Politika

Radulović: Zapadni Balkan nije bure baruta, želimo da budemo za stolom EU

Đorđe Radulović (Arhiva)

Od vremena devedesetih, kada je bure baruta Zapadnog Balkana nažalost eksplodiralo, ovaj region je napravio značajan napredak ka evropskim i evroatlantskim integracijama. Danas možemo primjetiti da više zemalja već sjede za stolom NATO-a kao saveznice, a mi se nadamo da ćemo se u bliskoj budućnosti pridružiti i našim partnerima za stolom EU, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na panelu ֦Crna Gora kao fitilj na balkanskom buretu baruta֞ u okviru To Be Secure Foruma koji se održava u Budvi.

On je ocijenio da Zapadni Balkan nije bure baruta, dodajući da se Crna Gora ne može smatrati njenim fitiljem.

“Da, došlo je do promjene vlasti nakon 30 godina, politička situacija je složena, kao i društvena, uzrokovana pandemijom COVID-19, ali daleko je od nestabilnosti ili nečega što može izazvati prelivanje na zemlje regiona”, kazao je Radulović.

On je dodao da je naša spoljna i bezbjednosna politika u potpunosti usklađena sa EU, te da je Vlada zabilježila značajne uspjehe kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, o čemu svjedoči i nedavna rekordna zuplijena droge.

“Naša maksima je nulta tolerancija na korupciju, odgovorni smo prema građanima. Prvi put smo nakon 30 godina promijenili vlast, sada slijedi predan rad na prosperitetu naših građana”, istakao je  Radulović

Naglasio je da je integracija u EU zajednički imenitelj za sve države Zapadnog Balkana, stoga moramo pojačati naše aktivnosti kako bismo obezbijedili i poboljšali stabilnost regiona i usvojili evropski sistem vrijednosti.

“Jačanjem demokratije i vladavine prava u našim zemljama ne pružamo samo sigurnost i stabilnost, već i društveni i ekonomski razvoj, kao i sopstvene kapacitete da odgovorimo na nove izazove”, kazao je Radulović.

Ukazao je na potrebu angažmana i prisustva EU i NATO u regionu, te izrazio očekivanje da će Unija i njene države članice podržati i priznati napredak koji su postigle naše države.

“Važno je dobiti jasnu poruku od NATO i EU da su zajedno, rame uz rame sa zemljama Zapadnog Balkana, kako je to nedvosmisleno pokazano tokom pandemije COVID-19. Svako odsustvo jasno izražene posvećenosti ostavlja prostor za zlonamjerne manevre trećih zemalja i uticaj na proces integracije. S tim u vezi, pozdravljamo Deklaraciju sa Samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, kao i nedavnu posjetu predsjednice Evropske komisije Zapadnom Balkanu”, smatra Radulović.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik rekao je da mu je drago zbog činjenice da je Ursula fon der Lajen posjetila regiju i Crnu Goru, te da je to politički signal koji šalje važnu poruku.

“Vjerujem da Crna Gora i dalje na pročelju zemalja koje su aspiranti za članstvo, kao i NATO saveznica, ali da na njenom putu ka EU postoje izazovi zbog čega su reforme nužne”, kazao je Bilčik.

On je ponovio da u EU „postoji osjećanje velike odgovornosti“ da politika proširenja predstavlja realnost, te da je evidentno da „dobre stvari dolaze iz regiona i Crne Gore“, te da će se naša zemlja pridružiti EU ako bude urađeno sve što je potrebno. On je kazao da se o datumu ne može govoriti, ali da istovremeno „nema zemlje regiona koja je bliža članstvu od Crne Gore“. Bilčik je naglasio da je EU tema koja ne bi trebalo da bude predmet spora u domaćim okvirima, te da je zadatak parlamentarne većine, opozicije, kao i svih institucija da se posvete neophodnim reformama.

Učestvujući na panelu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić dodao je da je Crna Gora dobar primjer multietničkog i harmoničnog društva, te da je ostanak na liniji progresivne politike imperativ za budućnost. On je istakao da, kada je riječ o regionu, princip razumijevanja i uvažavanja ljudi i njihovih različitosti nešto na šta bi lideri trebalo posebno da obrate pažnju.

Šef crnogorske diplomatije je ponovio da je Vlada odlučna da preduzme sve neophodne reforme, kako bi poboljšala vladavinu prava, iskorijenila organizovani kriminal i korupciju, oporavila našu ekonomiju i ubrzala proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

“U ovom procesu nastavićemo da podržavamo sve naše susjede, praktično i politički, jer je samo stabilan i prosperitetan region dobar za Crnu Goru”, poručio je Radulović.

Osim evropskih integracija i proaktivnog angažmana u okviru NATO -a, kako je rekao, Vlada je posvećena jačanju odnosa sa susjednim zemljama, na principima suvereniteta, nezavisnosti i nemiješanja u unutrašnje stvari.

“Uvjeren sam da, uprkos izazovima sa kojima se suočavamo, uz intenzivniju saradnju našeg regiona i još snažniju posvećenost NATO-a i Evropske unije Zapadnom Balkanu, možemo ostvariti vanjskopolitičke ciljeve i i učvrstiti stabilnost, na način da se Zapadni Balkan nikada više ne smatra buretom baruta”, ocijenio je šef crnogorske diplomatije.

Poručio je da će Crna Gora ostati čvrst oslonac i promoter evropskih i evroatlantskih vrijednosti u regionu, te da će nastaviti da doprinosi stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana.

Send this to a friend