Politika

Radulović: Makronovi stavovi navode na duboko promišljanje o budućnosti Evrope i međunarodnih odnosa

Momčilo Radulović

Francuski predsjednik Emanuel Makron svojom izjavim da je NATO sa samrti, a Evropa na ivici ponora iznenadio je juče svijet. Makronovom izjavom bila je zatečena i njemačka kancelarka Angela Merkel koja je ocijenila je da je rječnik koji je upotrijebio francuski predsjednik bio surov i poručila da ne dijeli njegov stav. Komentarišući Makronovu izjavu, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović, za CdM kaže da Makronov intervju The Economist-u ne može gledati iz ugla Crne Gore, pa čak ni isključivo iz perspektive politike proširenja.

<<<Makron: NATO je na samrti, Evropa na ivici ponora<<<

<<<Reakcije na Makronovu izjavu: Upotrijebio surov rječnik<<<

Radulović objašnjava da je ovaj intervju veoma složena analiza današnjih globalnih politika, od ekonomskih, preko sigurnosnih do razvojnih, ali i cijelog seta ostalih politika vezanih za savremene međunarodne odnose.

“Ovaj tekst je daleko od nečega što treba paušalno i jednokratno ocjenjivati ili donositi ishitrene zaključke o onome što Makron ponekad veoma snažno definiše”, jasan je Radulović.

Odgovarajući na pitanje kakvi su Makronovi stavovi, Radulović odgovara da su oni često kontroverzni, ali istovremeno i inspirativni i navode na duboko promišljanje o savremenom svijetu, budućnosti Evrope i međunarodnih odnosa.

“Međutim, u njegovim porukama i analizama često ima i kontradiktornosti ili, u najmanju ruku, čudnih i iskrivljenih zaključaka koji su nastali na prilično tačnim premisama. Da li su takvi dislocirani zaključci plod namjere ili krive procjene, ostaje da se vidi u budućim političkim potezima Makrona. Tako su se pomenute snažne kontradiktornosti mogle pronaći i u onom dijelu intervjua koji se odnosio na zemlje Balkana i politiku proširenja. Na mnogim mjestima u svom intervjuu, Makron se zalaže za istovremeno, paralelno rješavanje niza strukturalnih i sistemskih problema sa kojima se suočava današnja Evropska unija, pa ako hoćete, i savremeni svijet, ali istovremeno, on insistira na prethodnom rješavanju cijelog niza pitanja kao preduslova za dalje aktivnosti u procesu proširenja”, navodi sagovornik CdM-a.

Dodaje kako se postavlja pitanje zbog čega se samo ta politika proširenja mora posmatrati izdvojeno od opšteg principa paralelizma u rješavanju ostalih problema za koje se, makar u ovom intervjuu, zalaže Makron?

“Kada malo bolje analiziramo ostale djelove tog intervjua, ali i cijeli niz poveznica koje je iznio u onom dijelu koji se tiče proširenja, teško se možemo oteti utisku da je Makron iskoristio pitanja pristupanja zemalja Balkana Evropskoj uniji za rješavanje cijelog niza drugih pitanja, sa kojima mi, kao države i građani ovog regiona i nemamo baš mnogo veze ili na koje, nažalost, ne možemo da utičemo”, napominje Radulović.

Takva politika dvostrukih standarda nije nešto što može ohrabriti ni nas u Crnoj Gori, ni neke ostale zemlje i lidere u regionu koji teže evroatlantskim i evropskim vrijednostima.

Međutim, još je važnije i više upitno kolike i kakve efekte proizvode izuzetno snažne izjave Makrona o NATO i EU i da li će one doprinijeti daljoj konsolidaciji EU ili daljim podjelama.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše reakciju njemačke kancelarke na Makronovu izjavu, Radulović kaže da se čini da se od francuskog lidera, pored zavidnih analitičkih sposobnosti, očekivalo ipak značajnije veća doza političke mudrosti i odmjerenosti u karakterizaciji procesa i partnera na kojima i sa kojima Makron mora da radi na ostvarivanju cijelog niza ambiciozno postavljenih ciljeva.

