Politika

Rastoder: Premijer nije insinuirao da CANU radi protiv države

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je prilikom radne posjete Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti da akademici ne treba da dijele Crnu Goru već da nas sabiraju.

Akademik CANU Šerbo Rastoder za CdM kaže da premijer nije insinuirao da oni rade protiv države.

“I da jeste to bi bilo neprimjereno, neutemeljeno i politikanski. Jedina riječ koja je zavrijedila pažnju akademika bila je ona o ‘kontraverznom rječniku’ i to više zato što značajan dio akademika smatra da je to bio jedan od onih nedopustivo primitivnih političkih upada u oblast nekompetetnosti i površnosti. Odnosno, čula su se mišljenja da je taj trapavi politikanski pokušaj omalovažavanja CANU, samo detektovao neke uočene slabosti u radu ove institucije“, rekao je Rastoder.

On naglašava da je vrijeme i potreba društva da njene najvažnije institucije pokušaju pronaći odgovore na savremene izazove.

“U tom smislu, virtuelne institucije u sjenci treba djelom da pokažu da mogu bolje, a ne da svoj opstanak ‘brane’ tako što instruišu javnost protiv onih koji rade. Nama ne trebaju ‘paralelne’ siromašne i nemoćne institucije već kreativni i svrsishodni centri pameti i znanja koji će raditi u korist države i društva. CANU je jasno definisala takve ciljeve. Na državi je da se odredi u odnosu na njih“, poručuje Rastoder.

S druge strane, bivši akademik DANU, Rajko Todorović Todor smatra da CANU do sad nije radila u korist Crne Gore i da je sada jasno da to mora da se promijeni.

“Mogu samo reći da svaka akademija koja ne radi u korist svoje države i svoga naroda ne treba da postoji. Ovi do sad nijesu radili u korist svoga naraoda i države. Sad im je pružena prilika i premijer im je to nagovijestio“, rekao je Todorović.

Za Rastodera je, ipak, poruka Markovića jasna. Zna se, kaže, šta država očekuje od CANU i obratno.

“Sigurno je da je dolazak premijera sa resornim ministrima na Skupśtini najviše naučne i obrazovne institucije u državi, bila više nego jasna poruka da se država okreće ovoj instituciji i da je iza nas period nesporazuma. Pri tome, posebno imam na umu posljednju rečenicu iz govora premijera u kojoj je naglasio obavezu države prema ovoj instituciji u smislu redovnog i nesmetanog finansiranja“, rekao je Rastoder.

Send this to a friend