Politika

Radulović: Predstavnik EU ne može da izjednačava žrtvu sa onim ko vrši nasilje

U situaciji koja je bila na relaciji Beograda i Podgorice predstavnik EU ne može da izjednačava žrtvu sa onim ko vrši nasilje, smatra predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović. Vjeruje da će nakon, kako navodi, sučavanja sa neskrivenim tendencijama i aspiracijama Beograda predstavnici crnogorskih institucija i nove Vlade bolje shvatiti političku realnost.

Gostujući u emisiji “Drugačija radio veza”, Radulović kaže da proglašenje ambasadora Božovića za personu non grata vidi kao odbrambeni potez Crne Gore. Smatra i da je crnogorska diplomatija propustila šansu da na najbolji način objasni Briselu mnoge stvari.

Evropska Unija se nalazi u veoma složenoj krizi. Zato je, smatra Radulović, više okrenuta problemima u “svojoj kući”. Takva situacija omogućava niz individualnih politika država članica, čak i personalnih, navodi  Radulović komentarišući reakciju evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija povodom diplomatskog spora Podgorice i Beograda. U vezi sa tim kaže:

“Umjesto mandata koji mu je dat, a to je da sprovodi evropske politike, bazirane na evropskim principima, što kada je posrijedi Zapadni Balkan i regionalna saradnja podrazumijeva potpuno međusobno uvažavanje zemalja, naroda, komunikacija na jednom civilizovanom nivou. Ukoliko se, ipak, vratimo na odnos Srbije prema Crnoj Gore, njenih institucija, pojedinaca, struktura, SPC, naročito prije i nakon izbora biće jasno da od tih principa regionalne saradnje nema ništa, ne, međutim od strane Crne Gore, već od strane Srbije”, kaže Radulović.

Naglašava da je djelovanje u odnosu na ambasadora Božovića, prvi i jedini potez koji je Crna Gora u proteklih šet mjeseci uradila u potpuno defanzivnom modalitetu u, kako kaže, odbrambene svrhe.

“Djelovanje ambasadora Božovića u dužem periodu, od samog dolaska, nije bilo u skladu sa principima međunarodnog prava, Bečke konvencije, evropskih i regionalnih principa saradnje, pravilima dobrog ponašanja ambasadora u tuđoj zemlji”, smatra Radulović i ocjenjuje da je to samo jedan od momenata gdje su crnogorske institucije same sebi nanijele štetu.

Propust

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori kaže da je crnogorska diplomatija, svih ovih godina, imala mogućnosti da mnoga pitanja objasni Briselu na najbolji mogući način. Smatra da je to, međutim, propustila da uradi.

“Pitanje je kako to da EU nešto ne razumije. Pitanje je, takođe, kako to da mi, u periodu najveće političke krize u Crnoj Gori, praktično nijesmo imali instrukcije za diplomatsko-konzularna predstavništva Crne Gore, kako da se ponašaju, šta i sa kim treba da razgovaraju u zemljama domaćinima. Tako da, prije nego pitanje postavimo Varheljiju, moramo kod kuće da sredimo neke stvari, da uredimo naše dvorište. Sada nam se određeni propusti vraćaju kao bumerang”, smatra Radulović

Ne možemo izjednačavati žrtvu sa onim ko vrši nasilje

Varhelji, smatra Radulović, ima pogrešnu percepciju uređivanja regionalnih odnosa. Objašnjava i zbog čega:

“Ne možete izjednačavati nekoga ko vrši nasilje sa žrtvom nasilja. U međunarodnim odnosima u slučaju kao što je između Crne Gore i Srbije imamo jasnu situaciju koja apsolutno isključuje mogućnost da neko ko je predstavnik EU stane na jednu stranu i onoj koja je bila ugrožena daje savjete kako bi bilo dobro da i ona učini, apsoludni presedan i neinstitucionalni potez, da povuče odluku o proglašenju persona non grata”, navodi Radulović i podsjeća da u diplomatiji ne postoji institut povlačenja odluke persona non grata.

