Politika

Rajković: Dan Evrope bi trebalo slaviti sa evropskim vrijednostima

Dan Evrope bi trebalo da slavimo i uz navođenje suštinskih i građanima i građankama vidljivih uspjeha na našem putu ka Evropskoj uniji. Na žalost, njih je jako malo i zato umjesto slavlja ovo mora biti prilika da se konačno počne strateški i ozbiljno promišljati kako da učinimo da svakog dana živimo te vrijednosti, standarde i najbolje prakse, saopštila je danas asistentkinja na programima u Centru za građansko obrazovanje CGO Diana Rajković.

Ističe da, na Dan Evrope, CGO koristi priliku da iskaže zabrinutost zbog usporenog hoda Crne Gore ka ujedinjenoj Evropi.

“To dokazuju sve strože i negativnije ocjene iz relevantnih međunarodnih izvještaja, ali i sama dinamika crnogorskih pregovora sa Evropskom unijom”, navodi Rajković.

Podsjeća da su pregovori Crne Gore o pristupanju EU počeli 29. juna 2012. godine, u skladu sa tzv. novim pristupom koji u središte stavlja vladavinu prava.

“U prvih sedam godina, odnosno zaključno sa 2019. godinom, Crna Gora je otvorila 32 od 33 pregovaračka poglavlja, od kojih su samo tri privremeno zatvorena – 25 (Nauka i istraživanje), 26 (Obrazovanje i kultura) i 30 (Vanjski odnosi). Treba napomenuti da u dva od ta tri praktično nema pravne tekovine EU, a u jednom je trebalo usvojiti samo jedan akcioni plan. Iako su crnogorski zvaničnici mnogo puta to najavljivali, još nisu stigla iz Brisela završna mjerila za ključna poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) i 24 (Pravda,sloboda i bezbjednost) a što znači da crnogorske vlasti nisu uradile domaće zadatke koje su ranije preuzele i na koje su se obavezale”, navodi Rajković.

Kako dodaje, u 28 pregovaračkih poglavlja bilježi se ograničen napredak, a za godinu dana smanjio se i broj poglavlja u kojima je ranije bio konstatovan dobar napredak.

“U studiji CGO-a Prvih sedam godina pregovora Crne Gore sa EU, dali smo osvrt na politički i ekonomski aspekt pregovora koji utiče na činjenicu da Crna Gora već pregovara duže već od prosjeka svih država koje su ušle u EU u posljednjim krugovima proširenja, uz preporuke kako da se taj proces unaprijedi”, naglasila je Rajković.

Send this to a friend