenite da vam je neophodno, prije svega, odgovarajuće ekspertsko znanje u određenim oblastima, pod uslovom da političku odgovornost za rad te Vlade preuzme parlamentana većina“, kaže on.

Među koalicijama koje bi trebalo da tvore Vladu mnogo je nedoumica, a jedna od njih je i Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Radulović ukazuje da je zahtjev koji se može čuti od jednog političkog konstituenta da se Zakon povuče u skupštini- neizvodljiv.

“Povlačenje Zakona, kao što je do sada i najveći broj mojih kolega pravnika saopštio – prosto ne postoji. To može biti vrsta političkog zahtjeva i jedna vrsta političkog marketinga, ali kao pravni institut ne postoji”, navodi on.

Radulović naglašava da je neophodna dodatna odgovornost svih političkih i društvenih aktera kada je u pitanju predstojeći izbor Vrhovnog državnog tužioca i uglednih pravnika u Sudskom savjetu.

“Ukoliko te vrste odgovornosti ne bude, mislim da je naša evropska agenda završena. Mislim da nemamo više vremena za gubljenje i vrlo vjerovatno je da ćemo izgubiti lidersku poziciju na Zapadnom Balkanu što se tiće evropskih integracija”, kazao je on.

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović izričit je da samo evropska perpektviva našoj državi i Zapadnom Balkanu apsolutno garantuje vladivinu prava, društveni, pa i ekonomski napredak.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
šćepan
Gost
šćepan

Tacno ,ali dje ima eksperata.Ovo kod nas ,mućni pa prospi.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ali doves stručnjake iz evrope,pa kom obojci kom opanci?

Send this to a friend