Politika

Rajnke: Srebrenica užasno poglavlje, poslanici po savjesti da glasaju o smjeni Leposavića

Džudi Rajzing Rajnke

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke pozvala je sve poslanike u parlamentu da po ličnoj savjesti glasaju o inicijativi za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Ona je u intervjuu za Novu M, odgovarajući na pitanje koliko je važno da se prevaziđe politička kriza, kazala i da bi u parlamentu trebalo više da se razgovara. Poručuje i da moramo da izbjegnemo podjele u društvu, jer su različitosti snaga Crne Gore.

NOVA M: Partije parlamentarne većine po velikom broju važnih pitanja imaju dijametralno suprotne stavove, a brojne su i nesuglasice između većine u Skupštini i Vlade. Vode se razgovori kako bi se kriza prevazišla, mada je posljednji bio vrlo neuspješan. Koliko je prema Vašem misljenju važno da se kriza prevaziđe, a koliko bi, u suprotnom, bilo dobro ili loše da dođe do rekonstrukcije Vlade?

Rajzing Rajnke: Hvala mnogo na tom pitanju, veoma je aktuelno i važno za Crnu Goru i međunarodne partnere, kao što su Sjedinjene Američke Države, kojima je stalo do budućnosti ove zemlje. Trebalo bi da se u Parlamentu više razgovara, to je mjesto gdje se razmjenjuju različita mišljenja i gdje bi sve trebalo da je transparentno, kako bi građani mogli da čuju kako ih oni koje su izabrali predstavljaju. Tako da ovo ne zovem krizom, već periodom u kojem Crna Gora zaista raspravlja o svojoj budućnosti i to je dobra stvar u demokratskoj sredini. Sjedinjene Države su prijatelj i partner Crne Gore, i saveznik, i mi se nadamo da će lideri u Parlamentu, čak i izvan njega, svi apelovati na jedinstvo, diskusiju i inkluzivnost u zemlji.

NOVA M: Nakon što je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić u Skupštini relativizovao zločin genocida u Srebrenici, premijer je Parlamentu dostavio prijedlog za njegovu smjenu. Zbog Leposavićeve izjave podigla se velika prašina, a sada je pod znakom pitanja koliko će poslanika podržati premijerov prijedlog. Leposavić neće da podnese ostavku, a to može značiti dalju nestabilnost Vlade. Kakav je Vaš stav po pitanju smjene ministra Leposavića?

Rajzing Rajnke: To je bilo tužno i užasno poglavlje u istoriji Evrope kada se desio genocid u Srebrenici. Važno je da ne zaboravimo, a pogotovo da ne poričemo, da su ubijene nevine žrtve, na grozan način. To su potvrdili međunarodni sudovi, vlasti moje zemlje, kao i druge demokratske vlade u regionu, koje su registrovale genocid sa tugom i važno je ne zaboraviti istoriju, već učiti iz nje. Ovdje u Crnoj Gori to je osjetljivo pitanje. Ja ne komentarišem pojedince, ali o institucijama i procesima govorim. Trenutno ta diskusija je u Parlamentu i ja bih pozvala sve izabrane predstavnike da glasaju po savjesti, da otvoreno raspravljaju o svojim stavovima, prije nego što se obrate meni ili drugim međunarodnim zajednicama za mišljenje.

NOVA M: Koliko međusobno ucjenjivanje, između Vlade i Skupštine po raznim pitanjima, može uticati na naš put ka EU? Tužilački zakoni su najsvježiji primjer, a premijer je rekao da najgora ucjena koja se može desiti je ona između Vlade i zakonodavnog tijela.

Rajzing Rajnke: Sjećam se njegovog komentara. Prvo bih rekla da Sjedinjene Države ostaju potpuno posvećene cilju Crne Gore da postane članica Evropske unije, da sprovede neophodne reforme i ostvari pristupno pravo. Mi to podržavamo jer članstvo u EU i učešće u ovim institucijama vjerujemo da će donijeti stabilnost i prosperitet narodu u Crnoj Gori. Zato sam u ime SAD posvećena tom putu. Neki zakoni o kojima se sada diskutuje mogu poboljšati trenutno pravno okruženje, ali uopšteno govoreći, sa 33 već otvorena pregovaračka poglavlja sa EU zakoni su većinom usklađeni i sada je vrijeme da se djeluje. Tako da, ja bih rekla, manje su sporni trenutni zakoni, a više politička volja i primjena postojećih zakona, šta bi reforme i pristupanje Evropskoj uniji ubrzalo.

