Politika

Region ima velika očekivanja od Samita EU u Londonu

Važno je da Londonski samit rezultira konkretnim dogovorima i doprinese jačanju regionalne saradnje u oblasti bezbjednosti, vladavini prava, rješavanju bilateralnih pitanja i pitanja pomirenja, te da obezbijedi da se prevaziđu politički izazovi koji koče progres regiona, ocijenio je potpredsjednik Skupštine, Branimir Gvozdenović, na konferenciji o Zapadnom Balkanu u britanskoj prijestonici.

Kako je saopšeno iz Skupštine, Gvozdenović je učestvovao na konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja je u Domu lordova u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva održana u susret Samitu EU i Zapadnog Balkana, 9. i 10. jula u Londonu.

“Imajući u vidu da je Crna Gora prepoznata kao zemlja sa jako dobrim susjedskim odnosima, te da nemamo otvorenih bilateralnih pitanja sa susjedima, naš interes je da finansiranje infrastrukturnih projekata ostane u fokusu i na samitu u Londonu i da se definišu nova finansiranja”, istakao je potpredsjednik Skupštine.

Naglasio je da ovogodišnji samit EU-Zapadni Balkan treba da obezbijedi rezime ostvarenog napretka u protekle četiri godine i da odgovor na pitanje koliko i u kojim segmentima je proces unarijedio regionalnu saradnju Zapadnog Balkana, te, dodatno, kako obezbijediti da proces bude efikasniji ukoliko će biti njegovog nastavka u vidu “Berlin plus” ili neke druge inicijative.

Ističući da su na svim prethodnim samitima uglavnom pokretane teme regionalnog povezivanja u oblastima saobraćaja, energetike, ekonomije, digitalizacije, zaštite životne sredine, saradnje mladih, naučne saradnje, Gvozdenović je ukazao da je najviše konkretnih projekata i inicijativa pokrenuto u ekonomskoj dimenziji povezivanja i to u oblasti povezivanja saobraćajniih i energetskih infrastruktura, a prošle godine u Trstu i u oblasti digitalizacije i saradnje u nauci.

“Međutim, rad na razvoju infrastrukture i ekonomije nije po automatizmu doveo do unaprjeđenja saradnje u regionu”, konstatovao je.

Na konferenciji su, između ostalih, govorili i predsjednik Odbora za međunarodne odnose Doma lordova Lord Dejvid Hauel i predsjednik parlamentarne skupštine OEBS-a Džordž Tsereteli.

Ž.N.

Send this to a friend