Politika

Radulović: Promjene ustava nema bez kulture političkog dijaloga

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore dr Branislav Radulović kaže da inicijativa za promjenu Ustava, iako legitimna, sama po sebi ne znači ništa, jer se, u stvari, radi o izjavi o namjerama koja ima svoju pravnu težinu samo ako se ispune brojni preduslovi.

Radulović se u intervjuu za Vikend novine posebno osvrnuo na dio najavljene inicijative za ustavnim promjenama radi zaštite Srpske pravoslavne crkve navodeći da za takve promjene nije potreban referendum već se može sprovesti ustavna promjena kroz skupštinsku proceduru.

“Međutim, objektivno se postavlja pitanje kakva je “intervencija” potrebna u ovom članu, jer je Ustav Crne Gore, po ovom pitanju, vrlo liberalan”, kaže Radulović.

VN: Postoje inicijative za promjenu Ustava. Koliko je realno, u sadašnoj konstelaciji odnosa u crnogorskom parlamentu, sprovesti ovaj postupak?

RADULOVIĆ: Ustavne promjene su složen i zahtjevan proces i da bi bile uspješno sprovedene traže vrijeme i prije svega podršku odgovarajuće parlamentarne većine. Početni korak je da se obezbijedi potpis 25 poslanika za podnošenje prijedloga, a zatim da se, u dvije iteracije, obezbijedi dvotrećinska većina u Skupštini. Dodatno, za promjenu određenih odredbi Ustava potrebno je da se na referendumu za promjenu izjasni najmanje tri petine svih birača. Stoga, ukoliko se želi uspješno sprovesti ovaj proces, on se, po pravilu, ne pokreće u izbornim godinama, jer ukoliko se promjena Ustava ne usvoji, postupak se ne može ponoviti prije isteka od jedne godine od kada je prijedlog odbijen.

VN: Kako onda komentarišete trenutne inicijative, koje ne ispunjavaju navedene preduslove da bi bile sprovedene?

RADULOVIĆ: Odgovornost za uspjeh procesa snosi predlagač.

On je dužan da prethodno ispuni formalne i materijalne uslove, koje propisuje sam Ustav. Dakle, predlagač mora obezbijediti, u skladu sa čl. 155 Ustava, dovoljan broj potpisa poslanika da bi inicijativa bila konstituisana kao prijedlog i dati sadržaj na značenje odredbi čije se promjene traže i obrazloženje za iste. Dok se ne obezbijede ova dva elementa riječ je samo o inicijativi koja je, za sada, samo na nivou političke proklamacije.

VN: Ipak, najava je da će se taj proces pokrenuti na Ustavnom odboru radi rješavanja identitetskih pitanja poput državnih simbola, jezika ili crkve?

RADULOVIĆ: Članovi Ustava koji uređuju pitanje državnih simbola (čl. 4), državljanstvo (čl. 12), jezik i pismo (čl. 13) su u posebnom režimu zaštite na način da je za njihovu izmjenu, pored dvije trećine u Skupštini, potrebno obezbijediti podršku na referendumu od najmanje tri petine svih birača. Čak i da se postigne politički dogovor i obezbijedi dvotrećinska većina u Skupštini da se takav prijedlog konstituiše, za njega je potrebno obezbijediti potvrdu na referendumu. Realni i objektivni poznavaoci društvenih i političkih prilika u Crnoj Gori će se saglasiti da je dostizanje vrlo zahtjevne većine propisane za referendum, čak i na mnogo manje spornim temama, skoro nedostižno.

VN: Pominje se i potreba ustavnih promjena radi zaštite Srpske pravoslavne crkve…

RADULOVIĆ: Ustav uređuje pitanje odvojenosti (svih) vjerskih zajednica od države i njihove ravnopravnosti i slobode u vršenju vjerskih obreda i poslova. Za promjenu ove norme (čl. 14) nije potreban referendum već se može sprovesti ustavna promjena kroz skupštinsku proceduru. Međutim, objektivno se postavlja pitanje kakva je “intervencija” potrebna u ovom članu, jer je Ustav Crne Gore, po ovom pitanju, vrlo liberalan. Usporedbe radi, Ustav Republike Srbije (čl. 11), dakle ustav matične države SPC, utvrđuje da nijedna religija ne može se uspostaviti kao državna ili obavezna.

