Politika

Ratković: Turiste umjesto u hotelima čekamo pored glasačkih kutija

Rade Ratković

Građanska inicijativa 21. maj još nije donijela odluku da li će učestvovati na izborima u Budvi 5. juna, kazao je za Antenu M predsjednik Savjeta Građanske inicijative 21. maj Budva Rade Ratković, dodajući da je sjednica zakazana za četvrtak, te da će tad imati definitivan stav.

“Ranije smo imali stav cijelog pokreta da ne idemo na izbore po opštinama, sa izuzetkom Podgorice koja ima i nacionalni značaj, a ne samo lokalni. Počeli smo sa pripremama, ali mislim da je to dosta kasno. Čekamo da vidimo kako će se ponašati druge stranke građanske orijentacije”.

Ratković kaže da turiste umjesto u hotelima, čekamo pored glasačkih kutija.

“To sigurno nije karakteristika dobrog domaćina, ali nužda zakon mijenja. Vidite kakva je situacija, sve su institucije blokirane, ništa ne funkcioniše, tako se i u nevrijeme mora pokušati napraviti red”.

Evropska banka za obnovu i razvoj korigovala je ekonomski rast sa 5,7 na 3,7%. Razlog je, kako je pojašnjeno, što turizam gubi goste zbog ratnog sukoba između Ukrajine i Rusije.

Ratković navodi da je ta prognoza realna i očekivana.Kaže da smo za ovu godinu zakasnili da animiramo jača tržišta, pošto smo izgubili ukrajinsko i bjelorusko tržište.Ističe da bi već sada trebalo da pokrenemo aktivnosti za 2023.

“Što se ove godine tiče, zakasnili smo. Možda se desiti da nešto bude zahvaljujući otvaranju nekih avio linija, ali to je opet u okviru direktnog bukinga i ne treba očekivati da se nešto može kompenzirati. Međutim ova godina nije vijek nego je samo jedna godina. Mislim da je pametnije da se aktivnosti za inostrana tržišta već sad pokrenu za 2023. Već sada treba krenuti sa pripremama, međutim od toga još nema ništa jer smo kao društvo preokupirani političkim aktivnostima, manjinskom vladom, izborima i tek kad se to sve dovede na svoje mjesto onda se može početi da se radi na pitanjima koje život znače”, zaključio je Ratković.

Send this to a friend