Politika

Radulović: I dalje ima onih kojima odgovara haos u Crnoj Gori i na Balkanu

Usporavanje našeg puta ka EU zavisi i od nas, ali i od međunaordnog faktora, tvrdi predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović,  odgovarajući na pitanje mogu li uticaji sa strane, posebno Rusije, Crnu Goru usporiti ili zaustaviti na putu ka članstvu u EU.

“Svakako da svaki negativan uticaj koji dolazi od sila poput pomenute Rusije može da izazove ozbiljne posljedice po funcionisanje jedne male Crne Gore i njenih institucija. Međutim, u takvim međunarodnim okolnostima kakve su danas, ključ je ipak u našim rukama i strukture na vlasti moraju da pokažu prilično mudrosti i političke vještine da izbjegnu zamke koje se postavljaju za našu državu i društvo sa više strana. Do sada je, Crna Gora, uz relativno male gubitke vremena i položaja, uspjela da odgvori na niz ozbiljnih izazova i to je čijenjeno od strane međunarodnih partnera koji su nam u tome pomagali. No, i dalje ne treba biti u iluziji da ne postoji veoma jak negativan uticaj pojedinih međunarodnih faktora kojima haos u Crnoj Gori i na Balkanu veoma odgovara. To smo imali prilike da vidimo najjasnije 2015-te i 2016-te godine, ali nažalost vidimo i danas, jer se pojedine domaće političke i društvene strukture i dalje kreću u kategorijama koristi za sopstvene džepove, a ne i koristi za građane Crne Gore”, rekao je za CdM predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori.

Dodaje da se troši dragocjeni potencijal građanskog kritičkog promišljanja, tanji se međunarodni kredibilitet pojednih političkih aktera koji plediraju da budu nosioci promjena, a nadasve se gubi dragocjeno vrijeme za pronalaženje institucionalnih rješenja za političku krizu, jer se, prije ili kasnije, sve mora tamo i konačni riješiti.

“Što prije se pojedini politički i društveni igrači riješe te iluzije, to bolje i za njih i za sve nas građane i za put Crne Gore ka EU”, napominje  Radulović.

Govoreći i procesu pristupanja EU, ističe da godina formalnog učlanjenja Crne Gore u EU i nema toliku težinu, ukoliko Crna Gora bude intenzivno nastavila sa reformama na domaćem planu.

“Polako moramo početi da se mirimo sa činjenicom da vjerovatno Evropska unija neće biti institucionano i politički spremna za prihvatanje novih članica do 2025. godine, a pitanje je i kakvoj Evropskoj uniji ćemo se pridruživati”, istakao je on.

Jasan je – problemi sa kojima se suočava Evropska unija nijesu prolazne, već tektonske prirode i već snažno može da se govori o ugrožavanju samih temelja i osnovnih vrijednosti Evropske unije.

“Izbori u maju ove godine će nam više rasvijetliti većinu evropskih perspektiva, pa i onih koje se odnose na naše eventualno učlanjenje do te pomenute 2025. ili nakon nje. No, do tada, treba koristiti sve mogućnosti za jačanje naših ekonomskih i institucionalnih potencijala i stvarati bolji život za sve građane Crne Gore”, kaže Radulović u razgovoru za CdM.

Jasan je Radulović i u odgovoru na pitanje je li Crna Gora zaista dovoljno dobra u procesu evropskih integracije, te da li negdje škripi unutar sistema. U najkraćem, odgovara on, “još nijesmo dovoljno dobri, ali ne zato što nijesmo dovoljno dobri za Evropsku uniju, već što nijesmo dovoljno dobri za sebe”.

“Mi jesmo izgradili državu, ali nijesmo izgradili sistem državnih i društvenih vrijednosti, niti smo dovoljno razvili sistem državnih i društvenih institucija koji je sa njima povezan i koji je neophodan uslov da bi se te vrijednosti dalje učvrstile i postale trajnim temeljom održivosti ove države. Mi jesmo u tehničkom smislu najdalje otišli od svih ostalih zemalja i to je činjenica koju niko dobronamjeran ne može dovoditi u pitanje. Ali, ono što je bitno da u godinama pred nama je da se izdignemo na novi nivo u kojem državne i društvene institucije rade efikasno svoj posao, bez selektivne pravde, bez filozofije “hranjenja svojih” i “potplaćivanja tuđih””, dodaje on.

