Politika

Radulović i Zakarijas: Politika proširenja zajednički cilj

Crna Gora dosljedno prati vanjsku i bezbjednosnu politiku Evropske unije i, kao država koja je najdalje odmakla u procesu pregovora, uvijek je spremna da susjedima pruži pomoć u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende, istaknuto je tokom današnjeg online razgovora ministra vanjskih poslova Đorđa Radulović sa državnom sekretarkom za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Portugala Anom Paulom Zakarijas.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, čestitajući predsjedavanje Portugala Savjetom EU, Radulović je istakao da je punopravno članstvo u Uniji jasno opredeljenje i strateški prioritet Crne Gore. Naveo je i da Crna Gora visoko vrjednuje nedvosmislenu podršku EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

“Nadamo se da će za vrijeme portugalskog predsjedavanja biti održan kontinuitet politike proširenja”, rekao je ministar.

On je kazao da je zadovoljan zbog činjenice da je Crna Gora okončala proces otvaranja poglavlja i naglasio da će u predstojećem periodu fokus biti na rješavanju izazova u poglavljima 23 i 24.

“Kontinuirano radimo na ispunjenju 83 privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i postizanju unutrašnje spremnosti za privremeno zatvaranje jednog seta poglavlja u najskorijoj budućnosti. U tom smislu, Vlada će imati nultu toleranciju na korupciju, jer je njen glavni princip građani prije svega”, naglasio je Radulović.

Državna sekretarka za evropske posloveistakla je da poglavlja 23 i 24 jesu srž procesa, te da bi politički dijalog o vladavini prava trebalo da bude tema planirane međuvladine konferencije u junu.

“U debati unutar EU definisaćemo načine da pomognemo zemljama kandidatima u naporima da riješe izazove u oblastima kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala”, naglasila je Zakarijas.

Na sastanku je razgovarano i o učešću Crne Gore i ostalih zemalja kandidata na Konferenciji o budućnosti Evrope, a Radulović je podsjetio da, stavljajući u prvi plan kvalitet reformi koje sprovodi, Crna Gora od početka pregovara po najstrožim kriterijumima.

Send this to a friend