Politika

Radulović: Vrata EU i dalje širom otvorena za Crnu Goru

Momčilo Radulović

Države članice Evropske unije, njih devet, inicirale su nove predloge metodologije proširenja koje će Evropska komisija, prema najavama, usvojiti do kraja januara naredne godine, a koji su znatno povoljniji za Crnu Goru u odnosu na one koje je nedavno ponudila Francuska.

<<<Devet članica EU predložilo novu metodologiju proširenja<<<

Radio Slobodna Evropa ima u uvid non-paper dokument koje su potpisale Austrija, Češka Republika, Estonija, Italija, Latvija, Litvanija, Malta, Poljska i Slovenija kao doprinos za buduću metodologiju u pristupnim pregovorima sa zemljama Zapadnog Balkana.

“Potrebno je da se održi sposobnost Evropske unije da integriše nove članice bez slabljenja njene unutrašnje koherencije. Međutim, unutrašnja reforma EU ne može biti preduslov za proširenje. Naša vrata ostaju otvorena”, navodi se u dokumentu koje su potpisale ove države.

U dokumentu se podvlači da se ojačani pristup pridruživanju treba nadograditi na postojeći konsenzus o proširenju na osnovu punopravnog članstva u EU kao krajnji cilj, pristup zasnovan na zaslugama i strogo ali pošteno uslovljavanje.

“Principi su i podsticanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa i kompatibilnost sa već postojećim pregovaračkim okvirom”, navodi se u dokumentu.

Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta Crne Gore kaže da je za nas glavna vijest da ovaj nonpaper ne predviđa prvo reformu Evropske unije pa proširenje, već smatra da taj proces treba da se odvija paralelno.

“U ovom nezvaničnom dokumentu, koji je izvanredna protivteža non-paperu Emanuela Makrona, odnosno Francuske, ima više dobrih stvari za Crnu Goru, a najvažnija je da ne mora da se čeka već da može da se nastavi proces proširenja i pregovora. To znači da se novo proširenje ne vezuje za reformu Evropske unije”, kaže Radulović za Dnevne novine.

Radulović podsjeća na još neke predloge koji su se čuli u posljednje vrijeme u Evropskoj uniji, po kojima bi Crna Gora, a najvjerovatnije i Srbija, mogle da budu zaobiđene i da se nove metodologije neće odnositi na ove dvije države koje su najdalje otišle u pregovorima.

“Ove dvije države će imati mogućnost, ako procijene da imaju određene benefite, da se priključe i budu dio novih inicijativa. Pitanje je da li će se nove inicijative uopšte ticati Crne Gore, a najvjerovatnije ni Srbije. Najvjerovatnije neće” kaže Radulović.

On naglašava da predstoje dugi i teški pregovori među članicama EU, jer sada imamo dva non-papera, a možda ih bude i još, jer je već najavljeno da će se od januara ovakve inicijative razmatrati u EU.

“Do sada su te inicijative bile dosta nejasne. Nakon ovog novog nezvaničnog dokumenta sve je malo jasnije i jasnije su one izjave koje su išle u pravcu da se sve ovo neće ni ticati Crne Gore već da će se ona priključiti EU ovim putem kojim je već krenula”, kaže Radulović.

Naravno, naglašava Radulović, sve je još u sferi nezvaničnog, sve do trenutka kada dobijemo neki prvi radni dokument od Evropske komisije.

“Do tada ne možemo zvanično govoriti kakav će naš evropski put, koji je neupitan, biti i po kojoj metodologiji će biti odrađen.

10

avatar
1000
9
1
0
 
9
Bora BoradhimaKotEksplicitnoSerdar_mne
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bora Bora
Gost
Bora Bora

Ja necu.nikad u EU ….To je propast

dhima
Gost
dhima

Grok.

Kot
Gost
Kot

Dok je ovih na vlasti nećemo nikad a ako dođu ovi drugi e onda tek nećemo.

Eksplicitno
Gost
Eksplicitno

Za ljude kao sto je Momcilo njima najvise odgovara status odugovlacenja. Jer oni dobijaju ogromni novac za projekte. Ako udjemo u Eu toga vise nece imati..

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

Da je vječna Crna Gora🇦🇱

Motor
Gost
Motor

e ako su tebi prepustili to da nas uvedes u EU propalo se …

free samples
Gost
free samples

u najmanju ruku pomislih da je to Makron ili Merkelovka izjavili a ono …..

oooo
Gost
oooo

Da im trebamo odavno bi nas primili a ovima nasima da Evropa odgovara davno bi sve bilo zavrseno. Problem je sto poslije Evropa kontrolise mnoge stvari sto nasima nikako ne odgovara.

Motor
Gost
Motor

tako je , nema korupcije , nema nepotizma , nema mobinga , nema glasanja da ne bi posa izgubio , i svaka greska se placa … To je EU , a na to bi se jedino mogla ova tek novorodjena djeca naucit jer pocev od starih , preko srednje-dobnih pa i do vecine omladine je sve na jedan isti kalup… Više »

slobo
Gost
slobo

OTVORENA samo jos da uklone tu jaku kontrolu na tim vratima i prime nas pokradene i osakacene od vas PATRIOTA

Send this to a friend