Politika

Radulović: Šovinisti iz Beograda nasrću na državnost Crne Gore

Dragan Radulović

Matica crnogorska najoštrije osuđuje sve učestalije šovinističke nasrtaje visokih političkih predstavnika Republike Srbije i vjerskih vođa Srpske pravoslavne crkve na državnost i narod Crne Gore, kazao je predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović.

<<<Selaković: Crna Gora srpska država, Stanić: Da reaguje Ministarstvo<<<

“Praksa nipodaštavanja i otvorenog vrijeđanja od strane srpskih šovinista, koji su na vlasti u Beogradu, svakim danom se pojačava i poprima sve brutalnije oblike”, navodi Radulović.

Prema njegovim riječima, iza navodne brige o ugroženom položaju srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve krije se zla namjera destabilizacije države Crne Gore i pokušaj da se grubo naruši njen višenacionalni i viševjerski sklad.

“U Crnoj Gori ne postoje narodi “prvog i drugog reda“, niti iko sprovodi bilo kakvu nacionalnu ili vjersku diskriminaciju nad građanima. Međutim, ne zalažu se srpski šovinisti za ravnopravnost, nego za dominaciju, ne bore se predstavnici SPC da njihova crkva bude jedna među drugima, nego jedina koja postoji! Zbog toga je Crna Gora “klasična srpska država“ koju treba pritiscima natjerati da promijeni svoju evropsku orijentaciju i odrekne se svoje suverenosti i građanske prirode”, ističe Radulović.

<<<Nezadovoljstvo Beograda: Nemoćni zbog Kosova udaraju na Crnu Goru<<<

Kako je naglasio, šovinisti iz Beograda nameću Crnoj Gori model države koja bi doprinosila sukobima na Balkanu.

<<<Đukanović: Obnovićemo Crnogorsku autokefalnu crkvu<<<

<<<Beograd nervozan zbog obnove CPC, policija spremna da u subotu sačuva red i mir<<<

“Države koja ne bi imala unutrašnjeg spokojstva i bila strašilo za svoje građane i komšije. Kao što je mrziteljska politika Beograda i Srpske pravoslavne crkve uspjela da načini od Srbije: državu bez jasnih granica, bez definisane politike, punu bijesa i mržnje, sa ideologijom koja nakon svih poraza i dalje sanja svoje hegemonističke košmare o teritorijalnom proširanju i dominaciji. Matica crnogorska smatra da su građani Crne Gore politički pismeni ljudi koje je iskustvo proteklih decenija naučilo da se odlučno suprotstave svim napadima koji za cilj imaju urušavanje naše domovine i njeno pretvaranje u zemlju diskriminacije i mržnje”, zaključio je Radulović.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mate Budak
Gost
Mate Budak

Ahaaaaaa sto veli ova gromada ahaaaaa.A kakvu drzavnost jado mi smo izgubili drzavnost i suverenitet 2006 no ne vidis dobro zato sto si na jaslama DPSa

FENIKS
Gost
FENIKS

navaljuju,se drugo su izgubili doći će do Bg pašaluka ima vremena

Plunjaš
Gost
Plunjaš

Eto dočekasmo i od Matice CG da stane na branik države, svoje. Dugo im je trebalo, ali pronašli su se konačno.

vukomita
Gost
vukomita

OLICAN ISTINIT I POSTEN TEKST, GOS. RADULOVICU IZ MATICE CRNOGORSKE MOLIMO VAS DA VISE UCESTVUJETE U JAVNOSTI I VI I MATICA CRNOGORSKA A POGOTOVO STO JE AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI NAJBLAZE RECENO AUTISTICNA..

Fileopg
Gost
Fileopg

CANU je dugo bila isturena ispostava SANU…

Send this to a friend