VN: Kao argument da je potreban ustavna promjena ističe se da se do izbora VDT-a može brže doći promjenom Ustava ?

RADULOVIĆ: Trenutni problem neizbora četiri člana Sudskog savjeta, VDT ili uskoro sudija Ustavnog suda, neće se brže riješiti ako se uđe u još složeniji i zahtjevniji postupak mijenjanja Ustava. VDT se može izabrati i sa manje zahtjevnom većinom od tri petine poslanika (49), dok je za ustavne promjene neminovna dvotrećinska većina (54), koja se mora ostvariti u dvije iteracije. Dakle, jasno je da Crna Gora danas ima problem koji je manje ustavno-pravne prirode, a više u ravni (ne)funkcionisanja parlamentarno-političkog sistema.

VN: Evidentna nemogućnost političkih partija da u parlamentu uspostave dijalog i usaglase predlog do čega će dovesti i kako se može riješiti ova, sada očito, bezizlazna situacija?

RADULOVIĆ: Procedure i definisane većine za izbor, koje su uvedene da bi obezbijedile demokratski iskorak i širu društvenu (političku) podršku, usljed manjka odgovornosti za efektivan politički dijalog u parlamentu dovešće do uvođenja vd. u djelovima pravnog sistema ili funkcionisanje nekih važnih segmenata sistema na ivici legitimiteta. Ukoliko se u postojećem sazivu državnog predstavničkog doma građana ne može prevazići problem manjka kulture političkog dijaloga i nemoći da se uspostavi funkcionalan politički sistem, rješenje su izbori.

VN: Vrhovno državno tužilaštvo početkom narednog mjeseca ulazi u vanredno stanje usljed nedostatka kandidata za novog VDT. Pritom, aktuelna je i afera koja pogađa ovaj državni organ.

RADULOVIĆ: V.d. stanje je po definiciji privremeno stanje i ono se može riješiti, u ovom i svim drugim slučajevima, samo ponovnim raspisivanjem konkursa. Upravo, složenost trenutne situacije u VDT trebalo bi da bude imperativ i za političke subjekte vlasti i političke subjekte iz opozicije da se što prije izabere novi VDT. Dodatno, trebalo bi javno ohrabiti potencijalne kandidate sa kredibilnim ličnim i profesionalnim biografijama, koji sada imaju distancu od kandidatura u postojećem ambijentu, da se prijave na novi konkurs. Posebno je znakovito da se niko iz reda samih tužilaca nije kandidovao i zato je na parlamentarnim partijama dodatna odgovornost da se stvori prihvatljiva politička klima koja će rezultirati izborom najboljeg među kandidatima, na način da se vrednuje lični autoritet, prethodno iskustvo, profesionalna biografija i distanca od političkog uticaja.

VN: Da li je u sadašnjem društvenom i političkom ambijentu moguće izabrati kandidate koji ispunjavaju te uslove?

RADULOVIĆ: Crnogorska pravnička zajednica nije mnogobrojna, ali ima uglednih pravnika koji neupitno
ispunjavaju ove, u državama stabilnih demokratija, elementarne kriterijume. Dakle, ne treba postavljati pitanje da li postoje pravnici koji bi mogli biti dostojni visoko odgovornih i zahtjevnih funkcija VDT, sudija Ustavnog suda ili članova Sudskog savjeta. Treba se upitati zašto se pravnici sa utemeljenim profesionalnim i ličnim biografij ama diskvalifikuju, a na drugoj strani izbor obezbjeđuju kandidati koje preporučuju kriterijumi koji nijesu profesionalne prirode. Ukoliko, politički akteri, sa oba pola, ne odgovore na ovaj upit, crnogorsko društvo bi moralo biti svjesno da će postojeće akutno stanje preći u metastazu. Sa takvom dijagnozom, svi skupa, bez obzira na identitete svih boja i oblika, postaćemo teško bolesna zajednica, koja se više ne liječi medikamentima već hirurškim zahvatom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirko
Gost
Mirko

