Politika

Radulović: Funkcije ambasadorima prestaju kad Vlada obavijesti drugu državu

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović saopštio je danas da je upoznat sa činjenicom da predsjednik države Milo Đukanović neće potpisati odluku o opozivu sedam ambasadora i da to neće biti smetanja da ambasadorima prestane mandat.

Radulović je na konferenciji za medije povodom posjete ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem rekao da postoje mehanizmi međunarodnih konvencija koje omogućavaju resornom ministarstvu da ih opozove bez potpisa Đukanovića.

Đukanović je danas najavio da neće potpisati opoziv ambasadora, koji je praćen nekorektnim i revanšističkim javnim obrazloženjem koje vrijeđa moral i profesionalni integritet ljudi.

Radulović je najavio da će konsultacije sa ambasadorima biti obavljene fazno, a počeće iduće sedmice.

On kaže da javnost možda nije dobro razumjela poziv za konsultacije koji je upućen ambasadorima.

“Mi smo odlučili da konsultacije zakažemo u nekom skorom terminu. Imajući u vidu da se radi o ambasadorima iz različitih miljea konsultacije sa diplomatama će se obavljati fazno. Već prva grupa ambasadora će biti iduće nedjelje, a nakon toga u sljedećim periodima, mi ćemo održati fazno konsultacije”, saopštio je Radulović nakon susreta sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

Prema njegovim riječima uvijek postoji plan B, C i D, ali se on pozvao na član 43 Bečke konvencije koji glasi – da funkcije prestaju kada vlada notifikuje drugoj državi da oni nijesu ambasadori – oni nijesu ambasadori.

“Ako ćemo da uđemo u nepoštovanje konvencije onda to nije pravi put. Ali sačekajmo utorak”, dodao je on prenosi.

Đorđe Radulović

Govoreći o ambasadorima, Radulović je kazao da je ambasador Crne Gore u SAD Nebojša Kaluđerović učestvovao u slučaju Mirne Nikčević i da je već diplomatski odgovarao za to.

“Kaluđerović ide u penziju za tačno sedam dana i završava mandat”, napominje je Radulović.

Kazao je i smatra da ambasador Željko Perović treba da bude opozvan.

“Ambasador Željko Perović je svakako karijerni diplomata, ali on je u zdravstvenom stanju da je u bolnici u Beču. Bilo koji opoziv Perovića bio bi fatalan za njega. Uključen je u priču Mirne Nikčević i on je disciplinski odgovarao. Mislim da i on treba da bude opozvan. Miješao se u politički život zemlje slanjem pisma Dritanu Abazoviću. Ne mislim da treba biti opozvan jer ima politički stav, ali ne smijemo da dozvolimo da karijerni diplomata kakav je Perović šalje pisma političkim činiocima kako bi uticao na izbornu volju građana”, zaključio je Radulović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Maksim
Gost
Maksim

Kakva neznalica i kontradiktorana ličnist. A stručnjače to što vlada odluči opet ide da predsjennik potpiše i odobri.

Prema tome pričate obične nebuloze.

Ali problem je u tome ko vas postavi za ministra?

Pencilin
Gost
Pencilin

Mirna Nikčević se ispostavilo da je bila u pravu 100%!

Cheese
Gost
Cheese

Bahati ambasadori pod hitno da dobiju otkaze i na njihovo mjesto da se postave novi ljudi koji ce drzati do toga da cuvaju ugled nase drzave u svijetu. A ne ovi sto oce da pale bilo ciju sakralnu imovinu. Sram i stid bilo da ne recem sto drugo.

Soko
Gost
Soko

Sto ce mu rezervni planovi ako je siguran u prvi😊

Ja sam
Gost
Ja sam

A, B, C, D, E
E moji savjetnici od kabineta predsjednika.

Milojko
Gost
Milojko

Momce sto ti izigravas neki novi je li? Eeee

Tip Top
Gost
Tip Top

Sram te i stid bilo pridata dušo.

Snjeg
Gost
Snjeg

E ove smijurije.

Send this to a friend