Politika

Rakočević o migrantima: Od Crne Gore se očekuje da pokaže solidarnost, po tome smo prepoznati

Vlada Crne Gore će do kraja ove sedmice, kako je prije neki dan najavio premijer Duško Marković, odlučiti o zahtjevu Italije koja traži da Crna Gora prihvati dio od 140 migranta, sa broda Dikoti, koji se sada nalaze na Siciliji. Evropska unija je zatvorila svoje granice za migrante, pa su države Zapadnog Balkana pod velikim pritiskom jer se od njih zahtijeva da učine ono što članice EU ne žele.

<<<Italija traži da Crna Gora primi migrante, Vlada još bez stava<<<

<<<Zahtjev Italije za prijem migranata u Crnu Goru još u proceduri<<<

Migranti, uglavnom iz Eritreje, su zarobljeni u luci Katanija, jer im italijanska Vlada ne dozvoljava da se iskrcaju dok druge zemlje EU ne pristanu da preuzmu dio njih.

Potom su mediji objavili da su Albanija i Irska, te Katolička crkva u Italiji dogovorili prihvat dijela migranata, te da se zvanični Rim obratio Crnoj Gori od koje traži da i ona prihvati dio ove migranstke grupe.

Kriminolog Velimir Rakočević za CdM kaže da se od Crne Gore očekuje da pokaže kooperativnost, solidarnost, jer smo po tome prepoznati.

“Zna se da su u turbulentnim godinama petinu našeg stanovništva činile izbjeglice. Ono što moramo da učinimo u ovoj situaciji je da vodimo računa o državnim interesima i državnoj bezbjednosti”, jasan je on.

Kriminolog Rakočević ističe da država u ovoj situaciji treba da napravi procjenu, imajući u vidu da Crna Gora nije krajnja destinacija za migrante već da je zemlja tranzita za njih.

“U skladu sa našim mogućnostima treba da pristupimo ovom pitanju. Vlada će sigurno odlučiti ono što je u intersu države”, naglašava Rakočević

Prema njegovim riječima ovo ne treba shvatiti kao pritisak na državu koja je u pregovaračkom procesu za članstvo u EU.

Bezbjednosni aspekti migrantske krize trenutno su najvažnije političko pitanje u regionu i Evropi. Mjesecima se raspravlja o svim aspektima ove krize, jer su mnoge članice EU zabrinute za bezbjednost.

Političke partije u Crnoj Gori različito tumače situaciju sa migrantima. Dok jedni smatraju da migranti mogu da ugroze bezbjednost Crne Gore, drugi misle da država mora pokazati humanost i da treba biti privremeno utočište ljudima koji bježe od strahota rata ka zemljama EU.

Da je pitanje migranata na vrhu liste prioritea dokazao je i sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i premijera Duška Markovića u avgustu, kada je ovo pitanje bilo jedno od najznačajnijih.

Pitanje migranata tek će se aktuelizivati narednih mjeseci kada se očekuje novi veći talas.

Vojska i policija zajedno štite granicu od ilegalnih prelazaka.

Plan koji je pokrenula Austrija zajedno sa još nekoliko članica EU se ostvaruje. Migranti ne mogu u EU, ali će zemlje Zapadnog Balkana “morati” da ih prihvate.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bokelj
Gost
Bokelj

Crnogorska “solidarnost” je, da je nazovemo pravim imenom, podilazenje i ispunavanje obaveza velikim silama bez imalo dostojanstva. Crna Gora je nizerazredna drzava koja se za nista ne pita , toliko o njenoj samostalnosti.

Matrax
Gost
Matrax

Uz dužno poštovanje, Gosp. Rakočević nema uvid u stanje izbjeglica iz turbulentnih devesetih. Još uvijek postoje i žive u demokratskoj Crnoj Gori te uzbjeglice cijelih 26 (dvadeset šest) godina bez mogućnosti da steknu državljanstvo i totalno obespravljeni. Postoje porodice koje su domicilnim pozitivnim zakonskim propisima podijeljene tako da su pola porodice državljani a druga polovina stranci sa stalnim nastanjenjem!? Nekada… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

CG mora pokazati humanost i zaštititi svoje građane od novog ekonomskog udarca, a migranti bi u ovom momentu bili upravo to. CG ne može sebe da održi ali izgleda da ne smije to reći EU koja računajući da smo lider u regionu očekuje da preuzmemo malo tereta. Ne bi dobro bilo ni migrantima ni nama.

