Politika

Rezovi: Ukidaju se Agencija za duvan, uprave za sprječavanje pranja novca, javne nabavke…

Od naredne godine ćemo u sistemu državne uprave imati 6 organa manje u odnosu na postojeće stanje, što će doprinijeti ostvarenju strateških ciljeva Vlade i mjerama na planu optimizacije. Nova Uredba primjenjivaće se od 1. januara 2019.

Kako je saopšteno portalu CdM iz Ministarstva javne uprave, Uprava za inspekcijske poslove biće samostalni organ nad kojim nadzor vrši Vlada preko Ministarstva javne uprave, dok će Agencija za duvan ukida i biće dio Ministarstva finansija. Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma postaje dio Uprave policije, dok se ukida Uprava za zbrinjavanje izbjeglica i postaje dio MUP-a. Uprava za javne nabavke biće dio Ministarstva finansija. Lučka Kapetanija i Uprava pomorske sigurnosti biće jedan samostalni organ. Zavod za intelektualnu svojinu se ukida i biće dio Ministarstva ekonomije.

Kako je nedavno u intervjuu CdM-u saopštila ministarka javne uprave Suzana Pribilović, Uredbom o organizaciji koju donosi Vlada urediće se nova organizacija državne uprave, nakon čega ćemo imati i precizniju sliku o smanjenju troškova.

“Naše očekivanje je da se smanji broj organa, što stvara jednu novu šemu organizacije za efikasniju upravu. Takođe, nije nam cilj da samo smanjimo broj organa već da nova organizacija bude bolji servis za građane. Ovo je sada ključna aktivnost na kojoj radimo nakon donošenja novog Zakona o državnoj upravi, a o konačnim rješenjima koja će se naći u Uredbi odlučiće Vlada. Ono što je važno, nova Uredba će pratiti i Zakon o budžetu za 2019. godinu, tako da će se stvoriti svi neophodni preduslovi za početak implemenatcije Zakona o državnoj upravi već od 2019. godine i funkcionisanje nove organizacije državne uprave”, kazala je ona za CdM.

Iz Ministarstva javne uprave danas su poručili da, nakon što je Skupština nedavno usvojila Zakon o državnoj upravi,  stvoreni su uslovi za reorganizaciju državne uprave, što predstavlja jednu od ključnih aktivnosti reforme javne, uz optimizaciju javne uprave. Sve ove aktivnosti treba da doprinesu stvaranju moderne, racionalne i efikasne javne uprave, ali i smanjenju troškova javne uprave.

“Za razliku od važeće organizacije državne uprave koja je pored 17 ministarstava, imala 35 organa uprave, i to 20 organa uprave u sastavu i 15 samostalnih organa uprave po novoj Uredbi o organizaciji državne uprave u sistemu ćemo imati 17 ministarstava i 29 organa uprave nad kojima se vrši nadzor. Nova organizacija osim što je racionalnija i ima manji broj organa, treba da doprinese efikasnosti rada i djelovanja, i obezbijedi visok nivo kvaliteta u pružanju usluga, jer počiva na jasnim kriterijumima i linijama odgovornosti”, poručuju iz resora ministarke Pribilović.

Kako dodaju, za razliku od dosadašnjih organa u sastavu, organ uprave po novom konceptu organizacije ima punu upravljačku i profesionalnu autonomiju, ali za svoj rad i ostvarene rezultate odgovora resornom ministru koji ima jaka ovlašćenja u smislu strateškog usmjeravanja, upravljanja i nadzora. Rukovodeći se potrebama racionalizacije uz sagledavanje zakonom utvrđenih kriterijuma, zbog prirode poslova ili manjeg obima posla, novom Uredbom su ukinuti pojedini organi, a poslovi preuzeti od strane resornog ministarstva, dok je u jednom slučaju došlo do spajanja dva organa.

M. Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zoki
Gost
zoki

Jel ova uprava za sprecanje pranje novca prelazi u ruke Veljovica. O Boze sveti . Ovo je sprdnja u drzavi

nikola
Gost
nikola

Jel ovo postaje policiska drzava.

marko
Gost
marko

Uprava za sprecanje pranje novca da predje u upravu policije…pa to je persedan za drzavu. Cg bi bila prva drzava u svijetu da tu upravu zauzme uprava policije. Ta uprava u svim zemljama svijeta je samostalna za sebe. strasno ….

Ada, znamo se
Gost
Ada, znamo se

Bitno je da ostane isti broj ,,radnika”, a ako treba, i povećaće se.

LSCG
Gost
LSCG

Cuvajte šolje za kafu i Viskije u Min finasija 🤣

Doktor
Gost
Doktor

Ništa specijalno, samo će te uhljebe iz jednog organa prebaciti u drugi.

niko
Gost
niko

Jacanje pozicija legalne politicke mafije

Send this to a friend