Politika

Rekonstrukcija Vlade bolje rješenje od novih izbora

Vladimir Joković (Foto: Miraš Dušević/CdM)

Čvrsto vjerujem da nova vlada treba da funkcioniše isključivo na osnovu rezultata izbora, kazao je u intervjuu Pobjedi, Vladimir Joković, predsjednik Socijalističke narodne partije. Partija na čijem je čelu, kako je rekao, i u ovoj, kao i svakoj drugoj priči je iskrena i otvorena, spremna za dogovor.

“Ukoliko ta vrsta iskrenosti izostane od određenih političkih partija, ni izbori nijesu nemogući, ili, tačnije rečeno, oni su način da se prevaziđe trenutno stanje i kriza”, rekao je Joković.

Kaže da u razgovorima oko rekonstrukcije Vlade fotelje i funkcije za njih ne predstavljaju prioritet i da SNP nije spreman da licitira mogućim pozicijama, i imenima dok ne budu imali čvrste garancije da će se dogovoreno i ispuniti.

Joković nije zadovoljan dosadašnjim odnosom ostalih koalicionih partnera prema njegovoj partiji. Ističe da su drugi kršili dogovor i da su oni bili prinuđeni da upozore da SNP, kao partija sa najdužom tradicijom na političkoj sceni, nije više spremna da dozvoli da je bilo ko, na bilo koji način pokušava urušiti ili poniziti.

Predsjednik SNP-a naglašava da je napad na njihovog istaknutog člana Vasilija Laloševića, kojeg je Vlada nedavno, uz krivičnu prijavu za nesavjesno poslovanje smijenila sa mjesta direktora Direktorata za sport i mlade, direktni atak na Socijalističku narodnu partiju i da neko ko njima ne želi dobro, ne može dobiti njihovu podršku.

Premijer Krivokapić ponudio je u srijedu na sastanku sa predstavnicima stranaka parlamentarne većine model za rekonstrukciju vlade – tri potpredsjednika i 16 ministarstava. Da li smo nakon ovog sastanka bliži rješenju političke krize unutar vlasti ili novim izborima?

JOKOVIĆ: Od samog starta i formiranja Vlade naša partija je upozoravala da ovakva kadrovska kombinatorika izbora ministarskih pozicija nije, prije svega plod izborne volje naših građana, i samim tim povlači za sobom manjak političke, ali i svake druge odgovornosti. Prethodna dešavanja su ukazala da je rekonstrukcija Vlade neophodna. Uostalom, niko unutar trenutne većine ne spori tu činjenicu, s tim što kolege iz Ure smatraju da i nova, rekonstruisana vlada treba da ima ekspertski karakter.

Dobro je da lideri stranaka i koalicija razgovaraju i dogovaraju se. U tom pravcu čvrsto vjerujem da nova vlada treba da funkcioniše isključivo na osnovu rezultata izbora. Socijalistička narodna partija je, i u ovoj, kao i svakoj drugoj priči iskrena i otvorena, spremna za dogovor. Ukoliko ta vrsta iskrenosti izostane od određenih političkih partija, ni izbori nijesu nemogući, ili, tačnije rečeno, oni su način da se prevaziđe trenutno stanje i kriza. Ono u što sam siguran jeste činjenica da DPS predstavlja političku prošlost i da bez obzira na ishod pregovora, neće biti u mogućnosti da u bilo kom obliku utiče na neka buduća formiranja vlasti.

I da zaključim, u ovom trenutku, po mom mišljenju, rekonstrukcija Vlade je bolje rješenje od novih izbora.

SNP je, jedna od rijetkih partija unutar vladajućih koalicija koja nije kritikovala pojedine poteze Vlade, ili je to rijetko činila. Stiče se utisak da je, i pored toga, i činjenice da Vaša partija ima 5 poslanika, prilikom raspodjele veći dio kadrovskog kolača ,,po dubini“ pripao onim strankama u vlasti koje su žešće od opozicije napadale Krivokapića i njegove eksperte. Da li ste zadovoljni dosadašnjim odnosom premijera i ostalih koalicionih partnera prema Vašoj partiji?

JOKOVIĆ: Odlično ste primijetili činjenicu da smo partija koja je isključivo gledala interes svojih građana. Imali smo i imamo jedan cilj – donijeti boljitak našoj državi i građanima, i tome smo podredili i naše partijske interese. Pozicije i fotelje nas nijesu interesovale, nismo kritikovali rad Vlade, čvrsto vjerujući da će se taj naš odnos i cijeniti. No, bez obzira na naše, izuzetno korektno ponašanje, morali smo da trpimo udare, gdje su na mjesta koja su po dogovoru, pripadala nama postavljeni neki drugi ljudi. Došli smo u situaciju da neko drugi krši dogovor, i to ne jednom.

Samim tim bili smo prinuđeni da još jednom upozorimo da SNP, kao partija sa najdužom tradicijom na političkoj sceni, nije više spremna da dozvoli da je bilo ko, na bilo koji način pokušava urušiti ili poniziti. Nas, kao časnu i čestitu partiju obavezuje isključivo riječ, koju smo dali biračima i našim članovima i simpatizerima. Da li su se ostali držali date riječi, neka prosude građani. Kada je riječ o ponašanju ostalih partija vladajuće većine, dozvolićete da, nije na meni da komentarišem načine njihove borbe za ostvarivanje svojih političkih pozicija.