Predlazu nesto sto znaju da se bez cuda be moze rijesiti I to staviti u kontekst izbornih zakona.Sto ovo znaci.Da DF iz nekog razloga ne zeli zakon o izborima.Zasto ne zele.Ili misle da su slabi pa se boje izbora ili saradjuju da DPSom pa da bi postedje DPS da se potpuno izuje I odbaci predlog izbora oni ovo traze da… Više »

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Revizijom pravilnosti poslovanja Ministarstva sporta i mladih nije obuhvaćena ključna problematika u njegovom funkcionisanju,namjerno ili slučajno,ali je tako.

sekretarica
Gost
sekretarica

Ne zna opozicija sto ce vise od sebe, pa joj pade na pamet da zahtijevaju izmjenu ustava.

Vojislav ..
Gost
Vojislav ..

Iz opravdanih razloga opozicija nema zadovoljavajucu podrsku od strane naroda, jer njihovi interesi se ne podudaraju sa interesima Cg i nasih gradjana. Ukratko, opozicija je jedno rasulo, koje ne zavredjuje nasu paznju.

oblanda
Gost
oblanda

Df je partija koja polako blijedi sa politicke scene, a tome ide u prilog i sve manja podrska od strane gradjana, sto ce biti i vise nego jasno nakon izbora.

Dzeki
Gost
Dzeki

Dps je jedina partija koja svih ovih godina radi u interesu gradjana i koja se borila za nezavisnost CG, za razliku od opozicije.

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Da li je kultura političkog dijaloga i uvažavanje suprotne strane bilo prisutno prilikom donošenja ovog ustava?Da li je uvažena realnost da najmanje 40% stanovništva želi da se uvaži tradicija i istorija Crne Gore?Da li je bilo pametnije poslije referenduma sjesti i dogovoriti se oko ovih pitanja i ne dijeliti ovaj avetni narod,?Zašto su ti članovi ustava tako zaključani kada se… Više »

Ovo nema nidje
Gost
Ovo nema nidje

Igraju oni kako vama odgovara, lijepo njima, vama jos ljepse, a narod ko jebe! E jesmo stoka!

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Bolje da nemamo opoziciju nego da nam se opozicionarem zovu becic i mandic

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ti si kobajagi Anti dps ali ustvari teški Milovac

Kaktus
Gost
Kaktus

Zlatile se demokrate za njih casti mi ,front je skroz izgubio kompas

KOCOBO
Gost
KOCOBO

A kako ovim klerofasistima iz fronta pade na pamet da mijenjaju ustav da mi je znati

Leart
Gost
Leart

Pih,nije ni cudo frontu sto gube na izborima toliko godina

Komita
Gost
Komita

Front se sorema za proteste bez trobojki opet pa bi malo da podsjeti ljudi da su oni i dalje prosrpska partija

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Dzabe im sve,foliraju se oni samo

Liberal
Gost
Liberal

Znaju oni da se to nece izglasat ,nego samo zele da izbace meda iz fronta

Stefo12
Gost
Stefo12

Front kupi jeftine politicke poene ,nista neocekivano

Mačak
Gost
Mačak

Da se oni pitaju poklonili bi Vucicu i Putinu i Crnu Goru i njene gradjane.

Sefket
Gost
Sefket

Turska je nama spas.Vi crnogorci morate da se vratite Alahovoj vjeri.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Šefket, nijesi jasan ko ste mi a ko vi. Ipak si ti samo jedan domaći “srbin”koji ne zna ko je i što je. Uzmi malo čitaj nešto starije od sto godina, pa će ti se razbistrit.

Gosp Sojic
Gost
Gosp Sojic

Bibliju ili kuran 🤣🤣🤣🤣

ISTORIJSKO NEEE
Gost
ISTORIJSKO NEEE

Ko kaze da nijesu sa Vucicem na vezi

Send this to a friend