NOVA M: Prvi čovjek ANB-a Dejan Vukšić prema optužbama opozicije otkrio je nezakonito tajne podatke NATO-a. To je još jedan problem koji je uzdrmao vladajuću većinu za ovo kratko vrijeme njenog funkcionisanja. Postoje i optužbe da je Rusija infiltrirala svoje ljude u bezbjednosni sektor, te da je tako kompromitovano članstvo Crne Gore u NATO. Kako Vi vidite u tom smislu posvećenost aktuelne vlasti ciljevima koje podrazumijeva članstvo u Alijansi?

Rajzing Rajnke: To je dobro pitanje. Neću da komentarišem obavještajna pitanja i curenje informacija, navodno ili ne, ali hoću da kažem da je Crna Gora cijenjena NATO saveznica. Pokazala je da je sposobna da svoje obaveze ispuni tokom posljednje tri, odnosno četiri godine, otkad je članstvo u NATO-u potvrđeno. Ja ostajem posvećena dobrom partnerstvu sa Crnom Gorom, davanjem podrške u izgradnji kapaciteta, šta je ova Vlada tražila, prethodna takođe, i kao partner i saveznik ćemo nastaviti da sarađujemo sa Vladom po pitanju NATO-a. Alijansa je jaka i izdržljiva institucija, može se lako nositi sa malim neravninama na putu sarađujući sa partnerima i ti razgovori se nastavljaju.

NOVA M: U Crnoj Gori je sve evidentnija polarizovanost društva. Nekada smo se ponosili time što smo jedno multietničko društvo. Sada je situacija drugačija, građani su izrevoltirani time što čak i konstituenti vlasti ističu simbole druge države. Ukazuje se na ugroženost crnogorske države i identiteta. Posljednji primjer je najavljeni pokušaj promjene regulative koja se tiče sticanja državljanstva. Za to je takođe vladajuća većina dobila upozorenje iz EU. Šta Vi mislite o tome? Da li država treba više da se posveti problemu ugroženog crnogorskog identiteta?

Rajzing Rajnke: Interesantno i kompleksno pitanje. Ja zaista vjerujem da je jedinstvo potrebno sada više nego ikada. Objavila sam komentar u ime SAD ambasade pozivajući na smanjenje tenzija i jačanje konstruktivnog dijaloga. Nema razloga da Crna Gora ne bude multietničko društvo, kakvo ste upravo opisali, i na koje su građani Crne Gore, koje sam ja upoznala, ponosni. Ustvari ovo jeste to društvo. Građani ne smiju dopustiti da naslovi ili lažne informacije im poljuljaju vjeru u ono šta znaju da je budućnost ove zemlje. Moramo da izbjegnemo razgovore “mi protiv njih” koji stvaraju podjele. To je krivica i kazna, to slabi društvo, produbljuje podjele, čini da društvo bude manje sposobno da odgovori na prijetnje, tako da mislim da je odgovor u rukama građana. Građani imaju sposobnost da se udruže, ne mogu dopustiti da spoljni ili unutrašnji akteri ili poruke ih ohrabre da pređu na negativnu stranu debate, prije nego na pozitivnu i inkluzivnu stranu, i da se zalažu za jedinstvo i inkluzivnost. To je budućnost. Različitosti su snaga i za to Crna Gora ima potencijala, ustvari, to sam već vidjela.

Već više mjeseci na sceni je kohabitacija, promjena vlasti desila se prošlog avgusta. Kako Vam sa ove distance kohabitacija izgleda?

Rajzing Rajnke: Zemlje širom Evrope imaju parlamentarne sisteme koji su iskusili kohabitaciju, kada lideri dvije vrlo različite političke grupe su u predsjedništvu naspram većine u parlamentu i to može da funkcioniše i funkcioniše. Ustvari, bilo mi je jako drago kada sam ranije ove sedmice čula da su se tri predsjednika – predsjednik države, Vlade i Skupštine sastali u cilju pripreme za sastanak, za koji sam shvatila da će biti održan u petak. Pripremni sastanci su upravo ono šta predsjednici u toku kohabitacije treba da rade, treba da detaljno diskutuju, da pripreme i održavaju sastanke i postignu dogovore. Tako izgleda kohabitacija – izazovna je, njihove politike su umiješane, lične emocije, ali takođe dijeli se ista želja da ova zemlja, Crna Gora, ima svijetlu budućnost i ja zaista vjerujem da tri predsjednika dijele taj stav. Ovo je divna, jaka zemlja, koja ima građane koji zaslužuju da budu prosperitetni i da žive u stabilnom, zdravom, produktivnom društvu.

