Politika

Razvoj projekata i aktivnosti od zajedničkog interesa za region Balkana

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Milutin Đurović, učestvuje na 14. konferenciji načelnika generalštabova zemalja Balkana (BCHOD) u Sarajevu.

Načelnici generalštabova potvrdili su opredijeljenost jačanju, ali i pronalaženju novih mehanizama saradnje oružanih snaga regiona.

Takođe, usaglašeno je formiranje tima za sajber menadžment u okviru Radna podgrupe za asimetrične prijetnje (ATSWG), a dogovoreno je i da će domaćin konferencije od 2025. godine ujedno biti i domaćin zajedničke vježbe.

Učesnici Konferencije su istakli da će dalji fokus biti razvoj projekata i aktivnosti od zajedničkog interesa za region Balkana, kao i da će nastaviti da promovišu stabilnost, saradnju, povjerenje i prosperitet.

Konferenciji koja se realizuje od 07. do 09. juna u ulozi posmatrača, osim načelnika generalštabova zemalja BCHOD, učestvuju i načelnici generalštabova Hrvatske i Slovenije, a goste su činili predsjedavajući NATO Vojnog komiteta, predstavnici Združene komanda NATO snaga u Napulju i Vojnog komiteta EU.

Send this to a friend