Politika

Rajković Nenadić: Već trpimo posljedice programa Evropa sad

Vesna Rajković-Nenadić

Podržavati agresiju Ukrajine zbog lljubavi prema Rusiji, kao što je to slučaj u Crnoj Gori, potpuno je neshvatljivo i pogrešno, kazala je novinarka Vesna Rajković-Nenadić u emisiji “Pressing” Gradske RTV.

“Brojni analitičari nisu vjerovali da je Putin spreman da ide do kraja, a epilog se ne nazire i niko ne može pretpostaviti kakav će biti. Jasno je da Putinova Rusija nije Rusija u potpunosti i ne smijemo poistovjećivati te pojmove. Koliko je sve složeno i komplikovano, najbolje opisuje situacija između ruskog i ukrajinskog naroda ovdje u Crnoj Gori , koji se međusobno jako pomažu”, ocjenjuje Rajković Nenadić i dodaje da se Crna Gora izborom nove manjinske vlade jasno odredila na čijoj je strani, što nije bio slučaj sa prethodnom vladom.

Osvrnuvši se na odluku o priznavanju atokefalnosti crkve Sjeverne Makedonije, Rajković Nenadić smatra da je, sa makedonskog stanovišta u pitanju istorijska odluka, ali i vjetar u leđa Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

“Ipak, mislim da to neće ići baš lako u Crnoj Gori jer nismo u istoj poziciji. S druge strane, očekuje se reakcija SPC, koje još uvijek nema, ali ne vjerujem da će na to baš blagonaklono gledati, kao ni Ruska pravoslavna crkva”, kazala je Rajković-Nenadić.

Nova vlada će , kako kaže, imati pune ruke posla, jer je potrebno preispitati mnoge odluke koje je donijela prethodna.

“Krivokapićeva vlada je donijela veliki proj problematičnih odluka, naročito u Ministarstvu prosvjete gdje su već dokazana neka nezakonita razrješenja na koje su civilni sektor i opozicija ukazivali. Formiranje Montenegro Works-a svakako treba ispitati, jer su i ranije ministri pokušali da ukažu na to da je nezakonito da jedna firma bude iznad drugih. Javnost nema nikakve informacije na koji način je donijeta odluka o njenom osnivanju, niti je postojao uvid u to što je ta firma stvarno radila, tako da smatram da je neophodno sve to provjeriti”, objašnjava Rajković-Nenadić.

Nakon usvajanja Zakonu ograničenja cijena , kako ocjenjuje, nerealno je očekivati veće pojeftinjenje.

“Već je najavljeno iz trgovačkih lanaca da neće doći do sniženja cijene hljeba, a nismo dobili spisak proizvoda na koje će se donositi ograničenje i u kom obimu. I sam ministar je rekao da će tu odluku donositi Vlada u zavisnosti od toga kao će se ponašati tržište i da će odluku preispitivati na svaka tri mjeseca. Mislim da je globalna kriza zbog korone i agresije Rusije na Ukrajinu uslovila porast cijena, ali i da trpimo posljedice programa Evropa sad”, kazala je Rajković-Nenadić.

Osvrnuvši se na dvije krupne afere koje potresaju Crnu Goru , mišljenja je da se u slučaju Medenica SDT ponaša shodno ingerencijama, te da će u tom slučaju biti ispoštovana sva neophodna procedura.

“Kada je riječ o slučaju Knežević, smatram da je potrebno mnogo detaljnije i bolje ispitati priču, te da je odluka da se tome ne raspravlja na Odboru za bezbjednost pogrešna. Sama rasprava ne znači da je neko a priori kriv ili nije, ali govori o demokratskom kapacitetu i spremnosti parlamentaraca da se posvete rješavanju pitanja koja su bitna za javnost , na isti način, bez izuzetka. Do sada se u slučaju Knežević to nije pokazalo. On još uvijek radi svoj posao i nijesam zadovoljna kako su se državni organi odnijeli prema tome”, zaključuje novinarka Rajković-Nenadić u “Pressing”- u Gradske RTV.

Send this to a friend