Što se Crne Gore tiče, Radulović odgovara kako smatra da je uvijek dobro pročitati i pratiti što misli i radi Makron, pa čak i asistirati fancuskom predsjedniku u pokušaju rješavanja određenih problema, ali da je za nas kudikamo korisnije da se pronađemo u porukama koje su Majk Pompeo i Haiko Mas poslali danas o Berlinu o značaju evroatlantske saradnje za istorijski i budući razvoj demokratije i unifikacije Evrope.

Makron je u intervjuu govorio i o regionu Zapadnog Balkana.

“Ako ste zabrinuti za ovaj region, prvo pitanje nije ni Sjeverna Makedonija, ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Bosna i Hercegovina je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku. Ona se suočava s problemom džihadista povratnika”, upozorio je predsjednik Francuske.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ko sve vlada svijetom! Kreature i karikature tipa Trampa, Putina, Makrona, Džonsona… Nikad više morončina i ppkvarenjaka na čelu vodećih sila ove propadajuće planete!

Aco i Braco
Gost
Aco i Braco

Nećemo mi u EU, samo se šalio!

Garfild
Gost
Garfild

A da odes ti malo na neki dzoging a?

Bosko
Gost
Bosko

Bogomi ce se Makron zamisliti kad cuje ovog Radulovica

4 C
Gost
4 C

Danas ja EU najviše podsjeća na SFRJ sa kraja 80 -tih i početkom 90 -tih godina prošlog vijeka. Nepostojanje konzensusa i tolerancije. Le Pen, Walders, Pegida, austrijska Slobodarska partija, svedski, italijanski, danski, poljski i madjarski desnicari.. razni narodi i različit stepen razvoja ekonomije. Slabljenje uticaja u svjetu. Brexit. Razdor, svadja, nesuglasice, nepostojanje dogovora, primjena i postovanje samo onih zakona i… Više »

mne-more
Gost
mne-more

Cijeli Basel je blokiran od radnika iz Francuske..Parking je nemoguce pronac..Cio Luxembourg je pun radnika iz Francuske,Kad zavrse posa idu prema granici.To je Francuska al joj prolazi?

Окле
Gost
Окле

Народе, пробуди се. Маркон је предсједник Француске и теренуто најјача фигура у Европској унији, нико му није до кољена (Ангела одлази), његова ријеч има највећу тежину. Рекао је НЕ! проширењу, укапирајте већ једном, не дајте да вас мажу. Рекао је “НЕ” зато што ЕУ прлази кроз кризу. УК се одваја (Брекзит, можда чак без договора), Европи су потребни ресурси које… Više »

aaaaaa
Gost
aaaaaa

Dobra Studija ,,Okle,, samo nauci da pravilno napises, Makron a ne Markon, bez zamjerke jer vidim da si obrazovan pa smeta u tekstu.. stvarno ta cirilica ljepse estetski izgledaa

Окле
Gost
Окле

Потпуно исправно, без замјерке.

Vhs
Gost
Vhs

Ja duboko smatram da svi koji su decenijama vodili državu pogrešnom vizijom (fantazijom) treba da kolektivno daju ostavke. Očigledno da nam život prođe čekajući nešto čega nema

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Makron ima Hitlerove gene

Окле
Gost
Окле

Хахаха оооо, куку, што је са тобом. Па докле више.

Knjaz Danilo
Gost
Knjaz Danilo

Makronovi stavovi navode ka korupciju na visokom nivou …

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Jeste,makron ne zna što priča,ali naši analitičari iz vlasti znaju što je on stvarno mislio da kaže,ne baš onako kako je rekao,nego drugačije kako to jedino mogu da prevedu naši vlastoljupci i kako to njima odgovara i kako bi to najbolje prihvatila ova naša sirotinja.

Khan1
Gost
Khan1

EU je gotova, NATO je gotov. Raspao se i SSSR pa ce i ove globalisticke tvorevine koje nisu kompatibiline sa tekovninama ranog 21-og vijeka. Ulazimo u eru Multipolarizma, a to znaci da ce Evropske nacije da bi bile kompetitivnije na globalnom trzistu naravno vratit svoje nacionalne valute. Ocekujte povratak i Franka, i Marke u narednih 7 do 10 godina. Francuska… Više »

Jagodica bobica
Gost
Jagodica bobica

E ne znam da li bih ista promislila kad mi Momo to poruci

Bnjj
Gost
Bnjj

Dobar dio građana Cg je već ušao u Eu samo prošle god 3000ljudi je dobilo regularne papire za rad i boravak u Eu ako vidimo unazad radi se o 10inama hiljada ako ne i više a i drugi se spremaju za Eu a da ne govorimo o radu na crno u Eu i odlasku u USA, Kanadu, Aus i druge… Više »

Knjaz Danilo
Gost
Knjaz Danilo

Ljubomorko, u njemacku, svajcarsku, holandiju, austriju se islo i 50′ 60′ 70′ 80’tih pa sto ne bi i sad… svi se oni vrate ovamo kad tad.. otud je i nastala pjesma zeljom moje srce gori da se vratim CG.. prema tome ne mlati..

