Politika

Radulović – Stjuart: Crna Gora i Australija će unaprijediti saradnju kroz ekonomske projekte

Crna Gora i Australija će unaprijediti saradnju kroz ekonomske inicijative i projekte, saopšteno je tokom današnjeg telefonskog razgovora ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa ambasadorkom Komonvelta Australije u Crnoj Gori, sa sjedištem u Beogradu, Rut Keris Stjuart.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je istakao da je zadovoljan ostvarenom saradnjom dvije države, naglasivši da postoji značajan prostor za njeno dalje unapređenje.

“Posebno je ukazao na potencijale za dinamiziranje međudržavnih kontakata u oblastima turizma i privrede”, navode u tom resoru.

Šef crnogorske diplomatije je takođe čestitao ambasadorki na uspješnom upravljanju Australije zdravstvenim sistemom tokom aktuelne  pandemije.

“Radulović je upoznao sagovornicu sa postulatima vanjske politike nove Vlade koja ostaje posvećena kredibilnom članstvu u NATO-u, evropskoj integraciji kao i dobrosusjedskoj politici. On je dodao da bi, imajući u vidu uspjeh Australije u pogledu razvoja zelene ekonomije, primjeri dobre prakse i ekspertiza dodatno stimulisali tok pristupnih pregovora sa EU u okviru Poglavlja 27”, dodaju u Ministarstvu.

Ministar je naglasio da bi organizacija sastanaka na visokom nivou, makar i u online formatu, bila dodatan impuls razvoju međudržavnih veza, a posebno u susret obilježavanju petnaest godina od uspostavljanja bilateralnih diplomatskih odnosa, tokom sljedeće godine.

Stjuart je čestitala Raduloviću na preuzetoj funkciji, te izrazila uvjerenje da će dvije države nastaviti da njeguju dobre odnose, uz nadu da će se oni intenzivirati u predstojećem periodu.

“Ona je naglasila da će preduzeti sve korake u cilju jačanja institucionalnog dijaloga, kao i dinamizacije kontakata privrednih subjekata u našim državama. Ambasadorka Stjuart je pozdravila aktivnosti Crne Gore kao pouzdanog partnera u NATO-u i princip dobrosusjedske politike, te izrazila uvjerenje da će proces pregovora sa EU u periodu koji slijedi biti dodatno intenziviran. Sagovornici su takođe istakli značaj crnogorske dijaspore u Australiji, kao posebne veze za unapređenje bilateralnih odnosa u svim oblastima od obostranog značaja, te dogovorili nastavak komunikacije u predstojećem periodu”, zaključuju u Ministarstvu vanjskih poslova.

Send this to a friend