Politika

Resor Tamare Srzentić: Naši zaposleni predstavljaju građane kojima služimo, bez obzira na političku ili bilo koju drugu pripadnost

Tamara Srzentić

Nakon što je poslanica Demokratske partije socijalista Suzana Pribilović okarakterisala slučaj zaposljenja Milijana Vukotić Jelušić, kao još jedan primjer nepotizma i zapošljavanja po paritjskom osnovu, reagovali su iz resora ministarke Srzentić. Oni poručuju da je Izbor za v.d. generalnog direktora/ice Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave sproveden objektivno, u skladu sa najboljim praksama, i da je izabrana najbolja kanditatkinja te da su jedini kriterijumi za rad u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija su kompentencija, profesionalnost i posvećenost postizanju zacrtanih rezultata.

<<<Pribilović: Slučaj Jelušić novi primjer partijskog zapošljavanja i nepotizma>>>

“U Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija zalažemo se da naši zaposleni predstavljaju građane kojima služimo, bez obzira na pol, starost, vjersku pripadnost, rodni identitet, seksualne, političke ili bilo koje druge pripadnosti. Naš strateški imperativ je da gradimo kulturu različitosti i jednakih mogućnosti. U prethodnih devet mjeseci nijedan naš zaposleni nije ocjenjivan na osnovu političke pripadnosti, već na bazi kompentencija, profesionalnosti, posvećenosti u ispunjenju ciljeva Ministarstva i postizanju zacrtanih rezultata”, navodi se u saopštenju.

Iz ovog resora podsjećaju da se na Javni poziv koji je bio otvoren za šest pozicija vršioca dužnosti u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija prijavilo 117 kandidata.

“Što je pokazalo da je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija atraktivan poslodavac, posebno imajući u vidu da smo Javnim pozivom naglasili da tražimo kandidate/kinje koje dijele naše vrijednosti i vjeruju u misiju Ministarstva koja počiva na tome da su u centru svih javnih politika građani i njihove potrebe, a da javna uprava 21. vijeka treba da počiva na principima empatije, jednakosti, pristupačnosti, inkluzivnosti, transparentnosti i otvorenosti. Ohrabrujemo javnost da i dalje prati naše oglase i učestvuje u javnim konkursima, jer nijedno mjesto nije unaprijed rezervisano za bilo koga”, pojašnjava se u saopštenju.

Kako su naveli, javni poziv, priprema intervjua za prijavljene kandidate/kinje, proces vođenja intervjua i selekcije je realizovan po ugledu na najbolje međunarodne prakse i prakse koje je ministarka Srzentić implementirala u SAD-u i koji će uskoro biti dostupne za korišćenje svim zainteresovanim, posebno državnim i lokalnim organima.

“Proces selekcije za izbor ostalih kandidata/kinja je u toku i u narednom periodu biće izabrani i drugi vršioci dužnosti po Javnom pozivu. Na javni poziv za imenovanje v.d. generalnog direktora/ice Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija prijavilo se 15 kandidata. Proces selekcija kandidata/kinja podrazumijevao je analizu biografija prijavljenih u skladu sa jasnim kriterijumima definisanim Javnim pozivom”, dodaje  se u saopštenju.

Napominju da na bazi te analize, odabrana su četiri kandidata/kinje koja/e su prošli/e u drugi krug i pozvani/e na intervju.

“Pored ekspertize u oblasti upravnog rješavanja, nadzora, kao i lokalne samouprave, na intervjuu je sa posebnom pažnjom sagledano koliko kandidat/kinja ima jasnu viziju i rezultat koju želi da ostvari tokom svog angažmana i koliko se vrijednosno uklapa u vizuju Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija”, navodi se u saopštenju.

Nakon toga, kako su istakli iz ovog resora,  identifikovana je kandidatkinja sa najboljim referencama sa kojom je održan još jedan intervju u cilju potvrđivanja da zaista posjeduje ekspertizu u ovoj oblasti, ali i liderski stil zasnovan na empatiji, timskom radu, skromnosti, motivaciji i osnaživanju zaposlenih.

Dodaju da pozicija v.d. podrazumijeva rad na šest mjeseci tokom kojeg će svi izabrani kanidati imati mogućost da pokažu rezultate u odnosu na postavljene ciljeve.

“Najzad, ističemo da je proces selekcije vođen objektivno, sa ishodom koji je u konačnom podrazumijevao izbor najboljeg kandidata/kinje. Svaka drugačija odluka bila bi diskriminacija po političkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, a u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija jedan od ključnih principa je profesionalnost i stručnost bez obzira na političku ili bilo koju drugu pripadnost”, ističe se u saoštenju.

Napominju da komentare koji se odnose na račun rada ministarke Srzentić i izabrane kandidatkinje Milijane Vukotić Jelušić koje je iznijela poslanica Suzana Pribilović neće komentarisati.

“Svako ima pravo da, u skladu sa svojim stilom, javno govori o drugima. Sa druge strane, ovo Ministarstvo vođeno ministarkom Tamarom Srzentić nastoji da šalje poruke koje pozivaju na konstruktivnu kritiku, poštovanje, razumijevanje, saradnju, inkluzivnost, empatiju i transparentnost. Javni diskurs koji nije zasnovan na poštovanju druge strane i koji na bilo koji način kvalifikuje druge, čak i kad imamo argumente da uzvratimo, nije naš stil javne komunikacije ni način rada, pa ćemo i ovom prilikom ostati dosljednji našim principim”, z6aključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivan
Gost
Ivan

Ti si Srzenticka davala nadu da ima normalnih u novoj vlasti. No, s kim si takva si i zao mi je.

Unreal
Gost
Unreal

Najveće razocarenje

delboj
Gost
delboj

Bogami cuh da napustaju neki radnici islamske vjeroispovjesti… Sami daju otkaz da ne trpe sto trpe. Mozda ne od Ministarke, ne cini mi se takva, nego od nekih novih rukovodilaca…

Racko
Gost
Racko

Razocarala si me.

Čudo neviđeno
Gost
Čudo neviđeno

Državni službenici ne bi trebalo da budu politički aktivni, nego ođe ne važe bilo kakva pravila.

Send this to a friend