Bnjj
Gost
Bnjj

Teško da će se vratiti da rade za 200,300e

Student
Gost
Student

Nevjerovatno je koliko samopouzdanja ili ti nepostovanja nasi analiticari imaju. Radulovicu Koji citav zivot uspje da vodi jednu rezimsku NVO I cijih 90% informacija bude izdiktirano od nekog sitnog DPS cinovnika, na ovakav nacin analizira promisljanje predsjednika drzave Koji ima najacu armiju EU, jednu od pet vodecih svjetskih tajnih sluzbi, Koji je bio bankar u najmocnijoj Po uticaju svjetskoj banci.… Više »

P,OLTRON
Gost
P,OLTRON

Mi zamlaćeni političari smo to odavno znali a ti dobro plaćeni se čudom čudiš to je samo dokaz da ste vi režimski analitičari stručnjaci za japanse manjine . totalne neznalice

Mirko
Gost
Mirko

I sto velis, sad mi necemo u EU cak ni da nas oni hoce pustit

4 C
Gost
4 C

Let’s face the fact – ili da se suocimo sa istinom vec jednom ! Sta je danasnja EU najbolje se vidi (cuje i osjeca) kako sa Makronom i Francuskom tako i sa Holandijom, Danskom, Poljskom, Madjarskom, Italijom, Austrijom i delegacijama koje vec salju po svjetu. A tu su Le Pen , Pegida, Brexit, austrijski, holandski, danski, svedski, italijanski, poljski i… Više »

Bnjj
Gost
Bnjj

3i5 liga će biti budžetski uhljebi i malobrojni stanovnici Cg a oni koji valjaju su već tamo u Eu ili se spremaju da idu tamo oni će igrati u 1ligi. Cg kao loše vođenja država će biti nenaseljena pustara, turistička destinacija koja će jedino ljude privlačiti da ju posjete nekoliko dana, biće provincija Evrope, nešto kao što je danas kod… Više »

vlatko
Gost
vlatko

vi ste se borili samo u vašoj “Istoriji” koju niko ne priznava osim vas.

Podgorica
Gost
Podgorica

Odakle si ti šljego jadan!!?? “Ne priznava”.. ne no bidon!

Ljufil
Gost
Ljufil

DAJ SE radulovicu VIŠE ODLUČI! Da li je ovaj gospodin direktor sopstvene privatne nevladine organizacije “Evropski pokret”, čiji je on jedini član, ili direktor Agencije za sprječavanje korupcije?? Mislim da još uvjek nije raščistio sam sa sobom! Bi da je i lažni EU zvaničnik i direktor državne Agencije, kojoj nije predao svoje kartone. E neće moći!

Peruta
Gost
Peruta

Pogled Radulovića mnogo govori. Zagledan u budućnost!

Mila K
Gost
Mila K

hahahahaha A stvarno multitasking predsjednik ASK-a stiže an sve strane poslušničke. Nema što, baš kako treba…

Moka
Gost
Moka

Kasiku probusi

Dzordz
Gost
Dzordz

Svak u svojoj kuci dje je srece resava probleme. Nece ulazak ni u jednu uniju rijesiti iste. Odavno ste trebali znati da u EU necemo nikad biti ravnopravni, i ako nas prime , ali nece. Ne moze u jednoj kuci biti vise domacina to je staro pravilo, tako ni EU nece dugo. Za ovo pravilo mi bi trebali znati da… Više »

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Moram se odreci jarica a zaaa mi ih

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Nije meni Makron dao 300e nego Milo
Rijesavajte u svoju kucu haos

Mileva
Gost
Mileva

Makron je čudan. Što misli o Evropi i Nato-u gospođa. Makron.

Send this to a friend