“Tog instituta nema.To može samo u Srbiji koja, očigledno, pokazuje veliki deficit institucionalnog autoriteta kada je u pitanju Vlada. Postoji deficit institucija u Srbiji, gdje predsjednik svojom voljom predsjednici Vlade i Ministru spoljnih poslova naloži da izmijene odluku koja se u međunarodnom pravu ne mijenja i koju niko nikada do prekjuče Srbija nije promijenila”, kaže Radulović.

Tajming

Navodi da za takvu odluku, ipak, postoji formalno opravdanje jer, prema onome što je njemu poznato, ta formalna odluka nije stigla do našeg Ministarstva i ambasade u Srbiji.

Simptomatičan tajming Varheljijevog tvita

Radulović samtra da tajming Varheljijevog tvita poprilično jasno sugeriše na to da je došlo do konsultacija  njega i Vučića.

“Zaista je simptomatično da gospdin Varhelji poziva Crnu Goru da uradi nešto što nije ispravno ni po zakonu, ni po međunarodnim konvencijama, niti po institucionalnom funkcionisanju jedne države. On nas je, zapravo, pozvao da prekršimo institucionalni okvir države i međunarodne konvencije” navodi Radulović.

Naglašava da takvo postupanje zabrinjava.

“Imamo veliki problem ukoliko visoki zvaničnik EU, koji bi trebalo da promoviše evropske i međunarodne principe, institucionalnu sigurnost i pravnu državu, poziva Crnu Goru da to sve prekrši. Tada imamo problem institucionalnog funkcionisanja od strane EU. Dolazimo do duplih standarda koje je veoma teško objasniti građanima. Niz je argumnata zašto je dobro članstvo u EU, ovakvi potezi, dvostruki standardi, nepoštovanje sopstvenih principa EU, iz ruke, međutim, izbjaju argumente koji idu u prilog članstvu”, smatra Radulović.

Na pitanje da li trag koji vodi ka objašnjenju takvog postupanja može da bude biznis bliskih članova porodice predsjenika Mađarske Viktora Orbana u Srbiji, Radulović kaže:

“Snažne su indicije da Varhelji u manjem obimu sprovodi politiku EU i EK, a da je u značajnom obimu, ipak, zarbljen u djelovanju na nacionalnoj osnovi, te da je vezan za domicilne institucije, a time i pod snažnim političkim uticajem institucija i predstavnika svoje zemlje u poslu u kojem, prema definicije i evropskim pravilima, je izričito naglašeno da mora da ga obavlja bez involviranja domicilnih interesa države iz koje dolazi”, rekao je Radulović.

Otvoreno treba govoriti o neprincipijelnosti

Komentarišući to što je portparolka EK Ana Pisonero kazala da Srbija i Crna Gora solidno napreduju prema EU, Radulović navodi da postoje dvije struje u EU.

“Jedana priznaje i podržava realnost, a to je da je Crna Gora najstabilnija i lider u tom procesu, a druga uvijek pokušava uz Crnu Goru prilijepiti (u konkretnom slučaju Srbiju) i druge igrače. Imate stalno izjednačavanje Srbije i Crne Gore od strane pojedinih struktura”, kaže Radulović i naglašava da, ne samo da smo došli u situaciju izjednačavanja, nego i davanja prednosti Srbiji u određnom ponašanju u regionalnoj saradnji.

“To ne samo da nije tačno, već je situacija sasvim suprotna. Mi moramo početi da na nivou regiona govorimo o ovakvoj vrsti neprincipijelnosti i netačnosti”, poručio je Radulović.

Suočavanje sa političkom realnošću dovešće do sazrijevanja stavova

Komentarišući reakciju nove parlamentarne većine u vezi sa diplomatskim sporom sa Srbijom, Radulović kaže da vjeruje  da će određeni politički stavovi pojedinih lidera sazrijevati u trenutku kada se počnu suočavati sa političkom realnošću u svojoj zemlji i međunarodnim odnosima, naročito na planu saradnje sa Srbijom.

“Smatram da će relativno uskoro, ipak, doći do podizanja glave u institucionalnom smislu predstavnika naših institucija, pa čak i onih koji će biti u novoj Vladi. Makar jednog broja njih. Kada izađu na politički teren i počnu da nose odgovornost, to je već druga vrsta igre. Novi set izazova biće, takođe, kada se suoče sa određenim neskrivenim tendencijama i aspiracijama Beograda. Smatram da će u tim izazovima polako rasti njihovo shvatanje političke realnosti, koji iz ove perspektive možda nijesu imali”, kazao je Radulović.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori vjeruje da će zdrave strane iz  evropskih struktura, ipak, biti na pravoj strani istorije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milo
Gost
Milo

Isplačite se, biće vam lakše…

Božidar
Gost
Božidar

Oprosti a ko je ovde žrtva ja ne vidim nikakve žrtve.