Ostavljam liderima da prate svoju savjest, svoje vrijednosti i da ujedine zemlju. Taj poziv za jedinstvo, ako se bude čuo od svih sa političke scene, osnažiće budućnost Crne Gore i tome se radujem.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Neko1966
Gost
Neko1966

Svaki dan se pitam sta ova zena jos uvijek radi ovdje kad je doslo do smjene u SAD?

Muwa
Gost
Muwa

” I ja bih pozvala sve izabrane predstavnike da glasaju po savjesti, da otvoreno raspravljaju o svojim stavovima, PRIJE NEGO SE IBRATE MENI ili drugim međunarodnim zajednicama za mišljenje”.

😊😊😊😊😊
Gost
😊😊😊😊😊

Neka iguman Leposavić putuje.

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Godpođo Rajnke, a kako komentarišete premijerov odgovor RTS-u na pitanje da li je bilo genocida u Srebrenici?! Vi gospođo Rajnke ste podržali toga premijera i tu klerofašističku vladu! Sramno! Uzgred taj čovjek je obožavalac lika i djela Kavaje, čovjeka koji je u SAD osuđen za terorizam na višegodišnju kaznu!

Ateista
Gost
Ateista

Mislim da je vrijeme za nove izbore vlada je odavno na vrh glave

Peka
Gost
Peka

Eeee…SAVIJEST je najvažnija na kraju svake priče.Tik-tak-tik-tak…

Putin
Gost
Putin

Ja predlazem da ti glasas umjesto njih ! Ili da se o tom pitanju odluci u americkom kongresu !

Sasa
Gost
Sasa

Zavrsila je posao, sad je svaka prica besmislena… Srecom, brzo ce kuci, osim ako se ne stacionira u Banjoj Luci ili Beranama… kao nekad Montgomeri …

Srbo
Gost
Srbo

U madat ambasadora da neće doći do glasanja?
Da vidim i ja vašignton i da opomenem o indijancima i japancima kad kad Bidena.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Da ti ‘oćemo viđet’ leđa!!

Kardinal
Gost
Kardinal

Ambasadorko tek ces upoznati humanu i ljudsku stranu poslanika DF-a,Demokrate uglavnom cute o svemu a URU su glasali suverenisti i ne prepoznajemo ih….

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Krivi aj polako

Betoven
Gost
Betoven

Kako sad da glasaju Demokrate kad oni nemaju savjesti?🤣

mrki
Gost
mrki

a pusti nas da zivimo vise normalno…dosta nam je Srebrenice,Kosova,cetnika i partizana..bilo je sto je bilo,idemo naprijed

Edw
Gost
Edw

Ako se ne pamti onda se ponovi. Te ideje moraju da se pobijede jednom za svagda, da se više ne pomisli da je istrebljenje jednog naroda resenje za bilo šta. Politika koja je dovela do Srebrenice je razlog sto je Balkan propao moralno i ekonomski. To je sve povezano.

Misko
Gost
Misko

Gledao sam sinoc dokumentarni film o Srebrenici , užas , užas , užas

Edw
Gost
Edw

Gledao sam i ja. Nijedan igrani film ne moze da se uporedi sa dokumentarcem.

!!!
Gost
!!!

Haha…Drugim rijecima LepoSSavic da se pakuje polako…

Boki
Gost
Boki

Da se vidi ko je ko, glasajte da vidi narod ko ih predstavlja. Ove mirotvorce i pomiritelje jedva cekamo da vidimo kako ce se izjasniti!

Pljevlja
Gost
Pljevlja

Leposavic mora da ode,da ga vise sa ocima
ne vidimo !!!

Pile
Gost
Pile

Jos je Rajka u Crnoj Gori, Bajdene ne zaboravi je kod nas.🙄

Deni
Gost
Deni

Indirektno podsjeca da Skupstina uskoro treba da se izjasni u vezi Leposavica.

Send this to a friend