Politika

Radulović – Mas: Crna Gora i Njemačka prijatelji i bliski saveznici

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je u toku drugog dana posjete Berlinu, imao odvojene susrete sa njemačkim saveznim ministrom za vanjske poslove Hajkom Masom i sa spoljnopolitičkim savjetnikom kancelarke Janom Hekerom, saopšteno je iz ministarstva vanjskih poslova.

Šef crnogorske diplomatije je, na sastanku sa ministrom Masom, zahvalio sagovorniku na pozivu da posjeti Berlin, naglasivši da činjenica da je njegova prva posjeta od datuma stupanja na dužnost realizovana upravo u Berlinu, šalje jasnu poruku o vanjskopolitičkom opredjeljenju nove Vlade, kako međunarodnoj tako i crnogorskoj zajednici. Ovo je takođe i potvrda da Crna Gora i Njemačka imaju sadržajne i prijateljske odnose, pri čemu pokazuje i spremnost dvije države da jačaju politički dijalog i bilateralnu saradnju u svim oblastima.

Radulović je istakao da će Crna Gora dinamizirati aktivnosti u procesu evropske integracije, posebno u najzahtjevnijim poglavljima.

Ministar je tom prilikom podsjetio da je kontinuirana podrška Njemačke u pogledu savezništva u NATO i u procesu pristupanja EU, kao naših strateških prioriteta, od krucijalnog značaja za evroatlantska i evropska usmjerenja Crne Gore, ali i cjelokupnog regiona.

Radulović je takođe akcentovao značaj politike podrške Njemačke svim državama Zapadnog Balkana kroz Berlinski proces, i u periodu epidemiološke krize, budući da je time ona dokazala da doživljava ovaj region kao neizostavni dio evropske porodice.

Ministar Mas je zahvalio sagovorniku na jasnim porukama i upoznavanju sa ključnim prioritetima u periodu koji slijedi. Istakao da je obezbjeđivanje društvenog i institucionalnog konsenzusa ključno za sprovođenje reformi, te da, u tom smislu, Crna Gora, kao lider u procesu evropske integracije, ima posebnu odgovornost.

Naglasio je da Crna Gora, dok god predano radi na kvalitetnom sprovođenju reformi, posebno u oblastima 23 i 24, može računati na nedvosmislenu podršku SR Njemačke.

Sagovornici su se saglasili da evropska perspektiva ostaje stub reformi na Zapadnom Balkanu, stoga je od izuzetnog značaja da pristupanje zemalja regiona Uniji ostane visoko na agendi EU.

Sastanak je bio prilika da se razmotre teme jačanja ekonomske saradnje, pri čemu je ukazano na spremnost nove Vlade da poboljša investicionu i poslovnu klimu, što će stvoriti dodatne mogućnosti za produbljivanje ekonomske saradnje sa Njemačkom.

Razmotrena je i mogućnost za saradnju između dvije države kada je u pitanju nabavka vakcina.

Tokom sastanka sa vanjskopolitičkim savjetnikom kancelarke Hekerom bilo je riječi o prioritetnim planovima u okviru evropske agende Crne Gore.

Akcentovan je značaj Berlinskog procesa, kao važnog impulsa politici proširenja Zapadnog Balkana. Sagovornici su ocijenili da će sprovođenje reformi u ključnim oblastima doprinijeti cjelokupnoj stabilizaciji regiona koji predstavlja važan segment evropskog sistema bezbjednosti. Imajući u vidu trenutnu situaciju sa COVID-19 , te nemogućnost organizacije direktnih sastanaka, okvirno je dogovoren i termin video sastanka premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića i njemačke kancelarke Angele Merkel, zaključuju iz ministarstva.

Send this to a friend