Prioriteti
Gost
Prioriteti

U Crnoj Gori narod jedva sastavlja kraj sa krajem….Ima bogatijih zemalja pa nek ih prime
Nas narod treba da je prioritet…

Proporcionalno
Gost
Proporcionalno

Rekoše da je Irska spremna da uzme do 25 migranata. E sad, ako uporedimo broj stanovnika i bdp po glavi stanovnika Irske i Crne Gore, to bi bilo ekvivalentno tome da Crna Gora uzme 0,36 migranata što se tiše ekonomskog troška. Da ne pričamo o tome da je Irska član EU itd.

CG građanin
Gost
CG građanin

Treba se zapitati da li je Crna Gora u mogućnosti da pomogne migrantima od kojih je najviše ekonomskih migranata iz Afrike kojih ima na milione. Da li je Crna Gora izazvala sukobe u tim područjima? Da li je Crna Gora bila kolonijalna sila koja je eksploatisala? Vidim da su se u cijeloj Evropi o jadu zabavili i da ne znaju… Više »

Muljko
Gost
Muljko

Ako moje dijete strada sto bi ti prvo palo na pamet?

Profesor
Gost
Profesor

Sta bi sa Crnom Gorom,zbog koje su njeni stanovnici migrirali i dalje migriraju!?! Gdje je tu humanost drzave??

Meho
Gost
Meho

Ima da ih uzmete sve pjevajuci 😀

MNE-istinski
Gost
MNE-istinski

Sve može, osim da im se daje državljnstvo.Jednom smo se žestoko opekli.

Bob
Gost
Bob

A niko ne pita Hrvatsku da primi migrante?

Maverick
Gost
Maverick

Hrvatska je clanica EU i granice EU su trenutno zatvorene za migrante. Clanice EU ne zele vise da ih primaju… i sad oce nama da ih uvale…

Leleku
Gost
Leleku

A ti mislio pare ce da nam posalju ti dobronamjernici?

Bob
Gost
Bob

Nije zatvorena, nego se jos uvek prima migranti u EU. Dobili su dosta zemlje u EU pitanje da primaju ove migrante. Nemacka i Svedska nisu prihvatili, zato sto su vec puno primili. A Hrvatska nije dobila ni pitanje. Zasto?

Kotor66
Gost
Kotor66

Uzecete vi migrante jer morate inace ce da pica po usima.

Mirjana
Gost
Mirjana

Sto rade VLADARI IZ SIJENKE.JADAN ISPACENI NAROD UNISTAVAJU ZAJEDNO SA NAMA.NO NADAM SE NECE JOS DUGO.MUKA NA NJIH.STO URADISE OD LIJEPE SIRIJE.ZALOSNO.

djomaa
Gost
djomaa

Dovedi ih ti Rakočeviću doma kod tebe prvo!

Betoven
Gost
Betoven

Treba primiti jedan broj. To nam ništa ne predstavlja. 15 ili 20 ljudi.

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

jes pa cemo i ovo malo identiteta sto imamo izgubit

Biban
Gost
Biban

Rapefugees OUT!

Durmitor
Gost
Durmitor

Veljo Rakocevic rece!!!pa zar ti saopstenje ista vrijedi???

Filipa
Gost
Filipa

Gostoljubiv smo mi narod pomagali i otvorili vrata raseljenim licima bivse nam zajednicke drzave bez pitanja vjere i nacionalnosti imamo slican mentalitet i vrednovanja. Eritreja ( Somalia) stanovnici te zemlje sada se hvataju Evrope to su ekonomiske izbjeglice koje se nikad nece uklopiti u ovim sredinama. Budimo oprezni!

IaMGroot
Gost
IaMGroot

Kako nam ga EU uvaljuje polako, ali sigurno kad nasa Vlada nema hrabrosti da im kaze NE! Kazite im NE BRE!! Gonite ih za zapad i to je to. A u stvari kad malo bolje razmislim ovi nece preteknut ni 20 dana odje kad vide dje su dosli xD hahahah

Kotor
Gost
Kotor

Tako smo bili humani 90tih kad smo primili izbijeglice iz Bosne, Hrvatske i Kosova pa nam sad ponistavaju drzavu i ne priznaju Crnogorski narod.

