Politika

Radulović: Mađarska će snažno podržati integraciju Crne Gore u EU

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa ambasadorom Mađarske u Crnoj Gori Jožefom Neđešijem, saopšteno je iz ministarstva vanjskih poslova.

Tom prilikom ministar Radulović je ukazao na značaj kontinuirane podrške koju Mađarska pruža našoj zemlji, prvobitno u pogledu pristupanja NATO, a sada po pitanju pretpristupnih pregovora. On je naglasio da je Mađarska, kao bliski susjed regiona, potvrdila spremnost za otvorenu i prijateljsku saradnju, te da snažno promoviše evropske aspiracije zemalja u susjedstvu.

Šef crnogorske diplomatije je izrazio uvjerenje da Mađarska, u skladu sa geografskom i istorijskom povezanošću sa narodima na Balkanu, ima posebno razumijevanje za međudržavne odnose u regionu.

Ministar Radulović je poručio da Crna Gora posebno cijeni podršku mađarske Vlade i njenih diplomata koji predstavljaju svojevrsne advokate crnogorskog članstva u EU, prvenstveno komesara EU za proširenje i politiku susjedstva Olivera Varheljija.

Kada je riječ o bilateralnim odnosima, Radulović posebno je istakao značaj širenja međunarodno-pravne baze u svim oblastima od zajedničkog interesa, te promociju ekonomske diplomatije kao snažnog temelja sveukupne saradnje.

Ambasador Neđeši je zahvalio sagovorniku na prijemu uz čestitke za stupanje na novu dužnost, te izrazio uvjerenje da će nova Vlada doprinijeti daljem razvoju države. On se saglasio sa ministrom Radulovićem da je Mađarska blizak i iskren prijatelj i partner regiona, s naglaskom da aktivno podržava evropski put Crne Gore.

Mađarska, kako je naglasio, cijeni našu zemlju kao bliskog saveznika u NATO, i pouzdanog partnera u svijetlu njene aspiracije ka EU.

Ambasador Neđeši je takođe istakao da dvije države ostvaruju i izuzetne direktne kontakte, te podsjetio na aktuelne mađarske investicije u Crnoj Gori, istakavši da je Mađarska zainteresovana za investiranje i u IT i sektoru telekomunikacija.

Na sastanku je bilo riječi o posjeti ministra Radulovića Budimpešti, što će biti jasan signal posvećenosti nove Vlade partnerstvu sa državama članicama EU i NATO, kao najznačajnijim saveznicima i partnerima, zaključuju iz ministarstva.

 

Send this to a friend