Ura Dritana Abazovića, sa samo četiri poslanika, nametnula se kao partija bez čije podrške ova vlast ne može opstati ni dana. Kako komentarišete dosadašnje ponašanje ovog koalicionog partnera?

JOKOVIĆ: Svakako da izuzetno cijenimo politički trenutak u kom je pokret Ura spoznao činjenicu da je DPS zreo za odlazak u istoriju, i da, skupa sa našom koalicijom i demokratama gradi evropski put naše države. Bez obzira na nesporne političke razlike, te činjenicu da različito gledamo na rekonstrukciju Vlade, čvrsto vjerujem da je dogovor i realan i moguć. Ne želim komentarisati njihove stavove. Da ponovim – smatram da je izlazak iz krize moguć, samim tim i postizanje konsenzusa. Ukoliko, pak, do toga ne dođe, svako će snositi političku odgovornost za ono što jeste, ili nije uradio, a bio je u prilici i mogućnosti. Ipak, vjerujem da je ujedinjenje oko vitalnih, društvenih i državnih interesa prioritet i za nas, kao i za njih.

SNP je, nakon smjene Laloševića saopštio da Bratić više nema njihovu podršku. Krivokapić je ranije izjavio da ona spada u red nedodirljivih ministara. Kako će se ponašati poslanici SNP-a ukoliko na spisku ministara rekonstruisane vlade bude i Vesna Bratić?

JOKOVIĆ: SNP je, poslije iskonstruisanog napada na našeg prvog čovjeka sporta bio jasan da se stvar mora dovesti do kraja, te da moramo saznati ko stoji iza lažne prijave i ukupne ujdurme koja se sve vrijeme radi protiv naše partije. Napad na Vaska je direktni atak na SNP. Neko ko nam ne želi dobro, ne može dobiti našu podršku, a organi partije će dati posljednju riječ o tome.

Da li SNP očekuje neka konkretna ministarska mjesta u eventualnoj rekonstruisanoj vladi i koja ćete kadrovska rješenja ponuditi Krivokapiću? Koja je to ,,crvena linija“ ispod koje SNP neće ići u dogovorima i pregovorima oko rekonstruisane vlade?

JOKOVIĆ: Za nas je, u ovom trenutku priča o personalnim kadrovskim rješenjima još uvijek na marginama, iz prostog razloga što od aktuelnog premijera nijesmo dobili nikakvu konkretnu ponudu u tom pravcu. SNP nije spreman da licitira mogućim pozicijama, samim tim i imenima dok ne budemo u potpunosti imali čvrste garancije da će se dogovoreno i ispuniti. Tek poslije toga, na organima naše partije, možemo razgovarati o tome.

Isključivo, naš Glavni odbor je nadležan za donošenje ovakvih odluka. Ipak, za nas u SNP-u je najbitnije da je naše članstvo stabilnije nego ikada, da svakim danom dobijamo nove članove, te da sva istraživanja pokazuju naš rast. Nama fotelje i funkcije ne predstavljaju prioritet, ono što mi želimo je da iskoristimo povjerenje koje su nam građani dali na izborima da mijenjamo našu Crnu Goru na bolje, kako bi naša djeca i djeca naše djece ostala da žive i stvaraju u njoj.

Čvrsto vjerujem u ispravnost Vasilija Laloševića

Vasilija Laloševića Vlada je smijenila sa funkcije direktora, a resorna ministarka Bratić optužila ga je za nerad i podnijela protiv njega krivičnu prijavu. Što ste, osim verbalne osude, konkretno učinili da zaštitite čast i ugled Vašeg istaknutog člana?

JOKOVIĆ: Moram još jednom ponoviti da je Lalošević član svih organa naše partije, od osnivanja do danas, čovjek bogate političke karijere, i neko ko uživa puno povjerenje naše partije. I tada smo saopštili ono što i danas podvlačim – stojimo iza svega onog što je radio, čvrsto vjerujući u ispravnost njegovih poteza. Poštenje, časnost i profesionalnost je nešto što krasi naše funkcionere, i nećemo dozvoliti niti jednom ministru da na bilo koji način pokuša urušiti čast i dostojanstvo naših kadrova, a preko njih i naše partije. Dakle, svaki potez u dokazivanju nesporne Vaskove istine, istovremeno će biti i naše dokazivanje svih ovih časnih i dostojanstvenih godina postojanja. Sa druge strane, ukoliko se bilo što suprotno dokaže, svako treba da odgovara za svoje postupke. Čvrsto vjerujem u ispravnost Vasilija Laloševića.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vera
Gost
Vera

Prokockali ste ukazano poverenje vecine gradjana niko ne vodi racuna o penzionerima socijalno ugrozenim ko nije imao nema ni sad izbori su najbolja opcija

Zoran
Gost
Zoran

Postoji li ova partija jos uvijek.