Staropodgoricki
Gost
Staropodgoricki

Idealna prilika da se medju njima nadje neki strani investitor

Balsa
Gost
Balsa

Princ iz Ugande sa 100 tona zlata bez nasljednika.

K.Natasha
Gost
K.Natasha

G-dine Rakocevicu,
ako ste bas toliko humani,vodite ih kuci i ne kavaljerisite Crnom Gorom!!!!

Garo
Gost
Garo

Banana drzave nemaj kicmu.

Savo
Gost
Savo

Mnogo nas cijene saveznici. One koje niko nece nama posalju. Teroriste iz Gvantanama naselise u CG. Sad ove migrante koji su prekaljeni u ulicnim borbama. Najezda turskih investitora koji ce golim novcem otkupiti najatraktivniji dio CG. Logistika unutar drzave sredjuje uslove da ubrzo pravoslavci postanu manjina. Zakoni se prilagodjavaju stranim investitorima a teritorija se otima kanonskoj crkvi. Unistava se kultura… Više »

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Svi kukaju zbog dolazaka šačice migranata, a niko ne pominje na hiljade migranata iz šumske republike koji su se doselili devedesetih godina i zauvijek ostali…

Simo
Gost
Simo

Srbi su svoji na svome u svom srpskim drzavama.

Titograd
Gost
Titograd

Srbi su svoji na svome u srbiji i šumskoj. Crna gora je Država Crnogoraca!!!

Sss
Gost
Sss

Ocekuje se da sami sebi skocimo u stomak!!!

Hop
Gost
Hop

Ako bude srece Vlada ce reci ne ovom zahtjevu! Mada bi mogla reci da ima uslova da primi jednog migranta i da ga brze bolje katapultiramo u EU! Jer sto ce on nama, isto kao i sto cemo mi njemu!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ako migranti ne mogu u EU, a mi ih moramo primit to znaci da ni mi nikad necemo u EU.

Crna Gora mora
Gost
Crna Gora mora

Ne zajebavajte se ljudi sa nama.Samo nam jos migranti trebaju!Pa nijesmo normalni,sto posto.Svaki ce nam virus i bolest donijet.E bas smo potpuno avetni.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

misliš kao srbi iz šumske?

Simo
Gost
Simo

Lepo sto i ti priznajes da Srbi u BiH imaju svoju drzavu. Sad je zoves kako je zoves, ali ubrzo moras prihvatiti realnost. Ovo je prvi korak u prizvavanju RS od strane tradicionalnog neprijatelja. Bravo za Dodika koji je mudrim potezima uspio da ostvari teritorijalno prosirenje Srbije.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Vi ste nekakav entitet? Enklava? Ne budi smiješan, dalek je put do Države…

MNE-istinski
Gost
MNE-istinski

Simo, znaš li za onaj film: Puste želje-pusti snovi.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Simo

Kara- Dag je sa sjevera i sa zapada okružen Srbima. A nisam siguran da ih nešto vole ni na istočnoj a ni na granici prije Prevlake. Ustvari, toliko ih vole da bi ih pojeli za doručak. A doći će i to jutro jednom.

free samples
Gost
free samples

Migranti stizu rece ovaj “kriminolog” a vlada ce da zauzme stav po tom pitanju do kraja nedelje??? E moja vlado i premijeru!!!a tek gospodare……

To mi radi
Gost
To mi radi

Ah, to mi radi, ah, to, to mi radi. Ah, to, to; ah, to, to, to (3x). Ah, to mi radi, ti si duši najbolji. Ah, to mi radi, ah, to, to mi radi. ti si duši najbolji.

Lipovo
Gost
Lipovo

Zassto ih EU ne ,,proslijedi,, zemljama koje su im ,,zakuvale,, sudbinu. Mora li CG da bude utočište tim nesreccnicima a svojih ima oko 50 000, bez članova porodice, koje izdržavaju njihovi, ako su zzivi, penzioneri-roditelji. Traži se nassa samilost, a svoje drzzave su izolovali.

Leleku
Gost
Leleku

Jesi to ljut na saveznike? ahhahaha

Mirjana
Gost
Mirjana

Treba zenski rod da se pripremi.Sve za odbranu sebe i porodice moramo imati u kuci i kod sebe.Ja sam SPREMNA PA NEKA DODJU.MOJA SREDSTVA ODBRANE SU KOD MENE.JOS I TO DA NAS SNADJE..

kokica
Gost
kokica

hahahahahahahhahahahahhaahahah bozee dragi………

Savo
Gost
Savo

Nece oni silom. Razlicotosti se privlace.