Gagule
Gost
Gagule

Aferim

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Šta je Evropski pokret ? NVO, stranka, fondacija…?

Tricky
Gost
Tricky

Što te to brine? I da je neregistrivan – u pravu je.
#nijemojavlada

max1
Gost
max1

Proguglaj pa ćeš znati. I neće ti se svidjeti, obzirom na tvoj stav

Ban
Gost
Ban

Ne protiv Eu… kao ovaj

Zzz
Gost
Zzz

O coce kakva opasnost nam prijeti od Srbije, pa jeste li vi ludi il se pravite ludi.Crna Gora je suverena drzava i to i Srbija zna i uvazava, jedino sto zeli je da bude u bratskim odnosima sa Crnom gorom, pa kome to tako smeta. Isto tako i vecinski narod Crne Gore zeli to, jedino ovi Milogorci imaju paranoju od… Više »

Tricky
Gost
Tricky

Zz odakle nam se javljaš? Srbija ili bratska republika srpska?

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

znake navoda na to – bratska.

Tricky
Gost
Tricky

Cinizam se u ovom slučaju podrazumijeva 😉

Veca
Gost
Veca

Vec je dogovoreno da svi u regionu udju zajedno u EU. Prvo mini sengen’ pa EU. I naravno glavna ce biti Srbija, kao najveca zemlja..

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Gdje češ Crnogorcima reći da je neko veći od njih.Oni su u svemu naj,naj u svijetu.

Tricky
Gost
Tricky

Vekice, pozdrav za tebe. Odakle nam se javljaš, Srbija ili republika srpska?

Veca
Gost
Veca

Javljam se iz Srbije, a emotivno sam vezana za CG, tacnije Niksic.

55555555555
Gost
55555555555

Veca je iz srbistana, ne iz sumske.

Rukoljub četnik
Gost
Rukoljub četnik

Crna Gora otvorila sva poglavlja, a srbistan tri, ali iz EU uporno lijepe srbiju uz Crnu Goru 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Novinar pita za Crnu Goru, a EU odgovara: Crna Gora i srbija ovo, Crna Gora i srbija ono,Crna Gora i srbija… a novinar ni jednim jedinim slovom ni riječju nije pominja srbiju. Toliko o EU licemjerima.

Veca
Gost
Veca

To ti je zato sto im je vaznija Srbija od crne gore.

pera zdera
Gost
pera zdera

Braticka, jesi to ti?

Božidar
Gost
Božidar

Pa i normalno da im je važnija

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Koliko je poglavlja zatvoreno, sine ?

Bokelj
Gost
Bokelj

Zrtva smo mi , narod koji zivi u Crnu Gouru bez obzira na nacionalnu pripadnost a nasilnici ste vi i takvi kao ti

Sara
Gost
Sara

Ne vrijedjaj cetnice..dobrog i savjetnog politicara..oladi malo!

J.J.J.
Gost
J.J.J.

Vrlo vazno misljenje ovog anonimusa.

max1
Gost
max1

a ti si kao važan ? i ime ti je napisano, nisi trol

Mila K
Gost
Mila K

Kako je lako ovih dana biti Medo u CG. Sramota ASK-a.

Branka
Gost
Branka

Bravo. Sve objašnjeno kako treba.

Gavrile
Gost
Gavrile

E aka sad Verhelji ne povuče iskaz neće nikad! Ovo je najjače do sad.

Sara
Gost
Sara

EU ima velikih problema sa Orbanom..on je radikalan..koruptan..na isti nacin..i ovaj njegov komesar…EU..ovci..nijesu svi andjeli..

Božidar
Gost
Božidar

E ja bi sad EU sankcije pa šta oni misle s kim se kaće ? E viva,Nikad više, Da je vječna itd…. oni će nama nešto da se kofrće

Send this to a friend