Oli
Gost
Oli

A narod misli da su izbori bolje rješenje i šta ćemo sad?

Danbo
Gost
Danbo

Hahahaha a ko se to meni prepa od izbora?

marius
Gost
marius

Za ovu izjavu, ima samo jedno objasnjenje. PRPA !

veritas
Gost
veritas

haha…kako da ne…

Čovjek
Gost
Čovjek

Jednostavno ako URA uistinu hoće građansku državu sada ima priliku da sa opozicijom stvori manjinsku vladu koju će DPS podržati. Te ostvari sve što je obećala. Maknuti sve nacionalističke kadrove sa svih dužnosti i postaviti novu građansku opciju svuda. Time će uistinu postati partija centra za sve građane Crne Gore, Vrijedi probati.

O jada njihovog
Gost
O jada njihovog

Na sledecim izborima bit ce crnogorski blok i DF i demokrate sve ove druge partije nece cenzus proci. Ka ura, prava cg, snp, ova nova demohriscanska zdravkova, i jos oneke kojih se cak ne mogu ni sjetit..

O kukavno srbst
Gost
O kukavno srbst

Prpa od izbora, pa i oni znaju da ne mogu ni pola osvojiti koliko su imali na proslim..

Engels
Gost
Engels

Ne damo svetinje (fotelje)

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Haha i rijec izbori kod njih izazivaju gubitak svijesti.Trenutna padavica.

Tash
Gost
Tash

Ne pomaže voda majko …

Bu2
Gost
Bu2

Strah vas je od novih izbora jer bi bili ubjedljivo porazeni!

Milacic
Gost
Milacic

Samo ekspertska nezavisna vlada ili Novi izbori, necete ga narod lagat samo da bi se vlasti docepaki!!!!

nenad mne
Gost
nenad mne

Vlada je “mrtva”, ima godina dana, a vi bi mrca rekonstruisali? Shvatite da tako nešto postoji, samo, u horor filmovima! Pozivate se na narodnu volju, a bježite od izbora, kao đavo od krsta?

Gernsheim
Gost
Gernsheim

Sprdnja od SNP i parlamentarne većine a i od Nije moja vlada, sve moze koalicija i sa djavolom samo ne izbori jer znaju nema više gotovo je sve…

Saša
Gost
Saša

Gosp. Jokic nikada nece preci cenzus ako izađe samostalno na izbore

Miso
Gost
Miso

Zato sto niste izgubili izbore otisli bi ste u proslost a vas samo foteljcice interesuje jer fotelje ne été ni dobiti vi se zadovoljavate I mrvicama

Vanja
Gost
Vanja

Gospodine, koliko ste kao uspjesan biznismen donirali sirotinji NK?

Gost9376
Gost
Gost9376

rezultat izbora je pokazao da nijedna partija koja cini trenutnu vlast nema vecinu birackog tijela kao sto nema vecinu volje biraca nijedan clan vlade. prosta matematika

Tgd
Gost
Tgd

Nijesi iskren,ako imate snagu što ne izađete na izbore?Strah je čudo a fotelje mile

VanPameti
Gost
VanPameti

Za koga ? Pa da bidu ponovo izbori vi više i ne vidoste vladu !

Tata
Gost
Tata

Bolje, sad kad odete nikad vise tako da cete se dogovorit i ako pljujete jedni druge, ipak su vam mila mjesta i fotelje, a narod neka pije 2L ulja i dobro je

koncar
Gost
koncar

A koliko ti ono imaš procenata na izborima 😇

Igor
Gost
Igor

8% minimum

Ljudi
Gost
Ljudi

Nemoj tako.Već ste unazadili zemlju kao da ste vladali 4 godine.Najviše se bojim ovog povećanja plata od 17%,jer kada je Milojko zadnji put obećao rekao je da osniva novu avio kompaniju za 0 €,a ispade 40 miliona.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Šta bi sa Bratićkom?

sone
Gost
sone

Zašto se plašite izbora a ima srba kako kažete 40%.

MNE
Gost
MNE

Novi izbori najbolje rjesenje,da vidimo dje je ko

Mićo
Gost
Mićo

Novi izbori znače vaš kraj.

Black tiger
Gost
Black tiger

Sve i da ponovo dobijete izbore( a nikad više nećete) tek se onda ništa ne bi mogli dogovoriti

Festadjun
Gost
Festadjun

Normalno kad znate da izbore dobija više necete

Ada
Gost
Ada

ene čuš ti njega

Nikola
Gost
Nikola

Pa da, jer vi ne postojite inace.
Drago mi da si skontao to.

Miki
Gost
Miki

Bolje i bezbolnije je izvršiti rekonstrukciju nego izlaziti na izbore. Međutim, ako do dogovora ne dođe, ako svi koalicioni partneri nisu spremni na to, onda su izbori neminovnost.

SLOBO
Gost
SLOBO

Hahahaha,bolje rjesenje,bolje bogami jer izbore nikad za tvoga zivota vise necete dobit

CeloMNE
Gost
CeloMNE

Malo morgen! Izbori nista drugo! Vidi se da ste se stegnuli za fotelje i medije.

Send this to a friend