Prle
Gost
Prle

Možda trebaju Blažu kao jeftina radna snaga , a mogu na usput završit i fakultet ako budu imali koju paru.

altrus_mediskus
Gost
altrus_mediskus

meni je od svega najžalije što stvarno nemamo nezavisnu i demokratsku državu crnu goru, koja se pita sa svojom sudbinom. Davno su neki političari (koji su takođe bili borci za nezavisnu državu) upozoravali, da će mafija na vlasti da napravi imitaciju od države i da se nećemo pitat što se dešava kod nas, kao u ovom slučaju, kad neka grupa… Više »

Gadluk
Gost
Gadluk

E kukali mi na sta smo spali… da neko drugi tamo nedje odlucuje za nas 🤕 sad kad stignu bice kradja silovanja bolesti al neka tako nam i treba …

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Opet se Medojevicu prividjaju emigranti.

Јелко
Gost
Јелко

Најтежа имигрантска клетва: Дабогда ти Црна Гора била крајње уточиште.

Anonimus
Gost
Anonimus

E vala stvarno, na šta su spali…

E viva
Gost
E viva

A bolji su Srbi ljeti i poznati paradajiz turizam?Pustite te ljude i mirna Bosna,sto bi rekli.Nece nikom zlo nanijet ko ih ne dira.

Loky
Gost
Loky

Ne primati nikoga! NIKAD!!

Anonimus
Gost
Anonimus

Ne nego da šetaju okolo i kidišu na granicu kao u Srbiju…

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Moze li Anonimni ista bez pominjanja Srbije?!!!

Nada
Gost
Nada

Mi smo po svakom pitanju gotovi.Posvadjani medju sobom,jos sad da ovi migranti dodju i nema nam spasa.Mada i mi idemo svuda po svijetu pa moramo i primiti nekoga.No za ove se ne zna jesu li Isil,Al Kaida …

Pomorac
Gost
Pomorac

‘Migranti ne mogu u EU, ali će zemlje Zapadnog Balkana “morati” da ih prihvate.” E na to smp spali, toliko se Crna Gora pita, da se razumijemo.

Dan
Gost
Dan

Bravo. Super. Pa kad ubiju ili siluju nekog kao i svuda vi bi mi u zatvor.

Duško Marković
Gost
Globetrotter
Gost
Globetrotter

Hahahaha..bas se on pita..

Istina
Gost
Istina

Biti human, jer su to naredile države koje nimalo nisu humane, ali samo o tome pričaju drugima.

Bosko
Gost
Bosko

Sebastijana

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Nije isto primiti izbjeglice koji govore tvoj jezik i imate isto porijeklo kao i ove krimose koji dolaze po nečijem nalogu da promijene sliku Evrope , naravno svima date pare za put ..

Bosko
Gost
Bosko

To se mora primiti po naredjenju Kurca iz Austrije

Velimir
Gost
Velimir

IMA LI IKO JOS PAMETAN U OVOJ ZEMLJI PA DA NESTO RECE PAMETNO,
OVOGA KRIMINOLOGA VISE OCIMA GLEDAT NE MOGU A JOS TEZE MI BUDE KAD GA SLUSAM!
PRICA KAO IZ BADNJA,I PODSJECA ME NA MAROVICEVU PRICU,AKO NIJE PRVI …

Rapido
Gost
Rapido

Ne slucajno!! Molim vas!! Predsjednice, do sad su ti sve odluke bile mudre i pametne. Ne dozvoli nijednom migrantu da udje u Cg. Molim ss jos jednom!

Doktor
Gost
Doktor

Dje migranti dodju tu bog ne pomaze…

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Sigurno će više poštovati i voljeti Crnu Goru, od onih što smo primili prije 25 godina.

Јелко
Gost
Јелко

Само се ти тјеши. Има један виц о Црногорки која са села по први пут долази у град. Звршава се са „Кљуцајте, кљуцајте, до мозга нећете стић’.“

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Imali smo zajednickog kralja ako nista 😉 slabo si upoznat sa demografijom nasih prostora… Ne znam sta ti oni smetaju, kad ih je vecina posla dalje (i dolazila kad vam je trebalo drzavu priznati), a ovi sto su ostali, ni nemaju pravo glasa evo 20god. Ako meni ne smetaju, kao sugradjani, ne znam sta je tvoj problem!