Svjestan je, kaže, da je to veoma teško postići u Crnoj Gori u kojoj se takav mentalitet njeguje stotinama godina. Zato, kako dodaje, sve snage Crna Gora mora da usmjeri, od obrazovnog sistema, do pravosudnog, da zahtjevi iz oblasti 23 i 24 postanu standard u radu i životu, od svakog pojedinačnog građanina do institucija, a onda će datum formalnog učlanjenja postati bitnija stavka za crnogorske evropske prijatelje nego za državu.

“Godine pred nama, u kojima će se Evropska unija baviti sobom, mi moramo iskorsititi pametno i raditi na ostvarenju boljeg, pravednijeg i efikasnijeg društva za sve građane naše države. Ako bi smo odnose između Crne Gore i Evropske unije mogli da okarakterišemo koristeci pojednostavljeni rječnik koji bi shvatila i naša djeca, mogli bismo  reći “Domaći zadatak prvo, a igranje sa evropskim strukturama tek nakon toga”, zaključio je Radulović za CdM.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Ovaj je za Eu jer ga placaju, da mu Rusi daju malo rubalja ili Turci lira vidje li bi kako bi im svirao..

KontraMiting
Gost
KontraMiting

E blago njima kad im je odupri se pokret investicija,oni ne bi znali sijalicu promijenit a ne vlast

Dragutin
Gost
Dragutin

Eto Blažo zna sijalicu zamijenit.

Blažarina
Gost
Blažarina

Zavida je on OIE za cijelu Crnu Goru!

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Ali ima i nas normalnih koji vidimo siru sliku i geopoliticka odmjeravanja snaga u regionu,sve je kao slucajno da u 3 drzave 3 protesta imamo

Kaktus
Gost
Kaktus

A dzaba njima sve ,dok je Mila bice i slobodne crne gore,cak bi ona kraljevina crna gora opstala 1918te da nisu izdajnici svrgnuli kralja nikolu

Zna se red
Gost
Zna se red

Nidžo je bježa od Austrougara 1916. a Velike sile mu nijesu dale da se vrne 1918.

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Meni je najjaci onaj argument kako je nato naoruzanje 3 puta skuplje od ruske alternative ,tipa jedna za jedan Javelin moze covjek paket ruskih RPGa da kupi,ali dzaba ,kad je ova ruska zolja precizna ka pracka

Leart
Gost
Leart

Prosjecan glasac opozicije nema pojma o tome sta je rusija i koliko je ta zemlja propala u sustini,lako je rusofil biti ali opravdati to nekome logikom i ekonomijom ,tu je problem,jer rusija od kad se raspade SSSR samo vise propada ,cak se i fotelja klima putinu zbog vojnih parada i slicnih bespotrebnih egzibicija

Lado T.
Gost
Lado T.

Putin je dobar coek !

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Ma sta nas briga kako se zivi u Rusiji ili Americi mi ne glasamo za Trampa ili Putina mene interesuje sta moja vlast radi na opstu dobrobit ili sta kvalitetno opozicija nudi sem price da nece u NATO.

Komita
Gost
Komita

A najjace da im ne odgovara ,samo sto ovo nije neka africka drzava koju vode šamani i seoski poglavari,mi imamo predsjednika koji 30 godina vlada,kad nisu mogli ni sloba ni GRU ni opozicija ni niko da ga sruse vala nece ni ova saka ,,gradjana” na biciklima

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

A maknite mi ruse da ih ne gledam,najgori ljudi,izgubili su hladni rat pa su sad kivni na cio svijet sto prica engleski bolje no ruski,a i ovi kojima god izdam apartmane se ponasaju kao da je grad njihov,ne ponjamajem i radim po svom ,to im je moto

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Cijeli svijet prica engleski zato sto su Englezi kolonizirali cijeli svijet i jos uvijek to rade mislim od svih prave svoje kolonije pa i mi smo jedna od njih.

