Politika

Radulović: Proširenje neće biti u fokusu dok je EU u problemima

Momčilo Radulović

Činjenica da samo nekoliko sati prije isteka roka za izbor čelnika Evropske unije nije bilo kompromisa o kandidatima, kao i da su potpuno nova imena izabrana za veoma kratko vrijeme, govori da imamo političku krizu koja se neće riješiti samim procesom izbora lidera EU, kaže za Pobjedu predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović, ističući da je iluzorno očekivati da „pored suštinskih i strukturalnih problema koje EU ima, proces proširenja bude u fokusu“.

Radulović je istakao da ćemo, nakon ovogodišnjeg načina izbora čelnika institucija EU, imati mnogo nesigurniju političku praksu koja će vjerovatno rezultirati različitim političkim kombinatorikama u budućnosti nakon svih parlamentarnih izbora, što može unijeti dodatnu političku nesigurnost.

“Do sada smo imali praksu koja je unosila stabilnost u cijeli sistem EU, institucionalni, politički i partijski. Imali smo odnos poštovanja unaprijed dogovorenog, ali više toga nema. To se može gledati dvostrano kao novi razvoj demokratskih institucija, ali i kao politička nestabilnost. Skloniji sam da to vidim kao vrstu političke nestabilnosti, jer ništa u dosadašnjim pregovorima nije djelovalo kao stabilna, principijelna, politička komunikacija, već vrlo nesigurna, da ne kažem sebična, poprilično nesistematična političko-partijska kalkulacija, bez strategijskog okvira”, istakao je Radulović.

Komentarišući izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da „u postojećoj evropskoj strukturi nema mjesta da se govori o proširenju“, Radulović kaže da ona nije iznenađujuća, niti ohrabrujuća ni za Crnu Goru, ni za region, ali, kako je rekao, mi moramo da nastavimo da radimo svoj posao.

“Riječ je o kontinuitetu Makronovih izjava, i ne samo njegovih, već i opšte politike koju najveći broj vodećih zemalja EU vodi prema procesu proširenja i Zapadnom Balkanu uopšte. Ta politika je sve više u sjeni kriza koje se dešavaju u EU. Možemo da se nadamo da će nalet tih kriza biti završen do kraja godine ili početkom sljedeće i da, možda, u narednoj godini imamo stepen revitalizacije tog procesa, ali to, nažalost, nije sigurno”, kazao je Radulović.

Politički lideri članica EU konačno su u utorak veče postigli sporazum o imenima kandidata za funkcionere koji će upravljati Unijom narednih pet godina. Ursula fon der Lejen preuzeće Evropsku komisiju, Šarl Mišel Evropski savjet, a šef španske diplomatije Zozep Borel predložen je da bude visoki predstavnik za spoljnu i bezbjednosnu politiku umjesto Federike Mogerini. Dogovoreno je da Kristin Lagard preuzme Evropsku centralnu banku kao njen guverner. Predložena su potpuno nova imena u odnosu na ona o kojima se raspravljalo više od dva dana, a izvori iz Brisela kažu da ni taj „paket“ prijedloga nije imao punu podršku pojedinih vlada i političkih sektora. Konačnu odluku o izboru čelnika EU donijeće Evropski parlament 15. jula.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ines23
Gost
ines23

Crna Gora ce uci u EU kad bude spremna i kad zavrsi sve obaveze koje ima od strane EU.

Vitinka
Gost
Vitinka

Sad u ovom momentu ni jedna drzava sa ZB nije spremna da udje u EU, ali zato je sad na njima da rade i zavrsavaju sve sto im je sugerisano od strane EU da bi prije usle u evropsku zajednicu.

oliver14
Gost
oliver14

Niko kao CG nije napravila iskorak u pogledu integracija i to su svi ocijenili, i prva sljedeca clanica EU bice Crna Gora.

Kosta
Gost
Kosta

Za sve zemlje Zapadnog Balkana najvaznije je da budu dio EU kako ne bi niko mogao da utice na njih i da sprovodi svoje interese na ustrb interes zemalja EU.

goran1978
Gost
goran1978

Jedno je sigurno a to je da clanstvo CG u EU niko ne moze da stopira niti da zaustavi kad Crna Gora ispuni sve obaveze koje ima prema EU

InesBD
Gost
InesBD

Crna Gora je postigla dosta toga tako da ako neko zaslužuje ulazak u EU to je ona.

Prepelica
Gost
Prepelica

Crna Gora samo treba da nastavi da radi kao i do sada i ulazak u EU joj ne gine

Sasa
Gost
Sasa

Cemu davanje prostora domacim lezilebovicima4 i njihovim analizama,kad smo ovo culi od evropskih mocnika,

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Da nije predsjednika, njegovog zalaganja i truda, nasa drzava bi ubjedljivo kaskala za regionom, a EU bi nam bila nedostizna.

Marelica
Gost
Marelica

Za prosperitet i napredak ZB je od presudnog znacaja prikljucenje EU, koja moze da pruzi mnoge benefite drzavama clanicama i koja otvra mnoge puteve ka daljem napretku.

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Cg treba da nastavi ovim tempom i da uvodi reforme, jer vrata EU nece sigurno biti zatvorena za nju.

Mila
Gost
Mila

Kad ne poznajete politiku, makar zaćutite

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Eu je u problemima a u cg sve cvjeta ovdje je neko lud.

Podgorica
Gost
Podgorica

Sada kada vam je jasno rečeno ovaj nam to ponavlja, znamo ništa od EU

Eh da MI JE....
Gost
Eh da MI JE....

Novost si nam saopstio…
Svasta…

Linit
Gost
Linit

Hahha, neki veliki stručnjak. GranT parada.

Send this to a friend