Cao kralju.
Gost
Cao kralju.

Koga si ti primio? hahahah Primila ih rodbina i prijatelji iz Boke! Red je da ove sad ti i takvi primite kao veliki humanitarci.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha .”Roddbina iz Boke”. Zamutili pa pobjegli. Većina njih je more prvi put viđela. I čast malom broju njih, koji poštuje Crnu Goru, ovi ostali bi nas lagumali da mogu.

Thor
Gost
Thor

Imao sam prilike da pricam sa dvojicom Alziraca i jednim Pakistancem prije nekoliko mjeseci a bili su smjesteni u Tuzima u one zgrade za prihvat migranata. Kaze mi jedan da su im svima ovi iz Vlade ponudili ostanak, ali da oni nece zivi da ostanu. E sad svaka prica o ostanku u nasu drzavu je kompletna laz jer ovi ljudi… Više »

Zajo
Gost
Zajo

Ali druškane neće ih Njemačka, dosta ih je primila, tetka Merkel je naredila striku Dušku da i on primi ovdje te bjelosvjetske, da se rasporede malo svuda po EU. Ne pita ni Dula ni migranta niko hoće li da ostane ovdje ili ne, nego Tetka.

Thor
Gost
Thor

Njemacka je do Jula ove godine primila jos 240.000 migranata: Mahom iz Turske, Irana, Venecuele, Hrvatske. Sto se ovih migranata sa Bliskog istoka tice oni ako ih nece Njemacka, opice po Svedskoj i Norveskoj. Tamo su zasticeni ka bijeli medjedi.

Golec
Gost
Golec

To je neistina. Ostaju u svakoj državi koje se dokopaju, a ko zna ko je sve.medju njima.

Zeks
Gost
Zeks

Tako će sjutra i nuklearni otpad poslati! Tako je to kada imaš kuću a ništa se ne pitaš!

Baranin
Gost
Baranin

Bezobrazluk, prvo ti migranti ne žele u crnu goru, drugo crna gora nije geografski u blizini malte pa da su negdje blizu naše obale, CG ih je primila i ima ih dovoljno u odnosu na broj svojeg stanovništva i jačinu ekonomije, to se sve zna i uzalud , I šta kazati drugo nego najmanje bezobrazluk. Možda je vlast pod žestokim… Više »

Anfanin
Gost
Anfanin

Ne smijemo ih primati, ova vlast nema kičmu i spremna je na sve da se dodvori svojim sefovima, pa i da ugrozi Crnu Goru.

Kontraš
Gost
Kontraš

“…ali će zemlje Zapadnog Balkana “morati” da ih prihvate”. Ništa se ne mora, to je valjda jasno svakom. Ne mora se ući ni u EU po svaku cijenu. Ako neće da ih primi EU, neka ih primi onaj ko je sve i započeo – SAD. Sve je to njihovo maslo, i još par saveznika,prije svega Velike Britanije i Francuske. E,… Više »

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Kad neko napiše ovakve istinite i činjenične stvari, odmah se jave zaštitnici države da mu kažu da je sve to teorija zavjere..ne radi se ništa iza ledja nego samo je tačno ono što nam se servira na TV..žalosno koliko ljudi neće mozak da uključe..

Gost
Gost
Gost

Globertrotter
Pojedincima glava sluzi samo da frizuru nose….

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Kontraš

Prvi puta da čujem pametan i istinit komentar na ovom portalu, za godinu i po’ dana koliko sam ovdje. Nisi ti Crnogorac, sigurno.

Merai
Gost
Merai

Evo do cega nas je dps doveo!Isti ovi migranti pljackaju,lome i siluju dje god dodju!Prije dva dana je silovan desetogodisnji djecak u njemackoj!Gledajte sta nas tek ceka,neka nam je bog u pomoc!

Ronaldo
Gost
Ronaldo

Kako stižu kad je Dule rekao da neće stizati i da nećemo biti stjecište za migrante?! A kad je opozicija pričala da će ih ovi primiti, DPS je graktao kako opozicija sanja i izmišlja neke migrante.

Honypen
Gost
Honypen

Dule i DPS su patološki lazovi.

Send this to a friend