Liberal
Gost
Liberal

A voljele bi ruje da imaju uporiste na balkanu ali dzaba ,ni srbija ih me ferma 2% no i oni oce u evropu

Stefo12
Gost
Stefo12

Navedite mi jednu drzavu kojoj je rusija nesto pomogla ? Ima li takve drzave ? Evo vidjeli smo stanje sa 2 koreje ,vidjeli smo stanje sa sjevernim i juznim vijetnamom,vidimo svako ljeto kad proruski srbijanci dodju u sutomore da rade kod nas jer je njima rusija pomogla jelte,nema ,to je prazna prica kolko i ona za bratske odnose,oni nikad nama… Više »

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Druze Stefo ti si lud zivota mi .. kroz istoriju je Crnoj Gori uvjek pomagala.. da nije bilo Rusije bilo bi fasisticke Njemacke.. ne kazem da se klanjamo toj Rusiji ali ne mozemo ni takav amonizitet pokazivati.

Sinbad
Gost
Sinbad

Ja samo znam da sa Rusijom nema buducnosti i prospariteta,istorija je pokazala da je to tako.

ines23
Gost
ines23

Prvoj Rusiji odgovara taj haos, oni se raduju kad je haos kod nas, jer vide onda sansu da na nas djeluju zarad licnih interesa!

Vitinka
Gost
Vitinka

Pa polako se i kod nas gradi sad taj sistem institucija, zakona, vladavine prava, otvaramo nova poglavlja, tako da kod nas ide polako taj proces napretka ali je vidjljiv.

oliver14
Gost
oliver14

Za sve zemlje sa ZB za njihov civilzacijski iskorak je najbitnije da bude dio EU.

goran1978
Gost
goran1978

Ja kad se sjetim samo kako su Rusi htjeli sa opozicijom da preuzmu vlast preko drzavnog udara, to mi je jasna opomena da bi sjutra sa nama isti oni radili sta im je volja.

Kosta
Gost
Kosta

Zato i treba stati na kraj ruskom uticaju u CG, a najbolje je za to integracije u EU.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Da Rusija ima snage da se jace uplete u Balkanske drzavice EU bi taj kako oni zovu zapadni balkan u roku dva dana primola u EU. Rusija nije bas toliko mocna koliko joj mediji iz raznoraznih potreba pripisuju.

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Pokudaj da procitas memoare politicara koji su bili aktuelni 70-80tih godina. Svaki osvrt na SSSR je isti, oni vole da odrzavaju zaledjeni knflikt ili stanje napetosti, takva im je strategija i od nje ne odustaju, jednostavno takva im je taktika.
Ovo sada je idealno stanje za njih.

Zigman
Gost
Zigman

Konstantno se traze saradnici iz crne gore za destabilizaciju crne gore

mojsilović
Gost
mojsilović

Šta je ovo Ljudi moji? Spašavamo Evropu nema ko nego mi, strašno. Spašavamo tekovine evropske kulture, spremni smo i da ginemo za Evropu ka i vazda, kao 1999-te.

☀AVANTURA☀
Gost
☀AVANTURA☀

Jos malo pa LjETO

Jovanka
Gost
Jovanka

Ima jos dosta isto…

☀AVANTURA☀
Gost
☀AVANTURA☀

Ali vec mirise, zar ne?

Morpheus
Gost
Morpheus

Nevladin sektor znaci da NE RADIS za Vladu Momcilo a ne ides im uz dlaku! Pobrkao si loncice

marius
Gost
marius

Po tebi ako vlada rabota dobro, ovi bi mora da je kritikuje jer je iz NVO-a. Nece bit da je on pobrka loncice .

Morpheus
Gost
Morpheus

Ne nego sam to rekao u smislu da postoje pro vladini ljudikao Momcilo u pojedinim NVOima koji su tu da kroz paravan nvo-a podrzavaju bezrezervno sta god vlada uradi

crni sin
Gost
crni sin

Dokazali su rusi na sta su spremni 2016 godine kad su htjeli odje da izazovu krvoprolice

Praćka do 10m
Gost
Praćka do 10m

Da upanu u Skupštinu, goloruki i naprave žurku za kljakave penzionere?

Milica
Gost
Milica

Jeste, sudbina planete se uvijek prelamala preko leđa Crne Gore. Od nas koji smo brojčano na nivou statističke greške strepi i Tramp. Za Luksemburg koji ima najbolji standard niko ne mari a od nas 600 hiljada o jadu se zabavi Rusija, Kina, SAD… Kakvo licemjerje

Pjer
Gost
Pjer

Milice tacno tako

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Sa kim se granici Luksemburg a sa kim mi?

