Politika

Rakočević: Evropska perspektiva jedini put Crne Gore

Nikola Rakočević

Većinska Crna Gora je za normalnu budućnost, nadam se da će to djelovi parlamentarne većine shvatiti i da će što prije naći bilo kakvu formulu da Crna Gora krene starim evropskim putem, jer ako to ne urade i dalje ćemo da posrćemo, ali finalni ishod je u evropskoj perspektivi sa onima koji sebe nazivaju građanskim ili evropskim, koji su sada u vlasti ili bez njih, kazao je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

O tome da li se nakon posljednjih dešavanja na političkoj sceni u Crnoj Gori može očekivati konsolidacija vlasti, prekompozicija Parlamenta s novom većinom ili novi izbori, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore Nikola Rakočević, kaže da je to najteže pitanje danas u Crnoj Gori.

“Jer je ova vladajuća većina nepredvidiva, a to je najgora osobina u politici, da građani ne znaju naredni potez onih koji su za njih glasali”, kazao je Rakočević.

Za njega je važnije da je, kako je kazao, većinska Crna Gora, evropska Crna Gora za normalnu budućnost.

“Ja se nadam da će djelovi parlamnetarne većine to shvatiti i da će što prije naći bilo kakvu formulu da Crna Gora krene starim evropskim putem jer ako to ne urade i dalje ćemo da posrćemo. Ali finalni ishod je u evropskoj perspektivi sa onima koji sebe nazivaju građanskim ili evropskim koji su sada u vlasti ili bez njih”, kazao je Rakočević.

Usvajanjem amandmana pružili ruku dijelu parlamentarne većine

Komentarišući atmosferu u Crnoj Gori i regionu nakon izglasavanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore Rakočević je gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore podsjetio da su rezoluciju predložili poslanici opozicije i time, kako je kazao, pokazali i dokazali da stoje na evropskoj platformi. Kao važno dodaje da prilikom izglasavanja rezolucije nijesu bili usamljeni već je dio parlamentarne većine koji sebe naziva građanskim i evropskim takođe glasao za rezoluciju.

“To su učinili nakon što smo usvojili neke od njihovih amandamana. Mi ih nijesmo usvojili slučajno, već iz razloga što smo željeli da pružimo ruku tom dijelu parlamentarne većine da priđe evropskoj platformi i evropskom načinu viđenja vođenja politike u Crnoj Gori”, kazao je Rakočević.

Podsjeća da su se amandmani ticali potrebe da se osude svi zločini u bivšoj Jugoslaviji tokom 90-ih pa i genocid i Srebrenici i da se osudi svaki pokušaj pripisivanja krivice za genocid bilo kom narodu.

“Zbog toga mislim da rezolucija doprinosi dobrim međuljudskim i međususjedskim odnosima”, kazao je Rakočević.

Dodao je da zato čudi kampanja dezinformacija iz Srbije.

“Mislim da je po srijedi potreba, po ko zna koji put ponovljena, da se srpski narod u Crnoj Gori proglasi navodno ugroženim da bi se na taj način legalizovala i legitimizovala potreba državnog vrha Srbije da se miješa u unutrašanja pitanja u Crnoj Gori”, kazao je poslanik DPS-a.

O tome da li je moguća saradnja sa dijelom vladajuće većine koji sebe naziva proevopskim, Rakočević kaže da su svi politički subjekti koji su sada u opoziciji na evropskoj platformi, pa i od 30. avgusta. Podsjeća da su i nakon izbora pružili ruku i nudili saradnu svima onima koji sebe vide kao evropske i građanske snage u društvu.

“Oni su to tada odbili, misleći da mogu sa ultra nacionalistima da grade evropsku Crnu Goru. Sada se potvrđuje da nije moguće graditi evropsku perspektivu sa antievropskim političkim subjektima. Mi smo istrajni u tome da ponudimo bilo koju formulu koja će obezbijediti evopsku perspektivu u Crnoj Gori. Ukoliko i nakon ovoga oni istraju, mislim na one koji sebe nazivaju građanskim dijelom vlasti, da grade perspektivu u Crnoj Gori sa onima koji su zakleti antievropejci, onda će biti sve jasno, da nema tu dovoljno ni evropskog ni antifašističkog ni savremenog, a vjerujem da ima”, kazao je Rakočević.

Ispade poput skrnavljenja spomenika Čupiću i dalje očekivati ako se vlast ne promijeni

Govoreći o dešavanjima u Crnoj Gori poput skrnavljenja spomenika heroju Ljubu Čupiću, Rakočević kaže da ne čude, “anticivilizacijski i fašistički ispadi svakodnevno u Crnoj Gori kada je na vlasti dio političkih subjekata koji su glasali protiv članstva u NATO, nezavisnosti Crne Gore”.

“Vjerujem da takve ispade možemo očekivati i dalje ukoliko se ubzo vlast ne promijeni odnosno izoluju ili spriječe antievropski i destruktivni politički elementi koji su sada u vlasti da utiču na krupne odluke u Crnoj Gori”, kazao je Rakočević.

Državni organi da rade svoj posao, smiriti tenzije

Povodom modernizacije mokrih čvorova u Cetinjskom manastiru protiv koji su građani Prijestonice protestvovali, a iz DF-a se čulo da će oni, ukoliko vlast ne obezbijedi stalnu policijsku zaštitu Cetinjskom manastiru, formirati paravojne jedinice, koje će stati u zaštitu SPC, Rakočević navodi da najprije državni ograni treba da počnu da rade svoj posao.

“Državni organi prvo treba da počnu da rade jer su disfunkcionalni od 30. avgusta i utvrde da li postoji razloga za brigu u navodima da će se formirati neke paravojne jedinice, da utvrde šta se dešava tim povodom i tom najavom makar ona bila lažna ili blef. Koliko imam informaciju inspekcija je zabranila neprijavljeno izvođenje radova pa tim i skrnavljenje kulturih dobara u Crnoj Gori, organi koje ne kontroliše DPS, ali treba da utvrde i odgovornost”, kazao je Rakočević.

On dodaje da je važno i smiriti tenzije i, kako je kazao, da bez obzira na razlike počnemo da normalno funkcionišemo, jer od 30. avgusta država je u blokadi.

“Turistička sezona je počela, a mi niti smo je pripremili, niti smo imali Ministarstvo turizma, niti imamo strategije za turizam. Političkom nestabilnošću ćemo odmoći da elementarne primitke za budžet i privredu ostvarimo, zato je važno da postignemo političku stabilnost i društvenu jer bez nje nema ni života u Crnoj Gori”, kazao je Rakočević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivana
Gost
Ivana

E stvarno, nismo znali da je to jedini put Crne Gore. Mi smo mislili da je jedini put Tunguzija. Kuku šta je ovo.

Send this to a friend