Vlado
Gost
Vlado

Ko je sad Ovaj?

Nikolaidisovski
Gost
Nikolaidisovski

Guli pare sa nekolike strane!

Mačak
Gost
Mačak

Neprijatelji svake drzave mogu djelovati u toj drzavi samo ako ta drzava ima svoje unutrasnje izdajnike u ovom slucaju kod nas su to upravo ljudi koji predvode proteste i manipulisu malim brojem gradjana zbog svojih licnih interesa.

Trotinet
Gost
Trotinet

I vise je nego jasno da iza svega ovoga stoji jedna od velikih sila u ovom slucaju Rusija kao i u onom 2016. godine kad su slali svoje ljude i pare kako bi napravili haos u drzavi sa svojim saveznicima iz DF-a

Gigi
Gost
Gigi

Evo već 30godina je haos .Dje ćes više od ovoga zla DPS skog.

Sirena92
Gost
Sirena92

Protesti sirom regiona nijesu slucajnost! To je svima jasno, svi imaju istog naruciocs.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Da uglavnom anglosaksonska pozadina iza ovoga je , pa sta vi mislite da ce opoziciju u CG na vlast dovesti Rusi nema sanse da se to desi bez Engleza. Isti ti iz DF idu u zapadne ambasade da kukaju ne bi li njih sada malo pustili da vladaju vjerovali ili ne.

DwD
Gost
DwD

Ponosna sam na svoju drzavu i na predsjednika, mnogo toga je postigao i u kriznim vremenima se zalagao za harmoniju i slogu, nikad nije propagirao podjele. Zato je Cg danas dom mnogim manjinama, koje zive i privredjuju sa istim pravima kao i ostali gradjani.

Enesa
Gost
Enesa

Nasa drzava, iako mala, uvijek je uspijevala da nadvlada sve poteskoce. Predsjednik je uvijek imao jasnu viziju i upravo ona je omogucila nasoj drzavi da bude nadomak ulaska u EU.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Rusija prije svih zeli da poveca svoj uticaj, a u tome joj najvise smeta NATO savez, cije sirenje ne moze da preboli. A Cg joj se nasla na putu, kada se odlucila za vodjenje politike koja se protivi stavu Rusije.

EL_Gordo 🇲🇽
Gost
EL_Gordo 🇲🇽

Ima Amerika ka u cio svijet

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Veoma ozbiljna i promisljena kritika vlasti u Crnoj Gori ! Veliki je broj onih koji to nece prihvatiti kao kritiku vlasti ali je to samo zbog toga sto covjek ne galami nego kritikuje !

Stekaaaaa
Gost
Stekaaaaa

Tek ce da bude haos nece se smiriti dok ne uniste crnu goru

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ako pustimo!

Mila K
Gost
Mila K

Kakav ministar EU integracija, samo je pitanje kojoj partiji pripada? Ili možda nije?

🌴NIKŠIĆKO 🍺
Gost
🌴NIKŠIĆKO 🍺

na ovoj nesrecnoj globalnoj sceni jedino svajcarska moze mirno da spava

Jovanka
Gost
Jovanka

Ako je ovo red onda bolje haos…

Terra nova
Gost
Terra nova

Ovi protestanti su one iste snage koji su doveli Mila i Momira na vlast a kojima nije odgovarala tadasnja vlast ni standard koji smo imali. Sad kad smo krenuli naprijed neke jade i prema civilizovanom svijetu a ne retrogradnoj Rusiji ( od dva zla menje ) opet se nasli strucnjaci da nas vracaju 100 g unazad zarad tudjih interesa –… Više »

Dali
Gost
Dali

opet iskopaste strucnjaka za kojeg niko nije cuo da eto nesto kaze a mozete zamisliti sad nije bitno kada ce nas primiti u EU pa zar to nije sramno da neko kaze a sto se rusa tice oni bas na Crnu Goru imaju najmanji uticaj pa to je dokaz da smo u Nato savez ,sta to znaci koliki je uticaj… Više »

Dr xyz
Gost
Dr xyz

Ajde, vise, otkacite tu pricu o Kosovu. To nije priblem Crne Gore no druge drzave, a nasa je stvar sto hocemo mir sa susjedima, pa i sa Kosovom. Crna Gora je samostalna drzava i ima pravo da prizna koga smatra da treba. Dokle vise prica u Crnoj Gori o drugim drzavama?

Tomos
Gost
Tomos

Crna Gora je idealna za turističku atrakciju, sem odmora i sunca svako može biti što poželi…ekspert i anslitičar se za sada najviše traže…

expert123
Gost
expert123

Veoma su tacne konstatacije izrecene u tekstu. Usvajanje evropskih standarda je dobro i korisno i za gradjane i za drzavu. Misli se na povecanje standarda i povecanje kvaliteta zivota.Medjutim to je mnogo lakse reci nego sprovesti u stvarnom zivotu. Upravo je to problem sprovodjenje evropskih propisa u praksi. Izgradnja kredibilnih institucija je proces koji ce potrajati , ali od toga… Više »

LAZAR VUJOVIC
Gost
LAZAR VUJOVIC

Spc pije krv Crnoj Gori

Tomos
Gost
Tomos

Još da se narod složi sa tobom haha..

EX YU
Gost
EX YU

Slaže se narod ne slaže se stoka kao ti!!!

EX YU
Gost
EX YU

A ovakva CG,sa ovakvom vlasti pije krv gradjanima iste evo skoro 30 godina.
zbog ličnih interesa.Uspjeli su da ubijede tebe i tebi slične da niste ono sto jeste i napunili glavu raznim glupostima i izmišljotinama,na žalost i gore od toga da se odreknete samih sebe!

Crnogorac MNE
Gost
Crnogorac MNE

Lazare, to je nepobitna istina. SPC je rak rana Crne Gore i iscupano srce Crnogoraca. Oni cak vele nijesmo mi Crnogorci no tamo oni. Da covjek ne vjeruje. Kazu da oni cine crnogorsku mitropoliju a ne pominju Srpsku crkvu ciji su ambasadori unistenja svega crnogorskog. Na taj nacin oni hrabre sebe i osvajace Crne Gore, i to na PODMUKAO A… Više »

razocarani
Gost
razocarani

Svaki li …danas postade strucnjak za medjunarodnu politiku.Dovoljno je,izjasniti se protiv Ruskog uticaja,i ako pojma nemaju,kako i na koji nacin,se taj utivaj reflektuje na C.Goru,i da li Rusiji ista znaci jedna C.Gora.
Ali mnogi se igraju experta,i ako njihovo znanje,ne prelazi jednog dokojnog penzionera.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Izgradise karijere na mrznji i bratoubilastvu a u pozadini je samo ekonomski interes.narod se lozi na sve sta mu se servira i spinuje i misli da je to realnost.u stvari je samo bogacenje cilj a ljudi sredstvo da se dodje do toga.

mojsilović
Gost
mojsilović

Narod je nekulturan i doslovno nepismen. Umišljen da je svu pamet svijeta popio. Tako nam i ide.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Sve što ste saopštili gospodine u negativnom smislu,slika je i prilika Dps i njegovih satelita( DF). Tačno je da je na prvom mjestu edukacija stanovništva,ali već pomenutima to ne odgovara. Zato i sklanjaju i anatemišu sve koji su pametniji od njih. Oni su ti koji plaše neuki narod nekim haosom i nemirima nakon njih. Ali srećom,isplivava jedna zdrava većina koja… Više »

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Ova prica o rusiji je obicna izmisljotina , teorija zavjere i manipulacija narodom.to je stara taktika zavadi pa vladaj.mi ulazimo u eu ali cistih ruku bez korumpiranih politicara koji izazivaju haos i strah da bi lakse podkradali ovaj posteni narod.

Bak
Gost
Bak

Milu odgovara haos…na haosu vlada 30godina

Dragutin
Gost
Dragutin

Momo, imaš piće od Mila kad se sretnete.a možda te i potapše.

Risto Penta
Gost
Risto Penta

Mozda i hamburger.

mojsilović
Gost
mojsilović

Sat sa ruke da skine da mu pokloni i to od srca.

Send this to a friend